Sony Reader PRS-505

Som noen kanskje la merke til i bildet som ble brukt i postingen igår, er det kommet et lesebrett (som jeg fremdeles insisterer på å kalle leseplate så ofte jeg kan) av merket Sony Reader PRS-505 i huset de siste dagene. Bakgrunnen er som følger: for noen dager siden ble jeg kontaktet av en representant for selskapet IT24.no, som er i ferd med å lansere denne lesebrettserien i Norge, og spurt om jeg var interessert i å testkjøre et produkt og blogge om det.

Siden ebøker og lesebretteknologi er noe jeg blogger mye om, takket jeg ja til å kjøre en langtidstest med en lånt plate under forutsetning av at jeg sto fritt til å omtale alle sider av teknologien – også de negative. Det var selvsagt ikke noe problem, og derfor vil det i denne bloggen dukke opp en del postinger med lesebretterfaringer i månedene fremover. Still gjerne spørsmål, så skal jeg besvare dem etter beste evne.

big_prs505scNår  jeg først er i gang, kan jeg kjapt gå gjennom førsteinntrykket av lesebrettet. Jeg vet det er mange av mine lesere som mener Apple er kongen av IT-design, men jeg har alltid vært litt svak for Sony. Som bildet til høyre viser, er PRS-505 det jeg vil kalle “Sony-pen”, det vil si ryddig, funksjonell og polert uten å vippe over mot bling-faktor. Lesebrettet er innfattet i en lærmappe, og har et ytterskall av børstet aluminium. Den er mindre og lettere enn en paperback i normal størrelse, og det eneste ekstrautstyret man trenger er USB-ladekabelen.

Det var svært lett å ta brettet i bruk. Readeren var nesten fulladet på forhånd, og et par sekunder etter at bryteren øverst til venstre var skrudd på, var maskinen klar til lesing. Dessverre viste det seg at utvalget av ebøker som følger med PRS-505 omtrent er ubrukelig for en norsk leser – med unntak av én klassiker dreier det seg om utdrag av amerikanske bestselgere som ikke kan kjøpes i fullversjon. Sonys ebokhandel er kun åpen for kunder i Canada og USA, så man får heller ikke tilgang til de hundre gratis klassikerne som Sony tilbyr alle som registrerer seg i bokhandelen.

Dette har forsåvidt intet med it24.no å gjøre, men skyldes samme fenomen som hindrer oss i å kjøpe bøker til Amazon Kindle i Norge, dvs problemer med å få til avtaler med rettighetshaverne. Heldigvis er det relativt enkelt å legge gratistitler fra f.eks. Manybooks inn på Reader. Når USB-kabelen kobles til en datamaskin dukker leserminnet opp som en ekstern USB-disk, og deretter er det bare å dra og slippe tekstfiler på plass. Mer om hvordan man gjør dette senere.

Grensesnittet er gjennomgående enkelt og greit. Man blar seg frem og tilbake med den store knappen nede til venstre eller de to små knappene til høyre, og navigerer seg gjennom grensesnittet med den store knappen nede til høyre, den lille “Menu”-knappen og tallknappene langs høyre kant. De sistnevnte er nødvendige på grunn av den lave oppdateringshastigheten på skjermen – å bla seg nedover med piltastene nederst innebærer en ny skjermoppdatering for hvert klikk, men med talltastene går man rett til punkter i menyen.

Summa summarum: Fra maskinen ble pakket ut og til jeg var igang med å lese min første fritekst (Ernest Shackletons klassiker “South“) gikk det knappe ti minutter. Det er sannelig ikke så verst. :-)

19 thoughts on “Sony Reader PRS-505

 1. fra http://lisnews.org/sony_e_book_reader_gets_500_000_books_google

  Google Inc. is making half a million books, unprotected by copyright, available for free on Sony Corp.’s electronic book-reading device, the companies were set to announce Thursday.

  It’s the first time Google has made its vast trove of scanned public-domain books available to an e-book device, and vaults the Sony Reader past Amazon.com Inc.’s Kindle as the device with the largest available library, at about 600,000 books.

 2. ePub formatet skal koma med programvareoppdateringar for Irex Illiad også, og det er eit ikkje-proprietært format utan patentproblemer. Det er fritt og ope, men med DRM som option.
  Dvs. at Google kanskje er med på å styrke den allereide sterke rolla som ePub har fått. Friprogmiljøa (og opendocument sin kamp mot narreformater) kan så smått å sjå store resultater av standardjobbinga si.

 3. Hvor masse regner du med at denne vil koste, da? Jeg har funnet mange bøker på manybooks.net som jeg kunne tenke meg å lese, men det er jo litt kronglete å lese på skjerm eller printe ut, så tanken med leseplate har falt meg i hu…

  Jeg tror at dersom jeg hadde hatt alle bøkene mine med meg digitalt hadde jeg også fått lest mer – de 22 bøkene jeg har stående ulest i hylla hadde nok gått raskere unna om de ikke hadde tatt opp plass i skolesekken jeg så sårt har behov for.

 4. Pål: Interessant innspill, jeg er enig med din konklusjon.

  Eirik: Hos it24.no koster denne Readeren 2770,-,hva den vil koste etterhvert som den kommer ut i butikker som Digital Impuls, der den etter sigende også skal selges, vet jeg ikke.

  Har nå hatt Readeren på reise i et døgn ca, og konstaterer at den er fungerer svært godt når man ønsker å ha tilgang til masse lesestoff (bøker, tidsskrifter, nettsteder) på reise. Mer om dette i nær framtid.

 5. Karl-Martin: Gid det var så vel, du. Hadde ikke tilgang på kamera fra stedet jeg blogget idag, så jeg brukte et bilde fra nettet. Boka du ser på bildet kan ikke kjøpes i Norge, fordi bokbransjen har bestemt seg for å gjøre nøyaktig samme feil som platebransjen.

 6. David Pogue i NYT er misfornøyd med leservennligheten, særlig sammenlikna med Kindle:

  But in order to add the touch screen and the lighting, Sony had to add new layers on top of that screen–and it totally ruined the effect. Now you’re painfully aware that you’re looking at the words through a couple of transparent layers, and contrast suffers as a result; worse, the touchscreen layer introduces an annoying reflective glare that’s almost impossible to eliminate in any light. It’s deeply frustrating.

  Men det virker ikke som om du er enig?

  Det er neppe forskjell på modellene? Pogue har testa en 700:
  http://tinyurl.com/bq88qd

 7. Anders: Det skal visst være stor forskjell på modellene på dette området, faktisk. Det berøringsfølsomme laget, som PRS-505 mangler, endrer skjermens egenskaper ganske påtagelig. Jeg får sjansen til å låne en PRS-700 litt senere i vår, og skal gjøre meg opp en mening da.

  Så langt kan jeg si at skjermen på PRS-505 virkelig er nydelig å lese på. Kommer en posting om det snart. :-)

 8. Kan du teste om du kan lese Ebrary bøker på den? Eller andre e-bok plattformer som fagbiblioteka har. Vore interessant å sett om du i det heile får logga deg inn på eit fagbibliotek. Du kan sikkert få ein gjestekonto for å prøve dette ved eit eller anna fagbibliotek.

 9. Pingback: Leseplate
 10. http://www.booksonboard.com, som er lokalisert i Texas, har de valgt en litt annen policy enn både Sony og Waterstones UK når det gjelder praktisering av lisensrettigheter. Jeg har kjøpt både sakbøker og skjønnlitteratur derfra i det siste, uten problemer knyttet til nasjonalitet. (Leser også på Sony Reader 505.)

  Og forøvrig er jeg veldig enig med betraknignene rundt bokbransjen og den nye teknologien: De oppfører seg omtrent som da musikkbransjen sa “nei takk” til Napster på slutten av 90-tallet, og jeg har ingen problemer med å forstå folk som, etter å ha forsøkt å kjøpe en bok lovlig, ender med å hacked DRM-beskyttelsen på en pirat-kopi.

 11. Jeg har selv brukt Sony e-reader 505 siden den kom til USA. Importerte den umiddelbart til Norge og har ikke angret en dag.
  Det som er viktig er at en e-reader ikke er bedre enn de mulighetene den har til å lese ulike formater. Derfor anbefaler jeg sterkt programmet Calibre, som er under stadig utvikling. Nå foreligger det i versjon 0.6.1. Du kan her konvertere formatene til og fra, slik at det som passer for en e-reader, tilpasses for eksempel Sonys lesere.
  Programmet laster ned metadata, det laster ned nyheter og det laster ned covere til bøkene. Til og med sammendrag slik at det er lettere å finne frem i boksamlingen din. Du kan selvfølgelig lese bøker direkte i programmet også.
  Google it!

 12. Jeg har sjøl en PRS-505 (vant den faktisk), og er sålangt fornøyd, med unntak av en formidabel ulempe: den funker dårlig sammen med hjemme-Macen. Med Windows-boksen på kontoret, går det imidlertid så det koster.

  Foreløpig har jeg bare prøvd dette ene lesebrettet, men jeg kommer til å teste et par andre modeller (PRS-700, iRex…) innen kort tid. Det blir spennende å se hvor store forskjellene er, spesielt når det gjelder brukervennlighet.

 13. @Abdobe: Calibre har jeg omtalt tidligere i denne bloggen, og kan også varmt anbefale det programmet. :-)

  @Magnus: Jepp, du har helt rett i at Sony Reader funker dårlig med Mac – det har også min Pro-eiende kone erfart. Vi får håpe at dette vil bedre seg med tid og stunder. nå som Sony går for å bruke Adobe Digital Editions som DRM-plattform. Adobe har som kjent et godt forhold til Apple, og nevnes også som samarbeidspartner for en eventuell leseplate fra det firmaet.

 14. Det er lett å få kjøpt bøker fra bokhandels-softwaren som følger med, bare last ned Hotspot Shield som gir deg amerikansk IP-adresse, og så må du bare registrere en amerikansk liksomaddresse og så kan du lett betale med norsk visa-kort. Latterlige regler, men lett å komme rundt heldigvis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *