Sony PRS-600 – den hittil beste leseplaten i serien

Prosjektet “Eirik tester leseplater” fortsetter, som tidligere i samarbeid med it24.no og nå også med Buskerud Fylkesbibliotek. Forleden dag fikk jeg levert de to siste Sony-modellene til utprøving, minimodellen PRS-300 og den nye hovedmodellen PRS-600. Sistnevnte er blitt med meg til skriveoppholdet på Utsira, hvor jeg er akkurat nå og har sjansen til å teste den under alle slags vær- og vindforhold. ;-)

Hovedmotivasjonen med å ta med Sonyen var å spare vekt. Vanligvis har jeg hatt med meg 3-4 kilo bøker til Utsira, denne gangen slapp jeg unna med en elektronisk dings på rundt 400 gram, inklusive læromslaget. For å ta det siste først: i motsetning til PRS-505 og PRS-700 har de nye modellene ikke læromslaget inkludert i prisen , isteden følger det med en myk plastlomme. I mine øyne er dette et lite skritt i feil retning, da omslaget understreker fokuset på boklesing og byggekvaliteten som preger Sony-modellene.

Sony PRS-600 - klikk for større

Om du som meg har tilgang til en tidligere modell, er det fullt mulig å ta omslaget av f.eks. en PRS-505 eller 700 og hekte på den nye modellen. Det er det jeg har gjort på bildet over. Og til Sonys forsvar skal det sies at man har benyttet anledningen til å lansere spesialomslag med innebygd leselys. Det siste kan vise seg å være en nyttig investering for sengelesehester, da PRS-600 mangler det innebygde leselyset man finner i PRS-700.

Å fjerne leselyset var et smart valg fra designernes side. Lyset var aldri spesielt behagelig (lyskildene var små LEDer i utkanten av platen, som ga ujevn belysning), det slukte strøm og gjorde PRS-700 til den tjukkeste Sonyen så langt. Antagelig var lyskildene også årsaken til at den berøringsfølsomme skjermen lå et stykke over e-papiret som skriften vises på, noe som førte til store problemer med lav kontrast og reflekser fra skjermen. Dette er i stor grad løst på PRS-600.

Selv om berøringslaget fremdeles reflekterer mer av bakgrunnsbelysningen enn på PRS-505 og lille PRS-300 (som jeg kommer tilbake til seinere), er problemet redusert såpass at det enklere og kjappere grensesnittet man får ved berøringsfølsomhet mer enn oppveier ulempene. Nå skjønner jeg hva Sony prøvde å få til med PRS-700, og jeg liker det jeg ser. Når man skrur på skjermen for første gang eller trykker på knappen med hus- eller “Home”-symbolet, kommer man til en hovedskjerm med sju ikoner:

 1. Continue Reading: Fortsett å lese der du stoppet sist – øverst til venstre fordi lesing er hovedsaken med denne maskinen.
 2. Books: Alle bøkene på leseplaten din. Antallet kan variere fra noen hundre om du bare bruker internminnet, til titusener om du også putter inn et SD-minnekort.
 3. All Notes: Alle notater, bokmerker og understrekninger du har lagt til bøker, samlet på ett sted.
 4. Collections: Samlinger av bøker og andre tekster, kategorisert som f.eks. “fiction” og “news”.
 5. Text Memo: Notater du har skrevet med skjermtastaturet.
 6. Handwriting: Notater du har tegnet på skjermen med pekepennen.
 7. More: Lar deg se på bilder, spille av MP3-filer og gjøre

Navigasjon er enkelt: et klikk på skjermen med pekepennen eller baksiden av en negl tar deg videre. Når du er inne i en bok, kan du bla ved å “sveipe” med fingeren fra venstre mot høyre over skjermen, eller trykke på frem- eller tilbakeknappen under skjermen. Blaknappene sitter til venstre, selv om flertallet av lesere vil holde leseplaten i høyre hånd. Designet blir renere ved å samle alle trykknapper på én rad (PRS-600 er en virkelig pen leseplate), men jeg skulle ønske at Sony hadde gjeninnført blaknappene langs høyrekanten som forsvant med PRS-505.

Forstørrelse av skrift på skjerm er heller ikke blitt mer elegant: man må trykke på en knapp og så klikke to ganger før skriften endres. Men bortsett fra dette er leseopplevelsen gjennomgående god. Skjermoppløsningen på 600×800 billedpunkter er som før, teksten er skarp og blahastigheten så rask at det ikke lenger er til sjenanse (slik det kunne være med eldre og tregere leseplater). En liten finesse: dobbeltklikker du på et ord i boka, hentes ordforklaringen på engelsk fram nederst på skjermen.

Det kan komme godt med, for alt tyder på at det er lenge til vi får se en større satsing på ebøker fra norske forlags side, dessverre. Mer enn noe annet forteller PRS-600 meg at teknologien er i ferd med å modnes. Prisen er også begynt å falle – minimodellen PRS-300 er nå godt under 2000-tallet. Og skal jeg dømme etter responsen jeg får fra uinnvidde bokelskere som får leke seg med en PRS-leseplate, tror jeg det ville være reell etterspørsel etter ebøker i Norge med den riktige kombinasjonen av ebokpris og subsidie/abonnementsavtale.

27 thoughts on “Sony PRS-600 – den hittil beste leseplaten i serien

 1. Hm, meget interessant. Jeg ser på http://www.it24.no at denne koster 2250 kr, men hvis en heller går for en PRS-300 slipper en med 1750. Så vidt jeg kan se er eneste forskjellen på disse at sistnevnte har litt mindre skjerm. Nå begynner jo faktisk prisen på disse burkene (som du og dine skriver, er det i det hele tatt et ord??) å bli overkommelig… Me maybe want one, med tid og stunder.

  Et lite spørsmål: Er de minnebrikkene en setter inn noe en må kjøpe eksklusivt for leseplater, eller er det slike standardmodeller som en får for et fåtall hundrelapper på Elkjøp?

 2. @JDD: Helt vanlige SD-minnebrikker. Den har også en port for Sonys minnebrikker, men det er bare å forvente. ;-)

 3. @JDD: Burk er svensk for boks, men et låneord i store deler av landet. Du finner det nok ikke i noen ordbok, men de fleste skjønner hva man mener.

  @Eirik: Takk for nok et interessant innlegg. Som tidligere nevnt er dine innlegg en av årsakene til at jeg i dag bruker min PRS-505 i snitt 29 av 31 dager.

 4. JDD; det er en forskjell til, nemlig at man på 600-en kan skrible og annotere direkte på skjermen, og det er vel verdt de ekstra kronene for meg.

  Ellers har også jeg fått en PRS 600 i posten, og så langt ser det veldig bra ut. Når det er sagt, må jeg samtidig nevne at mitt sammenlikningsgrunnlag er mer enn papirbøker- og publikasjoner. I flere år har jeg brukt PDA-er, og i særdeleshet Palm, kun avbrutt av et lite sidesprang med Psion. Min første PDA het Palm Pilot, kjøpt på impuls i Tottenham Court Road i London for omlag 10 år siden. Etter det har jeg eid omtrent hver eneste modell de har produsert – helt til og med Palm TX, som var den siste, “ekte” PDA-en de satt i produksjon. Etter det gjorde de noen halvhjertede forsøk på PDA/mobiltelefonløsninger, men jeg ble aldri helt komfortabel med Palm Treo. Nå støttes ikke lenger PalmOS, og de har gjort forsøk med Windows Mobile, og satser nå helt på WebOS. Triste greier, for PalmOS hadde virkelig noe for seg, og en drøss applikasjoner (herunder flere gode e-bokløsninger), hvorav en mengde gratis, var tilgjengelig og hadde stabile utviklere ettersom Palm var lure nok til å frigi kildekoden. Jeg leste e-bøker på Palm en årrekke, men etter at systemet begynte dødsprosessen, fant jeg intet fullgodt alternativ (Windows Mobile er ikke et alternativ for meg ettersom de primært er siktet mot mobiltelefonmarkedet, og er vesentlig mer tungvindt å bruke).

