Dagens tulleuttalelse…

…kommer fra Steve Jobs, som i et intervju med New York Times avviser Amazon Kindle på denne måten:

It doesn’t matter how good or bad the product is, the fact is that people don’t read anymore. Forty percent of the people in the U.S. read one book or less last year. The whole conception is flawed at the top because people don’t read anymore.

Det kan sies mye om folks lesevaner i våre dager, som for eksempel at den veldig lette Macbook Air godt kan komme til å styrke trenden i retning av bærbare PCer som foretrukket leseredskap i godstolen. Men altså: Jobs omtaler faktisk et produkt fra Amazon.com, som ser ut til å klare seg bra i en tid da ingen leser.

Og når Macbook Air først er på tale (og det har den jo vært i heimen de siste dagene): jeg er enig med Eirik U., som syns den er underspekka i forhold til prisen (som forøvrig er svinsk mye høyere i Norge enn i USA). T40en er nå så gammel at den kan komme til å ryke når som helst, og jeg er på jakt etter en ny maskin som er lett å drasse med seg på fly, tog, ferjer og busser land og strand rundt.

Min erfaring er at en maskin på litt over to kilo ikke er merkbart mer vrien å ha med seg enn f.eks. en Psion 7 på rundt kiloen. Batterilevetid og evne til å snakke med alle de snodige projektørene jeg møter rundt forbi er langt viktigere, og der er erfaringene med T40en og xrandr utelukkende positive. Mens Jorunns Pro sliter med vår hjemmeprojektør, og jeg ofte har sett Macbrukere svette med DVI-til-VGA-overgangene sine på konferansehoteller. Macbook Airs mini-DVI? Skeptisk!

Plusser jeg en kilo og en centimeter mer i tjukkelse på Airen, får jeg en dønn robust og Linuxkompatibel Lenovo T61, som teknisk sett er langt mer maskin for pengene, for et par laken mindre. Alternativt kan jeg gå opp i pris (eller kraftig ned sammenlignet med den dyreste versjonen av Air) og få en maskin som både er lettere enn Airen og har langt bedre batterilevetid… Eller hva med å vente til neste versjon av eee kommer på markedet, og få noe som virkelig er bærbart, og så billig at man har råd til å bytte den ut hvert år om man vil?

Uansett: Siste Stevenote var sikkert morsom for de frelste, men noen iPhone-lansering snakker vi så definitivt ikke om…

15 thoughts on “Dagens tulleuttalelse…

 1. T61 så ut til å være en sykt anvendelig maskin, da. Og så deilig å se at man reklamerer med støtte for Windows 2000. Da handler det om litt mer enn å skru sammen de nyeste delene for å lage et produkt med høy markedsføringsfaktor. Slikt skaper tillit til at de faktisk kjenner maskinvaren de jobber med – samt at det er en sikker garanti for at Linux og andre Freenixer er støttet.

 2. Og garantien for det siste blir bare bedre, nå som Lenovo snart skal levere T61 med Suse preinstallert. :-)

 3. At Stevemannen ikke akkurat var på sitt beste med denne uttalelsen er vi enige om. At fyren påstår at lesing er ut når faktisk en majoritet leser er jo litt merkelig. En annen sak er om han er oppmerksom på at lesing på skjerm også er lesing?

  Jeg tror i og for seg at Kindle også er et sidespor, men om funksjonaliteten og tjenstetankegangen bak Kindle funsjonerer med alle typer apparater så tror jeg mer på e-bokens gjennombrudd.

 4. Thomas: Jeg var optimist til å begynne med, men jo mer jeg tenker på saken, desto sikrere er jeg på at Kindle er for lite og for seint. Ikke minst er dette ille:

  Due to heavy customer demand, Kindle is temporarily sold out.[] Please ORDER KINDLE NOW to reserve your place in line. We will keep you informed by email as we get more precise delivery dates.

  Jeg vet ikke hva slags leverandør Amazon har skaffet seg, men det går rett og slett ikke an i vår tid å være utsolgt i en måned elns, og så ikke vite når man får mer på lager. Asus og Apple har ingen problemer med å spy ut Eee’er og iPhoner, for å nevne to maskiner i samme prisklasse som fint kan brukes til å lese på…

 5. Og så jeg som hadde gjettet på at “google er loff for hjernen” ville komme øverst på tulletoppen denne uken ;)

  Du får likevel min støtte i valget av Jobs. Nå kommer jeg nok ikke til å kjøpe noen Kindle, men en ny leseplate blir det nok i år – og den skal bruker til mer enn bøker.

 6. Denne uttalelsen betyr sannsynligvis at El Jobso allerede har begynt å utvikle en lesedings (jfr. Jobs tidligere uttalelser om at folk aldri vil bry seg om video på en iPod). ;)

 7. Håkon: Det virkelig påfallende er jo at mannen motsier seg selv i sitt eget utsagn. I Norge er lesestatistikkene bedre enn i USA, forøvrig. Ifølge Bokhandlerforeningen leste 90 % av oss minst én bok ifjor.

  Ole: Det det i alle fall er et eksempel på, er at kremlologi er tilbake som vitenskap, men nå brukt på Cupertino, CA. :-)

 8. Har Lenovo ThinkPad x61s som jobbmaskin, og kan skrive under på at den er en i alle henseende lekker og anvendelig maskin.

 9. Som dame har jeg vært opptatt av at maskinparken skulle være lett og lekker. Til tross for denne innstillingen har jeg konsekvent valgt muskler foran utseende OG vekt.

  Nå har ikke jeg T61, men er meget godt fornøyd med robuste pålitelige og tross alt ikke så tunge T60. Kan ikke si jeg syntes Lenovo er direkte stygg heller. Kjører dual platform, men bruker 99,9 % Linux da Microsoften rett og slett er for treg….:-)

  Må innrømme at jeg sikler litt etter disse nye tynne, lekre og små duppedittene…Hvorfor kan de ikke lage de med tilsvarende innhold? Hørt om nanotech?!

 10. Vel, da er det grunn til å håpe på at Apple-leseplaten blir penere. Kanskje nesten like pen som Sony Reader? ;-)

 11. Neste MacHappening:

  Jobs’ern annonser Apple iRead(tm) med kobling mot iRead eBookStore(tm) hvor alle store forlag nå bidrar med hele Backlist (en hemmelig avtale som kutter forbi avtaler som Amazon og Google allerede har).

  Grensesnitt og utseende er utsøkt, formfaktor iPhone men med dobbelt så stor skjerm. Ingen kanter, kun skjerm. Du blar ved å føre fingeren over den trykkfølsomme skjermen, eller et lett dobbeltbank nederst på siden.

  Alle bøker har flotte forsider og rygger der man kan bla på samme måte som i iTunes. iRead har all funksjonalitet du finner i iPod Touch, kan synkronisere mot kalender, e-post, leser RSS, nettleser Safari og har selvsagt WiFi og Bluetooth.

  Best av alt! Det går an å låne bøker til andre via Bluetooth, spesifiser lånetid, boka er utilgjengelig på din iRead, men tilgjengelig hos din venn i lånetiden, når den er ute kan du igjen lese mens din venn mister tilgangen. Du kan også gi bort bøker permanent via Bluetooth eller online ved å sende boken til din iReadFriend(tm).

 12. Mmmm… DRM heaven… ;-)

  Men fra spøk til revolver: med smart bruk av digital vannmerking er det mulig å få til både vennelån, bytte, salg og biblioteklån av bøker. Man slipper låsingen til én plattform (det verden ikke trenger nå, er iTunes for bøker), og samtidig er det mulig å spore opp eventuelle fildelere – ikke med utgangspunkt i IP-adresse, men vannmerket. Det finnes et utall gode argumenter mot vannmerking (det er enda lettere å knekke enn DRM og dermed enda mer poengløst, det kan true personvernet), men blant en haug med elendige forslag til tiltak som kan lokke kommersielle aktører utpå er dette så langt det minst begredelige.

 13. DRM er hasj for forlagsbransjen. Det får dem ut på digitaliseringskjøret, og så oppdager de at de ikke trenger DRM for å få et fiks, bare selge bøker direkte uten lås og få flere salg (heroin?)!

  Nei, seriøst, for øyeblikket ser DRM ut til å være den eneste måten vi kan få en svært konservativ bransje til å prøve ut noe nytt uten å føle inntjeningspotensiale gå fløyten. Om de så begynner å oppdage og forstå de nye mulighetene som digitalisering og digital formidling gir så kan vi jobbe med å få DRM-frihet. For øyeblikket er manglende digitalisering et større problem enn at det som digitaliseres er stengt inne bak absurde DRM-regimer. Når problemet blir omvendt er det på tide å skyte ned DRM ideen (noe som blir stadig lettere). Vannmerking høres hyggelig ut, og vil sikkert appellere til papirfetisjistene:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *