Den endelige leseplatetesten: tur-retur Etiopia

Som nevnt var Jorunn og jeg nylig i Etiopia for å hente vår sønn. Den såkalte “hentereisen” har ulik lengde, avhengig av landet det adopteres fra. I Etiopias tilfelle pleier norske adoptivforeldre å måtte oppholde seg i landet i minst 11 dager for å være sikker på at alle papirer er i orden før man kan reise hjem med barnet. Vi ville ha litt bedre tid på oss, og ble i 14 dager. Selv om hentereisen er enestående og livsforandrende, kom det ikke på tale for meg å reise uten rikelig med bøker. Nybakt far eller ei, jeg må ha min daglige dose intravenøs tekst.

Men samtidig visste jeg at det ikke kom på tale å ha med en stabel pbøker. Selv om vi hadde dobbel vektkvote på flyet, regnet vi med at vi at vi ville trenge hvert gram til gaver, klær, leker og nødvendige matvarer (det holdt stikk: vi sprengte vår 90 kilos kvote da vi troppet opp på flyplassen i Addis Abeba på fredag). Altså niks bøker med fra Norge, og samtidig kunne vi ikke regne med å få fatt i spennende lesestoff i Addis. Følgelig tok Jorunn med seg PRS-600, mens jeg nøyde meg med lille PRS-300. Før avreisen raidet jeg Sony Reader Store, og fylte platen med et variert utvalg av romaner og fagbøker.

Allerede under flyreisen ned oppdaget jeg hvor godt det er å ha batterilevetid som måles i uker snarere enn timer. Selv om man har et opphold i Frankfurt som i teorien gir mulighet for lading, må man i praksis regne med å være uten ladestrøm fra man tar av i Oslo til man lander i Addis, et halvt døgn seinere. Ikke en situasjon der man vil basere seg på batterilevetiden til mobilen/netbooken/iPaden, med andre ord. Og det blir ikke nødvendigvis bedre når man kommer fram. I Addis går strømmen ofte, og man er avhengig av at hotellet har en pålitelig generator for å være sikker på å få ladet dingsene. I vårt hotell var det så som så, så nok en gang var det greit å vite at lesingen ikke var avhengig av jevnlig lading.

Her må det legges til at leseplatene hadde omslag med innebygd lys (kalt PRSA-CL3), som gir godt leselys i ukesvis med ett AAAA-batteri. Kjekk å ha på senga for alle som deler den med en som ikke vil bli plaget av vanlig leselys, og altså ekstra kjekk å ha i et land der leselyset kan forsvinne når som helst. Det som i vår verdensdel er en ulempe – PRS-modellenes manglende wifi- og 3G – blir uinteressant eller til og med fordelaktig i et land som Etiopia. Når nettverkene ikke er der uansett, kan det være bedre å ha en billigere og enklere enhet med lavere batteriforbruk (når det er sagt finnes det også lykkelige Kindle-eiere i Etopia).

13 thoughts on “Den endelige leseplatetesten: tur-retur Etiopia

 1. Først av alt, igjen gratulerer med en vellykket tur til Etiopia og velkommen tilbake. Bare til orientering varer batteriet på Kindle mye lengre om en slår av 3G-funksjonen. Den bruker mye batteri.
  Ellers er jeg enig med deg, på reiser er leseplater helt suverene, lett å lese, tar lite plass og veier ikke noe :)

 2. Jeg får vel også gratulere. (Med familiforøkelsen, ikke reiselektyren.)
  Kverulant som jeg er, var det en liten bisetning jeg hengte meg opp i: “samtidig kunne vi ikke regne med å få fatt i spennende lesestoff i Addis.”
  Hehe. Kan du utdype litt: Skyldes dette deg, tror du, eller boktilfanget i Abbis? :)

  God helg, og viderbring gratulasjoner til kona!

  Mats

 3. Gratulerer så mye som foreldre.
  Vi gleder oss til å møte hele den lille familien.
  Mange klemmer fra Maya, Signy og Jack

 4. @Mats: En kombinasjon, rimeligvis. Var innom bokhandler og fikk bekreftet det jeg har sett ellers i Afrika: utvalget på engelsk er lite og gammelt sammenlignet med det man finner i en typisk europeisk turistbokhandel.

 5. Hm, det var interessant. I et land der, iflg WP, “English is the most widely spoken foreign language and is the medium of instruction in secondary schools and universities” skulle man kanskje kunne forvente at eksempelvis en universitetsbokhandel ville ha en OK mengde/miks av engelskspråklig fag- og skjønnlitteratur (og, i tilfelle et oppegående realfaglig/informatikk-miljø, brukbart utvalg av populærvitenskap og science fiction :-) )?

  Men kjapp googling nå utpå natten ga faktisk ikke noe svar på om det finnes en universitetsbokhandel (sentralt plassert) i byen… Det må de da ha, kan ikke tenke meg noe annet? Snålt. Nuvel. Som sagt, nattegoogling.

 6. gratulerer med sønnen! jeg er vel litt treg som ikke hadde fått med meg dette. fantastisk med adopsjon. kos dere med det nye familiemedlemmet :)

 7. @Kjell: Var faktisk innom en universitetsbokhandel. Fikk det samme inntrykket i Addis som i Delhi for noen år siden: istedenfor digre “megastores” med kjempeutvalg har man mange små bokhandlere med ditto mindre utvalg. Det mest slående med bokhandelen jeg var i, var ikke at så mange av pensumbøkene var på engelsk, men at forlagene stort sett så ut til å være indiskee filialer av britiske og amerikanske storforlag. Og at flertallet av disse billige, indiskproduserte bøkene hadde påskriften “Not for sale outside India, Pakistan and Malaysia”. ;-)

 8. @Kjell:
  Må bare bekrefte det Eirik skriver. Litteratur er ikke lett å finne i Etiopia – med mindre du er ute etter bestselgere (som BookWorld har en del av) eller bøker av Etiopias minst interessante forfatter: Kinfe Abraham (som spyr ut ‘fagbøker’ om stort sett et hvilket som helst tema, minst en i året). For min del (oppvokst delvis i Addis, skriver master om Etiopia) er det faktisk lettere (ikke lett, men lettere) å finne relevante bøker i ‘gatebutikker’ som selger litt av hvert – også brukte bøker.

 9. @Øystein: Takk for interessant innspill. Fikk ikke sett så mye på bokhandlerne i Addis som jeg gjorde i Delhi, men det jeg så der var til gjengjeld veldig interessant. I Old Delhi har man hele gater der bittesmå bokhandlere ligger tett i tett og fallbyr det som for meg ser ut som det samme utvalget av bøker i data- og ingeniørvitenskap. Hvordan folk finner fram, enn si hvordan bokhandlerne overlever, er hinsides min forstand. :-)

 10. Hei
  Først gratullerer med sønnen!

  Jeg la merke til at du uttalte at bøker er arbeisintensive og derfor ikke ville bli billige som e-bøker heller. Fredrik Nissen følger opp på Forfatterforeningens årsmåte og uttaler at det ikke er så enkelt at kostnadene forsvinner.
  Hva er det jeg ikke forstår når jeg mener at nesten alle kostnadene forsvinner? I Aftenposten står det at Knausgård blir mangemillionær når han tjener kr.51 pr bok. Boka koster 299 i bokhandelen.
  Hvis vi er enige om at rettighetshaverne skal ha sitt og kanskje det samme som i dag – så vil e-boka koste ca 100 kr. Da vil forlaget få det samme som forfatteren, og mer arbeid enn forfatteren legger vel ikke forlaget i boka? (Dessuten blir det svært enkelt for forfatteren å hoppe over forlaget hvis hun ønsker det.)
  Resten av kostnadene vil forsvinne. Vi sitter igjen med hva e-bokhandelen bør få. Men en e-bokhandel er bare en varekatalog på nett og har ingen kostnader til lagring eller distribusjon og nesten ikke kostnader til lokaler og ansatte.
  En nettbokhandel i land med fri konkurranse selger bøkene 20-40 % under fysiske bokhandlere – en nettbokhandel har skyhøye kostnader sammenliknet med en e-bokhandel. Jeg er klar over at Amazon og iStore vil ha 30 % fortjeneste, men det er et overgangsfenomen fordi det ikke er reel konkurranse. Men selv om e-bokhandelen får 30 % fortjeneste vil e-boka koste under halvparten av en papirbok. (Amazon selger de fleste e-bøker for kr.60,-)Er det jeg som ikke kan regne? Jeg tror ikke det – jeg tror det er et ønske om å beholde bokhandlene og bokbransjen som den er i dag. Når nettbokhandelen kom var planene at bøkene skulle bestilles på nett, men hentes i bokhandelen! En kort periode var det praksis i Danmark og Tyskland, og sterke planer her i landet.
  Å ha faste høye priser på e-bøker vil ikke fungere. Det er et ran av forfattere og lesere. Leserene vil stjele e- bøkene og forfattere hoppe over forlagene. Var jeg forfatter ville jeg likevel vente – omsetningen av e-bøker vil ikke bli stor på kort sikt.

 11. Hei
  Først gratullerer med sønnen!

  Jeg la merke til at du uttalte at bøker er arbeisintensive og derfor ikke ville bli billige som e-bøker heller. Fredrik Nissen følger opp på Forfatterforeningens årsmåte og uttaler at det ikke er så enkelt at kostnadene forsvinner.
  Hva er det jeg ikke forstår når jeg mener at nesten alle kostnadene forsvinner? I Aftenposten står det at Knausgård blir mangemillionær når han tjener kr.51 pr bok. Boka koster 299 i bokhandelen.
  Hvis vi er enige om at rettighetshaverne skal ha sitt og kanskje det samme som i dag – så vil e-boka koste ca 100 kr. Da vil forlaget få det samme som forfatteren, og mer arbeid enn forfatteren legger vel ikke forlaget i boka? (Dessuten blir det svært enkelt for forfatteren å hoppe over forlaget hvis hun ønsker det.)
  Resten av kostnadene vil forsvinne. Vi sitter igjen med hva e-bokhandelen bør få. Men en e-bokhandel er bare en varekatalog på nett og har ingen kostnader til lagring eller distribusjon og nesten ikke kostnader til lokaler og ansatte.
  En nettbokhandel i land med fri konkurranse selger bøkene 20-40 % under fysiske bokhandlere – en nettbokhandel har skyhøye kostnader sammenliknet med en e-bokhandel. Jeg er klar over at Amazon og iStore vil ha 30 % fortjeneste, men det er et overgangsfenomen fordi det ikke er reel konkurranse. Men selv om e-bokhandelen får 30 % fortjeneste vil e-boka koste under halvparten av en papirbok. (Amazon selger de fleste e-bøker for kr.60,-)Er det jeg som ikke kan regne? Jeg tror ikke det – jeg tror det er et ønske om å beholde bokhandlene og bokbransjen som den er i dag. Da nettbokhandelen kom var planene at bøkene skulle bestilles på nett, men hentes i bokhandelen! En kort periode var det praksis i Danmark og Tyskland, og sterke planer her i landet.
  Å ha faste høye priser på e-bøker vil ikke fungere. Det er et ran av forfattere og lesere. Leserene vil stjele e- bøkene og forfattere hoppe over forlagene. Var jeg forfatter ville jeg likevel vente – omsetningen av e-bøker vil ikke bli stor på kort sikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *