Ebokundersøkelsen jeg nevner i en tidligere bloggposting har mange spørsmål om hva man er villige til å betale for ebøker. Det, sammen med resultatet av den høyst uvitenskapelige nettundersøkelsen som ble gjort av Bok og Samfunn forleden og som er gjengitt til høyre, fikk meg til å tenke på prisspørsmålet igjen. Jeg har blogget om dette tidligere, men siden sist jeg skrev om det har jeg vunnet meg langt mer erfaring som ebokkjøper.
I løpet av 2009 og 2010 har jeg kjøpt rundt 60 ebøker, nesten alle DRM-beskyttede, og merker til min overraskelse at jeg er blitt mer prisbevisst med tiden. Det er uhyre sjelden jeg er villig til å betale mer enn 12-13 dollar for en bok, og igår kom prisen i veien for et kjøp av Gordon Bells interessante Total Recall i Sony Ebook Store. Den selges for $18,86, som i skrivende stund er litt over 111 kroner. Det er ingen formue, og jeg regner ikke meg selv som noen gnier (derav overraskelsen).
Jeg er jo villig til å betale full pris for DVDer og papirbøker og andre kulturprodukter, så det er absolutt grunn til å reflektere over hva som får meg til å bruke tid i ebokhandlenes billigavdelinger. For dem som har fulgt denne bloggen kommer det sikkert ikke som noen overraskelse at jeg regner DRM som en viktig årsak. Dette handler om langt mer enn prinsipper. Lesere har ulike behov, og for meg setter DRM-beskyttelsen en stopper for et viktig sosialt aspekt ved lesingen. Jeg liker å låne eller gi bort interessante papirbøker til familie og venner, og diskutere dem etterpå. Takket være DRM reduseres ebokas verdi for meg som leser.
Jeg hadde ikke trodd at den manglende fysikaliteten skulle bety noe, men jammen kjenner jeg ikke et lite stikk av kjøperanger når jeg ser den nødtørftige listen over kjøpte ebøker man får i Sony Reader Store (se nedenfor) og sammenligner den mentalt med hva jeg kunne ha eid om jeg hadde gått for 50 papirbøker. Den gode følelsen jeg får av å kjøpe bøker på minutter søndag kveld taper seg med tiden, og erstattes delvis av “hvorfor gadd jeg ikke vente et par uker på papirboka?” Interessant nok opplever jeg ikke dette på langt nær så problematisk med musikk, men så har jeg da heller ikke det samme fysiske forholdet til CDen som til pboka.

Sist, men ikke minst tror jeg min holdning til prisen preges av at produktet jeg får ofte er av langt lavere forlagsteknisk standard enn det jeg er vant til på papir. Den lavere kontrasten og svart-hvitt-skjermen godtar jeg uten videre – der står nå leseplateteknologien for øyeblikket. Verre er det med det betydelige antallet ebøker som ser ut til å være dumpet rett fra en rå Word-fil til EPUB. Det forsåvidt velkjent at mange forlag ikke legger mye i ebokdesign, men jeg blir sant å si sjokkert over hvor ofte det rotes med skriftstørrele, marger, orddeling og grunnleggende korrekturlesing.
Et typisk eksempel er Tea Time for the Traditionally Built av Alexander McCall Smith. I denne eboka er det gjort en (forøvrig ganske vanlig) formateringsfeil som fører til at skriftstørrelsen ikke endres når man trykker på +-knappen på Sony Reader, isteden økes bare linjeavstanden. Det vil si: i et kapittel midtveis i boka fungerer ting normalt, så krymper skriften igjen. Alt i alt oppleves 12 dollar for et produkt som ikke leverer en av de viktigste ebokfunksjonene for oss som har lest en stund, som en helt riktig pris for et slikt produkt.
Problemet for bokbransjen er at jeg neppe er alene. Jeg har så langt ikke sett noe tallmateriale som tyder på at ebokkundenes betalingsvillighet øker over tid. Vi vil vite mer når iPad-systemet har vært i funksjon en stund – der skal man jo etter sigende betale mer for både leseenhet og bøker (selv om bestselgerne ser ut til å legge seg nær Kindle Store-nivå). Spørsmålet er hva man kan gjøre for å øke ebøkenes verdi i kundenes øyne, ikke minst over tid.
I tillegg til det åpenbare for sosiale lesere som meg (å gjøre DRM mindre restriktiv), bør ebokdesign få høyeste prioritet. Kanskje vi i tillegg trenger enkle måter å minne oss selv og andre om hva vi har kjøpt: hva med plugins som synliggjør hva man har kjøpt i blogger og andre sosiale nettmedier, eller en digital ramme som rett og slett viser bokforsider? Andre forslag, noen?