Ebokmarkedet høsten 2010: Amazon slår tilbake

De siste ukene har Amazon vist med all mulig tydelighet at selskapet ikke akter å rulle seg over på ryggen fordi Apple lanserte en tavle-PC i våres. Selskapet har sluppet tall som viser kraftig vekst i eboksalget, det har åpnet for en potensielt svært nyttig kobling mot Facebook og nå sist lansert to oppgraderte versjoner av Kindle-leseplatene til sterkt redusert pris (inklusive moms og toll koster Kindle 3 ikke mye mer enn tre norske papirromaner til fastpris). Amazon-sjef Jeff Bezos har også gjort det klart at selskapet satser videre på elektronisk blekk. Som han sier i New York Times:

“I predict there will be a 10th-generation and a 20th-generation Kindle. We’re well-situated to be experts in purpose-built reading devices […] There will never be a Kindle with a touch screen that inhibits reading. It has to be done in a different way. It can’t be a me-too touch screen.”

Jeg tror dette er et smart grep. For mange vekket iPad-lanseringen til live den gamle drømmen om konvergens, den ene dingsen som skal fungere som bok, avis, TV og spillmaskin og for alt jeg vet steke egg til frokost. Det er lenge siden jeg sluttet å tro på konvergens, og både teknologisk og sosiologisk tror jeg at vi på de fleste felter vil se fortsatt divergens i betydningen spesifikke dingser for spesifikke behov.

Det er simpelthen for mange produsenter der ute som vil fortsette å lokke oss med nye duppeditter, og vi vil ha pengene og viljen til å betale for dem (har du fått flere eller færre elektroniske gjenstander i huset de siste ti åra?) Min spådom er altså at lesing av bøker blir et felt der en énfunksjonsmaskin kan beholde en solid markedsandel i lang tid framover.

Likeså tror jeg at Amazon stort sett vil forsvare sin posisjon i ebokmarkedet (som selskapet hevder å ha 70-80 % av). Amazon har, i motsetning til Apple, lang erfaring med boksalg og er en sterk merkevare blant bokelskere verden over. Det har et unikt anbefalingssystem og vil – så lenge det fortsetter å være forhandler av pbøker – også ha et mye større vareutvalg enn Apple. Verdien av å ha et bein i den analoge verden vil være stor i bokbransjen i tiår framover.

Jeg klarer dessuten ikke å fri meg fra mistanken om at ebokmarkedet aldri vil få høy prioritet i Apples strategiplanlegging. Marginene i bokbransjen er knappe sammenlignet med mye av det øvrige innholdet som selges via App Store, og denne våren må ha lært Apple at man får langt mer gratisreklame av å satse på betalingsmodeller for aviser og blader, enn av å opprette enda en ebokhandel.

iPad er først og fremst en plattform for rike spill- og medieopplevelser, og med unntak av bestselger-apps og noen få titler med markedspotensiale nok til å bli “forsterket” med multimediainnhold, vil bøker flest forbli systemets kommunegrå mus. I Kindle-systemet er og forblir den tekstbaserte boka hovedpersonen, noe boklojalister vet å sette pris på.

Amazons konkurranseforhold til Google er annerledes. Google har allerede engasjert seg i bokmarkedet via Google Books, som har hatt stor innflytelse på digitaliseringsprosjekter som Nasjonalbibliotekets bokhylla.no. Googles kommersielle Editions-tilbud skal etter sigende lanseres i ikke altfor fjern fremtid.

Enkelte mener at Googles inntreden på markedet vil forandre alt. Jeg er ikke overbevist, og støtter eWeeks analyse av satsingen. Så langt tyder det meste på at Googles varslede “åpne” løsning baserer seg på å lese ebøker i nettleseren, for eksempel. I så fall må det finnes en løsning på problemet med manglende eller dyr nettforbindelse når man er på reise.

Et svar på dette kan være en GooglePad, som lar brukerne lese offline. Til det sier jeg: Nexus One. Mer sannsynlig er det at Google etterhvert tilbyr offline-lesing av ebøker på Android-enheter og andre plattformer. I hvilket tilfelle Google, som har like liten erfaring med å selge bøker som Apple, og som har markedsført Google Books dårlig så langt, vil måtte konkurrere med Amazon.

Det finnes andre aktører i markedet, som Barnes & Noble og Sony. Deres problem er at de sliter med oppmerksomheten i skyggen av Amazon, Google og Apple, og dessuten mangler en global strategi. Snart et år etter den globale Kindle-lanseringen er Sonys ebokhandel fremdeles bare åpen for amerikanere og kanadiere, for eksempel.

Sony har dessuten havnet i et teknologisk uføre med sine berøringsfølsomme skjermer. Lesebrettene blir enklere å bruke når man legger et følsomt plastlag over den elektroniske blekkskjermen, men Jeff Bezos har rett i at kontrasten blir dårligere. Sterkt forbedret kontrast er et hovedpoeng i markedsføringen av de nye Kindle-modellene.

Hvor står den norske bokbransjen i dette bildet? Jeg har tidligere anbefalt å satse på Sony Reader, både fordi leseplatene er av god kvalitet og fordi det meste lå til rette for en bred lansering av norske ebøker i vår med en DRM-løsning som fungerte på Sony (og ikke på Kindle). Lanseringen kom imidlertid ikke, og alt tyder på at den er utsatt på ubestemt tid. Hvem som bærer det endelige ansvaret for miséren er uinteressant for andre enn bransjefolk – poenget for norske ebokkjøpere er at de kan skyte en hvit pinne etter et tilbud som er i nærheten av det som nå er grundig etablert i USA.

Tallenes tale er krystallklar: det eneste selskapet som idag tilbyr norske bokelskere en fullverdig ebokopplevelse til en rimelig pris er Amazon. Jeg får daglig henvendelser fra folk som lurer på hva slags leseplate de skal kjøpe. Såsant man ikke har noe prinsipielt imot Amazons overvåkningsregime, eller er villig til å bestille via parallellimportør og deretter mekke med IP-adressen for å late som du bor i USA, er det umulig å komme unna Kindle 3 eller nye DX. Jeg vil bli svært overrasket om det ikke finnes tre eller fire Kindler i hus i min nærmeste familie før jul, for å si det slik.

26 thoughts on “Ebokmarkedet høsten 2010: Amazon slår tilbake

 1. ” […] eller er villig til å bestille via parallellimportør og deretter mekke med IP-adressen for å late som du bor i USA, er det umulig å komme unna Kindle 3 eller nye DX. ”

  Sier du at man må “fake” amerikansk borgerskap for å kjøpe leseplatene, eller tenker du på tilgangen til bøker? Vil ikke Kindle 3 bli lansert utenfor USA?

 2. Det er vel ikke usannsynlig at Apples iPad er en av de bidragsytende faktorene til Amazons gode eboksalg ? Amazons Kindle-app for iPad er jo veldig bra, og det virker litt konstruert å sette Kindlebrettet opp mot Apple/iPad.
  Amazon er jo tilstede på mange platformer, hva Apple selv gjør med salg av ebøker hindrer hverken brukere eller forlag og benytte Amazons løsning.

 3. @Tormod: Beklager, jeg ser at den var uklar. Det jeg mente å si var at det er med Sony-lesebrettene man må installere programvare som får det til å se ut som om man sitter i USA. Kindle 3 selges allerede til norske kunder, selv om de må belage seg på en viss ventetid.

  @Olav: Amazon selv vil ikke si noe om eboksalget via iPad, og insisterer på at salget av egne lesebrett har økt i samme periode. At det har bidratt noe tviler jeg ikke på, det demonstrerer i så måte bare postingens hovedpoeng – Amazon er blitt svært dyktige på ebøker. Ser ellers ikke hva som er galt med å betrakte Amazon og Apple som konkurrenter i dette markedet, da det er åpenbart at det er det de faktisk er.

 4. @Christian: Det er fullt mulig å publisere på norsk via Kindle-systemet. Men som jeg er inne på i dette intervjuet i Dag og Tid er det en rekke årsaker til at norske forlag ikke har gjort det ennå: kontraktsforhold, fordeling av inntekter, kulturstøtte osv osv.

  Har fått henvendelser fra endel utgivere, men så langt ikke funnet noen oversikt over norske bøker på Kindle, og heller ingen måte å sortere Kindle Store etter språk på. Tips mottas med takk. :-)

 5. @Olav: Amazon sa nylig at de selger 80 % av sine ebøker til Kindle eiere. Hvor mange av de resterende 20 % som primært leser Kindle-ebøker på en Ipad er det ikke offentlige data på, men det kan ikke være så mange.

  @Christian: Digitalbok.no er de eneste som p.t. selger ebøker i Norge. De har et begrenset, utvalg, men har så langt valgt formatet pdf (uten DRM) som støttes av Kindle.

 6. @Arne: Takk for tallene. Amazon finnes jo på PC, Mac, iPhone og Android også, så iPad-andelen er neppe allverden da. Ellers selges vel det meste av innholdet på digitalbok.no som ADE-beskyttet EPUB nå til dags?

 7. Jeg bruker faktisk Kindle for PC mye mer enn Kindle DX’en min – hadde en opplevelse der den plutselig slettet mer enn 150 PDF-filer som jeg hadde overført. Kindle for PC, derimot, er utmerket – og jeg leser likevel så å si alt på skjerm allerede.

 8. Det stemmer at du som nordmann må trikse og ordne en del for å lure Sonys egen bokhandel til å selge deg e-bøker. Imidlertid er det ikke noe problem å kjøpe de samme bøkene fra f.eks. ebooks.com. Det vil si, det er ikke noe problem for oss som lesere. For Sony kan imidlertid denne strategien vise seg å bli svært problematisk…

 9. @Espen: Det greie er jo at du kan fortsette å lese dine Amazon-bøker når du går over til den mørke siden i nær fremtid. Valgmulighetene dine blir mer begrenset om du kjøper noe fra iBooks, enn så lenge.

  @Sungame: Min erfaring har vært at ebooks.com er grei mht formater, men hadde mye mindre utvalg enn Sony Ebook Store. Det har kanskje endret seg i det siste?

 10. @Arne: Takk for klargjørende tallmateriale.

  @Eirik: Klart Apple og Amazon konkurrerer i samme marked, min tanke var at det er et litt kunstig motsetningsforhold fra brukerens ståsted: hverken jeg (eller forlag) trenger å velge mellom Apple eller Amazon som platform, Kindle-ebøkene er tilgjengelige på begge platformer. Har du behov for mer en ett leseverktøy (og er villig til å betale mye mer) kjøp iPad, vil du ha et brillefint lesebrett alene kjøp Kindle. Hva Apple legger av engasjement i sin egen eboksatsing i fremtiden påvirker i mindre grad dette i mine øyne.

 11. Veldig bra gjennomgang og analyse, Eirik. Helt enig i alt sammen. Jeg ser at det stadig er kommentatorer som mener at iPad er så bra og så teknologisk overlegen (farger, berøringsskjerm osv) at den er nødt til å knuse Kindle. Jeg lurer av og til på om det må være veldig lenge siden disse menneskene har lest en hel bok. Det er en grunn til at vi ikke leser bøker på TV, ser spillefilmer på mobilen eller skriver e-post på Kindle. Konvergensen har sine klare grenser på brukersiden. Noen ganger er en dedikert device best.

  Det er dette Amazon forstår og til traust boklesing over flere timer er lesebrettene så mye bedre enn alternativet (det nest beste alternativet er fortsatt papirboka) at jeg er overbevist om at billige lesebrett er fremtiden. Til fargerike og lærebøker som krever mye visuelt nok iPad klart best.

 12. @Olav: Jeg er overbevist om at Apples engasjement for bokproduksjon og -salg vil være avgjørende for skjebnen til iBooks som konkurrent til Kindle Store. En målestokk på om Apple ser på dette som et sentralt satsingsområde eller en “kjekt å ha”-funksjon blir støtten på andre plattformer – og ikke minst Android.

  @Paul: Takk for innspill, Paul. Her er det på sin plass å minne andre lesere om dine to utmerkede Kindle-postinger i det siste.

 13. @Eirik: Jeg tror Digitalbok.no har planer om å gå helt over til ADE epub ettervhert, og de har vært involvert i et prøverposjekt med Buskerud fylkesbibliotek der bøker ble lånt ut i dette formatet. Så vidt jeg kan se er det likevel fremdeles slik at de norske bøkene som er for salg kun tilbys som vannmerket PDF.

 14. Interessante perspektiv :-)

  Eg har kjøpt ein del e-bøker frå Amazon det siste året, og lese desse både frå pc-skjermen, iPhone, iPad og Kindle. Det som slår meg, er skilnaden mellom lesing av skjønnlitteratur på den eine sida og fagbøker på den andre. Skjønnlitteratur, altså (stort sett) verbaltekst og små behov for annotasjon og hopping, funkar absolutt best på Kindle. Fagbøker, som eg les mest av, funkar derimot mykje dårlegare på Kindle, marginalt betre (men likevel betre, grunna kjappare maskin og enklare måtar å notere på) på iPhone, og absolutt best på papir. I alle høve med mitt lesemønster, som er prega av at eg markerer, noterer, lagar innstikk for seinare referansar, hoppar mellom fleire bøker kjapt, etc. Eg er heilt samd i synspunkta dine på konvergens og at e-bokmarknaden godt kan utvikle seg på dedikerte lesebrett, men håper at Amazon eller andre går vekk frå bokmetaforen som grensesnitt, og utvikler tilpassingar til mediet som gjer _bruk_ av bøkene enklare.

 15. @Arne Olav: Nye formidlingsmetoder i undervisningsmarkedet vil vi utvilsomt se, liksom sakprosa som reisehåndbøker og kokebøker i stadig større grad blir utgangspunktet for apps. Men jeg tviler på at Amazon kommer til å gå vekk fra bokmetaforen med det første.

  De siste par tiårene har man forsøkt å gjenoppfinne boka en rekke ganger – selv var jeg involvert i forlagenes CD-ROM-produksjon midt på 1990-tallet, for eksempel. Det vi ser hver gang er at det er vanskelig å finne en generell, alternativ modell som får gjennomslag i markedet.

  Dels skyldes det at mange lesere (også av sakprosa) er dønn konservative. Men hovedårsaken er økonomisk. Å produsere “enhanced books” eller “vooks” eller hva man velger å kalle dem i markeder utenfor det amerikanske, blir vanskelig å gjøre regningssvarende. Som du sikkert vet, er disse multimediafolka og programmerne dyre i drift sammenlignet med oss forfattere! ;-)

 16. Det er merkelig at ikke Sony skjønner at de sparker beina under seg selv på det ikke-amerikanske markedet når de stenger tilgangen til sin egen bokhandel for så mange. Selvfølgelig går det an å bruke Inkmesh, MetaEbooks og Overdrive til å sjekke tilgjengelighet og priser, men man blir fort innmari lei av det. En e-bokleser trenger e-bøker. Viktigheten av brukervennlighet og rimelige priser blir stadig undervurdert i e-boksalget.

 17. @Eirik: Nettopp fordi det er så tungvindt, har jeg ikke brukt Sonys Ebook Store noe særlig, så hvordan utvalget er der VS ebooks.com er jeg neimen ikke sikker på

  @Arne Olav: Jeg er enig i at lesebrett funker klart best til skjønnlitteratur, og for min del må jeg også innrømme at Kindle er det beste brettet jeg har prøvd så langt. Jeg synes faktisk det funker helt fint til essaystikk, reiseskildringer og andre typer ikke-illustrert sakprosa også.

  Motvillig må jeg innrømme at Kindle er det eneste lesebrettet jeg har vært borte i som har gode nok funksjoner for merking og noter til at det faktisk funker til sakprosa.

  Når det gjelder illustrert sakprosa av forskjellige slag, er det imidlertid fortsatt papir som gjelder. Jeg har aldri orka å lese lange sammenhengende tekster på LCD-skjerm e.l., og e-blekk er fortsatt for dårlig når det gjelder illustrasjonene.

 18. Jeg bruker en iPod Touch til all eboklesing. Kjøpte den ikke primært til det formålet, men det fungerer overaskende bra. Det geniale er jo at man kan kjøpe fra så mange forskjellige plattformer. Jeg har kjøpt bøker fra Amazon og lest på Kindle leseren, fra Kobo-plattformen og lest på deres plattform (mye kanadisk, siden det er et kanadisk firma), samt at jeg leser veldig mye på Stanza, både public domain, og ting jeg kjøper andre steder. For eksempel har jeg kjøpt en bråte med krim fra e-lib i Sverige, både svenske bøker, og et par norske oversatt (det er litt patetisk at jeg må lese Jo Nesbø på svensk, men til 45 kr så slår det å bestillte på Norli.no og motta i Canada om en måned, og betale flere hundre kroner for frakt!)…

  Det eneste som ikke er mulig ennå er å lese Adobe Digital Editions DRM bøker på iPod. Veldig merkelig at ingen kan lage en app som gjør det, syntes jeg. Burde jo ikke være så vanskelig, men det kommer nok.

  Uansett, jeg er veldig interessert i å etterhvert skaffe meg en billig dedikert ebok-leser, men det kan ikke være en som gir meg tilgang til færre distribusjonskanaler enn jeg har nå. Jeg vil fortsette å kunne lese svenske krimbøker, selv om de ikke selges av Amazon. Og jeg vil kunne lese på kinesisk (Kobo støtter ikke unicode, desverre – ellers er den jo veldig rimelig, og mer åpen enn Kindle her i Canada).

  Vi får se hvordan det utvikler seg. Men håper virkelig at Norge kan skjerpe seg – vi er jo ganske langt frampå teknologisk på veldig mange områder, men dette er en skam. Faren er at unge gutter skaffer seg eboklesere og venner seg til å kjøpe engelske thrillere direkte fra kilden (for en brøkdel av prisen i Norge) – lesere tapt for det norske markedet for alltid?

  Stian

 19. @Stian: Skjønner godt problemstillingen din. Dette er jo ikke et spørsmål om teknologi (de fleste leseplater kjører Linux og kan selvsagt støtte allslags DRM), men om strategi. Dessverre har Amazons strategi – ignorér ADE og lag apps til mange plattformer – så langt fungert godt for selskapet. Dermed har vi to (egentlig tre, siden Apple har sin egen versjon av ADE) separate og innbyrdes inkompatible formatstandarder. Resultat: du som kunde blir sittende igjen med håpløse valg av den typen du nevner.

  Fra et norsk perspektiv er et hovedproblem at Amazon ikke tilbyr kontraktsvilkår som norske forlag og forfattere kan godta. Dermed har man satset på ADE. Dessverre er det slik at de største ADE-aktørene i markedet, og da særlig Sony, har sittet stille og sett på at Kindle er blitt en global suksess tilsynelatende uten å løfte en finger selv.

  Enkelte tror at iPad kan bli løsningen, siden den støtter alle slags DRM-apps (inklusive ADE). Jeg tror den norske versjonen av tavlen blir for dyr for folk som hovedsaklig ønsker å lese bøker, og at tavlemarkedet må modnes kraftig før vi eventuelt får et bredt gjennombrudd. Legg til momsproblemene, og vi snakker slutten av 2011, kanskje 2012 før du får et norsk utvalg å skrive hjem om.

 20. @ Eirik: Ser at du tidligere har omtalt Barnes & Nobles lesebrett Nook med 3G og wi-fi med et relativt positivt fortegn. Dette brettet fåes jo også rimelig nå, til ca 1200 kroner for 3G-utgaven, og kan håndtere både pdf med vannmerker og e-pub, som vel er de formatene de fleste nordiske bøker leveres i. Lurer på flere ting, men finner få relevante brukererfaringer.
  Er det noen av dere som har testet dette brettet? Til norske ebøker? Til avis- og magasinlesning? Og hva med den spennende storebroren Skiff Reader? Finner mange saker fra lanseringen, men brettet synes ikke å være ute på markedet?
  Bente

 21. @Bente: Har ikke hatt sjansen til å teste en Nook selv, men har snakket med folk som liker det veldig godt. Hvis noen av dem leser dette, er det bare å dele med seg av sine erfaringer. Et problem med Barnes & Noble i tillegg til dem jeg nevner i postingen, er at selskapet for tiden er til salgs. Det behøver ikke å bety noe for Nook-satsingen, men jeg ville i alle fall ha ventet til situasjonen i selskapet var mer avklart. Sonys lesebrett er forøvrig like kompatible med ADE/EPUD og vannmerket PDF som Nook, og de kan fås kjøpt i Norge.

 22. @Eirik og @Arne. Takker for gode, opplysende svar og tar en ny kikk på Sonys løsning. Har i flere år drømt om å få Aftenposten og blader/magasiner levert på noe á lá Skiff, men det var vel for godt til å være sant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *