Om det ikke er så lett å skaffe lovlige nyere bøker til Sony Reader, er det lett å finne gratis og lovlig eldre lesestoff, jamfør Gutenberg-prosjektet og avleggere som Manybooks. Og nylig ble det veldig mye lettere. Sony har nemlig inngått en avtale med Google, som så langt har skannet inn sju millioner bøker i sitt Books-prosjekt, om å distribuere 500 000 av disse gratis via Sony Reader Ebook Store. Du leste riktig: en halv million gamle bøker, formatert for Sony-lesebrett som støtter EPUB, helt kostnadsfritt.
Nå vet enhver som har vært innom Google Books at det overveldende flertallet av disse bøkene er fullstendig uinteressante. De viktigste grunnene til at bøker flest går i glemmeboken er at de dekker et for snevert fagfelt, blir utidsmessige, eller rett og slett var så dårlige i utgangspunktet at få orket å lese dem. Men likevel: selv om bare én promille av Googles Reader-arkiv skulle vise seg å være interessant for deg, innebærer det at det finnes 500 bøker der som du vil ha interesse av å lese. Eller 20 års lesing om du står på, med andre ord.
I utgangspunktet har jeg svært stor sans for dette. Her har Sony og Google rett og slett blitt enige om å bare gjøre det – “Just Do It” – og tilgjengeliggjør med ett slag langt flere bøker enn det norske Nasjonalbiblioteket muligens kan tenkes å tilby en gang i fremtiden. Og mens de siste dagenes bruduljer rundt Nasjonalbiblioteket kun har resultert i ulne forsikringer om at fritt stoff på et eller annet tidspunkt skal være nedlastbart som PDFer, blir disse bøkene frigitt i et XML-basert format.
Jamfør skjermdumpene over av Mark Twains A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court. Innholdsfortegnelsen til venstre er en faksimile av den innskannede originalen, slik man finner på books.google.com. Men så snart man blar noen sider ut i teksten kommer man til skalerbar, normal tekst. Dette gjør tekstene mye mer kompakte enn PDFene som gjerne kan lastes ned hos Google, og som tydeligvis består av bilder av boksidene. EPUB-løsningen er på sett og vis den beste av begge verdener, og viser at de som mener at Google burde ha fått ansvaret for den norske innskanningen, har et poeng.
Når det er sagt, har jeg også noen klare innvendinger. Den viktigste er at dette er en særavtale inngått mellom Google og Sony, tydeligvis i et forsøk på demme opp for suksessen til Amazon Kindle. Resultatet er at du ikke kan laste ned titlene i EPUB-format direkte fra Google, men isteden må gå via Sony Ebook Store. Og dette er en løsning som har en rekke svakheter. Den største og viktigste: programvaren du trenger for å koble deg til nettbutikken er Windows-basert. Mac- og Linuxbrukere, som lett kan legge inn ebøker direkte i PRS-505, vil ikke uten videre få tak i Google-bøkene (selv om mange prøver).
Videre er tjenesten er egentlig beregnet på Sonys amerikanske og kanadiske kunder. Nå går det greit å registrere seg som bruker ved å oppgi feil land (annerledes blir det om du forsøker å kjøpe noe med kredittkort), men det finnes ingen garanti for at ikke Sony innfører IP-sperring av det slaget Nasjonalbiblioteket har planlagt å bruke. Som norsk bruker kan du med andre ord aldri være trygg på at Google-biblioteket faktisk er tilgjengelig. Skund dekk og skund dekk. 🙂
Et naturlig svar på dette er å finne så mange bøker som mulig så raskt som mulig, og heller ikke her lever Sony-Google-løsningen opp til forventningene. Søkegrensesnittet er hyperminimalistisk på googlesk vis, og selve funksjonaliteten fremstår som litt upolert. Med tanke på at markedet i stor grad er typiske bokvenner er det synd at det ikke tydelig skilles mellom søk på tittel, forfatternavn og innhold (slik man gjør på Gutenberg.org, for eksempel), og resultatet er at man får veldig mange irrelevante treff i søkevinduet.
For å finne virkelig lesverdige bøker er det greit å bla seg gjennom lister som den man finner på forsiden over, men også denne er temmelig primitiv og ukomplett. Rangerings- og anbefalingssystemene du kanskje har vært borti på Amazon mangler helt, og dermed blir det unødvendig vanskelig å finne den ene promillen med bøker du virkelig ønsker deg. Vi får imidlertid håpe at dette bedrer seg med tiden, og jo flere som bruker det, desto større er incentivet til å lage brukervennlige løsninger.
22/03/2009 at 18:51
Tilbudet hos Google/Sony består stort sett av innskannede filer som er OCRet uten påfølgende korrektur. Kvaliteten er derfor foreløpig så som så. I tillegg til Manybooks.net som du nevner er det også mange gratis bøker som har falt i det fri å finne hos feedbooks.com og i ebokdelen av Mobileread.com. I det minste for de mer gjennomsnittelige av oss er det ventelig at ganske mange av de 500 bøkene vi ønsker å lese finnes her. Ofte i utgaver som det er lagt overaskende mye innsats i.
22/03/2009 at 19:02
Hvis man plages av kvaliteten på Google books er det jo ofte mulig å laste ned PDF-originalen. Da må man til gjengjeld leve med schwære filer med gammeldags layout og skriftsnitt…
Ellers mistenker jeg at det aller meste av det som er lesverdig på engelsk, forlengst er skannet inn og tilgjengeliggjort i Gutenberg. Men definitivt ikke alt – jeg kommer av og til over riktig interessante, ukjente ting. Og det gjør dette prosjektet til en potensiell gullgruve.
22/03/2009 at 22:35
Har vært fan av wiki-programvaren som Gutenberg og Runeberg-prosjektene bruker for å kvalitetssikre og fikse maskintolka faksimilesider fra gamle bøker (dvs. OCR av skanna bøker). Hadde Nasjonalbiblioteket brukt denne kunne det kanskje til og med vært mulig å finne (og laste ned) deres innskanna bøker gjennom tekstsøk (nå ligger det bare ute som bilder!). Da kan jo bøkene koverteres til en hvilken som helst leseplates format.
http://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_Proofreaders
http://www.pgdp.net/c/
23/03/2009 at 20:31
første fargeleseplate, kun kr.7000
http://blog.wired.com/gadgets/2009/03/worlds-first-co.html
23/03/2009 at 21:08
Harald: Dette er jo svært interessant teknologi, og i tråd med min anbefaling til Nasjonalbiblioteket om å ta i bruk brukerne i sin tid. Jeg vet jo at det er ansatte i dette systemet som både kjenner til og kunne tenke seg å bruke Gutenberg-teknologi.
Men for øyeblikket virker ledelsen veldig usikker på hva den rent konkret skal gjøre med det frie materialet (og ikke så rent lite snurt over å få sine motiver trukket i tvil), så inntil videre er prosjekter av dette slaget noe vi bare kan glemme.
Til sjuende og sist er nok dette også et bedriftskulturproblem. Det er ingen tilfeldighet at så mange folkebibliotekarer har meldt seg på Facebook-gruppa mi, og støttet aksjonen på andre måter. For mange i biblioteksektoren oppfattes Nasjonalbiblioteket som temmelig arrogant og uvillig til å lytte til folk som har bredere erfaring med publikumskontakt og formidling av bøker…
petter: Interessant! Det jeg er nysgjerrig på, er kontrasten og fargegjengivelsen. Jeg ser jo at skjermen på PRS-505 forandrer farge etter belysningen – aller best er den i direkte sollys – og lurer på hvordan det vil fungere med farge…
25/03/2009 at 19:31
Jeg sendte spørmål til Nasjonalbibliotekets digitale tjenester om det var greit å laste ned digitaliserte bøker som var falt i det fri, slik at de kan lastes opp til nettsteder som også legger ut søkbar tekst (ikke bare faksimilebilder).
Venter spent på svar 🙂
Det kreves bare én eneste linje kommandolinjekode for å laste ned en hel skanna bok fra NB, så det tekniske er det enkleste.
25/03/2009 at 19:49
Harald: Jeg vet du ikke er alene om å spørre dem for tiden, håper du får et noenlunde meningsfylt svar. Si fra i så fall!
Og nei, teknikk har aldri vært det største problemet i denne saken. 🙂
26/03/2009 at 11:01
Fikk kort og positivt svar:
“Det kan du
Beste hilsen
Stig Bang
NBdigital”
Nå er det bare å gå igang
26/03/2009 at 14:34
Eirik,
Du er velkomen til å teste leseplata di hos oss, gjerne ein gong i neste veke.
