Når 16:9 møter 4:3 – projektorproblemer

Etter å ha gjennomført første halvdel av min pågående toukersturné i Lillehammer, må jeg konkludere med at jeg har et alvorlig projektorproblem. Kort fortalt handler det om at flertallet av projektorer jeg kobler PCen til, ikke gjenkjenner skjermoppløsningen (1440 x 900). Det fører til at skjermbildet klemmes sammen, strekkes ut eller kuttes av. I et tilfelle denne uken måtte jeg droppe Powerpoint-presentasjonen helt og holdent. Greit i det foredragets tilfelle, men det er som regel ikke en løsning jeg kan velge.

At problemet dukker opp på Linux overrasker ikke, da modellen min er ganske ny, og skjermdrivere henger etter. (Når skjermdriverne har rukket å modne, kan Linux gjøre en utmerket jobb – min gamle Thinkpad T40 tilpasset seg alle projektorer på et blunk). Det overraskende her er at det innebygde verktøyet under XP, som startes ved å trykke Fn+F7, også sliter. Lenovo foreslår å sjekke dokumentasjonen til projektoren og stille om oppløsningen på skjermen til den bærbare, en løsning som må være pønsket ut av folk som ikke har forholdt seg til det tekniske personalet på konferansehoteller. :-)

Uansett fungerer det ganske dårlig – som oftest blir bildet klemt sammen med to svarte striper på hver side. En løsning som fungerer på min egen Dell-projektor, er å bruke Nvidia-kortets programvare (tilgjengelig fra høyreklikkmenyen på skrivebordet). Krysser man av for kloning av skjerm, og setter oppløsningen på skjermen til et 4:3-format, blir resultatet OK på projektøren. En litt mer omstendelig løsning er også mulig med Nvidia-programvaren på Linux.

Inntil videre må jeg altså bære med meg Dellen, som en backupløsning når alt annet svikter. Ikke spesielt tilfredsstillende. Tips til andre løsninger og pekere mottas med takk.

12 thoughts on “Når 16:9 møter 4:3 – projektorproblemer

 1. Dette er ikke det svaret du vil ha, men jeg er veldig opptatt av å kunne spre litt solskinn på min vei. Den ene gangen jeg hadde noe som ligner på en foredragsturné var jeg ute og presenterte for svært mange personaldirektører. Alle hadde prosjektor, og de var av svært varierende svar, og Mac-en klarte å snakke med alle sammen uten videre. Jeg innbiller meg at det var medvirkende til at fyren jeg hadde med meg på prosjektet gikk over til Mac ei tid etterpå. Særlig det å slippe å måtte møte opp en halvtime på forhånd for å overtale prosjektoren til å samarbeide appellerte til ham.

  Dette var på et tidspunkt hvor bærbare fra Compaq, som jeg egentlig var pålagt å bruke, konsekvent fikk skåret av et lite stykke av (vanligvis) høyre bit av skjermen.

  Det må da uansett være nok av folk som kjenner problemet ditt og som enten kan løse det, eller som bare regner med dette som nok en del av the windows experience.

 2. Hehe, jeg har sett nok Macfolk svette over projektører til å fastslå at vi har gjort ulike erfaringer. Synet av et par fylkeskommunalt ansatte ifjor høst som sa “unnskyld” hver gang Macbook-showet deres blunket av og på, sitter friskt i minnet. Eller han som hadde glemt VGA-overgangen sin – det var nesten litt morsomt. Bevares, jeg trenger bare snu meg rundt for å se et eksempel: Jorunns Pro fikser ikke Dell-projektøren min – jeg ser altså ingen grunn til å låne hennes for tilfellet.

  For en gangs skyld holder jeg ikke folket i Redmond eneansvarlige, jeg er tilbøyelig til å klandre Nvidia i dette tilfellet. Firmaet skal ha det at man er flinke til å skrive drivere for ulike OS, men teste dem ordentlig på alle plattformer…

 3. Lenovo gir nok et godt råd.

  Jeg har stor erfaring med prosjektorer, og kjenner godt til problemet du nevner. Jeg har også oppdaget at det ikke blir noe _lettere_ i Linux. Men moderne prosjektorer takler det heldigvis temmelig greit. For de andre, eldre, er det altså Lenovo-tipset som er det beste.

  Problemet du tenker på er kanskje at det ikke er lett å vite hvor den tekniske dokumentasjonen til prosjektoren er? Men det er ikke så farlig. De fleste prosjektorene som er produsert etter 2000, kjenner til oppløsningen 1024 x 768. Dersom du setter maskinen til det før fremvisning, skal det skrekkelig mye til for at prosjektoren krangler.

  Et annet tips, er å koble til påslått prosjektor før man slår på maskinen. Jeg snakker ikke om å vekke den fra dvale eller slikt altså, men en full «power cycle». Dette gjelder både under Windows og Linux.

  Selvfølgelig vil ting se litt rart ut på din egen skjerm dersom du kjører kloning av skjermer – men Thinkpad-en kan vel settes opp til å kjøre sorte kanter rundt bildet fremfor å strekke det?

  Og så er det viktig å passe på at presentasjonen ikke har 4:3-format, da … :-)

  Men ellers tror jeg dette problemet forsvinner av seg selv etter som prosjektorene oppgraderes. Vi har en ny og litt dyr en på et av mine arbeidssteder, og den har hittil spist alt man har puttet i den, både fra VGA, DVI og fra DVD-spillere og dess like. Full HD-avspilling av nedlastede TV-serier fra en hårete bærbar er litt tøft.

 4. «Og så er det viktig å passe på at presentasjonen ikke har 4:3-format, da …» – der var det en «ikke» for mye, selvfølgelig.

 5. Takk for gode tips, Lasse. Problemet mitt var ikke antagelsen om oppløsning på 1024×768, men den tilsynelatende tilfeldige måten maskin og projektører kommuniserte med hverandre på. I uka som kommer får jeg testet til gagns om Lenovos/dine råd funker. Skal gi tilbakemelding! :-)

 6. Lasse og Lenovo er nok på det beste sporet man kan nevne her. Å sette den bærbares oppløsning til XGA (1024×768) og å tilpasse presentasjonen til dette er det absolutt sikreste du kan gjøre.

  Det andre rådet som går på å kaldstarte med ekstern skjerm/projektor koblet til er også et godt tips dersom du rett og slett ikke får projektoren til å oppfatte det signalet din bærbare sender.

  Må ellers si meg veldig enig i at den beste plugg og spill opplevelsen har jeg med OSX (10.4 / 10.5), min MacBook Pro har jeg enda til gode å oppleve at ikke syncer med hva som helst (og den har vært koblet til endel eksterne enheter etterhvert). Stort sett har jeg benyttet DVI da, det pleier å hjelpe..

 7. Denis: Utvilsomt, men med den modifikasjonen at jeg ikke bruker Lenovos innebygde verktøy. Det virker for øyeblikket mer ustabilt enn å høyreklikke og velge “egenskaper for nView”.

 8. Hm, når den virkelige verden byr på sånne litt i overkant brysomme tilpasningsproblemer er siste utvei å søke etter “Kramer Electronics”. Til tider dyrt, men du verden så mange morsomme bokser de har snekret sammen. ;-)

 9. Jeg henger meg på Mac-anbefalingen. Har aldri koblet en Mac til en projektor og fått et negativt overraskende resultat. Det har alltid fungert akkurat slik det skal.

  Dessuten er vel dette et forbigående problem mens VGA/DSUB blir faset ut til fordel for DVI også, i og med at standarden for DVI på akkurat dette punktet er mye tydeligere enn på VGA. I tillegg blir jo bildet utrolig mye bedre av å bli sendt digitalt, så at VGA fortsatt lever i beste velgående er for meg rett og slett helt ufattelig ubegripelig. Det leveres faktisk fortsatt bærbare PC-er utelukkende med VGA-utgang. Det skulle vært straffbart!

 10. Asbjørn, velkommen til norsk skole-, bibliotek-, forenings- og småbedriftvirkelighet (sleng gjerne med en slump konferansehoteller også), der VGA er standarden. Som omreisende foreleser forholder jeg meg til virkeligheten slik den er, ikke slik den eventuelt burde være, og i det perspektivet vil vi måtte leve med VGA i lang tid ennå. Forøvrig er min erfaring at tjukke gardiner betyr langt mer for billedkvaliteten fra en projektør enn om signalet er analogt eller digitalt… ;-)

 11. Jeg er klar over hva som er standarden, Eirik, jeg bare synes det er idiotisk at vi fortsatt i 2008 skal slite med den analoge dustekabelen når DVI hadde løst så mange problemer og i tillegg gjennom en overgang er bakoverkompatibel med VGA. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *