I en kommentar til min forrige posting om Amazon Kindle skriver Lars N: “Hører nok litt til anythingbutkindle-grupperingen – et proprietært og (til nå) middelmådig ebok-format var i utgangspunktet nok til å få meg skeptisk, og 1984-affæren fikk meg til å ta helt skrekken.” Lars har et godt poeng, og hva mer er: hadde du spurt meg for to år siden ville jeg sagt nøyaktig det samme. Jeg har uttalt meg sterkt kritisk til Amazons satsing på MOBI-formatet istedenfor EPUB-standarden, og ikke minst har jeg hatt lite pent å si om bruken av DRM.
Så sitter jeg her idag og eier to Kindle-lesebrett proppfulle av ebøker som jeg ikke kan ta sikkerhetskopi av eller låne til en venn uten å bryte amerikansk og norsk lovverk. Og har altså ikke skiftet grunnsyn. Jeg mener fremdeles at DRM er en uting for leserne. Det innskrenker vår mulighet til å lese lovlig kjøpte ebøker på dingsene vi måtte ønske, fratar oss hevdvunne leserrettigheter og styrker monopoltendensene i den digitale innholdsbransjen ved å låse kundene fast til én teknologisk løsning.
At jeg likevel bruker Kindle som min viktigste leseplattform kan ses på som et døme på kognitiv dissonans (evnen vi alle har til å leve med flere motstridende tanker i hodet samtidig). Eller omvendt: det er et eksempel på at virkeligheten overstyrer de fleste prinsipper (jeg er for kutt i klimagassutslipp, men er avhengig av å fly i forbindelse med jobben). Etter å ha tenkt endel på saken er jeg kommet til et slags midtstandpunkt, basert på en kost-nyttevurdering. DRM er og forblir ille, men Amazon har adressert innvendingene på slik en måte at kostnadene blir akseptable.
Et eksempel er “read everywhere”-strategien, som i praksis innebærer at jeg kan lese ebøker på omtrent en hvilken som helst dings det skulle være. Nylig befant jeg meg i en situasjon der eneste tilgjengelige lesedings var en ASUS minibærbar med Ubuntu Linux. Alt jeg da behøvde å gjøre var å fyre opp Google Chrome, gå til Kindle Cloud Reader og fortsette å lese der jeg sluttet på Kindle-lesebrettet. Det er slikt jeg kaller “DRM med et menneskelig ansikt”.
Et annet er mangelen på mulighet til å låne eller selge ebøker videre. Amazon prøver forsåvidt å få forlag til å godta vennelån av ebøker, men tilbudet er begrenset selv for amerikanske brukere. I mitt tilfelle betyr dette lite. De to personene jeg har pleid å låne flest bøker til er Jorunn og min far. Jorunn deler jeg Amazon-konto med, så der er delingen uproblematisk. Og i min fars tilfelle viser det seg at Amazons lave priser ofte gjør problemstillingen overflødig.
Et eksempel: Forleden dag fant jeg Stephen Ambroses fabelaktige Citizen Soldiers på tilbud på Kindle Daily Deal (et must for alle Kindle-brukere, forøvrig). Prisen var $2,49, dvs 15 kroner. Samtidig som jeg kjøpte den til meg selv, klikket jeg på “Give as a gift”-knappen og sendte eboka til min far. For en sum som er langt lavere enn det én papirutgave hadde kostet, fikk han og jeg hver vår kopi av boka – og kan diskutere den neste gang vi møtes, akkurat som i de gode, gamle pbokdager.
I det hele tatt veier utvalg, pris og tilgjengelighet tungt på plussiden av kost-nytteregnskapet. For meg er poenget med bøker først og fremst å lese dem, og at Kindle får meg til å lese mye mer enn før blir dermed den viktigste positive konsekvensen. Men samtidig vet jeg at det er her min vurdering skiller seg fra den mange andre bokelskere vil gjøre: Selv om jeg elsker å lese, er jeg nemlig ikke spesielt opptatt av å ha en stor boksamling.
Bevares, man kan ikke ha et ordentlig hjem uten bokhyller, og jeg eier mange fysiske bøker jeg er sterkt knyttet til. Men de aller fleste bøker jeg kjøper leser jeg bare én gang, og noenogførti års erfaring som leser har lært meg å skille mellom bøker jeg vil beholde og de jeg vil kvitte meg med. Dette begynte lenge før jeg fikk ebøker. Jeg har faktisk kastet bøker over en lav sko i tiår, ofte til andre lesehesters store forskrekkelse. For noen år siden ga vi bort femten kasser bøker til et antikvariat, og i skrivende stund står det like mange kasser i kjellerbod og på loft som jeg lurer på hva jeg skal gjøre med.
Ja, for selv om jeg omtrent har sluttet å kjøpe papirbøker, fortsetter de jo å strømme inn i huset. Alle rom i vår 74 kvadratmeters blokkleilighet har en vegg satt av til en svær bokhylle, og familien er enige i at det er nok (at en bokhylle fort tar opp en halv kvadratmeter er heller ikke til å kimse av i en bydel hvor kvadratmeterprisen nå ligger rundt 30 000). Enhver ny bok som kommer inn i vårt hus og skal beholdes, skyve automatisk en gammel bok ut i de evige jaktmarker.
Av dette kan man ganske riktig slutte at jeg ikke er overvettes bekymret for å miste bøker om Amazon skulle gå konkurs. De fleste ebøker jeg kjøper via Kindle Store er slike jeg uansett ikke har tenkt å lese igjen. Og nok engang har jeg litt erfaring å trekke på. Før jeg byttet til Kindle var jeg innom tre andre ebokhandlere: Rocket Ebook Store, Mobipocket og Sony Reader Store. Jeg har ikke klart å overføre noen av disse ebøkene til Kindle (DRM-fjerning får jeg av en eller annen grunn ikke til), men så har jeg heller ikke ønsket å lese en eneste av dem igjen.
Det betyr selvsagt ikke at jeg ikke kan komme til å angre. Det er flere av mine Kindle-ebøker jeg er sikker på at jeg vil lese igjen i fremtiden. Muligheten for at de må kjøpes igjen er åpenbart noe som hører hjemme på minussiden i regnskapet, selv om risikoen for at det skal skje fremstår som liten i skrivende stund.
Dette var mitt personlige kost-nytteregnskap. Andre lesehester vil gjøre andre vurderinger, selvsagt. Hva med deg?
05/01/2012 at 14:01
@Eirik, Du kan helt lovlig ta sikkerhetskopi av Kindle bøkene dine! Det er bare å kopiere bokfilene fra K:\documents mappa på Kindle’n og over på PC’en din i en enkel copy/paste jobb og vips så har du en backup! Du kopierer nemlig med deg DRM-lock’en på ebokfilene også i samme slengen 😉
05/01/2012 at 14:02
@Marianne: Aha. Takk for tipset!
05/01/2012 at 14:04
Jeg har vel stort sett kastet meg på ebok-bølgen jeg også. Det kom et punkt hvor jeg bare innså at de bøkene jeg stort sett leser en gang og deretter lurer på hvordan jeg skal få plass til, kan jeg like gjerne kjøpe direkte i elektronisk format. Hylleplassen i leiligheten blir mindre og mindre ettersom impulsturer innom bokhandlere har ført til økning i antall forfattere som man følger med på siste utgivelsen til.
Jeg kjøper fremdeles inn papirutgaven av enkelte forfattere, men da er det forfattere som jeg vet jeg kommer til å lese igjen og igjen.
Samtidig ser jeg også at enkeltheten i det å laste ned direkte til Kindle/Kindle app eller Adobe Digital Editions/BlueFire app gjør at jeg også ignorerer litt haugen med papirbøker jeg allerede har kjøpt i disse impulsturene innom bokhandlerene…
05/01/2012 at 14:08
@Anne: Ja, ikke sant? Jeg har i det hele tatt inntrykk av at det begynner å bli endel av oss som rett og slett har nok papirbøker nå. Merket det allerede da vi førsøkte å gi bort bøker før vi donerte til antikvariat. Knapt noen ville ha bøker, og da vi kom på den smarte ideen om å ha et bokbortgivelsesselskap (ta med en pose og fyll den med bøker) kom flere venner oss i forkjøpet med samme konsept.
05/01/2012 at 14:48
Det blir litt feil å knytte drm problematikken opp mot Amazon. Hvorvidt en bok på amazon har drm låsing avhenger nå av enten forlaget eller forfatteren. Amazon gir muligheten til å ikke bruke drm på bøkene.
05/01/2012 at 15:07
@Helene: I prinsippet er jo det riktig, men i praksis blir det Amazon som må stå til ansvar for DRM overfor sine brukere. Slik Apple i sin tid måtte det overfor iTunes-brukerne, selv om det var plateselskapene som insisterte på DRM.
05/01/2012 at 15:26
Noe er på vei til å skje mht DRM og forlagene. Såvidt jeg kan se selges nå flere bøker fra større forfattere (f.eks. Knausgårds «Min kamp 1») kun med vannmerking (ikke Adobe-DRM). Jeg vet ikke om dette er en form for uttesting eller om Adobe-avgiften på lengre sikt blir for stor.
05/01/2012 at 15:32
@Aslak: Jepp, det er utvilsomt folk i bransjesystemet som er positive til vannmerking. Tom Egeland har bl.a. tatt til orde for dette, som tidligere blogget. Som du nevner kan avgiften som kreves av Adobe i seg selv være et argument for å droppe DRM, særlig i et lite marked der prisene i utgangspunktet er høye.
05/01/2012 at 15:48
DRM er problematisk på mange måter, men samtidig deler jeg din tankegang. Når det legges såpass til rette, så kan vi som har satt oss inn i problematikken ta et aktivt valg og vi ønsker å leie disse bøkene eller ikke. Vi lar oss heller ikke lure til å tro at vi faktisk har kjøpt bøkene det gjelder.
Nå har jeg ikke kjøpt meg noen ebokleser enda, men jeg vil nok uansett kjøpe bøker til odel og eie på papir. Dog vil det nok være Amazon som får salget likevel.
Et interessant spørsmål er jo hvem sine rettigheter disse restriksjonene til syvende og sist ivaretar. Charlie Stross har jo skrevet en interessant blogg-post fra den andre siden: http://www.antipope.org/charlie/blog-static/2011/11/cutting-their-own-throats.html
05/01/2012 at 16:04
@Kristoffer: Postingen til Stross er bra, ja. Kan jo også nevne Cory Doctorow som et annet eksempel på en forfatter som skriver mye vettugt om DRM. Jeg har møtt og snakket med begge, og fikk da inntrykk av at de begge er mer opptatt av selve boksamlingen enn hva jeg er. Gitt det utgangspunktet, blir det helt rimelig å avvise Amazons DRM-løsning.
05/01/2012 at 16:10
“selv om det var plateselskapene som insisterte på DRM”
Dette er en myte fremmet av Apple/Jobs. Vel, jeg regner med at de fleste plateselskapene og ville ha DRM, men på tross av det berømte skriftet fra Jobs, så ville Apple det like mye. DRMen hindret jo folk fra å bytte både til andre mp3-spillere, andre software musikkbibliotek, og andre musikkbutikker. Selv etter dette skriftet nektet Apple plent når artister gikk direkte til dem og spurte om å få selge DRM-fritt på iTunes.
Om fly: Det er nå ganske anderledes, siden det faktisk ikke finnes alternativer, og du kan gjøre opp for skadene med mittklima.no.
Ellers takk for en ærlig artikkel. Ingen overraskelse at jeg syns det er synd at du også blir med på å gjøre denne type foretningsmodeller med DRM og kontroll over brukerne mer lønnsom, og dermed mer ønskelig for andre bedrifter også. Men det er bra at du kan reflektere åpent om det.
Helt på siden: Bra jobba i P2 her om dagen! 🙂 Det dere snakket om om hvem som eier de sosiale mediene fikk meg, selvsagt, til å tenke på min bloggpost om å slå Facebook.
Og ikke fullt så mye på siden: Har du sett Cory Doctorows talk på Chaos Computer Club sin konferanse nylig: The coming war on general computation?
05/01/2012 at 17:30
Jeg tror det var i forbindelse med Norli-magnetkort-saken jeg uttalte følgende (som jeg synes passer bra til poenget ditt):
“Ja, Amazon er et fengsel som låser deg inne, men når fengslet er på størrelse med USA* er det i praksis ikke noe problem.”
* sett inn navn på annet stort landområde hvis du har tenkt å komme med usa-motargumenter
05/01/2012 at 17:37
@Børge: Det jeg syns er litt trist med denne debatten (i likhet med mange andre metadebatter om nettet, forøvrig) er tendensen til å ville redusere det hele til en svart-hvitt-diskusjon. Det syns jeg du gjør her, og det tjener verken debatten eller saken på. Jeg og de femten-tjue millioner andre Kindle-kundene har ikke gått over til den mørke siden – vi befinner oss rett og slett i den samme gråsonen der de fleste av oss lever våre liv.
Så nei, å velge å fly eller ei er ikke alltid et enten-eller-spørsmål. Det hender ikke så rent sjelden at det fins alternativer (de heter ofte NSB og Nor-Way), men flyet vinner hver gang fordi det er raskere og mer praktisk. Jeg velger ikke Amazon fordi selskapet tilbyr meg det eneste alternativet, men fordi de har det største, beste og bredeste utvalget, og de mest brukervennlige løsningene.
Ditto for ditt argument om at man ved å kjøpe DRM-beskyttede ebøker støtter en uetisk forretningsmodell. Med min (ikke ubetydelige) kjennskap til bokbransjen vil jeg tvert imot hevde at DRM er selve forutsetningen for den pågående ebokrevolusjonen i USA. Uten illusjonen om beskyttende DRM hadde amerikanske forlag ikke gjort over én million kommersielt verdifulle titler tilgjengelige for e-salg.
Forutsetningen for et ebokmarked der det finnes mange titler uten DRM er at det finnes et ebokmarked å snakke om i det hele tatt. I så måte gir jeg og andre Amazon-kunder et nyttig og viktig bidrag. At vi i tillegg bidrar til teknologisk innovasjon regner jeg som en ren bonus (det var nå engang Amazon som skapte produktet som gjorde min snart 73 år gamle far til en ihuga ebokleser – det er ingen liten bragd!)
05/01/2012 at 17:43
Som flere har sagt: Jeg gikk også til anskaffelse av Kindle (DX) rett og slett fordi bokhylla var full.
Nå har jeg hatt den i et halvt år, og har ved et par anledninger valgt å laste ned ei bok jeg har fra før til brettet framfor å gå og hente den i bokhylla. Hvorfor? Jo, fordi jeg synes brettet gir en mye greiere leseopplevelse. Det er dønn flatt, blir liggende oppslått på den sida du legger det fra deg, og du slipper å holde i det med begge hender. Jeg har nesten ikke tatt i ei papirbok siden jeg fikk Kindle’n.
Jeg har også kommet fram til etterhvert at Kindle er “DRM med et menneskelig ansikt”. Selvsagt har jeg prinsipielle synspunkter på DRM: Det innebærer en binding til en innholdsleverandør, og du kan ikke uten videre ta med deg innholdet over på en annen plattform. Fra et brukersynspunkt er det noe herk. Men så lenge du holder deg innenfor Amazon/Kindle-universet, er ikke opplevelsen av å være innesperret påtrengende.
Tvertimot har jeg opplevd noe av den samme overveldende følelsen jeg fikk da jeg som seksåring kom inn på biblioteket hjemme i Porsgrunn, med hva som fortonte seg som alle verdens bøker stilt opp på rekke og rad, og forsto i et lynglimt at alle disse bøkene sto til min disposisjon.
05/01/2012 at 19:11
@Eirik: Jeg prøver alltid å ha et balansert syn på ting, og ikke falle i grøfter. Det kan nok hende at verden er svart/hvit på noen områder, men det er ekstremt sjeldne unntak, og dermed er sannsynligheten for at dette er ett av dem liten. Selv om jeg nok må si meg enig med Doctorow i talken jeg linket til over: “digital rights management always converges on malware.”
En annen ting jeg har imot Kindle er at de har omtrent de facto monopol, og jeg syns aldri noe om å støtte de som har det, uansett hvilket marked det er snakk om.
Vel, uansett. Du har gode poenger som får meg til å tenke. Takk for det! iTunes ble jo DRM-fri etterhvert. Kanskje det kan skje i dette tilfellet og.
05/01/2012 at 21:42
Det uttrykkes store forhåpninger til at DRM på ebøker vil forsvinne på lik linje med hva den gjorde for musikk. Mitt inntrykk er at DRM på musikk forsvant av to grunner:
* Fordi det ble for mange konkurrerende DRM-systemer, og at det ble økonomisk opportunt for Apple å selge musikk DRM-fritt.
* Fordi musikkbransjen aldri lyktes i å kondisjonere forbrukerne til å godta at DRM-belagt musikk var en fullgod løsning for dem, eller at lettvintheten ved kjøp kompenserte for begrensningene.
Jeg tror det er farlig å ta det som en selvfølge at det samme skjer i ebok-markedet. Hvis Kindle skulle få en de facto monopol-situasjon, ser jeg ikke hvor de skulle finne økonomisk motivasjon til å fjerne DRM. Og hvis man lykkes i å venne pioner-ebok-leserne til å gi avkall på p-bokens rettigheter uten synderlig mukking forsvinner også den motivasjonen for DRM-fjerning.
En ting jeg ønsker meg, er at DRM-motstanderne konsekvent slutter å si at man kjøper et DRM-belagt produkt, men istedet for sier man kjøper en begrenset visningslisens (eller noe tilsvarende og mere fyndig…)
Etter mediehusenes oppfatning (Ref. saken mot DVD-Jon), kjøper du en lisens til å nyte deres film/musikk/bok, etter de begrensninger de finner for godt å legge på mht. avspillerutstyr, geografisk plassering m.m. Til gjengjeld er det svært begrensede garantier for hvor lenge lisensen vil være gyldig, altså hvor lenge DRM-systemet støttes.
Derfor synes jeg det grenser mot villedende markedsføring å si at man kjøper et DRM-belagt produkt. Kanskje man heller skulle si at man leser en p-bok, men leaser en DRM-e-bok 🙂 Jeg synes det må være et viktig mål å alltid og alle steder tydeliggjøre hva DRM tvinger deg til å gi avkall på.
@Erik: Når du sier at du ikke er så overvettes bekymret for å miste ebøkene dine, fordi du allikevel leser dem kun en gang: Hvorfor ikke kreve å kunne få leie bøkene for en bestemt tid? I realiteten leier du de jo for en ubestemt tid allikevel?
Jeg mener heller ikke at situasjonen er svart/hvit; jeg er ikke en gang prinsipiell motstander av DRM; jeg har tidligere nevnt at tilbyr noen meg fair og square å leie en DRM-belagt bok, har jeg få anfektelser ved det. Jeg ser at muligheten for digital kopiering har skapt et helt nytt medielandskap som trenger nye spilleregler. Det som får busten til å reise seg hos meg er når det ikke er snakk om en ny avbalansering av eksisterende rettigheter, men derimot en ensidig overføring av rettigheter til den ene part; rettighetsinnehaverne, det hele språklig tilslørt og beskrevet som ajourføring i stedet for rettighetsoverføring.
05/01/2012 at 21:47
@Lars: Jeg har pleid å kalle DRM-beskyttede produkter for leieprodukter, bare så det er sagt. Men når penga går ut av kontoen ser det vitterlig ut som et kjøp, så det er lett å skødde.
Ellers finnes det faktisk et tilbud om å leie bøker i Amazon. Det heter Prime, og inkluderer “gratis” lesing av utvalgte ebøker så lenge du betaler månedsavgiften. Jeg syns et slikt Spotify-aktig konsept er helt greit så lenge kundene vet hva de gjør, men dessverre er det ikke tilgjengelig for norske kunder (ennå).
06/01/2012 at 14:07
Før du sa det selv (“Og i min fars tilfelle viser det seg at Amazons lave priser ofte gjør problemstillingen overflødig.”) tenkte jeg det samme: de lave prisene gjør at jeg GODT kan leve med å ikke kunne låne ut ebøker.
06/01/2012 at 20:37
Kindlen ble ødelagt for et par dager siden, og selv om det var en dag over garanti-tiden, sendte de meg en ny en i posten straks. Da det var over jul, var jeg uten Kindle i fem-seks dager, og savnet den veldig. Morsomt når folk snakker om at de ikke vil gi fra seg papirbøker – jeg syntes det var veldig klumpete… Kona sover ofte på skulderen når vi sitter på t-banen, og jeg kan lett lese Kindle med andre hånda, ikke så lett med pocket. Samme når jeg holder fast i en stolpe med ene håna i rushtrafikken. Eller legger Kindlen på bordet mens jeg spiser lunch, pocketboka ville hele tida slå seg sammen, så jeg måtte balansere tunge ting på hver side…
Jeg har litt samme perspektiv som deg – jeg har flere venner som er “samlere” – som er stolte av sine store biblioteker, om det er sære filmer, eller ebøker, alle fint kategorisert, med metadata etc. Jeg vil heller lese, og er det noe jeg trenger finner jeg det stort sett igjen. Unntaket er akademisk materiale som jeg kanskje vil referere til senere – men her er pbøker mye verre enn ebøker. Med ebøker kan jeg i allefall grabbe notater og screenshots mens jeg har den (her er et eksempel på en bok jeg faktisk leide for en måned av Amazon, jeg overførte notatene fra Kindle 4, og tok screenshots med Kindle.appen på Mac: http://reganmian.net/wiki/ref:novak2010learning (bildene er nederst))… Mens med pbøker blir jeg stresset. Har akkurat lest ferdig en pbok som jeg måtte få på interlibrary loan – tok en del notater fra teksten, men det er masse lange referanser som kanskje blir relevante når jeg skal skrive oppgaven… Må kanskje scanne eller kopiere de sidene – herk.
Stian
06/01/2012 at 20:45
@Stian: Det med at du stort sett finner det du eventuelt mister igjen, er et vesentlig moment. Jeg skal ikke si at jeg aldri har angret litt på bøker jeg har gitt bort eller kastet. Men jeg har uten unntak funnet slike tapte titler igjen hos fex Amazons bruktbokselgere, og da blir det i grunnen bare et spørsmål om jeg er villig til å betale hva det koster for å få boka igjen, eller heller bruke pengene på nye titler. Blir som regel det siste. 😉
09/01/2012 at 11:50
Interessant å lese dine refleksjoner om dette, Eirik. Ser ut som vi har hatt en konvergens når det gjelder synspunkter. Jeg er i den mest pragmatiske og minst ideologiske leiren når det gjelder teknologi og forretningsmodeller som skal beskytte opphavsrett og har aldri vært veldig kritisk til Amazons modell. Men som du skriver hjelper det jo veldig når rommet man blir innelåst i er så stort at det inkluderer å lese innkjøpte bøker på (i praksis) alle plattformene som er aktuelle.
Jeg synes også det er interessant å reflektere over om vi på lengre sikt vil ha det skarpe skille mellom eie og leie som noen av innleggene over trekker opp. I en fysisk verden er det klart at vi er opptatt av at eiendomsrett handler om fysisk besittelse av et konkret eksemplar (som eventuelt også kan lånes ut til andre). Men selv i en fysisk verden ser vi nye og innovative forretningsmodeller der man går over fra å selge varer til å selge tjenester i form av et abonnement eller et medlemskap som gir tilgang til bruk av en vare, for eksempel tilgang til en elektrisk bil eller en sykkel. I en digital verden der alt uansett kan lagres i nettskyen er det enda mer nærliggende å bytte ut eierskapet til en fil med retten til å få levert en tjeneste.
Avgiftsmyndighetene våre har jo allerede funnet ut at en ebok er en tjeneste (og derfor unntatt fra momsfritaket) og ikke en vare. Jeg vil tro flere forlag/mediehus etterhvert også vil oppdage at en ebok ikke trenger å være en elektronisk kopi av en papirbok, men gir helt andre muligheter. Nicholas Carr er inne på dette ut fra et annet perspektiv med jevne mellomrom på bloggen sin der han hevder at en fysisk bok er statisk, mens en ebok er dynamisk. Det gjør at det naturlige vil være at eboken oppdateres og tilpasses fortløpende i stedet for å lagres for alltid i en bokhylle. I så fall vil ikke tradisjonelle måter å eie på ha noen mening og innelåsingen mot leverandører vil handle mindre om teknologisk innelåsing og mer om å finne egnede forretningsmodeller, slik spillindustrien gjør når den går over fra salg av enkelteksemplarer til abonnementsmodeller.
10/01/2012 at 22:37
Ja… litt sein igjen på å hive meg etter de andre…
Som deg og mange andre forbrukere synes jeg DRM er en uting. Jeg kjøper med glede ebøker, men jeg ønsker å kunne lese bøkene på den plattformen jeg ønsker. Som deg har jeg også kjøpt inn bøker jeg ikke lenger har tilgang til – pga drm og nettsider som slutter å tilby boken av forskjellige årsaker.
Det er derfor jeg går for Amazon når jeg kjøper ebøker – fordi det er så såre enkelt å fjerne DRM’en fra boken. Jeg har en standard vane som er følgende:
1. Jeg kjøper ebok fra amazon
2. Jeg laster ned eboken på pc’en min
3. Jeg fjerner drm’en fra eboken
4. Jeg legger den åpnede eboken i biblioteket mitt (calibre).
Jeg trenger aldri mer å være bekymret for å miste en ebok jeg har kjøpt inn lenger. Det er kjedelig at det skal være nødvendig å gå igjennom punkt 3, men slik er det nå. Jeg har heller ingen dårlig samvittighet for det – hvorfor skulle jeg det? Jeg deler ikke bøker jeg har kjøpt med andre. Bøkene jeg kjøper er det bare jeg som får gleden av.
Jeg ser ingen grunn til å være prinsipprytter når det gjelder drm når det er så enkelt å fjerne den. Ved å kjøpe ebøker så støtter jeg også en industri jeg ønsker skal vokse, forfattere jeg så gjerne vil lese flere bøker fra, forlag som utgir bøker jeg verdsetter.
Sålenge jeg kan fjerne drm’en så hiver jeg med glede penger etter amazon eller andre som tilbyr det jeg vil ha. Jeg tror bokbransjen vil bare bruke litt tid på å skjønne at drm er skivebom, akkurat som platebransjen innså etterhvert. Jeg er villig til å vente tålmodig den tiden det tar, men kritikk vil de fortsatt høste fra meg – og penger, samtidig.
10/01/2012 at 22:55
@Helene: Ja, ved å fjerne DRM legger du hele problemstillingen død. Men jeg får det som sagt ikke til. Hvilken oppskrift bruker du?
11/01/2012 at 11:10
Selv om det er litt uklart om DRM fjerning til eget bruk er lovstridig, så vil det helt klart være lovstridig for Helene å gi sin oppskrift til Eirik – der er åvl klar.
Denne debatten er kjørt før i dette forumet – men nok en gang illustreres det at i den nye digitale hverdag vil du veldig ofte handle ulovlig selv om du ikke handler umoralsk. Et klart tegn på at loven tar for mye hensyn til den ene part.
Jeg er jo egentlig positiv til at man begynner å definere digitale medier som en tjeneste, så får man i hvert fall en beskrivelse som passer bedre med den virkelige verden. Samtidig er det noe grunnleggende uhyggelig ved konseptet “lisens til å lese” – sentralt kontrollert og overvåket. Det blir mange mulige dystopiske scenarier av slikt.
11/01/2012 at 14:18
Hmm… er det ulovlig å lenke til oppskriften også?
Nå har jeg hatt oppskrift på å fjerne/omgå drm fra ebøker i flere år på mine nettsider, og jeg har enda ikke mottatt noen kommunikasjon fra amazon, bokskya eller andre.
Slik fjerner du drm selv: http://klungvik.com/index.php/2010/how-to-remove-the-drm-from-kindle-ebooks-on-windows/
Selv har jeg gått til innkjøp av dette programmet som gjør det samme, bare mye kjappere og enklere: http://www.ebook-converter.com/
11/01/2012 at 22:09
@Helene: Måtte nilese åvl igjen. Nå har jeg ingen som helst juridisk kompetanse, men det virker som du kan ha ditt på det tørre. Det kommer an på om å oppgi en lenke kan tolkes som distribusjon.
I og med at Økokrim en mørk og stormfull kveld kom dundrende på døren til DVD-Jon fordi etter deres tolkning var det å se en DVD på en linux-maskin brudd på straffelovens bestemmelse om urettmessig å lese andres korrespondanse, ville jeg ikke sove alt for trygt 😉
12/01/2012 at 10:49
@Lars N: Bra du leste ÅVL igjen. Som du sier, har vi snakket om dette før i denne bloggen, og der ble vel konklusjonen at det sannelig ikke er lett å vite hva som er lovlig eller ei i mange tilfelle. For egen del er jeg mer bekymret av prosessen med å revidere nåværende ÅVL, der mye tyder på at regjeringen kan gå inn for en kraftig innstramming (PDF-lenke) av dagens praksis.
12/01/2012 at 22:46
@eirik. Urk, at det skal være så kjedelig å lese seg igjennom slike høringer. Jeg klarte ikke å skumme meg til å finne noe om drm der, men som du sier er det vanskelig å vite hva som er lovlig eller ikke. En av tingene jeg reagerer på er om jeg åpner nettverket mitt og andre bruker det til ulovlig nedlasting – vil jeg bli straffet for hva andre gjør?
@LarsN. hehehe, jeg har vel lenge visst at jeg er i en gråsone når det gjelder drm så jeg får bare ta den nattesøvnen jeg kan med en baby i huset 😉
Jeg hang meg forresten litt opp i denne setningen din:
Jeg er jo egentlig positiv til at man begynner å definere digitale medier som en tjeneste.
Det er en avsporing, men det er noe av grunnen til at jeg er positiv til beskatning av digitale tjenester på nett. Jeg tror tjenester over nett kommer til å vokse seg større og større, og skjønner godt at myndighetene vil ha fingrene i skatt derfra.
12/01/2012 at 23:00
Apropos skatt (og enda mer avledning, beklager Eirik).
Dagbladet har forresten en artikkel hvor Erling Kagge sier at Amazon slipper å betale skatt:
http://www.dagbladet.no/2012/01/12/kultur/litteratur/bok/eboker/19754180/
Det stemmer da ikke? Når jeg kjøper bøker på min norske addresse på amazon, så må jeg betale ekstra. Jeg fikk x antall mail og advarsler om at jeg hadde en amerikansk addresse, men kjøpte fra en ikke-amerikansk ip-addresse.
13/01/2012 at 08:41
@Helene: Kagge kommer med en rekke tvilsomme påstander i den saken, inklusive at Amazon selger ebøker med tap (ofte påstått, sjelden dokumentert) og at eboksituasjonen i Norge egentlig er ganske bra (nesten aldri påstått, definitivt ikke dokumentert!) Kagge har med sitt utspill solid plassert seg i den mer stupide delen av den norske ebokdebatten, hvilket ikke sier lite.
Når det gjelder skatt er det sant at Amazon – i likhet med en rekke andre selskaper – anstrenger seg for å unngå å kreve inn “sales tax” fra kunder i USA ved å utnytte smutthull i lovverket. Og i likhet med bl.a. Apple har de etablert seg i Luxembourg for å få gunstige skattebetingelser i EU-området (igjen: helt lovlig).
Men per idag innkrever Amazon e-moms av sine norske kunder (slik jeg sa de kom til å gjøre ifm e-momsdebatten ifjor, da mange hevdet at de rett og slett ville stenge ute nordmenn). Og delstatene i USA arbeider hardt for å stenge smutthullet som utnyttes av lokale “e-tailers”. Hvorden dette til sjuende og sist vil slå ut for Amazon, er vanskelig å si (jamfør pekeren over).
13/01/2012 at 16:41
@Eirik: Takk for linken. I likhet med Helene har jeg vel lest mer medrivende lesestoff, men jeg bladde gjennom den, og for en gangs skyld vart æ itt’no skræmt, selv om det er følsomme områder som det dreier seg om; personvern og nettsensur. De viktigste poengene som gjorde at jeg pustet rolig mens jeg leste det var
1) Fortsatt mye domstols-kontroll.
2) Relativt detaljert beskrivelse (og begrensning!) av hva lovendringene ville dekke. Helene vil fortsatt lovlig lenke videre til DRM-fjerning, f.eks.
Dette står i kontrast til de amerikanske skrekk-eksemplene DMCA og SOPA, hvor rettighetshaverne selv går til rettslige skritt, og lovteksten er så diffus at den favner alt for vidt.
Det virker rimelig at det skal finnes rettslige virkemidler for å vanskeliggjøre tilgangen på Pirate Bay. Men jeg savnet en klargjøring av gråsonetilfellene. Riskikerer jeg å miste tilgangen til mobileread.com sitt ebok-bibliotek? Det ligger i Canada, med copyright liv + 50 år, så mange av bøkene der er fortsatt under copyright i Norge.
En whistleblower som offentligjør et konfidensielt dokument; riskierer han at internettleverandøren tvinges til å avsløre identiteten hans fordi det kreves copyright på dokumentet?
Kanskje jeg bør være litt skremt allikevel.
13/01/2012 at 16:50
@Lars: Kulturministeren har tidligere vært ganske klar på at hun ikke ønsket seg noe cowboyregime etter amerikansk (eller for den saks skyld fransk) modell (det har mest vært snakk om å ta “de store” fildelerne, hva nå det måtte bety), men det blir likevel interessant å se hvor det hele ender opp etter behandling av høringsuttalelser og i Stortinget. Så litt skremte syns jeg vi kan unne oss selv å være, om ikke annet så for å være på hugget når debatten om lovrevideringen starter. 😉
15/01/2012 at 00:20
Oppdatert oppskrift på hvordan fjerne DRM med ett klikk for så å konvertere .epub fila til Kindle format med Calibre finner du her: http://ebokhyllami.blogspot.com/p/konvertere-epub-til-kindle-format.html
@HeleneK – partners in crime.. -og helt enig i alle dine argumenter! Sålenge det kun er jeg som leser boka JEG har kjøpt, så ser jeg heller ikke problemet. Pocketbøkene mine derimot, deler jeg i hytt og gevær…
15/01/2012 at 14:20
@KindleJoy: Takk for tipset. Dessverre funker ikke denne oppskriften for meg, da jeg ikke får Adobe Digital Editions til å funke (på Windows 7, for ordens skyld). Kræsjer og nekter å snakke med Sony Reader Store…
ADE er jo kjent for å være noe av et et m*kkaprogram, og jeg har stort sett bare fått det til å kjøre pålitelig rundt 50% av tiden. Den typen problemer har jeg aldri hatt med Kindle Store, hvilket er nok en grunn til at jeg kaller det DRM med et menneskelig ansikt. 🙂
15/01/2012 at 15:41
Jeg har kjørt ADE på Windows 7 siden jeg kjøpte Kindle’n min. Aldri hatt ett eneste problem. Jeg har imidlertid heller aldri kjøpt noe fra Sony Reader Store… Bøkene jeg fjerner DRM på har utelukkende vært norske e-bøker kjøpt på norli.no/libris.no/emviem.com. Humm… Testfreaken i meg våknet her. Jeg tror jeg må finne meg en bok å kjøpe fra Sony Reader Store 🙂
15/01/2012 at 17:33
@Kindlejoy: Meget mulig at du får det til, uten at det sier noe om mine sjanser for å lykkes med det samme dessverre.