Det er på tide å ta turen tilbake til Utsira, min faste base for kontemplasjon, filosofering og skriving. Det er en ny bok (muligens den siste i karrieren) som skal fullføres, og da finner man ikke konsentrasjonen bedre enn i den gamle fyrvokterboligen. Oppe ved fyret spiller været en anelse større rolle enn på Tøyen, så yr.no vil bli besøkt flittig (jada, man har wifi på fyret også…)
Ta også dette som et varsel om tilstundende sommer i bloggen. Det vil bli stillere framover, mens aktiviteten i framtidsbloggen nok vil være høyere. Det kommer til å handle mye om 2050 til høsten, for å si det slik… 🙂
22/06/2008 at 09:23
God tur og god sommer!
Siste bok i karrieren? Er det ikke litt tidlig å avslutte?
22/06/2008 at 09:38
Ikke egentlig. Jeg har jo ingen planer om å slutte å skrive, men det blir stadig vanskeligere for meg som frilanser å forsvare produksjon av tekst for leverandører som betaler dårlig, markedsfører enda dårligere og som gjennomgående er preget av teknologivegring, kunnskapsløshet om brukerne og lengsel etter gamle dager (jamfør William Nygaards uttalelse til Dagens Næringsliv forleden om kampen for å få tilbake den gamle bransjeavtalen).
Som tredjegenerasjons forfatter skal jeg ikke påstå at det skjer med helt lett hjerte. Men å hoppe av i tide er til sjuende og sist et spørsmål om sunt næringsvett. Hvis det skulle dukke opp forlag med noe som ligner en forretningsmodell for dette århundret, er jeg selvsagt åpen for å satse for fullt på bokproduksjon igjen. Erfaringen tilsier at jeg ikke holder pusten, dog… 😉
22/06/2008 at 09:57
Man kan jo selv-publisere, starte sitt eget forlag, starte et forlag-starte-firma (omtrent som Ning for sosiale nettverk) og så videre. Hvorfor i all fredsens slår ikke norske forfattere seg sammen og lager noe selv? Finn en ung redaktør eller to med entusiasme og PC-kunnskaper, markedsfør over nettet, print via Kolofon, tving dere høylytt inn på innkjøpsordningen hvis dere gidder. Og så videre.
22/06/2008 at 10:39
Jeg har ingenting imot å outsource distribusjon og markedsføring, om det gjøres profesjonelt. Tradisjonelle forlagsoppgaver som bokdesign og håndtering av internasjonale rettigheter er også felter som krever ekspertise, og som betyr mye for meg. Derfor er det ingen tilfeldighet at f.eks. Cory Doctorow velger å utgi på et konvensjonelt forlag, sin CC-distribusjon til tross.
Hadde et så fremsynt forlag som Tor eksistert i Norge, ville det kanskje ha vært mitt førstevalg. Når det er sagt, holder jeg mulighetene åpne for å gjøre alt selv. Det krever rett og slett det riktige prosjektet, det vil si et som med stor sannsynlighet vil gi inntjening nok til å gjøre det bryderiet verdt. Og slike har det aldri vært mange av i bokmarkedet, som kjent. I mellomtiden finnes det altså nok av andre ting en skribent kan ta seg til…
22/06/2008 at 12:41
Også jeg som går og venter på flere SF-bøker for ungdom skrevet av det… 😉
22/06/2008 at 17:30
Elin: Det var veldig hyggelig å høre. Dessverre er det ikke så mange som deler din oppfatning. Markedet for SF er i utgangspunktet relativt smalt i Norge, og enda smalere blir det når man spisser det mot ungdom – på norsk. Som forfattere flest skriver jeg for selve skrivegledens skyld, men det er grenser for hvor langt den strekker seg i mitt tilfelle… 🙂
22/06/2008 at 20:47
Eirik: Jeg må innrømme at utgivelse, markedsføring, etc av bøker er noe jeg har heller lav kompetanse på. Utfra det jeg ser og hører av deg _overalt_ (med positiv undertone!) har du antagelig nok å gjøre for tiden uansett, men vi får håpe du får deg en overraskelse fra forleggerbransjen og kan produsere igjen!
23/06/2008 at 10:26
Nei, jeg er nok litt sær… Men jeg fikk i hvert fall kjøpt inn boka di til to forskjellige bibliotek. (Ja, noen av de andre bøkene dine også, men de er fagbøker. Nå senest “Tallenes verden” etter ønske fra en mattelærer.)
23/06/2008 at 15:50
Pål: Takk for hyggelig kommentar. Tiden vil vise, selvsagt. Jeg har nettopp fått tilsendt peker til bokhandlerforeningens framtidsrapport, vi får se om den optimistiske konklusjonen der slår til. Om så skjer, vil min interesse for å produsere for forlag vekkes til live igjen…
Også takk til deg, Elin. Det er slike som deg som holder den delen av litteraturen som ikke er skrevet av folk som heter Anne og Unni, i live. 😉
23/06/2008 at 22:47
Utsira! En herlig plass for avkobling! Har sjøl bodd der ei uke, men da ble tiden brukt til å bokstavlig talt dykke rundt nesten hele øya (kartla lokaliteter for utsetting av hummer for Prof. Jens G. Balchen). Det å bo i en fyrvokterbolig med storhavet på terskelen gir sinnsro. Har bodd flere uker på Vingleia fyr på en holme utafor Mausundvær – Frøya kommune i forbindelse med hovedfaget, men også da var det dykking som i hovedsak stod på dagsorden. Har tenkt tanken flere ganger på å finne meg et fyr – med nettforbindelse! – for å skape større ro og konsentrasjon rundt skrivinga, men har sett mørkt på å ta med meg all den trykte (!) litteraturen jeg har følt behov for å ha rundt meg. Konklusjon – jeg misunner deg en smule:) Kos deg!
23/06/2008 at 22:51
Frank Emil: Hvis du har lyst på et skriveopphold på Utsira, er jeg sikker på at det kan ordnes. Bare si fra – inspirasjon er garantert, og nettforbindelsen er utmerket… 🙂
23/06/2008 at 22:54
Angående skrivinga! Du skulle ha lagt inn et tilbud i anbudskonkurransen til NDLA for naturfag. Vil tro at du hadde vært en av “vinnerne”. Det hadde betydd at du kunne skrive læreplanrelevante tekster på oppdrag for naturfagredaksjonen, – for god betaling. F.eks. aktualitetssaker. Vel – det vil komme flere muligheter. Ny anbudskonkurranse kommer til høsten, og da vil også matematikk være et fag som kommer til å etterspørre innhold.
24/06/2008 at 11:58
Hei Eirik!
Hyggelig at du er fornøyd med internett på Utsira.
Vi treffes på Utsira i morgen 🙂
Mvh
Trond Notland
Haugaland Kraft
24/06/2008 at 12:10
Her går det så det griner, selv om det uler utendørs. Ekstrabonus: nettverket oppfører seg veldig pent mot Linux, noe som burde bety at også kreative folk med Macer også vil trives. Så ja, dette er bra. 🙂