Forresten så har Gutenberg satsa skikkeleg på epub standarden i det siste, og kan tilby mesteparten av bøkene sine i dette formatet. Dette formatet kan lesast på Iphone, Ipod Touch, Google Android og alt av Linux telefonar, samt Irex Iliad snart.
“Project Guternberg now has most of their titles available in the industry standard EPUB eBook format and free from any DRM (Digital Restrictions Management)!”
http://www.pg-news.org/20090320/epub-books-now-available-at-project-gutenberg/
26/03/2009 at 14:41
Pål: Jeg må nok vente til etter påske grunnet reising, men der definitivt interessert!
02/04/2009 at 13:57
Hei,
Noen som vet det selges noen “ebook readers” i Norge? Har vurdert å bestille flere fra utlandet, men kunne godt tenkt meg å teste en først. De jeg har vurdert er:
Sony PRS 505 (skrapet 700 pga dårlig skjerm)
Bebook
Cybook
Irex
Kindle 1+2 (selv om jeg mister muligheten til å koble meg opp)
Ellers er det mange nye som er rett rundt hjørnet. (Bebook 2, Fujitsu, Samsung, AT-T, txtr, Onyx Boox og ikke minst Plastic Logic sin nye ebook reader)
Kanskje jeg burde vente…men det kan man jo alltid si.
Lars
14/04/2009 at 12:17
Hei Lars: beklager sent svar, du havnet i spamfilteret og ble først oppdaget idag. Du kan kjøpe Sony Reader hos it24.no, og Irex hos elittera.no. 🙂
08/05/2009 at 11:12
iRex iLiad og Cybook får man kjøpt på http://www.digitalbok.no.
Sony Reader har jeg også sett i en av de to databutikkene som ligger i Møllergata ved Stortorvet i Oslo (husker ikke hva de heter). Den var ikke i bruk, så det gikk dessverre ikke an å prøve den ut for oss som vurderer å kjøpe 🙁
Hvor kan man forresten få testet en Sony Reader? Det er vel Norli på Karl Johan som har en Cybook man kan teste, men har ikke funnet Sonyen noe sted.
08/05/2009 at 12:19
Niki: Det er for dumt at du ikke får teste en enhet før du kjøper. Dette er jo en teknologi som skiller seg mye fra det de fleste av oss er vant til, og selv om mange liker elektronisk blekk er min erfaring også at mange syns det blir for rart. Så dette er noe man nesten må teste først, a.
12/06/2010 at 18:49
Jeg har nettopp testet boox-leseren (har hatt Sony PRS-600 en stund), jeg kan sammenligne med Sony-leseren og oppsummere noen punkter:
Bra
* God skjerm, markant bedre kontrast en PRS-600
* Wifi og nettleser fungerer bra, selv om det naturligvis er litt langsomt å skrive nettadresser.
Dårlig
* Batterikapasitet. Batteriet varer ikke mer enn et par dager, mens Sony-leseren nesten ikke bruker batteri når man ikke leser.
* Skjermen fungerer ikke i sollys. Hvis man blar mens enheten er i skarpt lys blir siden så blass at det er omtrent uleselig. Vi fikk tre enheter til testing, og problemet varierte mellom dem, men det er litt ødeleggende om man skal lese i skarpt lys.
* Ordbok-funksjonen er mildt sagt forvirrende. Boox kommer uten ordbok installert, og det finnes ingen informasjon om hvordan man laster den ned, heller ikke på nettsiden deres. Dette virker som et barnesykdomsproblem, blir forhåpentligvis bedre etterhvert.
* Navigasjon i bibliotek er uoversiktlig, du får tilgang til mappestrukturen og filnavn, men ikke metadata. Dette er ikke et veldig stort problem siden man som regel bruker langt mer tid på å lese enn på å lete etter bøker.
Konklusjon: Jeg foretrekker fremdeles Sony-leseren, selv om kontrasten er noe dårligere på skjermen. Dette kommer nok av at man kan bruke fingeren som input på Sony-leseren, mens Boox krever at man bruker stylus. Om kontrast er viktig for deg (og du alltid har mulighet for å lade) er Boox-leseren et godt alternativ. Håper at dette var nyttig for noen 🙂