Ubuntu 9.04 “Jaunty Jackalope” – Linux i fin form igjen

Som faste lesere av denne bloggen kanskje vet, har jeg i snart et tiår brukt Linux, de senere årene i form av varianten Ubuntu. Min siste oppgradering til versjon 8.10 var sant å si en smertefull affære, med flere bugger å arbeide seg rundt enn det er stjerner på himmelen en mørk natt på fjellet (vel, det virket i alle fall slik). Selv om systemet har vært noenlunde stabilt det siste halvåret, har det åpenbart vært preget av de mange Langbein-løsningene jeg har måtte ty til for å holde det gående.

Derfor nølte jeg ikke lenge med å oppgradere til versjon 9.04 (versjonen som slippes i april 2009, get it? ;-) ). Det er mulig å oppgradere systemet ved et enkelt klikk på en knapp systemoppdateringen (Update Manager), men jeg har hatt dårlige erfaringer med slikt tidligere og valgte å gå for en “ren” installasjon. Jeg har partisjonert harddisken (delt den inn) slik at selve Linux-systemet er separat fra datafilene, som dermed ikke berøres i det hele tatt.

Dette var første gang jeg har installert via USB-minnepinne. Jeg lagde den ved å laste ned ISO-filen fra pekeren over, og legge den inn på en pinne på 1 GB via Ubuntu-funksjonen “USB Startup Disk Creator” (det finnes også enkle metoder som ikke krever Linux i utgangspunktet, som programmet UNetbootin). Deretter valgte jeg USB som oppstartsdisk på Thinkpaden, og klikket meg gjennom en installasjonsmeny som er enklere enn noensinne. Selve installasjonsprosessen gikk raskere enn noensinne – etter knappe 10 minutter var Ubuntu 9.04 klart til bruk.

Som en rekke anmeldere har påpekt, er det denne gangen ikke gjort mye med utseendet. Men under panseret har det åpenbart skjedd forandringer. Dvalefunksjonen fungerer endelig. Systemet er påfallende mye raskere, både under bootup, innlogging og ved oppstart av minnesvin som Openoffice, Firefox og Evolution. Ikke minst gjelder dette Firefox, som kunne bruke opptil et minutt på å gjøre seg klar til bruk på 8.10. Ildreven er nå oppe etter få sekunder.

Også tilkobling til trådløsnettverket vårt ser ut til å gå betydelig raskere enn før. Når også Skype, Spotify, Dropbox og andre eksterne livsnødvendigheter sklir rett på plass uten protester, kan man ikke kalle det annet enn en god start, altså. Jeg krysser fingrene, dog.. ;-)

21 thoughts on “Ubuntu 9.04 “Jaunty Jackalope” – Linux i fin form igjen

 1. Kunne nesten ønske du hadde prøvd med direkte oppdatering framfor clean install. Er akkurat på det feltet jeg også hadde store problemer ved oppgradering til 8.10, men får vel kanskje prøve på det selv og se hva som skjer.

  Ellers hadde det vært gøy å høre om hvordan strømforbruket/styring er i forhold til de tidligere versjonene, som du har nevnt tidligere har det vært store forskjeller på asusen når du har sammenlignet ubuntu med xp.

  Og til sist, du har skrevet 9.04 og 9.10 i innlegget ;)

 2. Kristian: Direkte oppdatering ville ha vært livsfarlig i dette tilfellet, med så mange ulike tweaks jeg måtte gjøre for å få 8.10 til å fungere. Har tidligere opplevd at nettopp slike ting får Update Manager-løsningen til å kræsje stygt. ;-)

  Strømforbruket kommer jeg tilbake til når jeg får et batteri det er verdt å måle på. Originalbatteriet er nå nede på 40 % kapasitet, hvilket vil si at verken Linux eller XP gir arbeidstid å skrive hjem om.

  Forøvrig går det opp for meg at jeg faktisk glemte noe av det viktigste: dvalefunksjonen ser ut til å fungere ordentlig, og det har den altså knapt gjort siden 7.10 på min maskin. Kryss i taket!

 3. Jeg installerte også Ubuntu 9.04 så raskt den kom. Lastet ned med torrent-fil og gjorde en clean install over min tidligere versjon (8.04).

  8.10 var et rent helvete for meg og; det største problemet var at den av en eller annen merkelig grunn ikke ville kjenne igjen det trådløse nettverket mitt (men alle andre). Det gjorde at jeg gikk tilbake så raskt jeg kunne.

  Jeg gikk for ext4-systemet, som var raskere enn noe annet jeg har prøvd; systemet var oppe og kjørte firefox på mindre enn ett minutt. Det eneste problemet jeg har nå er at jeg ikke får desktop-effektene til å virke med grafikkortet mitt (men det skal jeg nok finne en løsning på).

 4. Åsmund: Du får ingen protester fra meg på det. Likevel syns jeg det er såpass greit og stabilt når det først er oppe og går, at jeg aldri kunne tenke meg å vende tilbake til et system som må passes på hele tiden. ;-)

 5. Gleder meg …

  Sliter litt med 8.10 på akkurat denne laptopen, skjønner du. Litt ustandard hardware gjør at jeg må trikse med ALSA for å få lyd ut på linjeutgangen, og den har en stygg tendens til å boote inn i kernel panic. 9.04 blir nok et prosjekt for neste helg eller noe aånt.

 6. Må innrømme at jeg ikke har merket den helt store forskjellen. Skype funker fortsatt ikke som det skal hos meg… Og ellers synes jeg ting stort sett er som under 8.10.

 7. Auda, Elin. Det var leit at vi ikke kan skypes fra henholdsvis Tøyen og den nye, fine leiligheten din i Hammerfest – joda, jeg vet – jeg møtte nemlig dem du kjøpte den av på tur igår… ;-)

 8. Jeg var på foredrag med Richard Stallman i Bergen. Her hevdet han hardnakket at man måtte kalle OSet for GNU/Linux, ikke bare Linux, ettersom Linus Torvalds stod for en bitteliten del av OSet, og heller ikke støttet fri programvare. :)

 9. christian: Jeg har hørt Stallman flere ganger, og han sier alltid dette. Stallman er en smart fyr, men jeg syns det er synd at han ikke er istand til å anerkjenne Torvalds’ enorme betydning for fri og åpen programvare. Det virker ikke bare smålig og barnslig, men vitner også om at han ikke skjønner grunnmekanismene i IT-markedet. Eller for å si det slik: uten Torvalds hadde nerdene fremdeles gnålt om at verden burde svitsje til Det Eneste Rette OSet, mens hver eneste bidige netbook ble solgt med XP… ;-)

 10. hehe det er sant, men uansett tar jeg poenget hans, om at Linux er en liten del av selve OSet selv om Linus har gjort mye for å spre budskapet. Så derfor har jeg begynt å kalle det GNU/Linux ;)

 11. Pingback: Vindstille.net
 12. Eirik: Skype funker ikke som det skal, men hvis jeg bestemmer meg for at “nå skal jeg snakke med X på Skype”, så kan jeg det, så lenge jeg ikke f. eks. starter opp et nytt program. Da blir nemlig mikopptaket hos meg borte. Aner ikke hvorfor, men hadde samme problem i 8.10. (Ikke spør om 8.04, da hadde jeg jo som kjent ikkelyd i det hele tatt).

 13. Som de skal, så vidt jeg vet. Har googlet og trikset og fikset så mye at jeg ikke husker alt jeg har gjort. ;-)

 14. Hvis du poster dem kan jeg muligens hjelpe. Du finner dem når du klikker på den lille knappen nede til venstre på innloggingsvinduet til Skype, og velger Options og Sound Devices.

 15. Ja, de er slik de skal. Det funker så lenge jeg ikke kjører i gang et annet program mens jeg bruker Skype. Da plutselig stopper det.

 16. For hva det er verdt, jeg er en av de hvis system knakk under direkteoppdatering fra Gutsy til Hardy. Jeg tok en pause fra Ubuntu da, men det varte ikke veldig lenge før jeg måtte komme meg vekk fra XP og la inn Intrepid (m/samme oppsett som før, siden jeg heldigvis ikke hadde kjørte alt på én partisjon.)
  Intrepid ble i dag direkteoppdatert til Jaunty uten det minste problem. Happy days.

 17. Øystein: Jepp, det er noe eget ved å se et system ramle sammen under direkteoppdatering. Feilmeldingene raser over skjermen så fort at man ikke rekker å skrive dem ned for senere googling, og grafikkortet lager et fargesprakende lysshow på skjermen etter reboot.

  Separat /home-partisjon + USB-installasjon = happy days for meg. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *