Ubuntu 8.10: mitt mest ustabile OS siden Windows 98

Jeg er tydeligvis ikke alene om å oppleve at Ubuntu 8.10 ser ut til å ha blitt (enda) mer ustabil etter en oppdatering nylig, uten at det er til mye trøst. Etter å ha måttet gjøre en Langbein-omstart for fjerde gang idag (to-tre krasj per dag har vært normalen), må jeg konstatere at jeg ikke kan huske maken siden jeg forsøkte å få Windows 98 til å snakke med ISDN seint på 1990-tallet. Det er ikke noe mønster i systemfrysene: de kan komme under videovisning og tekstbehandling, under surfing eller med wifi avskrudd.

For meg hadde det faktisk vært greit om Linux leverte blåskjermer som Windows-skjønnheten over, slik at jeg i det minste fikk noe informasjon om årsaken uten å måtte gå via loggføringen (som er skrudd av pga denne buggen). Det som er synd, er at det er så mye maskinvarestøtte og programvare som nå fungerer prikkfritt. Idag installerte jeg f.eks. Skype, og fikk for første gang videokonferansefunksjonen til å virke uten videre. Men det hjelper så lite, når det er et eller annet ved grunnkonstruksjonen som simpelthen ikke virker som det skal.

Den foreløpige løsningen er å starte opp med en tidligere versjon av Linux-kjernen (en interessant funksjonalitet jeg ikke hadde trodd jeg skulle bli avhengig av), men spørsmålet er om jeg ikke må sette av noen dager i desember til å installere nylanserte Fedora 10 eller OpenSuse. Nok en gang: hold dere unna, folkens. :-)

14 thoughts on “Ubuntu 8.10: mitt mest ustabile OS siden Windows 98

 1. Vel, eg hev motsett erfaring Intrepid (Ubuntu 8.10) er superstabil. Eg er berre litt leid meg for at svevn ikkje fungerer optimalt på den nye Lenovo T400-en min. Fungerer supert på HP-en min då. Likevel fungerer alt anna.

  Ein kamerat av meg la nett inn Fedora 10, men den berre hang seg heile tidi for han. Eg lurer på kva det kann skuldast. Men du fær prøva og sjå.

  Elles burde du skaffa OpenID på bloggen din.

 2. Odin: Hyggelig for deg at 8.10 er problemfritt – skulle gjerne vært der selv, jeg… :-)

  Skulle også gjerne brukt OpenID, men rapportene om problemer med WordPress-pluginen får meg til å nøle. Kan hende jeg er blitt overlag skeptisk til åpen programvare etter de siste ukenes Linux-viderverdigheter, men inntil videre beholder jeg hvitlistesystemet som ser ut til å fungere bra for de aller fleste.

 3. Nei, jeg har bare hørt historier fra de ulykkelige sjelene som måtte håndtere det monsteret… ;-)

 4. Testet ut 8.10 her, fungerte helt greit. Brukte den kun til lett kontorbruk en dag eller to før jeg prøvde å installere gentoo, uten hell.

 5. Eirik, er denne Intrepid installasjonen din en oppgradert tidligere versjon eller en nyinstallasjon? Det er dessverre fremdeles enkelte ganger oppgraderinger er uheldige..

  Fedora 10 er sikkert en kjempefin distribusjon, men Fedora har et _helt_ annet syn på Linux på desktopen. Fedora er ikke en distribusjon for menigmann, og det prøver de heller ikke å være. Min ene kollega som er innbitt Fedora/Red Hat fan kjører Fedora 9 og er stort sett fornøyd, men det er ikke rent sjelden det er ting som er mye mer komplisert å få til på hans desktop enn min Ubuntu 8.04..

  Synes det er veldig kjedelig å høre at du har så mye trøbbel med Intrepid, særlig fordi du virket som en fornøyd Ubuntu bruker når du var på Hardy. Er det virkelig ingen mulighet for deg å gå tilbake til Hardy? At 8.10 er en mye mindre polert utgave enn 8.04 er ikke overraskende, ettersom 8.04 er en såkalt LTS, en versjon ment å supporteres mye lenger med oppdateringer.. Den blir dermed ekstra kvalitetssikret. Den halvårlige oppdateringen som følger bærer preg av “mye nytt men ikke like kvalitetssikret”. Det er slik “med vilje”.

 6. DenisB: Som skrevet tidligere, er dette en nyinstallasjon. Jeg prøvde en oppgradering, men den gikk i vasken.

  For ordens skyld: Jeg er fullstendig klar hva forkortelsen LTS innebærer. Når jeg likevel kvier meg for å gå tilbake til 8.04 skyldes det at dvalefunksjonen var råtten sammenlignet med 8.10 (kortversjon: maskinen slurpet strøm i dvale, og wifi var som regel drept ved oppvåkning), samt at både wifi- og USB-håndtering er mer elegant i sistnevnte. Alt dette er viktig for meg, som reiser mye maskinen.

  Nå er det ting som tyder på at Fedora tar bærbare langt mer alvorlig enn tidligere, så jeg holder et øye med den distroen. Men hey, det skal en del til for å gå tilbake til RPM, etter å ha brukt APT noen år. ;-)

 7. Da er det vel ikke annet igjen å skylde på enn uheldig kombinasjon hardware tenker jeg :(

  Selv har jeg altså en Hardy på jobbmaskinen (desktop) og Intrepid på min Lenovo Thinkpad R61. Intrepid har jeg hatt siden betaversjonen (som var håpløst ustabil) til en ganske fin opplevelse nå etter et par kjerneoppgraderinger.

  Akkurat RPM vs. DEB eller YUM vs. APT(itude) er faktisk ikke lenger noen håpløs sammenligning for RPMY/YUM leiren. Bruker Red Hat på et stort antall servere i jobbsammenheng og RPM med YUM som front-end er etterhvert en fin ting. Debian/Ubuntu har riktignok et mye bredere spekter tilgjengelige pakker i pakkekildene sine, men teknologien er det ihvertfall lite igjen å klage på. Yum er faktisk ganske hyggelig å bruke nå til dags.

  Når jeg “frykter” Fedora er det mer pga. valg som gjør det unødvendig tungvindt å f.eks. installere ufrie drivere for diverse maskinvare osv. Dette gjør Ubuntu på en utmerket måte med sitt separate kontrollpanel og interaktive spørsmål om aktivering.

  Men dersom Fedora løser problemene dine er det jo selvfølgelig glimrende :)

 8. «Da er det vel ikke annet igjen å skylde på enn uheldig kombinasjon hardware tenker jeg»

  Støtter det utsagnet. Jeg er fremdeles skrekkelig lykkelig med min fjellgeit, og det eneste problemet jeg opplever nå. er at andre gangs oppvåkning fra dvalemodus krasjer.

  Jeg vet at slike suksesshistorier ikke hjelper den som sliter, men de er likevel viktige for å balansere bildet, at distribusjonen åpenbart ikke virker for enkelte, betyr ikke at alle bør la være å prøve.

  Jeg håper at du finner en distribusjon som trives bedre med maskinvaren din enn Ubuntu 8.10 ser ut til å gjøre!

 9. Lasse, DenisB: Hardware er åpenbart en del av bildet her. Men jeg syns dere lar fjellgeita slippe for litt lett unna. Tre av problemene jeg har støtt på, er rapporterte showstoppers. To rammer folk med Nvidia-kort (ikke akkurat sjelden hardware), den tredje – loggføringsbuggen – ser ikke ut vil å være bundet til en spesifikk plattform.

  Jeg fant ut hvordan jeg skulle løse akkurat de problemene, men så har jeg da også mekket med Linux i åtte år. Det ville definitivt ikke en typisk nybegynner, som var mitt opprinnelige poeng. De fleste vil ikke rammes av vesentlige problemer, men mangelen på konkrete tall gjør det vanskelig å si noe om sannsynligheten for at man rammes av problemer som gjør maskinen ubrukelig for den som ikke vet hvordan man googler seg gjennom brukerfora og bugrapporteringssystem.

  Forøvrig blir jeg nå stadig mer overbevist om at det er Nvidia-driveren som fører til de plutselige systemfrysene (som altså er det gjenværende problemet jeg ikke klarer å løse). Driveren med versjonsnummer 177 har tydeligvis skapt mye problemer, og jeg ser brukere anbefale å kompilere betaen av neste versjon og installere den. Forhåpentligvis blir det fortgang i driverutviklingen, for jeg har nå investert litt for mye tid og krefter i denne installasjonen til å droppe den uten å ha prøvd alt… :-)

 10. Eirik: Jeg mente ikke å la Canonical slippe unna med noe, Jeg er helt enig i at Intrepid føles som en typisk forhastet utgave de heller burde droppet eller utsatt..

  Hvis nvidia driveren er kjernen til årsaken er det kanskje å regne for formildende omstendigheter. Idet du trykker “ja” på valget for å bruke proprietære drivere sier jo nettopp Canonical at gitt proprietær kode har de begrenset med muligheter til kvalitetssikring. Klar de kunne og burde ha gode testrutiner for det som må være blant de mest brukte driverene for grafikkort på kloden, men de frie driverene kan de jo faktisk debugge selv..

  Loggbuggen har jeg ikke satt meg inn i, men den er jo bare en i rekken av en haug mer eller mindre obskure og showstoppende bugs i 8.10.. Trist er det i alle fall at ting ikke funker som det burde.

 11. Har ingen problemer med ubuntu eller xubuntu 8.10. Kjører de på en stasjonær Intel C2D Q9550 cpu maskin og en Asus Eee 901 hhv.

  Du bør sjekke litt ut omm du bruker tredjeparts moduler (f.eks skjermkortdriver) som skaper problemene… Om det ikke er hardwareproblemer…

 12. PR: Som du vil se av tidligere postinger om denne saken, skyldes mange av problemene mine rapporterte bugs. Etter at jeg har funnet workarounds for de verste, er det mye som tyder på at NVidia-driveren kan være årsaken til mange av de gjenværende problemene. Hadde nettopp et systemfrys, og det skjedde typisk nok under skjermbytte. Neste versjon av driveren kommer forhåpentligvis snart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *