Vippepunkt: Amazon selger flere ebøker enn billigbøker

Amazon rapporterer at selskapet har gjort det svært godt i 2010, og nå selger flere Kindle-ebøker enn paperbacks (Kindle passerte hardcoversalget ifjor sommer). I praksis betyr det at 45% av alle bøker som selges på Amazon, er digitale:

Since the beginning of the year, for every 100 paperback books Amazon has sold, the Company has sold 115 Kindle books. Additionally, during this same time period the Company has sold three times as many Kindle books as hardcover books. This is across Amazon.com’s entire U.S. book business and includes sales of books where there is no Kindle edition. Free Kindle books are excluded and if included would make the numbers even higher.

Merk at dette altså inkluderer bøker som ikke finnes i Kindle-versjon – et spørsmål som ofte har dukket opp når Amazon har presentert sine omsetningstall. Det inkluderer heller ikke gratisbøker, og tas de med i regnestykket er det sannsynlig at ebøker utgjør majoriteten av bøker som distribueres. Siden Amazon alene står for rundt en femdel av bokdistribusjonen i USA, bekrefter dette tidligere tall i retning av at ebokmarkedet nå utgjør 10% (eller mer) av den samlede bokomsetningen.

Ved forrige milepæl mente Amazon selv at eboksalget ville passere paperbacksalget i annet kvartal av 2011 (enkelte analytikere så for seg at det ville skje i 2012), isteden ble vippepunktet nådd i slutten av 2010. Ja, for et vippepunkt i markedet må det jo kunne kalles når verdens førende bokhandel går fra hovedsaklig å være retailer til å bli e-tailer. I motsetning til hva jeg skrev i 2008 (mea maxima culpa), skaper Amazon nå sitt “iPod moment”.

Det mest interessante med Kindles suksess er det faktum at en enfunksjonsdings blir salgsdriveren for digitalt innhold, slik iPod gjorde det i forrige tiår. Så langt har ikke det generelle nettbrettet innfridd som konkurrent til lesebrettet, og Apples iBooks’ viktigste funksjon i 2010 ble å fungere som ris bak speilet for amerikanske forleggere som ville ha høyere priser på Amazon.  Hovedårsaken til at Amazon har et sted mellom 70 og 90 prosent av ebokmarkedet oppsummeres greit av Bezos selv:

The number one app for the iPad when I checked a couple of days ago was called Angry Birds – a game where you throw birds at pigs and they blow up. The number one thing on the Kindle is Stieg Larsson. It’s a different audience.

Ja så menn (med tanke på at Digiboka er blitt en suksess, er dette et poeng flere enn jeg burde ha tatt tidligere). Spørsmålet er hva dette betyr i årene som kommer, bortsett fra at Kindle kan kapre 20-30% av USAs bokmarked før ting flater ut. Amazon har ikke satset mye på multimedietitler, men det vil ikke overraske om det i løpet av 2011 kommer en farge-Kindle. Amazon er kjent for å svare aggressivt på utfordringer, og lanseringen av Nook Color kan ikke ha gått upåaktet hen. Planene om et app-marked peker i samme retning.

Amazons “buy once, read everywhere”-strategi, som vil utvides til en webbasert løsning i løpet av året, er langt viktigere enn salg av fysiske lesebrett på sikt. Amazon har kommet heldig ut av lesebrettkampen med Apple, men det er vanskelig å se hvordan de kan vinne mot giganten i lengden. Derimot ligger selskapet godt an til å utvide, for ikke å si redefinere, hva bokhandlere skal drive med i fremtiden.

Amazon har nettets ledende løsning for digital selvpublisering, og har inngått flere avtaler om utgivelse med utvalgte forfattere. Samarbeidet med TED om utgivelse av Ted Singles, som er en del av det nye konseptet Kindle Singles, er nok et eksempel på at Amazon ønsker å gjøre tidligere tiders spådommer om overflødiggjøring av bokhandelen til skamme.

Og jada, jeg kom også med slike uttalelser i fleng. Men hey – om ikke annet ser det ut til at jeg endelig får rett i at ebøker vil forandre bokbransjen.

16 thoughts on “Vippepunkt: Amazon selger flere ebøker enn billigbøker

 1. Tittelen din er kanskje bittelitt misvisende, fordi pressemeldingen – i det minste slik jeg leser den – sier at ebøker overgår paperback, men ikke at ebøker overgår paperback+hardback samlet. Jeg er ikke så god i matte, men jeg tror tallene betyr at det selges i overkant av 3x flere paperbacks en hardbacks. I sum selger dermed Amazon fortsatt noen flere papirbøker enn ebøker. Uansett en vanvittig utvikling siden 2007!

 2. @Leseplate: Aha. Ser hva du mener. Jeg leste meldingen slik at Kindle-salg var størst i to separate kategorier, som du skjønner. Ser på de to første setningene i sitatet igjen, og er blitt usikker. Har forandret tittelen, så den tar høyde for det. Med vekstraten vi her snakker om, foregriper jeg vel uansett bare resultatet med en måned eller to. Vippepunkt er det okke som.

 3. Den sterke utviklingen i det internasjonale eboksmarkedet er interessant og virker som en “game-changer”. Men poenget om at Amazon opprettholder sin høye markedsandel på grunn av at iPadeiere skiller seg så voldsomt fra Kindlebretteiere synes jeg er både platt og dårlig begrunnet. Amazon selv har uttalt at mange av de som kjøper Kindlebrett allerede har et nettbrett a la iPad (http://www.appleinsider.com/articles/10/12/28/amazon_kindle_sales_strong_but_many_buyers_already_own_apples_ipad.html). Mange foretrekker kanskje rett og slett å bruke nettbrettet til andre ting enn å lese bøker?

  For øvrig inkluderer vel Amazons salgstall for ebøker også Kindle-apps som finnes til flere ulike plattformer, deriblant iPad?

 4. @Stian: Kall det gjerne dårlig begrunnet, men det kommer fra mannen som har den fulle oversikten over salgstallene du henviser til i din siste setning. Så jeg velger å anta at uttalelsen har basis i Amazons enorme (og egentlig ganske skumle) database over våre kjøps- og lesevaner. Vi skal heller ikke se bort fra at den godeste Bezos har hatt tungen stukket grundig inn i kinnet da uttalelsen falt.

 5. Stian forgriper spørsmålet jeg virkelig lurer på: Hvor mange kjøper Kindle-bøker UTEN å ha en Kindle?

  Selv leser jeg mine Kindle-bøker både på Kindle og Galaxy Tab. Og hadde jeg hatt taben først, ville jeg overhodet ikke brukt penger på kindlen. Ja, det er bedre å lese på elektronisk papir, men ikke SÅ mye bedre. (Dessuten har den, som tidligere nevnt, vært relativt kranglevoren. Skjønt jeg tror den er frisk nå.)

 6. Og det skulle selvsagt være “foregriper”, ikke “forgriper”.

 7. @Arnfinn: Selvfølgelig – skrivefeil kan ramme oss alle når vi minst venter det. Det er selvfølgelig leit/teit når det skjer – men husk at om 100 år er allting glemt. ;-)

 8. @Arnfinn: Godt spørsmål, som Amazon selv ikke gir et klart svar på. Anslagene varierer sterkt, men tar vi utgangspunkt i salgstallene for Kindle og iPad, som såvidt jeg kan se er hhvis 8 og 10 millioner ifjor, og tar høyde for tidligere solgte Kindler som fremdeles er i bruk og det faktum at folk som kjøper en Kindle gjør det for å lese bøker, mens iPad-kjøpere har så ymse behov, så er det ikke urimelig å anta at det fremdeles er dingsen som driver det meste av salget. Om det vil forbli slik veldig lenge, er et ganske annet spørsmål.

 9. Mye gagdet-fili ute å går her. Folk har jo til å med begynt å kjøpe brusmaskiner igjen, enda brusen de produserer smaker like dårlig og er enda dyrere en den du får kjøpt ferdig i butikken er.

  Jeg har hatt erfaring med e-magasiner, de har like flotte bilder og all teksten som du finner i papirutgaven, men av en eller annen grunn foretrekker folk magasinene sine på papir, selv om de gjerne går i søpla siden.

  Har du kjøpt deg en Kindle eller en Ipad, som ikke er billig, for de fleste av oss i hvert fall, føler du deg nok litt forpliktet til å kjøpe bøker til den og. Men det blir litt som med brusmaskinen, det føles bedre med en god gammeldags bok mellom hendene og den er faktisk, med unntak av lagring, mer praktisk.

  Nei, hele dette såkalte web 2.0, eller hva dere kaller det, er på vei ut allerede, som Wikipedia som mange trodde var fremtiden, eller kommer til å ta veien ut. Forsvinne vil det nok ikke, men det ble/blir aldri noe annet enn en hype, en fase, og erstattet/r aldri noe.

  Og de som tror at de er i bresjen av teknologiens utvikling sitter som vanlig igjen med brusmaskinen. ;)

 10. @tankgirl87: En veldig god imitasjon av en gretten, gammel professor eller spaltist i Morgenbladet, dette. :)

 11. Hva er galt med å være professor eller spaltist i Morgenbladet? Jeg synes det høres spennende ut jeg! :)

  Jeg mente ikke å virke gretten, jeg tror bare noen tviholder litt for mye på tanken om en ny digital revolusjon. Vi har fått internett, en revolusjon i seg selv, men se på hva mesteparten av den blir brukt til. Til de samme gamle greiene som før, bare at de har blitt mer tilgjengelige for oss.

  Jeg har bare ingen tro på at ting som Facebook, twitter, Wikipedia og e-bøker vil være noe annet enn en forbigående fase, de fleste jeg kjenner har trukket seg fra Facebook for lenge siden, få har brukt twitter og ingen som jeg vet om e-bøker i større grad. Og ingen har tillit til Wikipedia. Vi vil nok ha Facebook i fremtiden og, men den vil nok ha skrumpet inn litt. Og jeg tror ikke e-bøker har nådd et vippepunkt, mer en peak.

  Kanskje jeg tar feil, vi får se. Og brusmaskinen har jo kommet tilbake! ;)

 12. Som et lite apropos så kjenner jeg faktisk en av spaltistene i Morgenbladet, og føler meg beæret over å bli sammenlignet med dem.

  Ellers var det ikke så mye å få ut av deg i dag, føler vi oss litt anti-intellektuelle kanskje? Eller har jeg fornærmet brusmaskinen din? :)

  Jeg går og ser på fjernsynet istedet jeg, byyeee!!!!

 13. Amanda Hocking på 26 år sel over hundre tusen Kindle bøker på Amazon (ho har gitt ut ni bøker) med ei forteneste på 3 dollar per bok. Ho er ein såkalt indie forfattar, og er sitt eiga forlag. Det er klart det går an å tene pengar på å effektivt marknadsføre seg sjølv gjennom sin eigen blogg, og hoppe over forlagsleddet. Litteraturen treng ikkje lide for det, noko Amanda Hocking sitt forfattarskap er eit døme på.

  http://www.novelr.com/2011/02/27/rich-indie-writer

 14. Så har det altså skjedd. http://www.aftenposten.no/kul_und/article4126435.ece
  Amazon selger flere e-bøker enn papirbøker, uansett hard cover eller paper back.
  Ja, det går raskt dette her. Igjen vil jeg presisere at dersom norske forfattere skal gjøre lykken, så bør engelskspråklige oversettelser gjøres unna så raskt som mulig og at fortjenesten ligger i det internasjonale markedet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *