Nokia N900 – den beste telefonen du neppe kommer til å eie

Mine gamle smarttelefon, Nokia E61, var i ferd med å ta kvelden etter lang og tro tjeneste, og i det siste har jeg lagt ned mye tid på research. Et hovedkrav for meg er at telefonen må ha fysisk QWERTY-tastatur, og dermed datt det store grosset av smarttelefoner ut av konkurransen. Resten var et spørsmål om eliminasjon: Blackberry er for giret mot bedrifter, Nokias E-serie er basert på det nå grundig utdaterte S60, HTCs tastetelefoner bruker Windows Mobile og Palm Pre har en for usikker fremtid.

Dermed sto det i praksis mellom Motorola Milestone, en Android-telefon som har fått mye fagnad, og Nokia N900. Det som til sjuende og sist utelukket Motorolaen, var det faktum at den måtte bestilles fra utlandet. Med andre ord ingen gunstig leverandøravtale, og en omstendelig returprosess om noe går galt. Been there, got the geeky T-shirt. Dermed ble det til at jeg gikk til anskaffelse av telefonen jeg knotter det meste av dette blogginlegget på, med en helt grei Netcom-deal.

Klikk for større bilde

Talskatten Linus demonstrerer tastaturet

Så la oss gjøre unna det først som sist: noe av det som fungerer best på denne telefonen, er nettopp tastaturet. Vi snakker selvsagt om et tommeltastatur, men innen denne kategorien er det det beste jeg har vært borti så langt. Norske tegn er selvsagt på plass, autofullførfunksjonen er akkurat passe insisterende og etter kort tid kommer man opp i en helt respektabel knottefart. I det hele tatt lever maskinvaren opp til Nokias påstand om at dette egentlig er mer av en lommedatamaskin med telefonfunksjoner, jamfør spekkene nedenfor:

Størrelse: 110.9 x 59.8 x 18 mm
Vekt: 181 g
Innebygd minne: 32 GB
Skjerm: 800 × 480 billedpunkter, 89 mm på diagonalen
Kamera: 5.0MP f/2.8 Carl Zeiss Tessar linse
Tilkobling: GPRS, EDGE, UMTS, WCDMA, HSPA, WLAN 802.11 b/g, Bluetooth 2.1
I tillegg: GPS, FM-mottaker og sender, infrarød sender og mottaker, video ut

Den sylskarpe skjermen har en oppløsning på 800×480 billedpunkter. Det er to og en halv ganger mer enn f.eks. iPhone har, og godt nok til å se de fleste nettsider i fullskjermmodus. Med en slik oppløsning forventer man å kunne spille av film i DVD-oppløsning, og her opplever jeg at N900 leverer uten problemer. Det man ikke forventer, men også får, er muligheten til å spille av den samme filmen (eller andre videoer, bilder eller presentasjoner) rett til TV-skjermen via den medfølgende video ut-kabelen. Nais, Nokia.

I det hele tatt er dette den kraftigste og raskeste lommedatamaskinen jeg noensinne har brukt (og jeg har eid og prøvd noen i min tid). Operativsystemet i bunnen, Maemo 5 (en Linuxvariant), virker bunnsolid og kjører uten videre 7-8 programmer samtidig. Om du vil surfe, twitre spille, se på film, snakke og bruke GPSen samtidig, kan du gjøre det uten å lukke programmer, og uten å bekymre deg for at N900 henger seg pga manglende prosessorkraft.

Ekte parallellprosessering: ikke bare kjekt å ha, det blir fort uunnværlig

Maemo 5 er også et grundig gjennomtenkt operativsystem på svært mange måter. Etter å ha trasket i S60-land i årevis er det en lise å se det gode programdesignet, de pene ikonene og de elegante overgangene man forventer av en smartfon i 2010. Ta kontaktlisten, for eksempel. Den inneholder ikke bare navn, telefon og epost, den oppbevarer også SMS-samtaletrådene du har hatt med vedkommende kontakt, og kan kobles til allverdens sosiale nettjenester.

