Så er vi igang med nok en diskusjon om prisen på bøker og ebøker i Norge, denne gang med utgangspunkt i Finansdepartementets krav om at ebøker skal være momsbelagt. Bokbransjen kjører beinhardt på 0 % mva eller “no ebooks for you”, mens jeg begynner å lure på om ikke Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse har et poeng når han mener forlagene bør vurdere å gjøre som Mediebedriftenes Landsforening, som har akseptert at en “lavmoms” på 8 % på e-aviser er et realistisk kompromiss.
Det mest slående med diskusjonen som er gjengitt av bl.a. NRK og Dagsavisen (bortsett fra at Finansdepartementets Roger Schjerva ikke har tenkt å la seg pille på nesen), er at forlagene nok en gang trår til med det som etterhvert er blitt et ganske ineffektivt argument, nemlig de høye produksjonskostnadene i Norge. Ta Mads Nygaard i Aschehoug, som til Dagsavisen sier følgende:
Og selv om salg av e-bøker vil redusere kostnader knyttet til trykk og distribusjon, må man ifølge ham ikke underkjenne de enorme utgiftene forbundet med digitale utgivelser. I overskuelig framtid vil det komme i tillegg til kostnader forbundet med papirbøkene, mener forlagssjefen.
Ikke bare “enorme utgifter”, men de kommer i tillegg til dem man allerede har i forbindelse med papirproduksjon, altså. Og han følger opp i intervju med NRK:
– Når det gjelder kostnadene, så er de betydelige. Jeg vil invitere myndighetene til å få innsikt i hva dette faktisk dreier seg om, og min spådom er at man blir forbauset over hvor store disse kostnadene er.
Jeg håper virkelig Mads Nygaard tar seg tid til å forbause oss alle. Det er nemlig ikke bare myndighetene som trenger en forklaring på hva det koster å lage p- og ebøker i Norge. Det gjør også det økende antallet norske ebokkjøpere som venner seg til Amazons prisnivå. For ikke å snakke om det overveldende flertallet av stemmegivere hos Bok og Samfunn som mente at mellom 100 og 200 kroner var en rimelig pris å betale for en ebok (de fikk ikke muligheten til å velge “under 100” kroner, til forlagenes lettelse vil jeg tro). Eller kommentatorene til min bloggposting om prisnivået på ebøker, som i all beskjedenhet er et av de få stedene dette har vært drøftet i Norge.
Jeg vet ikke hvor mange lesere Mads Nygaard snakker med. Men jeg snakker med mange, ofte om prisspørsmålet fordi det er så tett knyttet opp til ebokspørsmålet. Og jeg har ennå til gode å møte en som mener det er rimelig å betale 300 kroner for en tekstfil, som er prisen Bjarne Buset i Gyldendal oppgir som realistisk. Jeg har heller ikke møtt noen utenfor bokbransjen som tror på at det bare er mulig å kutte 25 % av papirprisen når man digitaliserer.
Her har bransjen et åpenbart pedagogisk problem. Google “hva koster det å lage bøker”, og min ovennevnte posting om prisen på ebøker er førstetreff. Tidligere i dag hadde jeg en liten runde med forlagsredaktør og forfatter Vidar Kvalshaug om dette. Vidar mente at dette burde være allment kjent, men oppga likevel noen prosentandeler for innbundet skjønnlitteratur som stemmer med det jeg har hørt:
Røffly på hardcover: Royalty 13-18 pst, bokhandelrabatt 40-50 pst, trykk/frakt ca 20 pst. Dette er kjente regnestykker.
Her er royalty forfatterens andel av salgsprisen, mens bokhandlerrabatten er andelen som bokhandleren skal leve av. Mesteparten av det resterende utgjøres av kostnader til forlagsarbeid som redigering, korrekturlesing osv. Det kan se ut som om forleggerne kommer frem til sin anbefalte ebokpris på 75 % av fullpris ved å stryke den direkte papirrelaterte kostnaden.
Prøv å finne illustrasjonsmateriale til “royalty” selv…
Som skribent har jeg selvsagt ingen problemer med å argumentere for at norske skribenter og forlagsansatte, som forholder seg til et norsk prisnivå og et lite bokmarked, må ta seg bedre betalt enn amerikanske kolleger. Humankostnadene ved bokproduksjon blir ikke vesentlig mindre om boka er digital. Derimot har jeg, i likhet med Torgrim Eggen i hans utmerkede essay om eboka i Prosa, store problemer med elefanten i rommet, nemlig bokhandlerrabatten. Som Torgrim skriver om den nylig inngåtte ebokavtalen:
I nettopris-utregningen ligger en bokhandlerrabatt på 30 prosent, da bransjen ser for seg at bokhandelen skal spille en rolle i ebok-markedet. Hvem tror egentlig på dette? Og hvem ser logikken i at bokhandelen — hvilken sammensetning den enn måtte ha — skal ha over 30 øre av bokkrona (50 prosent mer enn forfatteren) for et arbeid leseren kommer til å gjøre? For å resirkulere et eksempel, på hvilken måte blir reisebyrået tilgodesett når jeg booker flybilletten min hos Norwegian selv? Avtalen speiler det forhold at forlagene de siste åra har brukt milliarder på å kjøpe seg opp i bokhandelen. Dette var muligens ikke så veloverveid, når man ser hvilken vei markedet utvikler seg.
Norske forlag skylder å forklare potensielle ebokkunder hvorfor de, som vil forholde seg til programvare i nettskyen, tilsynelatende må finansiere samme rabatt som dem som handler hos en som må betale for ekspeditører, husleie (ofte i dyre sentrumsgater) og lagerkostnader. Lar forlagene være å gjøre dette, får de også leve med at Roger Schjerva uttaler seg på vegne av mange når han uttaler seg slik til NRK:
Jeg tror forlagene overdriver kostnadene, og jeg tror de overdriver problemene. Jeg tror at hvis vi hadde kommet i gang med e-bøker, så hadde det vært til stor glede for norske forbrukere. Jeg syns forlagene spiller et høyt spill når de stadig utsetter lanseringen av e-boken.
Oppdatering: Lesekaninen Barbro, som visstnok skal ha holdt lokalbiblioteket igang da hun var yngre, har blogget utmerket om denne saken. Hun er for meg et kroneksempel på bokbransjens verste mareritt i dagens situasjon: en pasjonert bokleser (mao: storkunde) som ønsker seg ebøker, og som er mer enn villig til å lese mer på engelsk om ikke det kommer et tilbud på norsk. Sitat:
Til forlagsbransjen:
Jeg kommer innen 6-12 måneder til å kjøpe meg et lesebrett. Foreløbig vakler jeg mellom Kobo (ikke tilgjengelig i Europa enda) eller Kindle med tilhørende tilgang til bøker fra 6-10$. Det er 40-70kr det. LANGT fra de 2-300kr dere ønsker å ta i Norge. Seriøst – hva tror dere jeg kommer til å velge om dere ikke kommer på banen snart med kostnad for meg som ikke er bortpriset ut av konkurranse?
Oppdatering 2: Den eneste responsen fra forlagsbransen så langt er denne tweeten fra Aschehougs forlags offisielle konto:
@astronewth Da bør du vel lese artikkelen en gang til.
Kryptisk som svaret er, antar jeg likevel at det er et svar på denne tweeten fra undertegnede:
Vanskelig å lese Mads Nygaard i Aschehoug annerledes enn at han mener ebøker er DYRERE i produksjon enn pbøker:http://goo.gl/S7FY
Med tanke på det som er sagt av Nygaard over, er det en konklusjon jeg fremdeles står ved. Mens Aschehougs anonyme twitrer kunne ha godt av å lese Netcoms retningslinjer for opptreden i sosiale medier. Snurte, kryptiske kommentarer av dette slaget bør unngås når man opptrer på vegne av en bedrift i sosiale nettmedier: har Aschehoug forlag noe de vil ha sagt meg, er det jo bare å gjøre det i klartekst. Gjerne i denne bloggen.
Oppdatering 3: Gyldendal har nå publisert det som kalles et “et grovt snittregnestykke for en norsk skjønnlitterær bok, ikke en konkret bokkalkyle som kan anvendes på alle typer bøker i alle situasjoner”. Tabellen nedenfor har stilt opp hovedkostnadene som prosentandeler av utsalgsprisen. “No” helt til høyre er en konsekvens av at tabellen ikke ble helt god i Firefox eller Chrome – det skal være “Noter”. De er verdt å lese, så gakk hen til originalpostingen.
Her er ikke investeringskostnadene som Gyldendal nå har, tatt med.
Oppdatering 4: Jan Omdahl og Espen Andersen har gode kommentarer om den norske ebokas framtid i Dagbladet.
15/09/2010 at 15:36
Det jeg savner i debatten er bl.a. kostnadene rundt det å bygge opp gode forfatterskap? Jeg har ikke svaret, men det er helt klart at de forfatterne vi er så glade i og leser mye av har produsert en del usalgbart materiale før de er kommet dit de er i dag – hva koster det forlagene å gjøre denne jobben?Altså det å lese 1000-vis av manus for å finne gull, for så å jobbe videre med dette gullet slik at det blir en god leseropplvelse for oss.
Det blir stusselig framover om det ikke blir råd til denne utviklingen og vi bare får dagens backlistkatalog å velge blant.
Diskusjonen slik den fremgår blir litt i enkleste laget.
15/09/2010 at 16:02
Eg må seie eg fekk meg ein tankevekkar då eg las Sven Egil Omdal sin kommentar til momsen på e-bøker i Stavanger Aftenblad 26.08.2010. Veldig levande fortalt, og dette stykkje av Omdal visar at Finansdepartementet eigentleg har gjordt det einaste rette i denne saka. Forlagsbransjen veit det godt, men prøvar å få det til å sjå ut som at Finansdepartementet som er det store hinderet. Dette er vel gjennomskoda av dei fleste no?
“Hvordan staves e-bokrevolusjonen?”
http://www.aftenbladet.no/debatt/kommentar/1250114/Hvordan_staves_e-bokrevolusjonen.html
15/09/2010 at 16:11
@Berit: Kostnadene ved å bygge opp forfatterskap er bakt inn i dagens bokpris og skatteseddelen din (offentlige tilskudd er vel så viktige her). Om lavere ebokpriser finansieres ved et kraftig kutt i bokhandlerrabatten vil dette ramme forlagsøkonomien i Norge på en annen måte enn i f.eks. USA, takket være det omfattende oppkjøpet av bokhandlere. I dette perspektivet vil altså en rimelig ebokpris kunne ramme forlagenes inntjening og investeringsvilje.
Men i mine øyne blir det argumentet for enkelt. Da antar man at den eneste måten man kan skape kunsterisk innovasjon på, er ved å videreføre dagens forretningsmodell. Historisk sett vet vi at det er feil: publiseringsbransjen har gjennom tidene vist en stor evne til å gjenoppfinne seg selv. Nye stemmer vil finne nye måter å nå fram på. Tekst vil vi fortsatt ha et forhold til (og være villige til å betale for om den er god nok), selv om den i fremtiden kan få ganske andre former enn idag.
15/09/2010 at 17:00
Det jeg tror den norske forlagsbransjen må ta innover seg, er at det ikke er selgers marked. Om de ikke vil innrette seg etter kunden, så forsvinner salget. Om man først må bry seg ekstra for å få lov til å lese en norsk bok, kan man jo like greit ta seg bryet med å låne den på biblioteket. Pengene til overs kan man jo kjøpe engelske bøker av 🙂
15/09/2010 at 18:38
@Kristoffer: “Det jeg tror den norske forlagsbransjen må ta innover seg, er at det ikke er selgers marked.”
Amen. 🙂
15/09/2010 at 18:44
Jeg har, som du har selv kommentert i innlegget over, diskutert dette etter å ha lest innlegget ditt. Bra innlegg. Og Kristoffer: bra kommentar!
Ja til e-bøker nå!
15/09/2010 at 18:52
@Barbro: Det største problemet idag, slik jeg ser det, er at bokbransjen ikke kan eller vil anerkjenne at slike som deg, eller de andre som velger å kommentere her eller i andre postinger eller på Twitter, eksisterer i det hele tatt. Jeg tror Vidar Kvalshaugs synspunkt, som ble gitt til kjenne på Twitter idag, er typisk:
Poenget som går tapt her, er at de absolutte tallene (som uansett er usikre) er langt mindre interessante enn hvem de potensielle Kindle-kundene er. Mye tyder på at vi i stor grad snakker yngre, nettaktive storlesere av papirbøker. Go figure, bokbransjen.
16/09/2010 at 08:45
Meg har norske forlag allerede tapt. Helt til nå nylig har jeg vært svoren papirtilhenger, helst med permer av den myke sorten, og ikke hatt all verdens lyst på lesebrett. Så fikk jeg prøve en sistegenerasjons Kindle som gir meg tilgang på bøker uavhengig av hvor i verden jeg befinner meg, og til en forutsigbar og lav kostnad (Den samme dingsen gir meg også gratis nødtilgang til en nettleser, uansett hvor jeg skulle befinne meg).
Problemet for norske forlag nå er: De har allerede tapt meg. Hva gjelder bøker, så er det ikke allverdens viktig for meg om forfatteren heter Nilssen eller Murakami, og det betyr heller ikke stort for meg om boka er på norsk eller engelsk.
Problemet forlagene har nå er at jeg altså allerede har kjøpt en Kindle, og valgt å kjøpe bøkene mine fra Amazon, og om jeg har dilemmaet «skal jeg lese “Bok A” på engelsk, fra en utenlands forfatter på dingsen jeg allerede eier, eller skal jeg kjøpe “dings B” for å lese en norsk “Bok C” som er tre ganger så dyr som “Bok A”?» Svaret mitt er vel nokså selvsagt at jeg aldri kommer til å gidde å verken kjøpe norske forlags dings B eller bok C. I gjennomsnittsfamilien med 2.1 barn der alle leser bøker, merkes dings B ganger fire på budsjettet.
Om norske forlag ikke skal bli like irrelevante som platebransjen frykter de skal bli, bør de droppe denne sitte-på-gjerdet holdningen, få ut bøkene til den prisen markedet vil betale, og i de bokhandlene brukerne vil ha. Amazon er verdens største bokhandel, og de leverer et produkt kundene vil ha. De siste ukene har jeg snakket med flere som har bestilt Kindle enn som har bestilt iPhone 4. (iPhone med Kindle-appen er ellers et glimrende supplement til selve Kindle-dingsen, fordi den lar meg fortsette å lese hva jeg holdt på med på steder der det ikke passer å ta frem selve Kindlen)
16/09/2010 at 09:03
@Arve: Regnestykket ditt er velkjent og fullstendig meningsfylt for oss som allerede har svitsjet. Argumentet mot å lansere norske ebøker på Kindle er prisstrukturen til Amazon – selskapet krever 70 % av prisen for bøker som koster mer enn minstesatsen. Dermed ville norske bøker få en høyere bokhandlerrabatt enn selv den som kreves i Norge idag. Forlagene har mest å tape på dette, siden de idag sitter igjen med en god del av bokhandlerrabatten, som eiere av mange av landets bokhandlere.
Men det finnes en omvei. For det er jo fullt mulig å overføre ebøker i formatet som norske forlag allerede har valgt, EPUB, til Kindle, så sant boka ikke har DRM. Det kan for eksempel gjøres med det utmerkede programmet Calibre. Om norske forlag vil skaffe seg ekstra drahjelp i startfasen av ebokmarkedet ved å selge til de mange Kindlene som finnes i Norge, kan de gjøre det ved å droppe DRM.
Fat chance, som amerikaneren sier. Alternativet er å vente og håpe på at Amazons satsing på Kindle-apps etterhvert vil åpne for f.eks. HTML5-baserte webapps som tillater bruk av annen DRM.
16/09/2010 at 11:32
Apple iTunes og Amazon Kindle har synt at det er mogleg å selja digitalt innhald rimeleg dyrt. Ja, ja. Tilgang på augneblinken er kanskje ein verdi akkurat der og då, men dersom ein har tid til å planleggja medieforbruket litt framover, kostar ikkje pocket så mykje mindre enn Kindle-bøker. Stoda for musikk er ganske lik, men meir illustrerande. For meg som hovudsakleg er interessert i klassisk musikk, er den klart billigaste måten å få tak i musikk å kjøpa CD-ar, gjerne i store boksar, frå engelske nettbutikkar (Amazon, Europadisc, MDT, Presto).
Hey, for ein del bøker som er omsett både til norsk og til engelsk, er den norske pocketprisen i bokhandelen tevlefør med Kindle (iallfall for siste utgåva av Kindle). For meg verkar det uforståeleg at det er prisen på nye bøker med stive permar som skal vera utgangspunktet for prisdiskusjonen.
16/09/2010 at 14:24
Bokhandlerrolla og e-boka
Mens vi venter på e-boka på norsk: Vi vil tilby leseren hele bredden av bøker uavhengig av format. Landets mange nettbokhandlere rigger nå nettsider og stab for å kunne tilby e-boka, og har et håp om en avklaring på rammevillkår raskt. Amazon er jo en nettbokhandel og hvis det er noen i det norske markedet som kan ha et håp om å kunne konkurrere med denne og andre store globale aktører, må det være noen som nettopp tilbyr hele bredden på norsk. Bokhandel kan det. Den største delen av det fysiske boksalget over nett går via nettbokhandelen. Vi tror disse kjøperne også ønsker veiledning, tips og råd om e-bøker også i fremtidens marked.
16/09/2010 at 14:53
@Kristoffer: Det er ikke papirselgers marked, men jeg anser sjansen som stor for at noen ser anledningen her og starter et digitalt forlag. Og det er vel kanskje slik bransjen må fornye seg – noen nye må ta over for de gamle som ikke lenger klarer å henge med på utviklingen.
16/09/2010 at 18:19
@Randi: Takk for kommentar. Nå vet du at jeg ikke hører til dem som tror at papirbokhandelen blir utkonkurrert av eboka med det første. Men Amazons suksess viser oss at det i framtida vil bli slik at mange handler ebøker i butikker uten en eneste ansatt som gir råd og veiledning, slik svært mange platekjøpere nå gjør det takket være iTunes.
Selv om jeg fremdeles har tro på bokhandelen som et sted der bokkjøpere kan møte lesebrettet og eboka, kommer man ikke unna de tunge trendene vi nå ser i USA. Når nordmenn en vakker dag kan kjøpe bøker av norske forfattere direkte fra lesebrettet eller tavle-PCen, kommer de til å forvente to ting: at de slipper å betale den delen av bokprisen som finansierer den fysiske bokhandelen, og at eboka koster det samme som eller litt mindre enn en billigutgave.
Hvordan man skal løse dette dilemmaet, har jeg intet enkelt svar på. Men det jeg vet er at det ikke nytter å skøyte unna det lenger. En bokbransje som fortsetter å argumentere for salg av kopibeskyttede tekstfiler til 300 kroner, taler stort sett for døve ører. At to av disse ørene åpenbart sitter på Roger Schjervas hode gjør ikke saken mindre alvorlig.
17/09/2010 at 00:12
Så vidt jeg kan se er den, så langt, grundigste undersøkelsen av prissettingen av ebøker foretatt av to masterstudenter på NHH
http://bora.nhh.no/bitstream/2330/2421/1/Canovic%20og%20Viik%202010.pdf
Ifølge denne oppgaven er maksimal betalingsvillighet for en ebok rundt 37% av prisen på papirutgaven.
Det er i tilfellet hakket verre enn hva jeg kom fram til da jeg forsøkte å regne på besparelsene ved overgang fra papir til digital versjon http://blogg.infodesign.no/2010/08/fremtidens-bokmarked.html
17/09/2010 at 09:21
Jeg tror mye av problemet til forlagsbransjen er at de har hengt seg altfor mye opp i at de skal utgi nye bøker i e-bokformat. Hvis de heller hadde lansert sine backlist pocket i første omgang så kunne de satt en rimelig pris på bøkene og sett an markedet. Det er fryktelig naivt å tro at vi kommer til å betale 350,- for en tekstfil. Jeg tror at forlagene også har innsett dette, men fordi de nekter å gi slipp på ideen om ny skjønnlitteratur på e-bok, så kjemper de for å få ned momsen. Hvis de kan fjerne momsen og samtidig kutte ut produksjons- og fraktkostnader så kan det hende de finner frem til en pris vi kan godta.
(Jeg har en hel del flere ideer til forlagene rundt e-bøker og prising, men gir dem ikke bort gratis)
17/09/2010 at 10:00
@Eirik: Jeg tror du er litt for optimistisk for bokhandelen. Det er selvsagt mange som liker å gå i bokhandelen gå langs med hyllene å lete etter neste bok de ønsker å lese. Kanskje slå av en prat med kunnskaprike ansatte for å få anbefalinger.
Jeg tror derimot at de fleste går inn i en bokhandel fordi det er der de finner boken de skal ha. Når de om en stund finner disse bøkene hjemme i sofaen via nettet så kommer de aldri mer til å sette en fot i en bokhandel. Det er rett og slett ingen grunn til det.
Samtidig vil stadig færre bøker utgis både på papir og digitalt, både fordi det er færre som kjøper papir, men ikke minst fordi kostnadbesparelsen ved å utgi kun digitalt er veldig store. Og sakte men sikkert vil de få bokhandlene som overlever forandres til antikvariater.
En av grunnene til at bokhandelen har kunnet konkurrere med nettbokhandelen har vært at de har handlet samme produkt. Det tar lenger tid fra handling (bokkjøp) til resultat (du kan lese boken) når man bruker nettet. Med e-boken forsvinner også denne fordelen, og bokhandelen har ikke lenger noe å tilby storparten av sine kunder.
Som sagt, dette er hva jeg tror vil skje. Det jeg ikke aner noe om er hvor fort denne utviklingen vil gå, men jeg blir ikke forundret om den kommer til å gå overraskende fort.
17/09/2010 at 10:12
@ftw: Jeg er avslørt, skjønner jeg. 🙂 Selv om (svært) mange i forlags- og forfattervesenet har en tendens til å se på meg som en rabulist og ekstremist man helst bør unngå befatning med, er jeg jo til sjuende og sist tredjegenerasjons papirbokforfatter. Og en sann nostalgiker på papirbokas vegne. Jeg VIL så gjerne at papirbokhandelen skal overleve at jeg meget vel kan komme til å underdrive tendenser i motsatt retning.
17/09/2010 at 11:19
Lang og viktig diskusjon dette, som forlagene selvsagt må være mer aktive i.
Gyldendals adm.dir. Fredrik Nissen ble intervjuet om e-bokøkonomien i Dagsavisen i går og presenterte et regnestykke der (finner det ikke på nett i farta). Bra at Dagsavisen bruker plass på det, for det er både et litt langt og litt kjedelig regnestykke, men svært viktig. Dagsavisen misforstår Nissen på et viktig punkt når de lager overskriften “vil sponse papirboka”: Regnestykket er laget uten hensyn til papirboka, men sier likevel at vi tror salgsleddet kommer til å stikke av med 30 % av bokkrona. Verken Amazon eller Apple har jo noen papirbok eller landfast bokhandel å forsvare eller subsidiere, men ingen av dem går likevel under 30 % selv om de i øyeblikket fører en beinhard krig om kundene. Minner også om at Amazon, så lenge de var praktiske monopolister på e-bok, tok over 60 %, men nå tvinges de altså til å konkurrere med Apple.
Forlagene har ingen agenda på at bokhandlerne er de eneste som skal distribuere e-bøker for oss, selv om vi tror som Randi Øgrey sier at de vil være blant de beste til å gjøre det (det er jo de som har kundemassen!). Men hvis det kommer opp salgsledd som tilbyr seg effektiv distribusjon for mindre prosenter, vil vi selvsagt juble og slå til.
Trygve Hegnar har også hivd seg på denne diskusjonen i sin leder i Finansavisen i dag. Heller ikke det på nett, men Nissen har lagt et lite svar på Gyldendals blogg: http://gnf-blog.blogspot.com/2010/09/hegnars-regnefeil-om-e-bker.html
17/09/2010 at 11:46
@Bjarne: Veldig bra at du også melder deg på. I denne debatten må man forholde seg til det faktum at distribusjonskonstadene, som fra nettets spede begynnelse er blitt spådd å gå mot null for digitalt innhold, i praksis ikke gjør det. Og jeg er ikke overbevist om at Amazon tar seg for mye betalt når de krever 30 % idag – om ryktene om at de selger mange bestselgere med tap er riktige, må de jo gjøre noe for å dekke inn underskuddet. Så ja, digitale butikker koster, ikke minst i startfasen.
Når det er sagt, står vi fremdeles igjen med misforholdet mellom hva kundene anser for å være rimelig, og hva norske produsenter mener de må ha for å tjene på dette. Det jeg syns forlagene skal ta med seg videre, er at dagens ebokkjøpere har et langt mer avbalansert forhold til produsentleddet enn brukere av digital musikk.
Du vet jo hva slags kommentarer som pleier å dukke opp hver gang man diskuterer platebransjen på nettet, og slikt er fraværende her og de fleste andre debatter (neida, jeg filtrerer ikke). Så om dagens ebokkjøpere kan ha urealistiske forventninger til hva norske ebøker bør koste, tror jeg de likevel vil være villige til å lytte til fornuftige argumenter.
Som jeg har mast om til det kjedsommelige de senere årene: bokleserdemografien er annerledes, i positiv forstand. Det er på tide å begynne å dra nytte av det. At du og Randi er aktive her og andre steder, er en god start.
17/09/2010 at 13:40
Bare et lite moment om dette å selge med tap og de 30 prosentene. Amazon solgte, og selger vel delvis fortsatt, noen bestselgere med tap for å forsøke og befeste sin nær-monopolsituasjon (for så gjennom den situasjonen å kunne (til dels grovt over-)prise andre ting på en måte som gjorde at de allikevel tjener penger), dette kunne de gjøre fordi de kontrollerte utsalgsprisen.
Men dette er i ferd med å endre seg etter at Apple tilbød seg å selge bøker etter den såkalte “agentmodellen” der de tar en flat 30% av omsetningen, og lot forlagene bestemme utsalgsprisen. Da Amazon skjønte at forlag (Sargent) var villig til å trekke bøkene sine fra Amazon, gikk de også med på å tilby (noen store?) forlag den samme agentmodellen de fikk med Apple.
Så dette distributørmarkedet er i endring, men det er ingenting som tilsier at Amazon eller Apple er i tvil om styrken i sin markedsmakt og de kommer nok til å vite å ta seg betalt også i tiden fremover, og de prøver jo å skape device-/system-lock-ins (iPad/iBooks/Kindle) for å ytterligere styrke sin kontroll over markedet.
17/09/2010 at 13:55
@Harald: Takk for påpekning. Det interessante i denne konteksten er at Amazons og Apples priser ligger og antagelig vil fortsette å ligge langt under det nordmenn er vant til å betale for nye norske hardcover-utgivelser. Salgs- og distribusjonsdelen av bokprisen er fremdeles det som er står lagelig til for hogg om man skal få til ebokpriser i Norge som ikke vil framstå som vilt urimelige. Hvis den ledende bokdistributøren i tillegg har tungt eierskap av forlag (nærliggende å tenke på Bokbasen), må forlagene regne med at den visa blir enda mer høylydt.
17/09/2010 at 14:07
@Eirik Ja, det er klart. Men vi kommer ikke utenom at dette henger sammen med språkmarkeder, og at engelskspråklige bøker (i prinsippet) har distribusjon til tusen ganger så mange potensielle lesere. I og med at kostnadsbasen for e-bøker i prinsippet blir å betrakte som en fast kostnad per bok når man har stort nok marked (minus markedsføring/distribusjon, men denne blir nesten fast den også når markedet blir stort nok), gir det jo engelskspråklige bøker en ganske annen virkelighet.
Hvis man da tenker at norske bøker skal kunne gå med overskudd (og det ønsker jo både forlag og forfatter). Det er jo usikkert hvor priselastisk det norske totalmarkedet er.
17/09/2010 at 14:20
@Harald: Språk og marked er en del av bildet, og det tror jeg mange forstår. Det som ikke lar seg forstå idag, og som jeg ikke tror dere vil klare å overbevise leserne om (særlig om strategien med å si minst mulig i offentligheten videreføres) er at tekstfiler skal koste tett opp mot full hardcoverpris. Å få leserne til å tro på at utgiftene til å produsere, lagre og distribuere ebøker vil være faste og svært høye (det er jo det Mads Nygaard egentlig sier) er hovedutfordringen. Jeg tror ikke på det selv, og jeg kjenner bokbransjen bedre enn de fleste som har svitsjet til ebøker.
17/09/2010 at 14:59
@Eirik Fredrik Nissen satte opp et regnestykke for dette i går i dagsavisen (ser ut som det bare var i papirversjonen). Jeg kan bare henvise til det og håpe de legger det ut på nett.
17/09/2010 at 15:11
@Harald: Jeg anbefaler Gyldendal å publisere essensen i regnestykket på eget nettsted eller i en av ansattebloggene, og så spre det via nettmedier der det gir mening å diskutere det (hvis Dagsavisen mot formodning skulle nettpublisere, er det vel ingen som tar diskusjonsfeltet under deres artikler seriøst?)
17/09/2010 at 16:11
@Eirik Ja det er en god idé. Jeg skal ta det videre. Bjarne?
17/09/2010 at 16:16
@Harald, @Bjarne: BTW: kudos til dere fra Gyldendal som hopper inn i debatten når den først dukker opp! Gid flere forlagsfolk gjorde det samme. 🙂
18/09/2010 at 11:44
Det er vel bare spørsmål om tid før vi får norske e-bøker. Skam til Kulturdepartementet og forlagene som ikke forserer denne utviklingen. Merkelig nok er det stort sett bare engelsk-språklige e-bøker – det finnes fint lite på spansk og tysk også.
18/09/2010 at 14:41
@Svein: Egentlig ikke så rart. Norsk forlagsbransje har på mange måter langt mer til felles med f.eks. den tyske og franske enn den amerikanske (den britiske er i en litt spesiell mellomstilling grunnet språkfelleskapet). Regulerte markedsforhold, offentlige støtteordninger og sterk tilknytning til nasjonal identitet og språkpolitikk er med på å gjøre bokbransjene i Europa til viktige kulturaktører, men også resistente mot den raske innovasjonen man finner i USA (som altså ikke har noe ord for “kulturpolitikk”, for å sette det i perspektiv).
Hvorom alt er, i praksis er det slik at europeerne venter på at amerikanerne skal innovere. Og kineserne produsere lesebrett og tavler som er billige nok til at de våger satse. 😉
18/09/2010 at 16:09
Gyldendal/Nissens regnestykke for fordeling av bokkrona for hhv e og p som publisert i Dagsavisen 16. september er gjengitt her http://twitpic.com/2pmw5v
18/09/2010 at 18:04
@Leseplate: Takker! Til glede for lesere som kunne tenke seg å diskutere dette, legger jeg faksimilen inn her.
Noen kommentarer: Her ser vi lite til de “enorme utgiftene” til ebokproduksjon som antydes av Mads Nygaard i Aschehoug. Produksjonskostnadene er en god del lavere, som forventet. Forfatterroyalty er økt en god del og forlagsutgiftene er noenlunde de samme i rene kroner, igjen som det bør være. Jeg stusser over at lager og distribusjon prosentmessig ligger høyere for ebøker enn papirbøker, og tror vel at det å sette utgiftene til markedsføring lik for p- og ebøker blir for enkelt.
At bokhandlers andel er satt til 40 %, et avslag på 10 % sammenlignet med pbøker, innebærer at forlag som Gyldendal og Aschehoug får en større andel av kaka enn regnestykket tyder på – de har eierandeler i bokhandlene. Det er også 10 % over det som er i ferd med å bli bokhandlersatsen for de fleste Kindle- og iPad-bøker, noe som i prinsippet burde åpne for en frittstående aktør som kan presse satsene hardere.
Så forvansker Nissen det hele med å si at utsalgsprisen som er oppgitt for pbøker, og som er svært lav sammenlignet med den reelle (350-400 kroner er vanlig for norsk skjønnlitteratur på papir), ikke inkluderer eventuelt overskudd til forlag. Det gir liten mening for lesere flest, og forteller ikke meg som forfatter stort heller. Hvorom alt er, regnestykket som presenteres gir en ebokpris som med et 25 % påslag blir sammenlignbar med pbokprisen, hvilket er poenget til Nissen og Gyldendal.
Det er neppe nok til å overbevise Finansdepartementet og sette strek for prisdebatten. Og å terpe på hvor uvitende og/eller svake ministrene er, slik Nygaard og Nissen gjør til hver sin avis, bringer erfaringsmessig lite godt med seg. Sist bokfolket gjorde det var da man ville ha Kulturdepartementet til å overta Store Norske Leksikon. Vi så hvor vellykket det var…
19/09/2010 at 10:13
@eirik: Eirik, det er ikke riktig som du sier på twitter at “Gyldendal har nå frigitt et regnestykke”. Det regnestykket du ser her, er dessverre gammelt (husker ikke hvor dette kan stamme fra i farta), og derfor misvisende på et par viktige punkter. Men det er helt riktig at vi planlegger å legge fram regnestykket vårt på egen blogg i nær framtid, blant annet etter råd fra deg lenger opp i diskusjonstråden her. Det var for så vidt det vi prøvde å få tilDagsavisen også, men som du sier det er ikke på nett, så vi skal få det fram selv.
Dessuten er jo regnestykket vanskelig og fullt av omtrentligheter, som det må være fordi bøker er så fryktelig mange forskjellige ting og kan publiseres på så fryktelig mange forskjellige måter.
Den viktigste misvisningen (som på et kompass ja) i regnestykket over, er “bokhandlers andel 40 %”. Her har vi for det første sluttet å si bokhandel og erstattet det ordet med “salgsledd”, fordi vi hele tiden blir mistenkt for å skulle melke bokkrona i alle ledd i kjeden. Vi har ikke, som vi sa på bloggen vår i går – http://gnf-blog.blogspot.com/ – noen planer om å binde e-bøkene til egne bokhandlere, vi tror bare at siden det er de som har kundekontakten, vil de uansett bli viktige markedsførere og selgere av bøkene våre også i framtida. Men ellers vil vi selvsagt at alle som vil det i salgsleddet skal sloss som ville helvete for å selge e-bøkene våre til lavest mulig kostnad for oss. Hvis det kan bli under 30 %, som er det som har ligget inne i alle våre kalkyler ganske lenge nå, vil vi være strålende fornøyd. Men vi minner om at de amerikanske teknologigigantene Amazon og Apple, med et marked som er 100 ganger større enn vårt, ligger på dette nivået, altså 30 %, så hvordan en proff norsk aktør skal komme særlig lavere, det gleder vi oss til å se.
En liten kommentar til om “de enorme utgiftene” – en talemåte som kanskje kan tilgis i kampens hete på Dagsnytt 18 – så er vårt regnestykke også renset for investeringskostnadene, som faktisk er relativt høye og kommer til å føre til at det høyst sannsynlig tar flere år før det blir lønnsomhet i e-bokforleggeriet. (Og det sier jeg ikke for å sutre, men for å forklare hva som er regnet inn og ikke).
Men altså ha tål, regnestykke kommer i nær framtid, så kan vi kjøre debatten videre på et mer korrekt grunnlag.
19/09/2010 at 10:28
@Bjarne: Ser du sier på Twitter at ebokregnestykket over ikke ble publisert i Dagsavisen, men PDFen jeg har forteller noe annet. Ellers takk for avklaringen. At pengene løper fort i investeringsfasen av et større IT-prosjekt (som jo dette er), turde være åpenbart for de fleste. Kan ikke skjønne annet enn at dette er et tungtveiende argument for å få ebøker ut på markedet fortere enn svint, så man i det minste får noe inn på plussiden i regnskapet.
Ellers nok et poeng om politisk passivitet: jeg syns nesten man må ha Kulturdepartementet tilgitt for å ha en avventende holdning her, når forlagene selv har brukt så lang tid på legge fram tall å forholde seg til. Kjernen i momsargumentet er tross alt kalkylen for ebøker. Regner med at det ikke bare er jeg som imøteser et oppdatert regnestykke med interesse!
19/09/2010 at 17:15
Regnestykkene våre er oversendt Kulturdepartementet for lenge siden (en gang i april tror jeg) og vi har selvsagt hatt møter og samtaler i mengder. Hvorfor det står Dagsavisen på den pdfen du har fått må gudene vite, det er ikke det regnestykket vi viste dem og heller ikke det som sto i avisen, men la oss glemme det, vi skal som sagt få de tallene ut på web ganske snart.
19/09/2010 at 17:45
@Bjarne: Må tilstå at min forvirring bare øker her: det er altså IKKE tallene som Dagsavisen brukte i sin PDF-utgave, eller tallene som tydeligvis sto i papiravisen som er de gyldige, men et tredje sett som har vært kjent av departementet i snart et halvt år? Tror alle tjener på at vi legger informasjonsstrategien så langt bak oss, ja. Ctrl-C, Ctrl-V og klikk OK for publisering, sier jeg bare. 🙂
19/09/2010 at 22:36
Mattias Boström fra svenske Piratforlaget har postet en sammenligning av kostnader for papir og elekronikk i sin blogg i kveld. Kanskje man kan jamföra?
http://www.mattiasbostrom.se/2010/09/19/vad-ska-en-ebok-kosta/
Når det gjelder tallene gjengitt i forbindelse med intervju av Nissen fra Gyldendal fra Dagsavisen 16. september jeg postet lenger oppe i tråden er de hentet fra Dagsavisen slik den er utlagt hos Buyandread.com. Det har formodningen mot seg at de skulle avvike fra den trykte utgaven, slik Buset synes å antyde.
20/09/2010 at 12:36
@Leseplate: Veldig interessant peker. Her snakker vi om et forlag som med 25 % moms på ebøker (mot 6 % på papirbøker) har som målsetning å holde en pris på 110 til 140 svenske kroner for ebøker. Og altså senke prisen kraftig når det komme pocketutgaver, så ikke kunden behøve stusse over hvorfor eboka koster mer enn pboka, slik tilfellet også kan være på Amazon idag.
20/09/2010 at 14:26
Med angst og beven hiver jeg meg nå inn på diskusjonen om hva det vil koste å utvikle/produsere en ebok og hva en bok vil/bør koste. Min smule uro kan tilskrives at jeg ikke tidligere har operert i bloggsfæren og at jeg jo frykter at jeg tidsmessig ikke får anledning til å følge opp debatten så godt som ønskelig. Det får bære eller briste – debatten er viktig. La meg ta noen utvalgte momenter som direkte og indirekte stadig kommer opp.
Først et forbehold: Forretningsmodeller og ebok-økonomi er ganske nytt for alle. Selv internasjonalt er erfaringene ennå begrenset. I Norge er erfaringene nær null. Alle bastante påstander om hvordan ting vil bli faller på sin egen urimelighet. Her er det bare diskusjon, prøving og feiling som gradvis vil bringe oss videre.
Momenter:
Det er forbundet med store kostnader å utvikle ebøker.
Særlig Mads Nygaard har fått mye pes for slike antydninger. Jeg tror man snakker om litt forskjellige ting og at uenigheten kanskje ikke er så stor allikevel.
Det er åpenbart for alle at det å produsere en ny ebok er vesentlig billigere enn det å produsere en ny trykt bok. Vi har kalkulert oss grovt fram til at kostnadene er ca 25 % lavere enn for en trykt bok. Livsløpskostnadene for en ebok er også vesentlig lavere enn for en trykt bok. Du slipper å trykke boka opp igjen i nytt opplag. Du behøver ikke å utgi boka først i innbundet form og så seinere i pocketformat osv. Når eboka først er laget kan den i prinsippet vare evig og man trenger bare – som for den trykte boka – å stadig redusere prisen for å tiltrekke nye kunder fram til ingen lenger vil ha boka uansett utsalgspris. Dette gir muligheter for reduserte kostnader og følgende økt inntjening for forlagene og forfatterne.
Jeg skal komme mer tilbake til den konkrete kostnadskalkylen for en ebok på et seinere tidspunkt . Vi vil i nærmeste framtid legge ut en slik kalkyle på Gyldendal-bloggen. Jeg har altså tidligere laget en kalkyle med kommentarer som også ble oversendt av Forleggerforeningen til Kulturdepartementet til orientering. Den samme kalkylen –nesten – ble gjengitt i Dagsavisen. Men her har journalisten – i beste mening – gjort en del endringer og tilpasninger bl.a. sjøl satt en utsalgspris på 250 kroner som sammen med andre endringer gjør at jeg ikke 100 % kan gå god for fremstillingen. Men som Bjarne har sagt: Kalkyle med kommentarer kommer.
Når det – til tross for ovenstående – allikevel kan hevdes at eboka blir kostbar for forlagene har det sammenheng med særlig to forhold:
1) Det å bygge opp en Digital distribusjonssentral slik vi nå gjør, medfører kostnader i mange- millioner -klassen. Det skjer på et tidspunkt da salget av ebøker er på et svært lavt nivå. Inntjeningspotensialet er svært lavt – her og nå. Vi får utfordringen med høna eller egget: Om ebøker ikke gjøres tilgjengelig kan de naturligvis ikke selge. Vi kan ikke tjene inn investeringene våre før vi begynner å selge ebøker. Men det er ingen grunn til å sutre for forlagene. Begrepet ”forlag” kommer fra tysk og betyr egentlig å betale på forskudd/forskuttere. Det er bl.a. dette vi driver med. Men det er en delforklaring på hvorfor noen sier høyt å tydelig at dette blir dyrt. Det finnes i dag et meget begrenset antall dedikerte leseapparater/leseplater. Ingen har i stor stil satset på å selge leseplater (og det bør ikke forlagene gjøre), kanskje fordi de fleste realistisk forventer en flom av ulike varianter av leseplater i nær framtid. Og uansett hvordan man snur og vender på det; markedet for eøker vil i mange år fremover være begrenset og det vil ta mange år for bokbransjen får igjen de pengene de nå har investert i en Digital Distribusjonssentral – altså en grunn til å si at ”dette blir dyrt”.
2) Den andre grunnen til å hevde at ”dette blir dyrt” er at de fleste forleggere tror det vil skje en ganske omfattende kanibalisering. Dvs. Utgir du en bok både i trykt format og ebok-format vil salget en ebok erstatte salget av en trykt bok. Ingen kjøper begge deler OG det samlede antall solgte bøker vil ikke øke ift. om boka bare hadde eksistert som trykt bok. Dvs. forlagene må lage boka i to ulike formater dvs. øke kostnadene samtidig som antallet solgte bøker ikke øker og inntjeningen i beste fall forblir uendret.
Hvor realistisk er en slik frykt? Vel den som lever får se, svaret får vi først når vi prøver. Men det er nok av indikasjoner på at frykten er realistisk. For meg virker det åpenbart at det samlede boksalget ikke øker i USA, men at eboka gradvis erstatter den trykte boka. Foreløpig utgjør jo eboka bare 3 -5 % av totalsalget, så det er kanskje tidlig å lese langtidstrender ut av tallene.
Uansett er jeg redd erfaringene fra USA ikke er direkte overførbare til Norge. Vi er forskjellige på mange områder ikke minst på dette: Norge ligger helt på toppen i verdenssammenheng når det gjelder lesing. Det leses enormt mye, hele 94 % av den norske voksne befolkning leste en bok i 2009. Lesingens andel av mediedøgnet har vært i grove trekk stabil/svakt økende gjennom mange år til tross for enorm konkurranse fra TV-kanaler og nye digital underholdningstilbud. (Dette er bemerkelsesverdig, og skyldes i hovedsak: 1) Bøker er blitt billigere. 2) Vi bruker vesentlig mer penger på markedsføring/salg i dag enn for 10 år side) 3) Antallet titler (bredden i tilbudet) har økt svært kraftig de siste ti årene 4) Antallet forlag og bokutsalg har økt kraftig siste ti år).
I USA er tallene vesentlig lavere -jeg tror rundt 50 % leste en bok siste år. Men det betyr også at potensialet for økning er vesentlig større i USA. Alle vet at det er vesentlig vanskeligere å øke sin personlige rekord i høyde fra 200 cm til 204 cm enn fra 100 cm til 104 cm. Heller ikke litteraturtreet vokser inn i himmelen. Potensialet for økt lesing og kraftig økning i antallet solgte eksemplarer i Norge er ganske begrenset. Derfor må vi også belage oss på at så lenge vi må lage en bok i to formater, ja så øker kostnadene mer enn inntektene.
Så langt om hvorfor det er fullt mulig å si at eboka kan bli en kostbar affære for forlagene til tross for at rein produksjon av eboka åpenbart blir billigere.
Et annet moment som jeg ser stadig går igjen er spørsmålet om markedsføringskostnader. Mange har vanskelig for å se at disse kostnadene skal bli like store som ved utgivelse av trykt bok. Jeg frykter tvert i mot at dette er et av områdene hvor vi vil se en kraftig økning i kostnader. Jeg iler til med å si: Ikke umiddelbart. Ikke så lenge volumet av ebøker er relativt lite og markedet fremdeles domineres av trykte bøker. Da vil eboka også nyte godt av all markedsinnsats som gjøres ift. den trykte boka. Men en gang i blant er det nyttig å trekke en situasjon ut til ytterpunktet for å vurdere hva som vil skje. Altså en situasjon hvor det er eboka som dominerer og den trykte boka som bare har et lite volum. En situasjon hvor kanskje bare et mindre antall av de bøkene som utgis kommer i to formater. Primærutgaven er en ebok og antallet fysiske utsalgssteder (bokhandler) begrenset til et minimum.
Da er det nyttig å se litt på hva som i dag påvirker folk til å kjøpe bøker. Hvordan folk flest fatter sin beslutning om å kjøpe en bok. Jeg understreker folk flest. Dessverre er det slik at verken Eirik Newth eller Torgrim Eggen er representative bokkjøpere. Jeg tror de begge leser enormt mye og har et ganske bevisst og kritisk forhold til hva de skal bruke penger på – hvilke forfattere som er verdt å bruke tid på. Slik er det ikke for de fleste av oss.
Salg gjennom bokhandel og andre fysiske utsalgssteder står for minst 70 % av alt salg av bøker. Ganske omfattende og grundige undersøkelser viser at 50 – 70 % av alle bokkjøp som skjer i norsk bokhandel skjer impulsivt – er ikke planlagt. 50 -70 % av alle bokkjøpere i norsk bokhandel hadde opprinnelig ikke planlagt å gå i bokhandel eller om de hadde planlagt å gå i bokhandel kommer de ut med bøker de ikke egentlig hadde tenkt på forhånd å kjøpe (pluss antagelig den boka de hadde planlagt å kjøpe). Oppholdet i bokhandel – det faktum at de ser bøkene, kan bla i dem ser salgsplakater, spesielle tilbud, paller med bøker etc. motiverer altså i dag svært sterkt til å kjøpe bøker. Antagelig er det også slik at eksponeringen av bøker i bokhandelen virker sammen med alle andre former for markedsføring, dvs. at man når man ser boka husker at den har fått en særlig god anmeldelse, at dette er en forfatter man tidligere har lest noe godt av, har sett en annonse for nylig eller lignende. Poenget er at det er eksponeringen av boka som åpenbart virker salgsutløsende. Den samme effekten er det svært vanskelig å oppnå via nettet. Du har bare én skjerm (med unntak for Eirik og Torgrim naturligvis)og det er begrenset hvor mange bøker som kan vises på åpningssiden i en nettbokhandel. Du må i større grad vite hva du er på jakt etter. Tendensen til impulskjøp blir vesentlig mindre. Vil da den store hopen av dagens bokkjøpere endre kjøpsvaner radikalt, eller vil de bare redusere antall bokkjøp dersom de ikke blir eksponert for bøkene på samme måte som i dag?
Den fantastisk sterke markedsføringseffekten som en fysisk bokhandel har må vi altså kompensere for når vi går over til i hovedsak å handle ebøker via nettet. En markedsføringsinnsats som kan skape et salg som skal utgjøre – la oss ikke ta i for sterkt – kanskje 30 % av dagens volum av trykte bøker, ja det er en ekstra markedsføringsinnsats som kommer til å koste mange, mange titalls millioner kroner.
Så vil mange antagelig si: Men du kan også i større grad enn i dag benytte nettet til markedsføring – billigere markedsføring enn den man driver enn i dag. Og det er jeg naturligvis enig i, selv om vi i forlagene allerede bruker nettet ganske mye. Men på samme måte som jeg vil reservere meg mot å bli pådyttet ennå mer reklame på fjernsyn (kommer det ikke snart en løsning hvor jeg kan få betale for å slippe) vil jeg reservere meg mot alt for offensiv markedsføring via nettet.
Tendensielt tror jeg altså markedsføringskostnadene vil øke dersom vi skal opprettholde samme bredde i utvalg og omtrentlig samme antall solgte bøker som i dag. Men utviklingen vil naturligvis skje gradvis.
20/09/2010 at 14:42
@Fredrik: Mange takk for lang og grundig utredning. Trenger litt tid til å lese og tenke gjennom det du sier, men her er det mye interessant.
20/09/2010 at 14:54
Godt at Fredrik er på (blogg)banen. Langt og helhetlig svar. Hva skjer med streamingløsningen for litteratur du nevnte i foredraget på Forfatterforeningens årsmøte, Fredrik? Død hest eller et føll på vei opp på egne bein?
20/09/2010 at 15:00
Jeg skulle gjerne sett lesestatistikken på “94% leste minst en bok ifjor” (kjenner mer enn 1 av 10 som ikke leser en bok i året) – samt hvorfor dette ikke har økningspotensial ved e-bøker med fornuftig pris. For ikke å nevne markedet som ikke kjøper bøker til 300kr innbundet i Norge når man får dem til 50kr i pocket fra utlandet.
20/09/2010 at 15:28
@Fredrik: Jeg har ingen formening om hvorvidt markedsføringskostnadene skal opp eller ned, men likevel en liten betraktning: Hvis bokbransjen i dag lever av impulskjøp er fremtiden med ebøker lys. Ebøker er optimale impulskjøp fordi de kjøpes fra sofakroken og leveres øyeblikkelig. Folk flest er sjelden i nærheten av en fysisk bokhandel, mens en Kindle-eier stort sett alltid har den med seg. Begrenset areal på nettbokhandelens forside er ikke et problem – de er uansett større og mer dynamiske enn Norlis utstillingsvinduer i Universitetsgata. Og når du først har fått dem inn butikken kan du gjøre bedre enn paller og plakater, med lenker til anmeldelser, kundeanmeldelser, kundeanbefalinger og alt annet som i dag gjør Amazon til en langt mer avhengighetsskapende opplevelse enn Norli på Carl Johan (og Borders på Broadway).
20/09/2010 at 15:28
Takk for en veldig opplysende debatt.
Det høres jo nesten ut som om forlagene tror de har et valg. Det tror jeg ikke de har. Og jo mer de somler, jo vanskeligere blir det å kapre nye lesere.
Det er fortsatt et stort marked for papiraviser og cd-plater. Men det blir mindre og mindre etterhvert som vi blir mer vant og oppmerksom på de digitale utgavene og fordelene. Det tror jeg er helt likt det som vil skje med bøker.
Impulskjøpene fra bokhandelen vil også flyttes over på nett, til anbefalinger på Facebook og andre sosiale nettsider, og på bokhandlernes egne nettbutikker. Slik som Apple prøver i sin butikk for musikk og film. Og som Amazon gjør. Samt fra blogganbefalinger, anmeldelser osv. At det skulle være noe plassbegrensing på nettet for å foreslå bøker og komme med tilbud virker underlig. Internettet er da ganske stort?
20/09/2010 at 15:34
@Fredrik, spennande tankar. Eg har eit umiddelbart innspel (no skal det seiast (i parantes) at eg nok heller ikkje er ein gjennomsnits lesar, berre det at eg følgjer debatten her viser det)
Mi personlege oppleving av impulskjøpet er noko heilt anna enn du skildrar. Når eg handlar i nettbutikk, anten det er e-bøker eller vanlege bøker, ender eg stort sett alltid opp med fleire bøker enn dersom eg går i bokbutikken. Det gjer eg ellers nesten aldri, om det ikkje er jul.
Etter at eg lasta ned kindle på maskina har eg kjøpt fleire bøker enn på lenge. Samanhengen er at eg les om ei bok anten på nett eller i blad, finn ut at den vil eg ha, og kjøper direkte og gjerne relaterte bøker i tillegg. Eg ender opp med fleire halvleste bøker enn før, men brukar og meir pengar på bøker.
No er ikkje dette noko bevis på at andre vil agere på same viset, men eg trur bokbransjen skal vere forsiktig med å undervurdere trongen til å bli tilfredsstilt umiddelbart.
20/09/2010 at 16:06
@Fredrik: Punkt 2: Ingen kjøper både pbok og ebok. Dette er nok sant, men likevel tror jeg det totale antallet vil øke. Rett og slett fordi (hvertfall) Amazon sin modell oppfordrer til impulskjøp. Med “one-click”, muligheten for å laste ned litt av boken for å se om du liker den, og ikke minst alt dette rett i leseplaten gjør at veien fra de oppdager boken til du faktisk kjøper den er blitt drastisk kortere. Og om du kommer over en god bok i kaffepausen på jobb så er det bare ett trykk og så ligger den klar på lesebrettet når du kommer hjem. Farlig enkelt. Den boken jeg har kjøpt (har hatt Kindle i mindre enn en uke) ville jeg nok ikke ha kjøpt ellers.
Jeg er sikker på at jeg har lest et sted at folk som har Kindle i gjennomsnitt kjøper 40% mer bøker enn de gjorde før, men dette kan ha vært hentet fra markedsavdelingen til Amazon så jeg skal ikke gå god for påstanden.
20/09/2010 at 16:11
Ser det allerede er sagt en del om impulskjøp på leseplate, vil gi min støtte til den.
For øvrig må jeg si at også pris henger sammen med hvorvidt man kjøper bøker, og hvor mange bøker man kjøper. Jeg for min del impulskjøper ikke en bok til over 300kr, men jeg impulskjøper kanskje tre bøker til 100kr hver.
En annen ting som har skjedd er at jeg ofte finner norske hardback-bøker for dyre, og venter se på pocketversjonen. Det har nok skjedd ofte at jeg innen pocketversjonen kommer ut har glemt at det var en bok jeg hadde tenkt å kjøpe. Norske bøker er for dyre. Jeg har lest sikkert 15-20 bøker det siste året, og jeg kan huske en norsk bok jeg har kjøpt vet ugivelse, og i hardback – siste Nesbø. Ellers ven
20/09/2010 at 16:12
My cat ate my homework….eller sagt med andre ord: babyen min klikket visst på knappen slik at jeg postet uten å ha skrevet ferdig.
Ville bare avslutte med at:
Ellers venter jeg til pocketversjonen eller som oftest kjøper en engelsk bok i stedet.
20/09/2010 at 16:20
Jøss her går det unna… Som den skarpe leser vil ha sett, henviser Fredrik til et regnestykke som ikke følger med i innlegget hans. Selve regnestykket er nå publisert på Gyldendal-bloggen, med utførlige kommentarer. Som før sagt, en lang og viktig diskusjon, og få fasitsvar: http://gnf-blog.blogspot.com/2010/09/hva-koster-det-gi-ut-en-e-bok.html.
Man vil se at den tabellen vi legger ut er litt annerledes enn den som kom i Dagsavisen, det kommer av at Dagsavisen flyttet litt om på noen tall og regnet om til kroner i stedet for prosenter, i beste hensikt tror jeg, men dermed oppsto altså litt forvirring.
Ellers kan jeg samtidig henvise til et svensk regnestykke fra Piratforlagets Mattias Boström. Det er litt annerledes enn vårt, men ikke veldig, og viser i hovedsak det samme: e-bøker må selvsagt bli billigere, men det er langt ned til gratis: http://www.mattiasbostrom.se/2010/09/19/vad-ska-en-ebok-kosta/
20/09/2010 at 16:37
Jeg har faktisk et fysisk eksemplar av Dagsavisen på papir MED regnestykket Buset mener ikke eksisterer. Jeg kan gjerne scanne det inn hvis han fortsatt insisterer på at det ikke står der. Jeg er ikke villig til å betale en Notarius Publicus for å bekrefte at det er en rett kopi, men det får være grenser for hva han krever av dokumentasjon.
Men så over til de konkrete tallene.
For meg virker det som et ren oppkonstruert regnestykke, der de har tatt alle kostander de kan tenke seg, lagt på en god del for kjente og ukjente, og så har de kommet fra til en sum som skal være forferdelig høy.
Problemet var bare at de de hadde lagt sammen alle de reelle utgiftene (selv med påslag) kom de bare til litt over hundre kroner, og det er jo alt for lite hvis de skulle ha noe å fare med i momsdebatten, så da slang de på 75 kroner ekstra til å sponse papirbokhandlene med.
Husk at tallene i regnestykket er per eksemplar. For papirbøker gir det selvsagt mening, siden det åpenbart koster mer å lagre og produsere 50 000 eksemplarer av en bok enn 50. For ebøker vil jo naturlig nok kosten per eksemplar synke som en stein når antallet blir høyt.
Ja, det vil koste noe mer i båndbredde og maskinavare å distribuere 50 000 PDFer enn 50, men vi snakker ikke tusengangen. Det er uansett de initielle kostnadene ved første eboklanserng som vil være de største, jo flere bøker og salg de får forldet dette på, jo lavere blir kosten per “eksemplar”.
La oss ta et konkret eksempel, Per Pettersons “Ut og stjæle hester”. Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Per_Petterson hevder den har solgt i 200 000 eksemplarer i Norge.
I følge regenstykket skal det altså koste forlagene 1 000 000 å produsere disse 200 000 eksemplarene, i tillegg till 2 000 000 i “lager/distribusjon” (hhv. 5 og 10 kr per solgte eksemplar).
Tre millioner kroner for å produsere, lagre og distribuere en PDF på 246 sider.
I tillegg har de punktet “tap/nedskrivninger” som blir en halv million på toppen.
Enhver som har drifta et større datasenter skjønner at disse tallene ikke henger på greip.
Og selv om besteselgere kryssubsidierer bøker med lavere “opplag” vil du ha råd til en ganske grei serverpark og plass til forholdvis mange bøker med _null_ i inntekt før du begynner å tape på et sånt regnestykke.
Vi må jo huske at alle de andre utgiftene ikke er med i disse tre tallene, så lønn og honorarer og markedsføring kommer jo på siden av dette igjen. Dette er de rene produksjons-, distribusjons- og lagerkostander forlagene hevder de vil ha i forbindelse med salg av en ebok.
Hvis forlagene skal ha noen som helst troverdighet i denne debatten må de komme med realistiske tall på reelle kostander. Hvis de gjør det, og i tillegg kutter papirbokhandlenes andel av eboksalget (som i regnestykket deres jo utgjør 40% av prisen), klarer vi nok å lansere ebøker også her i Norge til rundt, eller godt under, en hundrelapp.
Når de kan selge pocketbøker til fast lavpris 49,- gir det ingen mening å snakke om 185,- for en ebok. Det er sånne priser vi må ned i for at argumentet om konkurranse fra utlandet skal ha gyldighet. Hvis en bok hos amazon koster 50 kroner spiller det ingen rolle om de norske forlagene krever 200 eller 250 – den ekstra femtilappen er bare en ytterligere irritasjon, neppe avgjørende for salget.
Og med en pris på under en hundrelapp (uten moms) blir hele momsdebatten etter min mening poengløs. Igjen – om jeg må betale 49,- eller 69,- for en ebok er for min del knekkende likegyldig, så lenge tilbudet _er_der_ – og det er det ikke i dag, og det er kun forlagenes ansvar.
20/09/2010 at 16:49
Dagsavisens intervju med Fredrik Nissen sist torsdag ligger ute her: http://www.dagsavisen.no/kultur/article509110.ece
20/09/2010 at 16:58
@ Ola Thoresen Jeg antar bare at du skrev innlegget parallelt med at Bjarne skrev sitt. Og at det derfor ikke er et svar til det innlegget.
Det er ikke tenkt at e-bøker skal “sponse” papirbokhandlene som du sier. Jeg er litt usikker på hvorfor du ordlegger det slik, men erfaring fra det amerikanske markedet, som har kommet noe lenger enn vårt, tilsier at distributørleddet tar rundt 30%, gjerne gjennom en såkalt agentmodell, som innebærer at distributør tar en fast prosentdel av utsalgsprisen. Apple og Amazon, som kan bli viktige distributører i dette markedet, gjør det slik. Vi har derfor også tatt utgangspunkt i denne prosentsatsen.
For å få solgt e-bøker, spesielt i de volumene du snakker om, er forlag avhengig å ha et velfungerende distribusjonsledd som forstår marked og leser. Det koster penger, uansett hvem som gjør det.
20/09/2010 at 17:02
Interessant å lese Gyldeldals syn på ebokøkonomi.
Det virker som en har først har bestemt seg for konklusjonen, og så funnet tall som gir to streker under det på forhånd fastsatte svaret.
“Det å bygge opp en Digital distribusjonssentral slik vi nå gjør, medfører kostnader i mange- millioner -klassen”
Det er ikke noe problem å svi av mange millioner på nettsted, dot.com-boomen friskt i minne. Mer sannsynlig at det dukker opp et knippe nettsteder som er modellert etter Youtube/Spotify/MySpace o.l. Det vil si nettsteder som tilbyr all infrastrukturen for eboksalg gratis, og lar forfatterne gå forbi både forlag og bokhandel og nå direkte ut til publikum mot provisjon på en fast prosentsats. Innen få år kan vi være helt sikker på at denne kostnaden er 0.
“Mange har vanskelig for å se at disse [markedsføringskostnadene] skal bli like store som ved utgivelse av trykt bok. Jeg frykter tvert i mot at dette er et av områdene hvor vi vil se en kraftig økning”
De fleste bokkjøpene jeg foretar skyldes anbefalinger fra kommentarer i Amazon.com, forskningstidsskrifter eller blogger. Markedsføringskampanjer er bare en tungvindt og gammeldags måte å selge bøker på.
“de fleste forleggere tror det vil skje en ganske omfattende kanibalisering. Dvs. Utgir du en bok både i trykt format og ebok-format vil salget en ebok erstatte salget av en trykt bok.”
Her er forskjellen mellom markedsstrategien til Amazon og Gyldendal (og norsk bokbransje): Når det dukker opp en ny teknologi som vil kannibalisere salget til Amazon, satser de på å vinne dette markedet i stedet på å sitte og vente til en annen bokhandler overtar markedet. De ofrer kortsiktige inntekter for å bli markedsledende i neste produktgenerasjon. Smart.
20/09/2010 at 17:28
“Interessant å lese Gyldeldals syn på ebokøkonomi.”
“Det virker som en har først har bestemt seg for konklusjonen, og så funnet tall som gir to streker under det på forhånd fastsatte svaret.”
Her tror jeg du unødig leser inn arroganse som ikke finnes. Jeg tror få forlag faktisk mener de har verken konklusjonen eller svaret, og på ingen måte med streker under.
“Det er ikke noe problem å svi av mange millioner på nettsted, dot.com-boomen friskt i minne. Mer sannsynlig at det dukker opp et knippe nettsteder som er modellert etter Youtube/Spotify/MySpace o.l. Det vil si nettsteder som tilbyr all infrastrukturen for eboksalg gratis, og lar forfatterne gå forbi både forlag og bokhandel og nå direkte ut til publikum mot provisjon på en fast prosentsats. Innen få år kan vi være helt sikker på at denne kostnaden er 0.”
Hvis Amazon og Apple hadde blitt utkonkurrert av en aktør som ikke tok betalt hadde dette vært veldig spennende for bokmarkedet, jeg er enig at det blir veldig interessant å se hvordan dette utvikler seg og om “social shopping” og gratis distribusjon tar over. Men fra et forlagsperspektiv er det nok bra å ha litt kaldt vann i blodet, jeg er mindre sikker en deg på at “Innen få år kan vi være helt sikker på at denne kostnaden er 0”.Det er uansett ikke slik i dag.
“De fleste bokkjøpene jeg foretar skyldes anbefalinger fra kommentarer i Amazon.com, forskningstidsskrifter eller blogger. Markedsføringskampanjer er bare en tungvindt og gammeldags måte å selge bøker på.”
Alle bokkjøpere er ikke som deg, og produktplassering, og type “andre som-kjøpte-denne-kjøpte-også” plasseringer hos Amazon koster også penger. Det blir nye typer markedsføringskampanjer, men det må også i fremtiden suppleres med kommersielle grep for å stå frem i markedet, spesielt i møtet med amerikansk litteratur som lett kan dominere med et språkmarked som er tusen ganger så stort.
“Her er forskjellen mellom markedsstrategien til Amazon og Gyldendal (og norsk bokbransje): Når det dukker opp en ny teknologi som vil kannibalisere salget til Amazon, satser de på å vinne dette markedet i stedet på å sitte og vente til en annen bokhandler overtar markedet. De ofrer kortsiktige inntekter for å bli markedsledende i neste produktgenerasjon. Smart.”
Jeg er enig i at Amazons forsøk på å etablere seg som monopol på nettet var imponerende. Men Amazon og Forlag er ikke samme ledd i verdikjeden, selvom Amazon nok til dels har trodd det, jfr. http://www.newyorker.com/reporting/2010/04/26/100426fa_fact_auletta
Forlagenes dilemma er ikke om de skal benytte seg av ny teknologi, men hvordan det skal gjøres.
20/09/2010 at 17:52
En tallkorreksjon til Fredrik Nissens innlegg: Det er ikke riktig at impulssalget av bøker ligger på 60-70%. I alle markedsundersøkelser jeg har fulgt med på (Norsk monitor og Bokundersøkelsen til Dnb) fra midten av 1980-tallet, ligger tallet pluss-minus 20 %, i den siste fra 2010 24 %. De sterkeste andre driverne for kjøp av bøker er 1) ryktebørsen 2) anmeldelser i media (gode) 3) omtale i media. Eksponering i bokhandel har alltid ligget svært lavt (5-7 %), anbefaling av personale enda lavere. I siste undersøkelse svarer 60 % at de kom i bokhandel for å kjøpe en bestemt bok.Undersøkelsen fra 2010 er tilgjengelig på DnBs nettsider.
20/09/2010 at 18:49
@Harald Fougner: Du har rett i at mitt innlegg ble skrevet paralellt med flere av de andre innleggene her. Jeg starta tidliig i morges, etter å ha sett påstanden om at tallene ikke kom fra Dagsavisen, men har blitt avbrutt en del ganger under skrivingen av andre hendelser på jobb.
Med formuleringen “sponser papirbokhandeler” mener jeg nettopp dette. Det er forlagene som eier de største bokhandlene, og eneste grunnen til å tillate dem å ta 40% av utsalgsprisen på en ebok er jo at forlagene ønsker det sånn.
En rekke av de kostandene som listes opp i det “omstridte” regnestykket gir ingen mening lenger hvis man skal skille strengt mellom forlag og bokhandel. Hvis forlagene derimot regner med å selv stå for salg og distribusjon til sluttkunde vil de ha en viss relevans, men i så fall forsvinner igjen poenget med å doble utsalsgsprisen fordi “bokhandelen” krever det.
20/09/2010 at 19:14
Heisann, dette var en overveldende respons.Gledelig selvfølgelig, men også det jeg gfyktet. Her kan jeg lett fåheldagsjobb med å kommentere. Håper på forståelse for at jeg ikke kan kommentere alt.
Til Ola Thorsen: Om regnestykker (kalkyeln) i Dagsavisen har vi vel bare sagt at dette er en bearbeidet versjon hvor journalisetn – i beste hensikt – har forsøkt å gjøre noen endringer og tilpasninger for å gjøre kalkylen mer intuitivt forståelig. Jeg ser jo nå også at Bjarne har lagt ut den originale versjonen som jeg i sin tid utarbeidet og somble sendt Kulturdepartemenet. For debattens skyld vil jeg varmt anbefale Thorsen at han ikke tar som utgangspunkt at vi forleggere til enhver tid prøver å lure og jukse. Bare i denne konkrete debatten har det deltatt en rekke personer som godt kjenner bokbransjen og som raskt vil avsløre slike forsøk.
Regnestykket til Thorsen knyttet til Per Petterson er nhaturligvis besnærende.Og sjølsagt blir ikke kostnadene pådenne boka slik Thorsen fremstiller det. Både for trykt bok og ebok gjelder at når antallet øker redusers stykkprisen radikalt per eks. Det som er kjedelig for forlagsvirksomhet er at de faste kostandene er realtivt høye og at det derfor må et visst salg til før man får dekket de faste kostnadene. Svært, svært mange bøker selger ikke særlig mye. Noen meget få bøker, slik som Per Petterson selger svært mye. Inntektsfordelingen er faktisk ekstremt skjev innenfor det skjønn og generelle forleggeriet. Om du fjerner de 5 % av titlene i et skjønn og generelt forlag som seklger best, vil forlaget antagelig meget raskt måtte innstille sin virksomhet. Og disse refleksjonene gjelder uansett om vi snakker om ebøker eller trykte bøker.
Så skriver mange som om ebøker i Norge vil koste 300 kroner. Da har jeg en behagelig overraskelse: Ebøker vil koste 350 kroner, 200 kroner, 149 kroner , 69 kroner og kanskje til og med 49 kroner. Prisspennet vil være minst like stort som det i dag er for trykte bøker. Og en ny ebok vil koste maksimalt like mye som tilsvarende bok i i trykt format,l selv når eboka blir belastet med full merverdiavgift på 25 % og den trykte boka er uten mva. Så vil eboka – som den trykte boka – gradvis falle i pris og antagelig ett år etter lanseringen ligge på pocketnivå -129 kroner – med moms. Forskjellen til f.eks Amazon blir antagelig først og fremst at nye bøker blir relativt sett dyre mens backlist blir ganske billig. Amazon o.a kjører kampanjer med lav pris på nye bøker for å lokke kunder , mens backlisten deres ikke er særlig billig. Et gammelt triks for å verve kunder som knytter seg til din løsning/butikk nøyaktig det samme somk Kiwi nå kjørere på bleier for å verve småbarnsfamiler som kunder. Helt greit og velkjent beinhard kommers.Men ingen bør forledes til å tro at prisen er reelle. Her taper man penger for hver ny bok man selger. Dette er rein markedsføring og jo mer du bejubler det jo bedre har markedstrikset virket. Hvilket ikke vil si at du ikke skal glede deg over lave priser og utnytte dette maksimalt.
På sikt, når salg av eboka har fått et visst volum i Norge, tror jeg det er mulig å få priser på backlistbøker under det man i dag selger trykte bøker for. Og som vist ovenfor er svært mye backlist faktisk ikke særlig dyr. Vil f.eks en 1,5 år gammel bok i ebok format til kr 99, være dyrt? Jeg syntes ikke det. Sjølsagt er det dyrere enn f.eks en engelskspråklig bok som kanskje tilsvarende ville koste 49 kroner. Men vi må jo stikke fingern i jorda å se at vi faktisk lever i et lattervekkende lite språksamfunn hvor noen varer faktisk må være dyrere enn i språksamfunn som er 50 ganger større.
Noen mener at til tross for at vi altså leser enormt mye i Norge og at lesingens andel av mediedøgnet er bemerkelsesverdig høy og stabil, så vil uansett volumet øke bare prisene blir lave nok. Ja, kanskje det. Men et annet trekk ved det norske bokmarkedet er jo at vi allerede i dag kjøper langt flere bøker enn vi faktisk leser. Et sted går vel grensen for hvor mange uleste bøker du vil samle deg, sjøl med lav pris? Jeg tror også at det er mulig å øke antallet solgte bøker i Norge noe. Min bekymring er at volumøkningen blir liten ift. kostnadsøkningen ved to utgaver. Og da må jeg samtidig presisere: Min bekymring knytter seg ikke først og fremst til forlagens inntjening. Man bør være klar over at alle de store forlagene og mange små (klart unntak for Juritzen) utgir svært mange bøker hvert år som vi er helt klar over vi vil tape penger på – salget vet vi vil være minimalt. Beslutningen er tuftet på en vurdering av faglig og/eller litterær kvalitet: Dette er en bok som er så god at den MÅ komme ut! Eller: Dette er en forfatter som har så gode ansatser at han/hun vil vokse til en betydelig forfatter selv om det foreliggende verket ikke er så godt som ønskelig.. Det jeg frykter er at forlagene i en trengt situasjon blir tvunget til å prioritere mer reindyrka kommersielt, dvs. kutte ut brorparten av de bøker/forfatter som vi vet vil generer tap. Det tror jeg alle er enige om vil være en trist utvikling for bokkulturen.
Noen sier at et eventuelt tap av det fysiske utsalgsstedet for trykte bøker (bokhandel/kiosk etc.) ikke vil kreve flere markedsføringskroner fordi ebøkene faktisk er lettere tilgjengelig, kan kjøpes umiddelbart uten å måtte forlate sofaen,osv. osv. Jeg håper dere har rett. I så fall har jeg en bekymring mindre. Men jeg minner også om at en rimelig stor bokhandel har 60 000 titler eksponert i bokhandelen, selv om det er et fåtall som blir eksponert på pall i butikken. I dag er det slik at jeg vet ganske mye om folks kjøpevaner og prioriteriner når det gjelder trykte bøker. Her er det lass av forskning fordi den trykte boka jo har eksistert en stund. Når det gjerlder eboka vet vi ennå lite om hvordan eboka brukes, hvor aktivt man søker annet enn det man har bestemt seg for på forhånd. Hvor stor grad av impulskjøp som skjer osv. Jeg tror vi alle bør glede oss til forskning begynner å komme på banen på dette feltet. (ikke oppdragsforskning fra Amazon). For min egen del kjøpte jeg min første leseplate rundt 2000 – en Rocket ebook og har siden både brukt Sony og nå en Ipad. Men – ennå leser jeg i hovedsak trykte bøker og bruker Padda til surfing, email o.l. Antagelig er jeg like lite representativ som de som deltar i denne debatten.
Til Vidar: Det vi jobber med nå er muligheten for en “nettapp” som gjør at vi kan legge vekk den gamle nedlastingsmodellen, glemme bekymringer om lite brukervennlige DRM-systemer og sikre at bøkene blir tilgjengelig på alle leseplater som kobles til nettet. Tror det kan bli veldig bra.
Til Morten: Nei da, forlagene tror ikke de har noe valg.Her kommer det norske ebøker. Ikke syntes jeg vi somler så mye heller. Men vi forsøker å ha litt is i magen. Den teknologiske utviklingen går vanvittig fort. Vi har i dette lille landet kanpt råd tilå satse tungt på løsninger som er utdatert i morgen. OG det betry ikke at vi skal vente lenge jeg vet at det alltid vilskje en stadig raskere teknologsik utvikling og at man ikke kan bli stående på perrongen i det uendelige. Men husk: Selv de aller største ebok optimister er enige om at den trykte boka vill eve i ennå svært mange år. Vi kan ikke nå disponere slik at vi kaster ungen ut med badevannet. Vi må faktisk, ja vi er forpliktet til, hele tiden å sørge for at det litterære systemet som gjør det mulig å utgi mange gode trykte bøker også får levelige vilkår i mange år. Om huset du bor i begynner å bli gammlet og trekkfullt er det ganske dumt å rive huset før du har bygget grunnmuren på det nye og moderne huset du gjerne vil flytte inn i.
Til Anne: I intervjuet i Dagsavisen kan det se ut som om jeg vil subsidiere bokhandelen for å verne denne mot trusselen fra ebøker. Jeg har sendt en presisering tilDagsavisen, men denne har visst ennåikke kommet på. OG realiteten er at jeg mener bokhandelen må være med i konkurransen om å lage den beste netthandelen for ebøker. Alle som vil selge ebøker (med et minimum av profesjonalitet) må få selge. Konkurransen vil bidra til at vi kan få netthandler med samme nivå for norske bøker som Amazon.
Til Barb: Den undersøkelsen jeg viser til er en årlig undersøkelse av det norskefolks lesevaner utført av et profesjonelt byra for den slags. På kontoret har jeg presentasjonen av undersøkelsen i form av ca 40 PPer som jeg kan sende deg om du sender meg email-adressen din. Så, om du er virkelig interessert,kan du jo kontakte byrået direkte for alt underliggende tallmateriale.
Og nå må jeg gjøre andre ting……..
20/09/2010 at 20:15
@Fredrik Nissen: Jeg spissformulerer selvsagt, og vet godt at de fleste bøker selger langt mindre enn 200 000 eksemplarer.
Det er veldig bra at vi endelig har fått en reell og god debatt om ebøker i Norge, all ære til Eirik for å ha klart det, og til dere fra resten av bransjen som deltar her.
Det er to vesentlige poenger med ebøker i forhold til pbøker som gjør at prissammenligningene ikke fungerer særlig godt. Selv om prisen per eksemplar for en pbok også naturlig nok faller ettersom oppløaget øker, så koster det fortsatt mer å trykke opp og distribuere nye opplag, holde varer på lager, holde de fysiske butikkene i live med alle sine leieugifter, ansatte osv, enn det vil koste å holde en ebok tilgjengelig “for alltid”.
Dermed blir det meningsløst å snakke om en kostnad per eksemplar.
I samme sammenheng blir det merkelig å snakke om kostnader i prosent av salgsprisen. At forfatteren får bedre betalt for bøker som selger bra enn de som selger dårlig er vel de fleste enige om. Men som musikkbransjen er i ferd med å oppdage – om enn ikke ta inn over seg enda – er det mer interessant å snakke om faste inntekter fra f.eks. streamingtjenester enn salg av enkelteksemplarer.
Som du selv påpeker er det jo sånn at de fleste kostnadene ved en bokutgivelse – og dette gjelder i like stor grad f.eks. musikk – er rimelig faste. Og både bok- og musikkbransjen har et forklaringsproblem i forhold til at de i mange situasjoner argumenterer for at kostnadene er de samme ved produksjon av et digitalt eksemplar som ved et fysisk.
Mange av kostnadene vil være de samme, men det er ikke særlig troverdig for oss nerder at det koster det samme å holde en liten serverpark med ebøker i drift, som det koster å holde 101 fysiske butikker (http://www.ark.no/SamboWeb/side.do?dokId=549461) i gang.
Mitt håp er at bokbransjen også i Norge kommer med et alternativ for oss som ønsker å være deres elektroniske kunder, og at de ikke går i den samme fella som musikkbransjen gjorde i mange år, der man demoniserte sine kunder og i stor grad skaffet seg fiender blant dem som burde være deres beste venner.
21/09/2010 at 09:24
Har oppdatert postingen med en skjermdump og peker til den nye pristabellen som ble publisert av Bjarne Buset igår. Interessant lesning.
21/09/2010 at 17:26
Midt i denne viktige og interessante diskusjonen om prisen på e-bøker har jeg foretatt en liten faktasjekk hos Amazon på hvordan de priser backlisten sin – det er jo først og fremst den sjokk-lave 9,99-prisen på nye bestselgere som blir lagt merke til. Jeg ble nokså overrasket over å finne at 9 av 10 bestselgende paperbacks er dyrere som e-bok enn som p-bok. Såpass overrasket at jeg lurer på om jeg har lest tallene feil, så jeg utfordrer herved, finn fem feil (eller en): http://bit.ly/drMzIC.
21/09/2010 at 18:43
@Bjarne: Jepp, det er på sett og vis overraskende, for er ikke lave priser et hovedpoeng med Kindle liksom? Nå har vel Leseplate i sin kommentar i din blogg rett i at prisene er lavere i USA, så differansene blir mindre (her bør vel også porto til Europa inn i regnestykket?)
Men uansett er differansen der, og jeg mistenker at hovedårsaken til at Kindle-brukere flest ikke klager på den er prispsykologi: bøkene du nevner ligger mellom 8 og 10 dollar, og da betyr noen dollar mindre for en papirutgave som kommer ukesvis seinere ikke all verden.
Med andre ord: det kan tenkes at “convenience is King”-effekten slår inn for fullt når prisene er på dette nivået. Jeg ville bli veldig overrasket om dette ikke var noe Amazon har researchet grundig…
21/09/2010 at 19:05
Et lite sidespor i den store debatten, men jeg skulle ønske at forleggerne også vil vurdere å tilby en gunstig pakkeløsning for oss som både vil ha papirbøker (til biblioteket vårt) OG e-bøker (til ferien og lesebrettlesningen). Med andre ord: Papirbok + e-bok til en gunstig samlepris. Og da mener jeg GUNSTIG.
(Jeg innrømmer gladelig at jeg føler meg som en munk på Gutenbergs tid – jeg elsker biblioteket mitt og martres av tanken på at mitt bibliotek i fremtiden vil se ut som spillelisten min på iTunes. Okay, jeg savner vinylsamlingen min også).
21/09/2010 at 23:50
Her er mye sagt, få flunkende nye argumenter. Men det er noen helt sentrale momenter når det norske e-bøker og utsalgspris som godt kan gjentas: Den største investeringen norske forlag gjør er å arbeide med forfattere og manuskripter over tid, lenge før teksten foreligger mellom to permer eller i e-pubformat. Skal vi ha en livskraftig og god norsk litteratur også i fremtiden, må det tas høyde for at redaksjonell bearbeiding koster penger. Utfordringen er ikke å få en tekst i et format som kan distribueres, selges og leses, den store utfordringen – og investeringen – ligger i det arbeidet det er å velge ut manuskripter, gå gjennom, stryke, foreslå endringer, lese igjen, kommentere, være i dialog … – ofte i mange runder over lang tid. Dette innebærer at en en e-bok, som en papirbok, må ha en pris som står i samsvar med hva det har kostet å få den fram. En innbundet originalutgave koster mer enn en paperback som foreligger et år senere. Leseren som vil være oppdatert, betaler mer enn hun som venter. Sånn vil det også være i fremtiden, både i det ene og det andre formatet.
Det er ikke til å komme forbi at Amazons engelskspråklige e-bøker har et enormt mye større marked enn det norske e-bøker noensinne vil komme til å få. Investeringen i redaksjonelt arbeid – prisen for å få fram gode bøker – gjøres en gang for alle, for hver enkelt bok. Jo flere eksemplarer som selges, jo mindre andel av det totale produksjonskostnaden utgjør det redaksjonelle arbeidet. Utgivelser som har et stort marked og selger mye over tid kan tåle en lavere pris enn utgivelser som får et mindre nedslag og lavere salg. Så lett, så vanskelig …
22/09/2010 at 00:20
@Karl: Her er ordet fritt, også for dem som erklærer at det er få nye argumenter, hvorpå de gjentar (det svært velkjente og i og for seg fullstendig rimelige) argumentet fra den aller første kommentaren til denne postingen. 🙂
Jeg hadde et hovedmål med å dra igang denne diskusjonen, og det var å forsøke å få klarhet i hvordan forlag resonnerer rundt prisnivået på ebøker. Det syns jeg vi har lykkes ganske godt med, takket være dine kolleger i Gyldendal.
Men når først debatten tok av, så jeg også verdien av å la forlagsfolk få bryne seg på folk som allerede er faste kjøpere av ebøker. Kindle-kundene er ikke så synlige i det norske boklandskapet, men de representerer erfaringer og holdninger det kan være verdifullt å kjenne til når forlagene en gang i løpet av det kommende tiåret skal overbevise nordmenn om å kjøpe ebøker til langt høyere pris.
Du kan velge å avvise synpunktene som kommer fram her som velkjente og uinformerte, eller ta dem med deg videre i planleggingen av den pedagogiske jobben dere en dag kommer til å måtte gjøre. Valget er ditt.
22/09/2010 at 08:51
@Eirik: Leseplate har rett i at mine Kindle-priser er “norske”, de fleste av dem (men ikke alle) skal trekkes fra to dollar: http://gnf-blog.blogspot.com/2010/09/faktasjekk-hva-koster-en-e-bok.html. Likevel er altså prisene på paperback og Kindle like.
@Tom Egeland: Bundling er en høyst interessant tanke. Jeg tror ikke det er gammeldags å ønske seg papirbøker, jeg tror folk flest gjerne vil ha det akkurat som deg, og jeg tror det kan løses slik du antyder. Hvis det ikke blir kannibalisering, som Eirik diskuterer i et annet blogg-innlegg, så kan jo virkelig e-boka bli billig.
22/09/2010 at 09:27
@Harald Fougner (09/20/2010 • 17:28:04): “Alle bokkjøpere er ikke som deg, og produktplassering, og type “andre som-kjøpte-denne-kjøpte-også” plasseringer hos Amazon koster også penger.”
Her henger jeg ikke helt med? Er poenget at det for Amazon er knyttet kostnader til å drifte systemet som holder rede på hva folk har kjøpt, eller er det at det vil koste forlagene å få bøkene sine inn i “andre som-kjøpte-denne-kjøpte-også”-plasseringene hos Amazon? I det siste tilfellet må vel det bety enten at Amazon er åpne for å selge plasseringer i dette systemet (noe som var ukjent for meg) eller at forlagene vil måtte bruke penger på å kjøpe bøker hos Amazon for å påvirke systemet?
22/09/2010 at 10:26
Her snakker man om bokpriser (særlig på skjønnlitteratur) som om den største kunden for nyutgitte hardcoverbøker ikke eksisterte: Norsk Kulturråd, gjennom innkjøpsordningen.
Nye skjønnlitterære bøker er priset til smertegrensen for å gi et maksimalt dekningsbidrag til redaksjonen, slik at ikke den dyre produktutviklinga (som også innebærer å avvise på hundrevis av dårlige manuskripter som sirkulerer mellom forlagene). Man tjener ikke noe på dem, men taper ikke så mye heller. Så kommer inntjeninga med noen få bestselgere og nyutgivelser av backlist
Paperback er et helt annet marked, for her selger man ferdig utviklete produkter, og selger er langt mer elastisk. Dermed kan man prissette etter hva markedet er villig til å gi, og ikke etter utviklingskostnad. De uselgelige bøkene er allerede vraket og nedskrevet.
Det er dette markedet Bjarne har vært innom i sitt lille oppsett.
Det spesielle med netthandel er nettopp at backlist blir lettere tilgjengelig, og selger over et langt tidsrom. Selv papirbøker er digitalisert: Da jeg kjøpte Walter Lippmanns klassiker “Public Opinion” på Amazon, viste det seg at den var trykt i Tyskland av Amazon selv, selv om det sto Printed in USA på tittelbladet! Lealaus bok, typisk print on demand. Med nettbøker blir ikke det nødvendig lenger.
Digitalisert backlist er priselastisk, og det er den som treffer her som vil overleve. Det Bjarne har sett, er et firma som er snedige i sin prissetting.
Selvfølgelig blir det bokhandlere i framtida. Men nettet er verdensomspennende. Vinneren tar alt. Om ti år selges norske bøker først og fremst på Amazon (eller den som spiste Amazon), akkurat som NRK ligger på Itunes. Eller kanskje det blir en eneste, forlagseid nisjebokhandel på nett, hvis da ikke Nasjonalbiblioteket ødelegger den norske bokbransjen med sin digitalisering.
Så var det reklamen: Det største stridstemaet i nettverdenen nå er systemer som gir nøyaktige brukerdata. Dette ligger innbakt i HTML 5, og Apple har fått kjeft både for å samle inn for mye (av brukerne) og for å gi andre lov til å samle inn for lite (av Google). Nøyaktige brukerdata, som overgår alt POT visste om Treholt, er nøkkelen til å lage automatisert, brukertilpasset reklame. Dette er den eneste reklameformen som vil fungere i et digitalt ebokmarked i Norge, der man skjærer ned på redaksjonen og satser sterkere på backlista og små spesielle brukergrupper. Automatisering og brukerskapt anbefaling vil senke reklameprisen. PR vil vokse.
Jeg synes forlagenes kalkylediskusjon minner om dinosaurenes diskusjon om hornpanser eller gigantkropp gir det beste forsvar.
22/09/2010 at 13:30
@Kari: Det hjelper ikke å komme med argumenter om at det er dyrt å lage bøker. Prisen dere kan ta for en bok er ubønnhørlig bestemt av hvor mye vi som forbrukere er villig til å betale. Og vi har så smått begynt å bli vant til at en bok koster mindre enn en tur på kino.
Jeg har en Kindle 3 uten 3G og irriterer meg når jeg må betale 10 dollar, mens amerikanere slipper unna med 8 dollar. Jeg laster heller ikke ned “gratisbøker” til 2 dollar så lenge jeg kan hente dem hos Gutenberg uten å betale.
Det er ikke det at disse to dollarne er fryktelig mye penger, men jeg irriterer meg altså over å måtte være med å sponse regningen til de som har kjøpt Kindle med 3G.
Jeg har forståelse for at det Norske markedet er anderledes, og at større marked kan selge med mindre marginer, men om jeg først får meg et kjøpemønster som sier at en bok koster rundt 10 dollar så kommer det til å bli veldig vanskelig for dere å endre mine kjøpevaner.
Og dersom dere somler for lenge så er det mange flere enn meg som opparbeider seg et kjøpemønster som sier at det er billigere meg bok enn med kino og da vil jeg påstå at den norske bokbransjen har et stort problem. Det hjelper nemlig ikke å ha gode produkter om dere ikke får noen til å kjøpe det. Og jeg er redd for at “If you build it, they will come” er en farlig påstand å tro på i dette tilfellet.
22/09/2010 at 16:31
@Magnus Enger dette var bare et kjapt svar på en påstand om at markedsføring er gammeldags og unødvendig. Jeg mener at selv om jeg skulle ønske at alle gode produkters nedslagsfelt og suksess i markedet var proporsjonalt med deres kvalitet, er det en gang slik at de som ikke bruker penger på markedsføring blir mindre synlige enn de som gjør det, også på digitale arenaer.
Dette med Amazon var litt raskt, selv om du kan bruke penger på annonsere vet jeg ikke de faktiske forholdene med disse listene og algoritmer etc. som ligger bak, det var nok bare en litt rask antagelse fordi jeg ikke levner store amerikanske semi-monopolister så mye tiltro at jeg ikke tror de er villige til å ofre denne type listers integritet for penger. Men jeg kan ha tatt feil, og i så fall beklager jeg. Det var uansett ment som et eksempel.
22/09/2010 at 22:28
Kjære Ingunn
Når jeg ikke umiddelbart kommenterte ditt svar var det antagelig fordi jeg ikke så det før etter at jeg hadde sendt mitt siste innlegg. Jeg satt ganske enkelt litt å skrev på bloggen avbrutt av litt tur med bikkja, litt middag og litt annen jobbing. Ditt innlegg så jeg først da jeg en tid etter gikk inn for å sjekke om det var noen respons på mitt siste innlegg.
Når jeg nå svarer er det ikke av lyst. Manglende lyst skyldes at jeg oppfatter din kommentar å være litt på siden av hva jeg faktisk forsøkte å problematisere, at den statistikken du viser til antagelig ikke gir veiledning for denne konkrete problemstillingen og fordi den samme statistikken har en del metodiske svakheter. Jeg ser av din diskusjon med Eirik at du ofte støtter deg til ulike statistikker. Det kan være svært nyttig. En gang i blant er det også fornuftig å bruke mer kvalitative metoder som f.eks observasjon.
Det jeg forsøkte å si er at den fysiske bokhandelen, eksponeringen av svært mange bøker på hyller, i vinduer på paller og torg faktisk virker kjøpsutløsende og at den funksjonen ikke så lett lar seg kopiere på en nettside, men at man her i større grad må vite hva man leter etter. Og skal man vite hva man leter etter må man antagelig ha fått et tips om en viss bok –f.eks gjennom en venn, en annonse, en anmeldelse, et møte etc. Jeg antok (som de flest må på dette området) at dette vil føre til et behov for mer markedsføring når boksalg overføres til nettet – ikke mindre som noen antar.
Jeg antydet at 50 -70 % av alt boksalg skjer impulsivt. Det er tall jeg har fra pålitelige bokhandlere. Det betyr ikke sånn sett at det er noen feil med de undersøkelsene du viser til, bare at de ikke helt har hatt fokus på denne konkrete problemstillingen.
Impulskjøp – slik det er relevant for min problemstilling – er at man går inn i en bokhandelen uten at det var planlagt på forhånd å besøke en bokhandel og kjøper en bok, eller at man etter å ha besøkt bokhandelen på jakt etter en bestemt bok faktisk også kommer ut med en eller flere bøker i tillegg til den man hadde planlagt å kjøpe. Det er en annen problemstilling enn din statistikk svarer på. F.eks kan det jo være at man går inn i bokhandelen I den hensikt å kjøpe en bestemt bok nettopp fordi man så denne boka utstilt I vinduet. Dette siste er impulskjøp etter min definisjon. Nok om det.
Er det forhold som kan tyde på at impulskjøp slik jeg definerer det har et større omfang enn de 20 % av alt bokkjøp du antyder. Tja, om så ikke var tilfelle vil jeg nok si at norske bokhandlere må være nokså dårlige forretningsmenn/kvinner.
De siste årene har det foregått en intens konkurranse om å få lov til å etablere bokhandel I kjøpesentre. Ulike bokkjeder kappes om å gi eierne av kjøpesentrene gode økonomiske tilbud slik at de får lov til å etablere seg. Ofte øker bokhandelens husleie dramatisk når det etablerer seg I kjøpesentre. Hvorfor gjør bokhandelen dette? Sjølsagt fordi det her er stor trafikk av folk som skal på polet, i matbutikken, i sportsbutikken osv. Disse kan lokkes inn i bokhandelen om du bare lager en tilstrekkelig interessant vindusutstilling, har en sjokkselger på gaten med billige bøker , en bestselger utstilt som alle har hørt om, en boksignering osv. Om det var slik at det bare var 20 % av bokkjøperne som lot seg lokke av det faktum at det er en bokhandel der eller måten bokhandelen eller bøkene er eksponert på, ville det vel sant og si være nokså meningsløst å etablere seg i et dyrt kjøpesenter. Da hadde det holdt med et billig lokale i en bakgate. Hvorfor tror du alle bokhandler lokker med billige bøker og bestselgere i fronten av butikken om det ikke er for å vekke spontan kjøpelyst eller minne folk om en bok som de en gang tenkte det ville være interessant å kjøpe men som de for lengst har glemt.
Personlig kjenner jeg godt igjen situasjonen: Jeg har sett en anmeldelse, hørt om en bok fra en venn eller sett en annonse for en bok og tenker at den har jeg lyst til å lese. Men som så ofte ellers –jeg har tross alt passert 60 – glemmer jeg det hele innntil jeg oppdager boka i en bokhandel. Da kjøper jeg den. Uten denne påminnelsen hadde jeg aldri skaffet meg boka fordi jeg kanskje ville blitt opptatt av en helt annen bok osv.
Nå tror jeg vi er enige. Denne typen av impulskjøp er betydelig større enn de 20 -25 % du nevner. Og denne typen av impulskjøp må på en eller annen måte overføres til nettet om ebøker skal selge i same volum som trykte bøker. MEN responsen jeg har fått har jo vært tankevekkende. Mange forholder seg åpenbart til en nettbokhandel på andre og mer systematiske måter enn meg og kan derved kanskje oppnå noe av den effekten jeg er ute etter.
Men la nå for Guds skyld dette ligge. Dette var ett utvalgt moment som jeg ikke har sett har vært framme i debatten om hvorfor det faktisk ikke er gratis å selge ebøker. Det er 10 andre momenter som peker i samme retning og det hadde jo faktisk vært ganske interessant om noen av alle de som planlegger å etablere et nettsted og selge ebøker kunne komme på banen og forklare sjøl hvorfor vi skal betale dem for det.
23/09/2010 at 13:23
Fredrik Nissen har lagt ut en ny bloggposting i Gyldendal-bloggen med bakgrunnstoff i forbindelse med debatten om bokhandlerandel. Torgrim Eggen og Samlaget-sjef Tove Lie har stilt spørsmålstegn ved 30%-nivået som nå ser ut til å være gjeldende i beregningene. Interessant.
23/09/2010 at 15:52
Til ftv: Men det hjelper heller ikke med argumenter som bare forteller deler av en helhet (:-). Når en bok i Norge koster omtrent det samme som en kinobillett, er den som regel en billigbok. Det betyr – som oftest – at den har vært utgitt i en orignalutgave, til en langt høyere pris tidligere. Boken har ulik pris, til ulike tiden i “bokens livsløp”. Spørsmålet om hva markedet er villig til å betale er selvsagt relevant, og da vil vi se at ulike deler av markedet er villig til å betale ulike priser, avhengig av når de kjøper hva – for e-boken som for papirboken. Men spørsmålet om utsalgspris peker også mot en annen og langt mer alvorlig problemstilling: Fremtidens litterære verk (e-bøker, apps …) må kunne selges til en pris som gir forfatteren (og forlaget) økonomisk grunnlag til å videreføre arbeidet med å skrive og drive fram orginale verk av høy kvalitet som henvender seg til et stort manfold av kunder og lesere. Derfor har vi som arbeider i forlag (undertegnede er forlagsdirektør i Aschehoug Litteratur) et ansvar for å synliggjøre at det investeres i langt mer enn trykk og innbinding for å få fram en bok som kan selges.
24/09/2010 at 12:01
@Kari: Den er som regel en billigbok ja, eller pocketbok som det vel heter på nynorsk? Og ja, det finnes i dag deler av markedet som er villig til å betale mer for en bok med gjennomgående bedre kvalitet på både papir og innbinding – som jo bøkene har i første fasen av sitt livsløp? Det er jo dette de skal betale for, samt muligheten til å være tidlig ute, er det ikke?
Så hva skal du selge dem når boken er digital? Det nytter ikke lenger å vise til kvalitet for den vil være den samme. Så hva skal du selge dem, de som i dag er villig til å betale mer for produktene?
Og det var forresten disse bøkene jeg mente, ikke pocketbøker. Det er riktignok ikke så mange enda, men det er en økende andel nordmenn som har kjøpt Kindle og andre leseplater og som nå begynner å bli vant til at ebøker koster rundt 10 dollar. Om dere i det hele tatt skal ha en sjanse til å ta mer for en ebok enn det Amazon gjør så må dere på banen nå. Dere må være med å lage markedet, ikke vente til behovet er der. For da er det for seint. Det nytter ikke å komme med et produkt når vi alle har leseplater og forvente at vi skal ha forståelse for at dere tar dobbelt så mye betalt som alle andre. Uansett hvor gode argumenter dere har. Om dere skal ha en sjanse til å få betalt mer, så må dere være med fra dag en, og dag en er snart over.
Dere må synliggjøre at det koster å lage bøker. Det er greit. Men kanskje er det ikke sikkert at fremtidens verk kan produseres med dagens modell. Jeg skal ikke påstå at overgangen fra trykte bøker til digitale bøker er like stor som den overgangen Gutenbergs presse medførte, men det er en overgang like fullt, og historien viser at slike overganger ofte medfører store forandringer.
25/09/2010 at 22:59
Hei,
Jeg og min kone er vanliga folk som kjøper bøker , og jeg må hålle med ftw !
vi har endret vår sett at handle bøker i norge!
til jul kommer vi at ha Ebok (vet ikke vilken) men en sak er sikert,hvis de norske Ebok priser blir
høyere een 100.-Nok så blir det kjøpt fra Amazon,så enkelt er det.
så for guds skull,se til at ha konkurerande priser på Ebøker internationel sett ! ellers kommer dere
at miste lesere!
(beklager mitt norske skriv feil….jeg er svensk…)
27/09/2010 at 22:04
Ærbødigste herr Newth,
Merkelig nok finner jeg meg som representant for forlagsbransjen, men kanskje ikke slik du tenker.
Kort fortalt fikk jeg en bokdeal for et par år siden og så kjapt at måten denne bransjen funket er dømt til å dø. Som forfatter kunne jeg i beste fall få 5-10% av bokas salgspris, og med det arbeid som legges i å skrive en bok ville det aldri kunne lønne seg. Over tid vil det si at særere nisjer aldri vil få tilgang til kunnskap gjennom bøker.
Jeg tok spaden i den andre hånda, eller hva det nå heter, og startet min egen publikasjon. Nå, litt over halvannet år senere, har jeg et helt eget forlag der det nok vil gå lang tid før vi investerer i en eneste bok.
I stedet ser jeg på min rolle som forlegger som en kunnskapsformidler. I bunn og grunn, og som je også skrev til Martin Bekkelund, vil ikke folk ha bøker. De vil ha, i mitt tilfelle, kunnskap eller, i andres tilfeller, historier eller hva som nå måtte motivere.
Med andre ord, det er ikke mediumet, men innholdet som er viktig. Når mediumet blir en blokkering til å formidle innholdet, slik det er når man må ta månedsvis med fri fra jobb for å skrive en bok som aldri vil kunne lønne seg, så vil bokskriving overlates til ‘ildsjeler’ som skriver for annet enn å forsvare egen investering i tid.
For min del vil jeg heller selge kunnskapen. En bok er en stor investering både for forlag og forfatter, men ikke minst for leseren. 500 sider med fagstoff tar tid å fordøye, og med stor sannsynlighet sitter kun en liten del igjen etter gjennomlesing. Derfor vil jeg heller bryte opp mindre biter av kunnskap og formidle på mer lønnsomme måter, både for forlag, forfatter og leser.
Mer lønnsomme måter kan gjerne være korte og fokuserte e-bøker, men kan like gjerne være blogartikler, videoer, online seminarer eller annet.
I mitt fagfelt er det kanskje 150,000 potensielle lesere på verdensbasis, men vi selger og leverer likevel ti-tusenvis av disse kunnskapsbitene hvert år. Vi har syv ansatte på heltid eller deltid, med for kopmletthetens skyld må jeg innrømme at jeg er en av disse ildsjelene selv, og putter derfor kanskje overdrevet mye med tid i dette.
Og om kostnader? For min siste utgivelse, en 140-siders elektrisk minibok med 4 timer videomateriale, så var de totale produksjonskostnadene, minus min egen tid, ca. 30% av omsetningen jeg hadde første uke. Det inkluderer to redaktører, korrekturleser, produksjon, distribusjon, og markedsføring.
Distribusjonskostnadene i etterkant er på et par cent per kopi. Avskriving av platformen for modellen vi bruker beløper seg kanskje til en dollar per kopi. ‘Company overhead’, av mangel på et bedre begrep, er på rundt 10% av omsetningen, eller røffli $1,5 per kopi, for denne utgivelsen.
Mitt regnestykke ser nok vesentlig annerledes ut enn Gyldendals, men jeg har dessverre ikke tid til å lære av dem hvordan man driver forlag på gamlemåten.
.b
27/09/2010 at 22:06
Og åpenbart trenger jeg også en norsk korrekturleser. Beklager skrivefeil og bokstavstokking 🙂
.b
27/09/2010 at 23:35
Hei Bjørn,
Hadde vært morsomt om du kunne tatt deg tid til å dokumentere regnestykket ditt litt nærmere siden det kan få store kulturpolitiske konsekvenser dersom saken blir for lite opplyst. Er norsk moms et problem for deg?
28/09/2010 at 09:18
Pål,
Moms er ikke noe problem fordi vi tidlig avgjorde at vi skulle etablere forlaget i USA der reglene er vesentlig annerledes. Avgjørelsen ble også enklere av at vi allerede har etablert et akademi der borte som forestår en annen del av kunnskapsformidlingen vi bedriver.
Uten å kjenne alle detaljene så forstår jeg det slik at vi betaler, eller innkreves, sales tax kun for stater der vi har virksomhet. Ettersom vi er etablert i Delaware og kun har et fåtall kunder der så er det ikke noe problem i det hele tatt.
Jeg kan dokumentere mine kostnader og modellen; det er ingen store hemmeligheter her, men jeg har dessverre ingen norsk blog der slikt kunne passe. Jeg er også usikker på om skalaen er av interesse, som nevnt er det en smal nisje som riktignok er lønnsom, men trolig ikke relevant nok til å flytte verken fjell eller daler.
Ta evt. kontakt om du eller andre er interessert i å publisere en analyse, så kan jeg fint dokumentere både prosess og kostnader. Adressen er furuknapgmail.
.b
28/09/2010 at 09:24
@Bjørn: Interessant å høre det du sier om moms. Jeg spådde for lenge siden i en artikkel at vi kunne komme til å se norske forleggere etablere seg i utlandet, noe som kunne gi fordeler av den typen du nevner her. Nå mener jo Finansdepartementet at de skal fase inn et system som gjør at norske kunder kommer til å måtte betale moms på utenlandske ebøker, uansett kilde. Og i så fall nøytraliseres vel akkurat det fortrinnet for din virksomhet i det norske markedet.
28/09/2010 at 13:15
Eirik,
Jeg tror finansdepartementet vil få det vanskelig, rent teknisk, på å skille på en bok og en lang artikkel, selvfølgelig med mindre de planlegger å innføre moms på alle nettsider som tar betaling.
Hvordan det skal håndheves, vel, det aner jeg ikke, men uansett vil det være teknisk umulig for oss, som amerikansk selskap, å håndheve særregler for individuelle land. Spesielt blir dette vanskelig med tanke på at vi ikke engang registrerer mottakers land men kun epostadresse samt ‘OK’ eller ikke fra betalingstjenesten.
Jeg bør vel nevne at mitt marked ikke er norsk, men internasjonalt. Jeg tror ærlig talt vi gir bort flere utgivelser i promomateriale enn vi selger i Norge.
Vi har diskutert å etablere forlaget i Norge. Ingen av grunnleggerene er amerikanske statsborgere, men nettopp på grunn av vanskelige regler for eksempel relatert til moms så falt valget på USA. I USA møtes man med åpne armer (og betalingsterminal) når man skal etablere seg, med svært gode tjenester og betingelser for nyetablerte selskaper.
I Norge er det et skjemavelde og et regelrytteri som kan skremme de fleste. Jeg fortalte en av mine partnere om hva som skulle til for å etablere forlaget i Norge, og etter forklaringen var spørsmålet hva vi hadde tenkt å finne på når oljen tok slutt og vi faktisk måtte basere oss på annet enn bra beliggenhet for å overleve.
Det er jo litt trist for nasjonen Norge at man ikke er attraktive for nye internasjonale selskaper, men det er uansett ikke noe jeg kan hensynta.
Forresten kom adressen frem feil i forrige melding. Riktig mailadresse er furuknap at gmail.com.
.b
07/10/2010 at 12:56
Diskusjonen om pris på eboka er typisk norsk fordi vi i Norge både har et tilnærmet bokmonopol og fastpris på bøker. La alle aktører konkurrere og ta den prisen de ønsker så får vi et naturlig prisleie.
Alle bøker i Norge er priset ut fra hva det koster å selge bøker på Karl Johan.
I virkeligheten er det billigere å selge bøker fra et lokale i en bakgate, det er billigere å selge bøker gjennom en bokklubb, det er enda billigere å selge bøker i en nettbokhandel og det er nesten gratis å selge bøker i en ebokhandel. (Kostnadene til forfatter og redaksjonelt arbeid er den samme.)
Med fripris blir disse forskjellene tydelige, mens det i Norge er samme pris i alle kanaler. Når ny teknologi kommer tar “first movers” en superprofitt som Amazon gjorde da de lanserte Kindle.( 62,5 % avanse, som straks falt til 30 % når Apple kom på banen.) Med ytterligere konkurranse vil denne profitten synke som en stein.
Jeg har ingen grunn til å mistro bokbransjen når den kjemper for momsfritak og en likestilling av ebøker og pbøker. Men i min paranoide hjerne ser jeg jo at myndighetenes politikk passer som hånd i hanske med papir -og bokindustrien.
Jeg tror ikke at Amazon og andre aktører vil kreve inn mva på vegne av den norske staten og heller ikke la den norske Bokavtalen bestemme utsalgsprisen på bøkene.
(Amazon startet aldri med salg av norske fysiske bøker, som de opprinnelig planla, av samme grunn.)
Resultatet av denne politikken er at Gyldendal, Ashehoug og Damm blir alene på markedet, og at bokprisene i Norge fremdeles blir bestemt av hva det koster å selge bøker på Karl Johan. De store forlagene som har investert milliarder i papirbaserte salgskanaler kan også bestemme prisen i de digitale kanalene. Da forundrer det ikke meg at prisene blir tilnærmet lik i alle kanaler.
Løsningen på dette er så enkel som så: La meg eller andre sette opp en ebokhandel og ta den avansen (bokprisen) vi selv ønsker.
Forutsetningen er så klart at jeg ikke må betale mer for boka i innkjøp enn det jeg må betale for en papirbok. Regnestykkene som blir presentert for ebokkostnadene er helt tøvete. Klart det koster penger å sette opp en Bokdatabase, men sammenlikner vi disse kostnadene med hva det koster å sette opp og drifte Forlagsentralen er det en dråpe i havet.
Gjør som i Finland, der er bibliotekenes bokdatabase til gratis benyttelse også for kommersielle aktører. Bokdatabasen er bare en varekatalog på nett – verdens best organiserte varakatalog – fordi bibliotekarer har sittet i 100 vis av år og organisert dataene.(For våre skattepenger) Jeg liker absolutt ikke at Bokdatabasen i Norge er kontrollert av de samme forlagene som kontrollerer resten av bokbransjen. Jeg liker heller ikke de regnestykkene som blir presentert. Det kan se ut som forlagene som kontrollerer Bokdatabasen legger opp til at det skal være dyrere å kjøpe en ebok gjennom Bokdatabasen enn hva den samme boka koster på Forlagsentralen. Enhver idiot vet at dette regnestykket blir feil.
07/10/2010 at 13:20
@Ivar: Jeg er også bekymret for et de facto monopol på salg og distribusjon av ebøker i Norge (i prinsippet kan hvem som helst gjøre det, som Bjarne Buset stadig minner om, i praksis vil de tre store ha fordelene av å være først ute i markedet med en allerede svært sterk markedsposisjon som utgangspunkt). Vi har gått mange runder om kalkylene for ebøker nå, og selv om forvirringen er mindre enn før sliter jeg ennå med å forstå hvordan en ebok med 25 % mva ender opp med å koste 400-450 kroner, som jo er det man egentlig formidler til kundene når man sier at prisen blir omtrent lik.
07/10/2010 at 13:46
Noen spørsmål.
Blir det mva på engelske ebøker lastet ned i Norge?
Momsreglene skiller vel ikke på hvor en vare er produsert. Kjøper jeg tysk bli må jeg fremdeles betale mva i Norge. Det vil jo dessuten være en hårreisende logikk dersom det bare er norsk språk det blir lagt mva på.
Hvis dette skal følge vanlige mva regler så skal mva trekkes fra varekostnaden i opprinnelseslandet og innkreves i Norge. Svenskene har for eks en lav kulturmoms så svenske ebokhandlere skal da trekke fra 8 % og legge til 25 % på ebøker handlet fra Sverige?
Hva hvis ikke Amazon og andre ikke godtar (eller gidder å ta kostnaden med å programmere og administrere mva-skatten på vegne av den norske stat.) Vil myndighetene da stenge muligheten for å laste ned ebøker fra utlandet?
07/10/2010 at 13:52
@Ivar: Ja, det blir moms på engelske ebøker også. Den svenske ebokmomsen er p.t. 25 %, så om man kjøper fra en svensk ebokhandel som er momsregistrert i Norge, trenger vel de bare å valutakonvertere.
Jeg tipper at Amazon og Apple, som er klart størst her, vil registrere seg. De er vant til å forholde seg til et stort antall skatte- og avgiftsregimer (husk at USAs delstater har ulik “sales tax” fex), og Apple betaler per idag mva i Luxembourg, der iTunes Europe er basert (den trekkes fra før sanger lastes ned i Norge). De fikser nok å betale det i Norge også.
07/10/2010 at 19:56
Fastprisen er bokmonopolets viktigste redskap. En aktør som Amazon (eller meg) ville ta store markedsandeler dersom det var lov å selge bøker billigere. Særlig når det gjelder ebøker blir det groteskt når eierne av bokbransjen argumenterer for at ebøker blir like dyre som pbøker – det er overtydelig av de beskytter sitt eget monopol.
Når det gjelder mva så tror jeg det er mer komplisert enn du hevder.
Amazon og Apple kan kanskje inngå avtaler med den norske stat fordi de er så store. Men hva med millioner av andre tilbydere over hele verden? Det blir i tilfelle en bestemmelse som virkelig støtter monopolkapitalen. Så er jeg heller ikke sikker på om Amazon og Apple vil opprette avtaler. Innad i EU ja, og dersom de selger norske varer. (Dersom Amazon selger norske bøker så gjelder norsk lov, jeg mener det er det samme som skjer når iTunes betaler mva i Europa – da har EU også sanksjonsmuligheter over for sine egne produsenter.) Jeg tror altså ikke at Norge (eller EU) kan pålegge andre land utenfor EU å innkreve mva på vegne av den norske stat. Hva skjer med min Kindle dersom Amazon ikke vil opprette avtale – kan myndighetene da stenge mine muligheter til å laste ned amerikanske bøker? (Norske bøker kan de stanse ved å gå på norske forlag.)
Den eneste måten myndighetene kan gjøre dette på er å forby bankene å overføre penger slik de gjør med spillselskapene. Men er det gjennomførbart (og lovlig). For meg ser det ut som et skremmende overvåkningssamfunn.
Du skriver at iTunes betaler mva og at svenske ebøker har 25 % mva. Dette kjenner jeg ikke til, men tviler ikke på det du skriver. Betyr dette at frigrensen på kr.200 ikke gjelder digitale produkter og at svenskene har gått inn på samme logikk som norske myndigheter – nemlig å ha høyere mva sats på ebøker enn pbøker.
07/10/2010 at 21:48
Eirik – Er det virkelig sant at Amazon har forskjellige bokpriser i USAs forskjellige delstater og at de sender momsoppgjør til hver enkelt delstat avhengig av omsetning – og at iTunes gjør det samme i alle EU land? (Noe annet er om de betaler skatt lokalt i henholdsvis Seattle og Luxemburg.)
Herre Jesus – jeg som synes det norske momsoppgjøret er komplisert!
Jeg kan ikke få meg til å tro det er sant. Amazon handler med alle land i verden, og hvis dette mva vedtaket ikke er et særnorsk fenomen, må altså Amazon og alle andre kreve inn og overføre moms til alle verdens land. Skal det skje hver måned eller hvert år og hva skjer hvis du ikke betaler i tide? I Norge er myndighetene nådeløse og slår deg konkurs dersom du ikke betaler.
Jeg kan ærlig talt ikke se for meg hvordan dette skal fungere.
Kanskje bankene skal kreve 25 % av alle penger du sender ut av landet?
(Reglene er som nevnt anderledes dersom Amazon eller andre lager norske nettsider og selger norske varer – da åpner de en filial i Norge og må følge norske lover og regler.)
07/10/2010 at 22:10
@Ivar: Ja, det er sant at Amazon må forholde seg til ulik “sales tax” i delstater som krever det. Komplekse saker som ikke står tilbake for noe Finansdepartementet har foreslått, såvidt jeg kan se. Amazon, Apple og andre som selger over delstatsgrensene håndterer det imidlertid.
Som du vil se av postingen hvor jeg omtaler emomsen, betaler ikke Apple mva til Norge, men kun til Luxembourg der iTunes Europe skal være basert. Lokal mva trekkes fra før en fil sendes til Norge. Detaljene i regnskapsføringen kjenner jeg ikke til, det er virkelig ikke mitt kompetansefelt.
Men jeg stusser litt over alle dem som synes å tro at det blir en så totalt uoverkommelig oppgave for selskapene som har 90-95 % av det digitale markedet å lage systemer for mva-betaling til Norge, all den tid de faktisk fikser det til amerikanske delstater og andre land?
Jamfør denne saken i The Guardian, der Amazon påpeker at ebøker til europeiske kunder blir dyrere enn i USA bl.a. fordi: “Additionally, VAT rates in the EU are higher on ebooks than on print books.” De legger altså europeisk moms inn i sine prisbetraktninger – og jeg klarer ikke å finne en eneste uttalelse som tyder på at Amazon planlegger å droppe salg til EU-sonen som følge av de vidt forskjellige momssatsene selskapet må forholde seg til der.
Så nok en gang: hvor har folk det fra at globale selskaper ikke kommer til å håndtere momspåplussing i Norge, når de fikser noe tilsvarende i Luxembourg og Kentucky?
10/10/2010 at 20:25
Det burde ikke være noen heksekunst å legge opp en ebokhandel i Norge. Man kan utmerket godt lage en i open source-programvare. Det tar litt tid å sette den opp og registrere bøkene. Heller ingen heksekunst å lage en distribusjons-konkurrent til de store forlagenes bokdatabaseprosjekt. Sysler med planer om dette, men trenger litt hjelp. Først og fremst personer som er litt mer datakyndige enn meg og som deler min tro på at dette blir stort i fremtiden.
16/10/2010 at 17:03
Eirik or Ivar,
Med forbehold om at jeg ikke er noen skattejurist, og sånn…
I USA betaler man kun sales tax på lokale salg. Om du går til kjøpmannen på hjørnet og kjøper en widget til $10, så legges sales tax til sluttsummen og du betaler kanskje $10,80 elns.
Dersom du kjøper over statsgrensene, derimot, er det ingen sales tax. Så, om du sitter i nabostaten og ringer samme kjøpmann, så er prisen kun $10.
Bakgrunnen for dette er etter sigende et ønske om å stimulere handel over statsgrensene. Samtidig gjør det alt mye enklere; bor du i staten du handler betaler du sales tax, hvis ikke gjør du det ikke.
Om man ser Europa som en liknende modell, der hver nasjon tilsvarer en stat i USA, og med sales tax som motstykket til mva, så vil du altså kun betale mva i Norge dersom du bor i Norge. Kjøper du en widget fra Sverige betaler du ikke mva, verken i Sverige eller Norge. Dermed blir det mer attraktivt å handle på tvers av landegrensene og man får større distribusjon av varer og tjenester.
Dersom du handler _i_ Sverige, derimot (gå fysisk inn i butikk) så betaler du svensk mva.
Er det galskap? Herper vi ikke da all konkurransemulighet for norske bedrifter? Tvert imot. Det er nå slik at det er svært mange flere europeere enn nordmenn, som vil være bedre tjent med å handle i Norge enn i sitt hjemland. I praksis vil da noen hundre millioner europeere få 20% rabatt ved å handle i Norge, og jeg vil tro at det utgjør et større incentiv til handel i Norge, og dermed økt omsetning, overskudd og skatteinntekter, enn det idiotiet som er foreslått nå vil innbringe.
Samtidig får vi som sluttbrukere tilgang på flere varer og tjenester fra et større mangfold av leverandører.
Det er altstå tvert imot at det er det samme som skjer i Kentucky. Der krever man inn ‘mva’ kun for lokale salg i sin stat. Det er en av grunnene til at Amazon etablerte seg i staten Washington; det er svært få innbyggere der, og dermed desto flere utenfor staten som dermed slipper sales tax.
For mitt forlag, etablert i Delaware, selger jeg kanskje for 10.000,- NOK til Norge per år. Det vil ta meg, eller noen hos meg, vesentlig mer enn det i kostnader for å implementere en løsning som gjør meg i stand til å fortsette å betjene det norske markedet.
For Amazon er det kanskje greit, fordi det er en relativt fast kost for å implementere en unik løsning for Norge, men for mindre aktører, slik som oss, betyr det at du dessverre ikke er velkommen i vår nettbutikk.
.b
25/11/2010 at 15:00
Fredrik Nissen: Du har alt for mange skrivefeil – slitsomt å lese! I tillegg går alt for mange av ordene inn i hverandre…
06/04/2012 at 13:17
Bokbransjen i Norge er stor i forhold til folketallet og sysselsetter mange, noe som er nødvendig for å opprettholde et stort volum. Det er absolutt mulig å redusere prisnivået på bøker betydelig både på papir- og digitalutgaver, men på sikt vil dette føre til en enda større reduksjon av bokproduksjonen. Skremmebildet med de billige engelske utgivelsene tror jeg lite på. Vi har jo hatt en flom av billige paperbacks i en menneskealder, noe som snarere har stimulert enn svekket den norske bokbransjen.
Da Askerforlaget i fjor var representert i «bokskya» regnet vi ikke med at dette skulle bli noe overskuddsforetagende, hvilket viste seg å holde stikk. Leserinteressen var bra den første uka, men så var det slutt. Jeg lurer på om det finnes noen statistikk over antall e-lesere og deres lesevaner og preferanser her i landet?
06/04/2012 at 13:21
@Rikard: Jeg har ikke sett noen slik statistikk, men alt anekdotisk materiale jeg har vært borti støtter din siste konklusjon. I den grad vi har trofaste e-lesere som kjøper et visst volum her til lands, er nok det brukere av Amazon Kindle.
For egen del tror jeg neppe vi vil se noen vesentlig fremgang på eboksiden i Norge før bokloven er ferdigbehandlet og (sannsynligvis) vedtatt i Stortinget rundt 2015 en gang. Lovens ble eksplisitt lansert av Gunn Karin Gjul (Ap) for å bevare den eksisterende bokhandlerstrukturen, og da gir det seg selv at aktører som er tungt inne på eiersiden i papirbokhandlene vil vente og se det an.
23/07/2012 at 12:15
“On July 17, 2009, Amazon.com withdrew certain Kindle titles.. and remotely deleted these titles from purchasers’ devices”
“On July 30, 2009, Justin Gawronski, a Michigan high school senior, and Antoine Bruguier, a California engineer, filed suit against Amazon in the United States District Court for the Western District of Washington. Gawronski argued that Amazon had violated their terms of service by remotely deleting the copy of Nineteen Eighty-Four he had purchased, in the process preventing him from accessing annotations he had written. Bruguier also had his copy deleted without his consen”
“In December 2010, three eBooks by author Selena Kitt were removed due to violations of Amazon’s publishing guidelines. For what Amazon describes as “a brief period of time,” the books were unavailable for redownload by users who had already purchased them.”
Når noen ‘eier’ rettighetene til og kan kontrollere/slette biblioteket du har kjøpt for dine egne penger begynner hårene å reise seg på kroppen min.. Takk, men ellers takk, jeg går for hardcover en stund enda ihvertfall. Og iallefall er ett norskt alternativ, selvfølgelig som alt annet mangen ganger dyrere enn alternativene, helt og totalt uaktuelt. Vi nordmenn handler helst mat i sverige og bøker på internet 😉