  Palm oppsto da de overtok deler av konseptet til Apple Newton, med håndskriftgjenkjenning og det hele. Og nå har de altså kastet inn håndkleet. Men så dukket denne nyheten opp:

  http://www.itavisen.no/824594/apple-tar-inn-igjen-newton-utvikler

  Tenk om Newton gjenoppstår med dagens teknologiske muligheter! Lager de et lesebrett med Palm-funksjonalitet, blir jeg glad! Da er det bare å vente på at E-ink får farger — i mellomtiden kan jeg godt ta til takke med oLED :-)

 5. @Morten: Jeg har allerede merket meg den nye funksjonaliteten, ja. Veldig praktisk å kunne understreke, sirkle inn og sette korrekturtegn. Tror det kan bli nyttig på så mange vis fremover. Eneste nedtur så langt: det kan virke som om batterilevetiden er en del dårligere. Etter tre dager er jeg nede på halv lading, uten altfor mye lesing. Er det den berøringsfølsomme skjermen som krever sitt?

  Som gammel PDA-bruker har jeg vært innom mye rart selv (Psion, Sharp, HP iPaq), men Palm falt jeg aldri for. Kan skyldes at jeg ikke kom godt overens med håndskriftgjenkjenning. ;-)

  Det er selvsagt spennende å se hva Apple gjør, selv om jeg mistenker at profittmarginene i forlagsbransjen vil sørge for at Steve ikke gjør leseplater til noen hovedsatsing. P.t. går Amazon med tap på Kindle-bestselgerne sine, visstnok…

 6. Eirik; nå har jeg ikke sjekket de tekniske spesifikasjonene, men er ikke 600-en noe tynnere enn 505 og 700? Det kan i så fall tyde på at de har valgt vekt- og formfaktor som viktigere enn batteritid (som uansett må sies å være absolutt akseptabel…), og derfor krympet batteriet en smule. Jeg merker forskjell på min allerede etter andre oppladning. En annen ting er at Litium Ion- og Litium Polymer-batterier i likhet med NiMh-batterier trenger noen oppladninger for å nå full kapasitet. De to førstnevnte skal forresten ikke lades helt ut, men klattlades, ellers kan de skades. Jeg regner dog med at dette allerede er ivaretatt i lesebrettets strømstyring, og dermed ikke noe å bekymre seg for.

  Ad Palm: Det var akkurat håndskriftsgjenkjenning som trigget kjøpet av min første Palm ;-) Det beste med konseptet var alle mulighetene lagt til rette for programvareutviklere. Palm trengte ikke gjøre noe som helst utover å støtte basisfunksjonene selv, og dermed fikset markedet resten. Og det til gangs. Men-men, eventyret er absolutt over, men jeg håper i det minste at Sony (som jo produserte egen serie av PalmOs-maskiner) tenker tanker utenfor proprietære løsninger slik Palm gjorde da de overtok Newton-konseptet og videreutviklet det. På den måten kan alle som vil tilpasse bl a e-bokløsninger selv velge hvordan det skal tilrettelegges, enten det er med eller uten DRM, uansett innholdsleverandør. På den måten kan sluttbrukeren få alt han vil av løsninger på en og samme maskin.

  Dersom det skulle vise seg at Steve Jobs sysler med gjenoppstandelsen av Newton, har jeg vondt for å tenke meg at han vil låse plattformen til proprietære løsninger. Så vidt jeg kan erindre løsnet iPod-salget ytterligere i det øyeblikket Apple låste opp iTunes-lenkene. Kanskje bare en drøm, men en teknogeek gjør ofte det :-)

 7. @Morten: Tynnere enn 700, omtrent like tjukk som 505. Det overrasker forsåvidt ikke at 600 trekker noe mer strøm enn 505, noe må man jo betale for å ha touch-grensesnitt. Skal følge med på ladehistorikken og se om det blir slik du antyder. :-)

 8. Det er altså innebygget ordbok i 600-modellen?? Du nevner det så vidt i en bisetning. For meg er dette svært viktig når jeg skal kjøpe ebok. Vet du hvilken ordbok de bruker, evnt. kan man installere andre ordbøker? Takk for en interessant side!

 9. @Oddman: Ordbok følger med, ja. Tittelen som dukker opp når jeg maksimerer ordbokvinduet er Oxford Dictionary of English. Jeg vet ikke om man kan installere andre ordbøker,

 10. @Oddman:
  Ordbøker i PRS-600:
  Du kan velge mellom New Oxford American Dictionary og Oxford Dictionary of English.

  For å endre dette, trykk “More” -> “Settings” -> “Advanced settings” -> “Dictionary”.

 11. Da er PRS-600 på vei i posten, som skal erstatte min 505..
  Har et spørsmål til. Kan jeg fritt overføre bøkene jeg har kjøpt til min 505, over til min nye 600? Eller kommer DRM-restriksjonene inn her også?

 12. @Oddman: Har du kjøpt titler via Adobe Digital Editions, må den nye leseplaten autoriseres. Jeg fikk det ikke til å fungere ved bare å starte ADE og så plugge i PRS-600, først måtte jeg installere siste versjon av Sony Reader-programvaren (ligger på leseplaten). Da det var gjort, ble den nye leseplaten automatisk registrert av ADE, og det var bare å dra kjøpebøkene fra 505-biblioteket over på den.

 13. Batteritid, ja…

  Nå har det skjedd noe rart med min PRS 600. Den har ligget fulladet noen men avslått noen dager nå, og da jeg slo den på igjen, viste batteriindikatoren lavere spenning med “en strek” på skjermen. Noen som har opplevd noe liknende med PRS 600?

 14. Eirik; sjekket Mobileread, og det er skrevet litt om dette – blan annet det jeg selv mistenker; at batteriet må ha noen ut- og oppladninger før det når maksimal kapasitet. Dette er gammelt nytt og noe jeg regnet med i utgangspunktet. Men så var det en som skrev at batteriindikatoren måtte ha noen fulle oppladningssekvenser for å kalibrere seg. Dette finner jeg personlig litt underlig (med forbehold om at det står noe om det i brukerveiledningen, som jeg selvfølgelig ikke har lest…). Andre har fremmet teorier om at det kan skyldes at knappene på fronten kan holdes trykket inn, og dermed forårsaker aktivitet i enheten. Dette synes jeg også er en smule merkelig – i hvert fall om den er slått av. Jeg ville tro Sony er såpass proffe at de ikke gjør slike konstruksjonsblemmer.

  Det som derimot plager meg litt er mp3-spilleren. Ingen stoppknapp, og den ser ut til å fungere også i bakgrunnen, helt til låtlista er spilt ut. Når min i tillegg hadde “shuffle”-funksjonen koblet inn, begynner det å forklare det heftige forbruket når enheten er i bruk. Men hva i huleste er det som trekker strøm når den er slått av?

 15. Lurer på om Sony PRS-600 vil kunne brukes sammen med GNU/Linux?
  Jeg bruker Ubuntu 9.10 og har ikke tilgang til Mac/Windows. Ifølge wikipedia er det bare 505 og 700 som vil kunne monteres som “USB Mass Storage device”. Takk for svar:-)

 16. @Thomas: Kan du være så snill og rette i den wikipedia-artikkelen? For det den sier er regelrett tøv. Begge de to siste modellene, PRS-600 og 300, fungerer nøyaktig som 505 og 700 når de kobles til en Linuxburk. Riktignok er mappestrukturen noe endret, men man kan dra og slippe PDFer og EPUBer som på de tidligere modellene.

  Merk: du kan ikke kjøpe krypterte filer via Linux. Sonys programvare kjører dessverre bare på Windows/Mac. Det gjelder for alle leseplater, ikke bare Sonyene forøvrig.

 17. Vel, jeg har hatt min Sony 505 i to år nå, oppgradert firmware og lest et utall bøker på den. Det er flott at det kommer nye produkter, men det som slår meg er at leseplata jeg allerede eier og bruker er solid. Jeg har blitt tilhenger av å forlenge brukstiden på elektroniske duppeditter. Har man en 505 så er forbedringen i funksjonalitet så liten at jeg ikke ser noen grunn til å legge den på hylla. Det er en kjempefordel å slippe å lade oftere enn hver 3. 4. uke. I tillegg mistenker jeg 505 versjonen for å ha en klarere skjerm. Den har jo ikke det ekstra belegget som behøves for å notere direkte på skjermen.

  “Off topic” som det heter på norsk…
  Jeg benytter programmet “Calibre” som er et konverteringsprogram for de fleste leseplater. Jeg har oversatt det til norsk slik at det kan benyttes for de fleste. Google Calibre, og du finner det der. Bøker som er kjøpt tilpasset til én leseplate kan dermed enkelt tilpasses den leseplaten du har selv.

 18. @Flibustier: Jeg har også PRS-505 som min fortsatte favoritt, og du har helt rett – til dagliglesing er denne modellen vel så god som noe som er kommet senere. Skjermen er skarpere enn på PRS-600, takket være det berøringsfølsomme laget på sistnevnte. PRS-300 er imidlertid like god som PRS-505, om enn en god del mindre.

  Takk for at du har oversatt Calibre til norsk, forøvrig!

 19. har e-bøkene bakgrunnsbelysning slik at man kan lese i mørke lokaler, dvs, fly, tog, buss, bil, for ikke å snakke om på sengen?

 20. @Geir: e-ink har IKKE bakgrunnsbelysning. Det ser ut som vanlig papir (dvs. man må ha leselys), og batteriet holder også derfor for laaang tid uten lading. Den er mye mer behagelig å se på for øynene enn en bakgrunnsbelyst skjerm (som f.eks. iPad som kommer nå). MEN det finnes Cover til Sony Reader med innebygget LED leselampe slik at man kan lese den i mørket (NB! det er jo leselys på fly også). Forøvrig er det også flott for ePUB-formatet (som Sony har satset på) at nå også multimedia-brettet til Apple (iPad) bruker dette formatet for e-bøker og aviser. iPad (som har LED-bakgrunnsbelysning) er fin for de som vil ha noe som kan brukes til mye (også lesing), mens f.eks. Sony Reader (med e-ink) er bedre egnet for kun lesing (over tid). Produktene har forskjellige fordeler, men e-bøker og ePUB ser nå ut til allerede å ha blitt standarden for e-bøker!

 21. Hei. Jeg kjøpte en PRS-600 da jeg var i USA for et par måneder tilbake. Nå har jeg fått et problem med at knappene “husker” ett tastetrykk tilbake i stedet for å fungere umiddelbart. Dvs at jeg må trykke to ganger på hver knapp for å få den til å fungere, og hvis jeg bruker knappene til å bla, tar den helt av og begynner å bla igjennom hele boka uten stopp. Det går jo fortsatt an å bla med den trykkfølsomme skjermen, men det er sjenerende at den ikke fungerer som den skal.

  Vet du hvordan det er med garantien? Jeg kjøpte den på Sony Store i USA, men det ser ikke ut til at Sony Center her i Norge har begynt å selge den.

 22. @Trygve: Auda. Jeg kan ikke nok om kjøp av produkter i utlandet til å gi noe godt svar. Men når jeg selv har kjøpt duppeditter utenlands har det gjerne fulgt med en internasjonal garantiseddel. Du har ikke fått med en slik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA