Science Fiction-forfatter Charlie Stross (som jeg forøvrig nylig traff i Oslo – en råsmart og virkelig hyggelig fyr) er selvsagt gadgetfreak, og har lenge eid en Sony PRS-505. Stross var ikke veldig fornøyd med ergonomien til denne modellen, spesielt irriterte han seg over plasseringen av de små blaknappene (nede til venstre og på midten til høyre). Men etter å ha gjort grundig research har han likevel gått for en ny Sony,  denne gang en Reader PRS-300. Han kaller leseplaten for en vinner, og begrunner det blant annet slik:

  • PRS-300 er liten og lett – med sine 220 gram veier den mindre enn en typisk paperback, og tar opp langt mindre plass.
  • Knappenes plassering er smartere. Ikke minst er blaknappen nå logisk plassert rett under skjermen, noe som gjør det like lett for venstre- som høyrehendte å bla med tommelen.
  • PRS-300 har ingen trådløsforbindelse, kan ikke spille MP3er eller lese minnekort. For Stross er dette en fordel, fordi han ønsker en dings som lar ham lese uforstyrret. Den oppgaven løser PRS-300 svært godt.
  • Leseplaten er den billigste på markedet (i Norge den eneste som selges for under 2000 kroner), noe som ikke er noen uviktig faktor med tanke på at dette er en dings som tas med overalt og derfor lett kan glemmes.

Jeg har nå testet PRS-300 en stund, og er stort sett hjertens enig med Stross. PRS-300 har ikke berøringsfølsom skjerm, i motsetning til storebror PRS-600. Resultatet er et mindre intutivt grensesnitt der man trykker mye på nummererte knapper. Til gjengjeld er kontrasten bedre, og skarpheten på bokstavene svært god da punktoppløsningen er den samme som på de større skjermene man finner på PRS-600 og Kindle 2. For den som seg en kompakt og elegant leseplate, skal det godt gjøres å finne et bedre tilbud i dagens marked.