Det oppdaget jeg ved en tilfeldighet forleden, da en venn sendte meg noe jeg trodde var en SMS, men som viste seg å være en Skype-chatmelding. Skype er forhåndsinnstallert (uten videostøtte, dog), og fanget opp min venns Skype-adresse automatisk. For en som i praksis lever av kontaktlisten sin, er dette en så fabelaktig nyttig funksjon at det alene rettferdiggjør prisen. Og det blir selvsagt veldig fristende i sofaen og knotte i vei når alt blir gjort så lett tilgjengelig.

Innrøm det: det er litt kult, ikke sant?

Da gjelder det å passe på batterilevetiden. Den er nemlig ikke god om man bruker maskinen slik den er tenkt å brukes (fra 12 til 48 timer avhengig av bruk, er tallene jeg har sett). Jeg baserer meg på å lade N900 daglig, men siden telefonen også lades via micro-USB-kabelen man kobler den til PCen med, går det fort rutine i det. Med 32 GB interminne blir det svært god plass til film, bilder og andre data, og et tilsvarende stort behov for å koble maskinen til for å overføre. Når vi først er inne på svartsidene: så langt mangler telefonen fremdeles MMS (et møte-seg-sjøl-i-døra-øyeblikk, da jeg var blant dem som latterliggjorde iPhone for å mangle dette), og programvareutvalget er magert.

Om man bare baserte seg på Nokias egen Ovi Store, ville man faktisk ha inntrykk at det kun eksisterte en håndfull programmer. Men listen over nyttige programmer som trygt og lett kan installeres på N900 omfatter mange hundre og øker stadig, og i tillegg kan det installeres et stort antall generelle applikasjoner (Maemo er basert på Debian, om det sier deg noe), selv om det ikke anbefales for uerfarne brukere. Det er vel knapt nødvendig å nevne at omtrent all programvare er gratis, slik seg hør og bør i Linuxland.

Om du vil kan du sette opp en av de opptil fire desktopene på iPhone-aktig vis.

Noen programmer jeg virkelig har verdsatt så langt: bloggprogrammet MaStory (mesteparten av denne postingen ble skrevet med det), Twitterklienten Mauku (fremdeles under utvikling, mangler noe funksjonaliteT), podcastprogrammet Gpodder, spillene Angry Birds og Bounce Evolution, FM-radioen, den innebygde mediaspilleren og det hendige lille astronomiprogrammet Orrery (venter på at Stellarium skal komme ut av beta). Blant ting jeg ennå ikke har hatt tid til å gjøre, er å installere den gratis offline-versjonen av Ovi Maps (bør skje via Windows, som nesten aldri brukes).

Astronomiprogrammet Orrery

Selv om du vil ha få problemer med å slå ihjel tiden, er det åpenbart at Maemo-utvalget aldri vil kunne måle seg med Android eller iPhone Store. Og selv om utviklingen går raskt framover, er det fortsatt mye som er på eksperimentstadiet i Maemo. Den største nedturen så langt er Mail for Exchange, som etter sigende skulle synkronisere mot Google-tjenestene jeg er så avhengig av, men som ga opp etter den innledende synkroniseringen. Her setter jeg min lit til utviklermiljøet, som jobber med å finne en løsning på problemet. Alternativt en fremtidig oppdatering av operativsystemet.

Jeg ser at mange kaller N900 for en lommemaskin for utviklere og entusiaster, og jeg kan ikke si meg uenig i den beskrivelsen. Jeg hører utvilsomt til i den siste kategorien, og derfor trives jeg godt med å fikle og mekke. Som fremtidstenker har jeg også stor glede av å prøve ut en type plattform jeg tror vil bli viktig i årene fremover. Ja, for jeg hører altså ikke til dem som tror at verden om ti år er dominert av iPhoner og iPader på steroider, digitale sandkasser der en håndfull leverandører bestemmer rammene for innovasjon og prosumentvirksomhet. Jamfør denne morsomme telleren som egentlig ikke er så morsom fra Operas nettside:

Om ti år vil folk flest fremdeles bruke arvtakerne til dagens PCer, ganske enkelt fordi (som Cory Doctorow påpeker i denne glimrende oppsummeringen av hvorfor han ikke kommer til å kjøpe en iPad) innovasjon trives best under åpne forhold. Lik det eller ei, men det var Bill Gates’ modell som førte til at man vi fikk en datamaskin på hvert bord i det rike nord, og det er den samme åpne hardwaremodellen som er iferd med å gjøre det samme i India og Kina. Om det er slik at mobilene er på vei til å bli kjernen i våre liv, er N900 et tidlig eksempel på en modell som kan gjøre smarttelefoner til allemannseie, snarere enn et fenomen for de kreative klasser i det rike nord.


Talskatten har sett fremtiden, og liker det han ser.

Innovasjonen foregår for fullt på N900, som nå er i ferd med å bli utgangspunkt for et spennende samarbeid mellom Nokia og Intel kalt MeeGo. Takket være Googles Android-prosjekt er Linux på mobiltelefoner inne i en kambrisk eksplosjon. Hvilket også er hovedgrunnen til at jeg ikke tror du kommer til å ville eie denne uhyre smarte smartfonen. Trenger du en hendig og enkel smarttelefon til jobben, er Nokias E-serie og Blackberry glimrende alternativer. Er det først og fremst moro du vil ha med telefonen, så er det rikelig med glinsende glassplater der ute. Skal du bruke telefonen din til noe så vettugt som å ringe og tekste med, hadde du vel ikke lest denne bloggpostingen i utgangspunktet, antar jeg. ;-)

Okei, så gir denne lille meningsutvekslingen fra et svensk Linux-debattforum et hint om at det er enda en ting på ferde når folk som meg velger N900:

Som om det går att installera Linux på din brödrost så kommer du även där att installera?
Jo för faen…bara för att det går… skulle ha coolaste brödrosten i stan…

57 thoughts on “Nokia N900 – den beste telefonen du neppe kommer til å eie

 1. Dette var en flott tråd med mye spennende info! Takk for tipset, Lillebjørn!

  Også er det moro å se at det er såpass mange der ute med en N900. Når jeg kjøpte min var jeg redd jeg skulle være en av veldig få, men en del venner og bekjente har kjøpt den, og gjennomgående er flesteparten veldig fornøyde. Inkludert meg. Det virker som om de fleste har vært bevisste på hva de gikk til før de kjøpte, og det var nok lurt, for N900 er ikke alltid en mobil som passer for alle.

  Jeg kan også tilføye til Lillebjørns kommentar at Reiseplanleggeren nå er tilgjengelig i Extras (og ikke bare extras-devel): http://maemo.org/downloads/product/Maemo5/trafikanten/

  Versjonen i Extras er dessverre ikke den nyeste, og blant annet mangler den derfor full støtte for æøå. Dette er fikset i siste versjon som jeg håper på å kunne sende oppover mot Extras i løpet av en uke eller to. (Det er egentlig litt morsomt hvordan den glippen kom seg usett gjennom. Trafikantens API klarer nemlig å gjette seg ganske godt frem til navn med æøå i seg, uten at de blir sendt som æøå. F.eks. klarer den å gjette på at “BjÞrnsletta” egentlig er “Bjørnsletta”, mens den sliter med å tolke navn av typen “Ã¥s” som “Ås”.)

 2. Hei

  Jeg vurderer veldig å kjøpe meg en N900. Jeg er ikke noen linux fantast i heletatt, aldri prøvd det. Jeg er vel litt over snittet intressert i dupeditter:D Hvordan er N900 å bruke som en mobil med uante multimedia og internett muligheter.
  Tenker da mest på batteritid, jeg snakker ca 4-5 timer i telefonen hver dag med BT handsfree. Ikke alltid jeg har mulighet til å lade mens jeg jobber.

  Dette bynner å bli en “eldre” telefon pr i dag, er det noen som vet om det kommer noen nye telefoner som kan matche denne med Maemo ? eller er det kun denne telefonen?

 3. @Gunnar: Jeg ville nok fraråde deg å kjøpe en N900 nå, av flere årsaker. Som du nevner selv begynner dette å bli en eldre telefon, og den er for sikkerhets skyld den siste i sitt slag fra Nokia. Etter denne kommer muligens den Linuxbaserte N9 en gang utpå nyåret Eller kanskje ikke. Man vet liksom aldri med Nokia.

  Viktigere er det at batterilevetiden ikke vil strekke til med samtaletidene du nevner – et problem du kan få med smarttelefoner flest, forøvrig. Du har rett i at multimediamulighetene er store med denne dingsen. For meg har den erstattet netbooken jeg pleide å slepe med meg. Men den har altså sine klare begrensninger som profftelefon, det er det bare å innse.

 4. Takker for svar.
  Jeg får se på Elkjøp i morgen om de har den inne så jeg får knotet litt på den. Har fremdeles litt lyst på denne telefonen, da jeg ikke ser noe annet alternativ pr i dag.

  Denne telefonen tror jeg minner meg om min N95 som jeg var STORfornøyd med (imotsetning til de fleste andre)
  Gikk over til HTC TouchPro og det har ikke vært annet enn ett sorgens kapittel hva angår treighet og at den låser seg, ikke responderer på flere sekunder osv…..

  Det som frister mest med N900 er :
  Multimedia
  Nettmuligheter
  qwerty
  FMsender
  + at det ikke er Symbian, Windows eller Iphone (skal bare ikke ha denne :D)…

  Har vel endel Android telefoner som kansje har noe av disse mulighetene, men de aller allerfleste ser ut til å mangle qwerty.
  Har vel

 5. @Gunnar: OK, da kan det se ut som om du er en kandidat likevel. :-) Multimedia er som sagt uovertruffent på burken – det som ikke fikses av den innebygde spilleren klarer KMPLayer å ta seg av. Du har fullverdig nettleser med Flash som ikke bare funker, men som ikke ser ut til å gjøre maskinen tregere. QWERTY-tastaturet er jeg meget fornøyd med, og FM-senderen funker som bare det (har testet den på diverse FM-radioer rundt forbi). Du vil også like video ut-funksjonen i så fall.

  Det nærmeste du kommer slik kapasitet på en Android-telefon er Milestone 2 fra Motorola. Den skal visstnok være en kraftig forbedring fra versjon 1, men selges ikke i Norge og har dermed ikke norsk tastatur (N900 har fullverdig nordisk tastatur, selvsagt). Pluss at du må regne med en god del ekstra styr ift utenlandsk forhandler om du får teknisk trøbbel.

 6. Ble handlet i dag. Siste de hadde igjen :D… Utgått modell sa de så da fikk jeg meget bra rabatt på utstillingen :D

  Ser ut til å bli morro dette bare man kommer i gang.

  Ett par småting lurer jeg på da.
  Er det kun landskapsmodus med meny og sånt ? Trodde den snudde seg etter hvordan jeg holdt telefonen. Fins det ett program som gjør dette?
  Støtter den redigering av *.doc og xls filer ? Eventuelt hvilket program trenger jeg ?

 7. @Gunnar: Telefonen er nok mest beregnet på bruk i “Landscape”-modus, ja. Men miljøet har utviklet løsninger, uten at jeg kan gå god for dem. Her er en slik løsning.

  Ellers er Documents to Go fra Dataviz et helt greit Word- og Excel-kompatibelt program.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *