Ubuntu 9.04: Nok er nok – er Windows 7 det neste?

Ubuntu 9.04 virket så bra, men hvor lenge var Adam i paradis… Etter en oppgradering for noen dager siden ble wifi-tilkoblingen (via WPA Personal) stadig tregere, inntil den helt sluttet å fungere igår. Idag viser Network Manager (som håndterer wifi under Ubuntu) kun et ukryptert nabonettverk. Et kjapt søk på Twitter og Ubuntuforums bekrefter at en rekke brukere opplever det samme som meg – det er noe alvorlig galt med støtten til wifi-krypteringen i Ubuntu 9.04.

For øyeblikket kjører jeg via naboens nettverk, men det er ingen varig løsning. Å åpne vårt eget nettverk kommer ikke på tale (sist vi hadde nettverket åpent, ble store deler av båndbredden slukt av ukjente gjerningsmenn…), så om ikke en ny oppdatering de nærmeste dagene retter elendigheten blir det vel  å rekonfigurere routeren og håpe på at Ubuntu 9.04 fremdeles støtter WEP.

Men oppriktig talt: jeg begynner virkelig å miste tålmodigheten. Etter alt jeg måtte gjennom for å få Ubuntu 8.10 (foregående versjon) til å fungere noenlunde normalt, må jeg spørre meg selv om all denne operativsystemmekkingen er bryderiet verdt. Da jeg i sin tid gikk fra Windows til Linux, var det primært for å få et mer stabilt og sikkert system, og sekundært fordi jeg trodde og tror på viktigheten av å støtte åpen programvare.

Det faktum at jeg lever av hjemme-PCene mine, har hele tiden vært den viktigste faktoren i regnestykket. I det øyeblikk vedlikehold av operativsystemet kommer i veien for det daglige arbeidet, er det åpenbart hva som må vike. Når jeg ser tilbake på tiden som er gått med til Ubuntu-flikking det siste halvåret, er jeg farlig nær et punkt der jeg vurderer å svitsje tilbake igjen.

I og med at jeg eier to nyinnkjøpte PCer, kommer OS X ikke på tale (det hadde det ellers vært), og da er det ikke til å komme forbi at Windows 7 fremstår som et aktuelt alternativ. Jeg har lest de mange positive omtalene, vært innom betasiden, og merker for første gang siden årtusenskiftet at pekefingeren klør etter å trykke på venstre museknapp over en peker på en Microsoft-side.

Ja, jeg er mer enn villig til å betale det systemet måtte koste for en hverdag der jeg ikke trenger å lure på om siste oppdatering tar ned vesentlige deler av systemet mitt (det skjer oftere i Linux enn jeg liker å tenke på. Et operativsystems viktigste jobb er tross alt å være så lite synlig som mulig, og la brukerne få gjort det de ønsker. Så hvem vet: kanskje blir det Windows 7 istedenfor Ubuntu 9.10 til høsten. I så fall får jeg heller kjøre fri og åpen programvare på det proprietære systemet. ;-)

Oppdatering: Og der var wifien tilbake igjen, etter at jeg hadde fulgt et tips fra hitthebutton på Twitter (Twitter blir bare bedre og bedre, folkens!), åpnet et terminalvindu og tastet sudo apt-get install linux-backports-modules-jaunty . Etter en restart fungerte ting som de skulle igjen.

Hyggelig at det fantes en fiks som rettet opp feila fra igår, men jeg vet jo sant å si ikke helt hva jeg gjorde, og for alt jeg vet kan det dukke opp interessante bivirkninger av løsningen…

26 thoughts on “Ubuntu 9.04: Nok er nok – er Windows 7 det neste?

 1. Sært! Jeg kjører kubuntu 8.04 fortsatt (da kde4 ikke fungerer her), og det fungerer fortsatt fint. ingen problemer.

  Det som er synd er jo at nye versjoner skal innføre nye feil, noe som fungerer i versjon n-1 burde jo fungere i versjon n. Men, neida..

  Trist om du gir opp helt, men skjønner det godt. Det er det med å være pragmatisk, ikke fanatisk. Fungerer ikke ubuntu så fungerer ikke ubuntu, da får får du heller kjøre windows (eller en annen GNU/linux distro..?)

 2. Hva slags hardware er det egentlig du har? Jeg skal ikke påstå at _alt_ har fungert knirkefritt på mine fire Thinkpads, men enten har en feature vært støttet eller så har den det ikke. Kanskje en ide å prøve dual-boot med Windows for å se om den også har problemer?

 3. Jeg har vært i samme situasjon, og har dessverre måttet gi opp, og det selv om flikking og mekking på OS er noe jeg faktisk har stor glede av som hobby.

  Men som du sier så blir det med en gang et problem når det kommer i veien for det man gjør for å tjene til livets opphold.

  Faktisk har jeg hatt et mer stabilt og driftssikkert system med en Hackintosh enn det jeg hadde med Ubuntu 8.10 på samme hardwaren. Nå har jeg gått Mac på ordentlig vis, og jeg kommer nok ikke til å endre på det på lang tid; det er rett og slett for komfortabelt og greit.

  Hvis jeg ikke husker helt feil så er det vel en ThinkPad du sitter på, og da vil jeg bare nevne at de i de fleste tilfellene er mulig og relativt lette å få et stabilt og fullt funksjonelt Hackintosh-system på. Gå i butikken og kjøp et eksemplar av OS X 10.5 – EULA-er bryr vi oss ikke så mye om. ;)

 4. Kjører kubuntu 9.04 og har ingen problem. WiFi i kubuntu har tidligere vært småkranglete pga dårlig programvare fot nettverksbehandling, men er i siste versjon kraftig forbedret.

  Nå er det jo slik at det er smårisikabelt å kjøre siste versjon av et OS rett etter slipp, og det vil ofte gå litt tid før bugs og slikt er ryddet helt av veien.

  Jeg bruker ikke kryptering på min WiFi-boks hjemme, men har satt opp filtrering på MAC-adresser slik at bare husets PCer kan koble seg opp.

  Hvis forrige versjon av Ubuntu fungerte prikkfritt, så var det vel ikke noen grunn til å bytte, i alle fall ikke dersom dette var arbeids-maskinen. Meeen det er mulig at du er slik som meg, og bare MÅ teste ut det som er nytt og blinkende :)
  – På min jobb-PC kjører jeg Debian Etch, her har jeg alle de verktøyene jeg trenger, og etterhvert så har arbeidsflaten der blitt skreddersydd til mine behov.

 5. Da jeg var yngre, var OS’flikking både givende og interessant – det å “få det til” var et mål i seg selv (Hvorfor? – fordi man kan…), nå er jeg kommet til nivået at “maskina” bare skal virke – bryr meg ikke om tweaking for å få det til – har andre ting å drive med enn å implementere “workarounds” for OS’et (Hobbyer skal man jo ha, men denne har jeg vokst fra).

  Jeg ønsker frie alternativer til MS og Apple – men nå “burde” Linux eller xBSD modnet såpass at det er en Out Of The Box løsning for massene – ikke bare for de som liker OS’flikking.

  – W7 installasjon er den enkleste OS installasjonen jeg har opplevd – USB-flash Stick (samme medium som jeg installerer Ubuntu fra).
  – Apple er for meg ingen alternativ, da de har en historie med lockdowns som ikke frister meg (politisk/historisk sett mye verre en MS)

 6. Geira: Wifi funker utmerket på Windowspartisjonen. Og det funket altså godt (om enn litt tregere enn under Windows) rett etter nyinstallasjon av 9.04, det er tydeligvis en oppdatering som har drept oppsettet. Og nei, det hjalp ikke å prøve Wicd, som enkelte har anbefalt. ;-)

  Henrik: Interessant! Skal sjekke ut dette snarest.

  OleA: Jeg peker til mine erfaringer med 8.10 i postingen, og de var sant å si horrible (kernelbug som frøs systemet, knapt funksjonell NVidia-driver, null suspend/resume osv osv osv).

  Thomas: Jeg kommer nok til å teste ut Windows 7 på Asusen så snart den verste forelesersesongen er over – for øyeblikket er den min “reisemaskin” med en god XP-install som jeg ikke tør å røre. :-) (Jeg ga opp å bruke Ubuntu som utgangspunkt for presentasjoner for et par versjoner siden…)

 7. Jeg oppdaterte selv fra 8.10 til 9.04 på en laptop jeg hadde. Var kun to “mindre” problemer som måtte rettes opp i begynnelsen, lyd og videoavspilling. Ellers har alt fungert strålende.

  Men på generelt basis kjenner jeg meg igjen i det du skriver, og det er en av grunnene til at jeg selv har gått over til debian på de fleste maskinene, nettopp for å få ett enda mer stabilt system, debian støtter kanskje ikke så mye hardware ut av boksen, på asus eee`en var det nettverkskortet som ikke fungerte, men så fort de tweakene er i orden er det stabilt som fjell. Og da tar jeg ett snapshot av innstallasjonen, slik at hvis noe engang skulle feile kan jeg bare kjøre inn en clean install med alt ferdig satt opp slik jeg vil ha det.

 8. Det er triste nyheter du bringer til bords, men dessverre er det kjent. Jeg har selv benyttet Ubuntu siden versjon 5.04, og har fått min andel fikling. Når det fungerer så fungerer det til gjengjeld særdeles bra, men når det ikke fungerer så er det frustrerende.

  Selv byttet jeg ut Windows etter mange år i dyp frustrasjon over et ustabilt og tregt system. Ideelt sett burde jeg byttet til en Linux-distribusjon, men erfaringene tatt i betraktning og mitt behov for en maskin som ikke voldet meg hodebry, byttet jeg til Mac OS X. Det har jeg ikke angret en dag på, selv om samvittigheten gnager meg litt, jobben min tatt i betraktning. Jeg prøver å trøste meg med at Mac OS X er bygget på en BSD-variant som fortsatt er fri programvare, og at Apple faktisk bidrar tilbake til fri programvaremiljøet.

  Dermed lever jeg slik du skriver i din siste setning. Jeg kjører hovedsakelig fri programvare på et proprietært system.

  Ellers har jeg en kollega som nyter livet med Mandriva Linux. Fra tiden før Ubuntu har jeg selv god erfaring med Mandriva, eller Mandrake som det het den gang. Det kan jo være noe å vurdere?

 9. Martin: Jeg pleide å bruke Mandrake/Mandriva i sin tid, så ja, kanskje det. Men er sant å si veldig lite lysten på nok en nyinstallasjon med tilhørende mekking akkurat nå – midt i en av årets travleste perioder. :-)

 10. Hvis stabilitet er det viktigste er det jo bare å bruke 8.04, med support fram til 2011?

  Skjønner ikke helt lysten til å hoppe direkte til Windows 7 som er hauset opp i skyene av div. teknologientusiastiske datajournalister med for lite å skrive om for tiden.

 11. Jan Frode: Men da forutsetter du at 8.04 var stabilt hos meg, og det var det bare sånn måtelig. Den siste virkelig bunnstabile distroen jeg hadde, var 7.10 på min gamle stasjonære. Etter å ha svitsjet helt over til bærbare, har det stort sett vært mekk opp og i mente.

  Min trang til å bytte er helt og holdent motivert av problemene jeg opplevd det siste året, og tiden jeg kaster bort på løse dem. Hvis du ikke opplever noe tilsvarende, kan jeg bare gratulere og si “eia var jeg der”.

 12. Man kan oppleve problemer med Windows 7 også, selv hadde jeg en grusom helg for en liten stund siden med blåskjerm i både XP, Vista og Windows 7.

  Plutselig begynte alt å fungere (like før jeg skulle til å sende maskinvaren tilbake).

 13. Jan Frode: Sant nok. Og nå som jeg har fikset problemet (se over) er jeg i bedre Ubuntu-lune igjen. :-)

 14. Hei, bra du kommer på bedre tanker igjen, men jeg skjønner jo frustrasjonen. Selv er jeg litt forsiktig med oppdateringer og gjennomfører stort sett bare kritiske oppdateringer som dekker nettsikkerhet. Ja, jeg ligger faktisk i versjon 8.10 av Ubuntu ennå. Noen råd har jeg ikke og ser nok at problemet er løst. Jeg tror det er viktig å holde en stund til på Ubuntu-en din, spesielt i denne tiden da Opersource og nettsikkerhet aldri har vært viktigere. Og husk at Windows kan gi deg mange lignende frustrasjoner! God uke!

 15. Det var rørende å høre at du fikk fikset Linux-svineriet. Jeg trodde at et såkalt open source operativsystem ville ha større muligheter for å få luket ut unotene sine, men det ser dessverre ikke ut til å være tilfelle. Tanken er veldig god men gjennomføringen er så som så – derfor er det bare EN ting som duger – og det er HVA SOM HELST bortsett fra Linux. ;-)

 16. Hehe. Hadde litt den samme følelsen idag: hva som helst bortsett fra Ubuntu 9.10 – kanskje med unntak av Windows Me… ;-)

 17. Synd å høre at du har så mye problemer med Ubuntu 9.04. Selv føler jeg at det har mye potensiale og er en fin kontrast til 8.10, som var bare bråk. Jeg er ikke veldig datakyndig eller innstilt på å bedrive seriøs OS-flikking, så jeg er veldig glad for at 9.04 fungerer knirkefritt out of the box på min HP.
  W7 ser smått fristende ut, det skal jeg innrømme, men siden Windows har brakt meg så uendelig mye mer frustrasjon enn Ubuntu noen gang har, skal det mer til for å lokk meg unna. :)

 18. Er jo Shia-Mac’er, men har brukt Win7 på ei av nettbøkene mine, og har vore til dels svært begeistra. Det som dytta meg i retning av å kjøpe meg ein MacBook Pro no når eg skulle kjøpe meg ny berbar, og ikkje ein god PC med Win7, var at eg etter ei stund merka det same som eg alltid har merka på Win: Alt blir gradvis, sakte men sikkert, treigare og treigare. Oppstart, dvale, oppstart av program — eitt eller anna ligg der som ein evig forbannelse under Win-panseret.

  Joda, betre enn før, men eigentleg ikkje meir enn det Vista skulle ha starta med for mange år sidan.

 19. Jeg er klok av skade og vet at ekstra tid og et arsenal av Linux nerder må mobiliseres FØR oppgraderinger. Litt planlegging er alikevel alt som skal til for å få et driftssikkert system. Det er utrolig deilig å ikke være så bekymret for malware etc slik man må med Windows…Linuxere får stort sett være i fred. Dessuten er det en hel gjeng parat til å hjelpe deg på nettet.

  Mitt råd er å vente med oppgraderinger til du har litt tid til å mjukle :-) Det betaler seg. Forstår deg dog godt. Jeg må nesten ‘legges inn’ når systemene ikke virker.

 20. En dualboot av Win7 og Ubuntu Jaunty er helt perfekt.
  Etter mye om og men har jeg til slutt fått det til å funke (GRUB har tydeligvis større problemer med å oppdage Win7 enn tidligere windows OS), måtte til slutt legge inn manuelt.

  Men det er helt ypperlig, Ubuntu er mye mer stabilt hos meg enn noen gang og oppstarten med BIOS runtime er vel på rund 25 sek. En dualboot med disse to OS’ene er til å anbefale :)

  Når sant skal sies har jeg personlig opplevd fler problemer med RC verjsonen enn beta av Win7.

  Fin blogg, Eirik. Er stadig vekk innom her

 21. Nå er jo Ubuntu nesten en Windows replica, og har derfor mange av de samme fordelene/ulempene som Windows pakka..

  Poenget med Linux er at du kan velge. Du kan velge et stabilt og minimalistisk system, eller et system som inneholder evig mange forskjellige programmer – 90% av disse vil man trolig aldri bruke. Med Linux finnes det distribusjoner for enhver smak, eller man kan evt. velge å sette opp systemet sitt fra scratch. Med Windows får man i pose og sekk, om man vil det eller ei. Desto mer man har installert av programvare på PC’n sin, derso mer kan gå galt.

  Jeg vil påstå at Linux er et fullgodt alternativ til hva det skal være, bortsett fra som spillplatform. Spill/skjermkortprodusentene gidder sjelden å fokusere på Linux som platform da det aldri har vært særlig med penger å hente i fri programvare…

  Btw, blåskjermer skyldes enten defekt hardware eller dårlige drivere, og ikke OS’et som sådan..

 22. Jeg har et forslag til deg.. vet ikke om det er andre som har nevnt det samme da jeg ikke har lest alle kommentarene.

  åpne et terminal vindu (ligger under tilbehør/accessories/e.l.)
  skiv: sudo apt-get install wicd

  Du skifter da nettverkshåndteringsprogram(fint ord), liker wicd mye bedre enn network-manager, som forøvrig kun var i beta i forrige ubuntu versjon, og virker ikke helt ferdig enda. Har hatt en del trøbbel med å koble til nettverk med skjult SSID bla., men dette funker fint med wicd

 23. Jo Inge: Nei, Linux-ekvivalenten til blåskjerm kan også syldes bugs i Linux. Linux blir ikke bedre om Linux-brukere nekter å anerkjenne at systemet kan ha alvorlige feil.

  Mats: Har prøvd wicd ved en rekke anledninger tidligere, og aldri klart å bli veldig begeistret for programmet. Men om det er blitt forbedret i det siste, er det jo mulig å vurdere det igjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *