Redaktør Odd Letnes i tidsskriftet Bok og Bibliotek har et voldsomt angrep på Tord Høivik, AKA Plinius, for en bloggposting han skrev om digitalisering av statsstøttede kulturtidsskrifter. Argumentene er velkjente for de av oss som har brydd oss om innholdsproduksjon på nettet det siste tiåret, og Plinius har et godt tilsvar. Jeg forsøkte å også å legge inn et svar på BoB-sidene, men av ukjente årsaker ble innlegget kuttet midtveis. Derfor blogges det her:
Jøje meg. Dette var et sant sammensurium av argumenter og resonnementer, og det er vanskelig å se hvor man skal begynne. Men altså: det er intet ved forslaget om digital tilgjengeliggjøring av kulturtidsskrifter som er i strid med gjeldende åndsverklovgivning. Ingen har vel sagt det like ut, men det ligger i kortene at en digital modell også må medføre et økt honorar til bidragsyterne, for eksempel etter satsene som brukes i nettavisene.
Betaleren for digitaliseringen vil være være de samme som idag, dvs eierne og staten i samarbeid. Forlagene er foreløpig mer fremmede for å legge ut stoff enn avisene, men du skal ikke lenger enn til lærebokavdelingene for å finne folk som innser at forlag må endre seg (f.eks. i retning av å bli tjenesteleverandører) når prisen på innhold presses nedover av nettet.
Sammenlikningen av kulturprodukter med fysiske produkter er uholdbar, og det forundrer meg at en redaktør for et kulturtidsskrift gir seg ut på den galeien. Et kjerneargument for de mange statlige støtteordningene – og årsaken til at kulturprodukter er unntatt fra mange av konkurransebestemmelsene i Romatraktaten – er jo nettopp at tannpasta ikke er samtidsmusikk.
Melk og brød er nødvendighetsprodukter med utgangspunkt i en begrenset ressurs, kultur er det stikk motsatte. Det ser ikke ut til å være noen grense for hvor mye kultur menneskeheten er istand til å skape og distribuere, og det aller meste av den vil aldri være nødvendig for de fleste av oss. I en helt annen grad enn for noe fysisk produkt er kulturmarkedet derfor kjøpers, og digitaliseringen forsterker bare teknologiske og sosiologiske prosesser som har pågått gjennom tiår.
Hvilket bringer oss tilbake til kulturtidsskriftene: vi må alle ha vårt daglige brød, men opplagstallene til tidsskriftene avslører at bare en bitte liten del av det norske folk ser på dem som en nødvendighet. Det finnes intet altomfattende “vi” som villig til å betale for “Marg” eller “Vagant”, og det er nettopp derfor vi har produksjonsstøtte i form av f.eks. innkjøpsordninger.
Og bare så det er klart: ordninger bør vi fortsatt ha. Men jeg mener det både er betimelig og nødvendig å drøfte måten pengene brukes på, all den tid så mange av dem som finansierer ordningene over skatteseddelen åpenbart ikke nås av de samme ordningene. Brukstallene for internett er langt høyere enn besøkstallene for bibliotek, og i det perspektivet er det ikke urimelig å prøve ut digitalisering. Og hvem vet – kanskje kunne tidsskriftene til og med lære litt av erfaringen? Avisene har jo holdt på med dette i over et tiår allerede…
27/02/2008 at 11:07
“et voldsomt angrep”?! Er det ironisk ment? Letnes stiller på ganske forsiktig vis en del nærliggende spørsmål ..og det er åpenbart at andre lider av samme mangelen på innsikt, ettersom dere som har brydd dere om innholdsproduksjon på nettet det siste tiåret har hørt argumentene så mange ganger før. Det er forklaring som skal til, ikke dogmer og nedlatende avfeiing. Heldigvis ser det til at Plinius tar “kritikken” i riktig ånd, og svarer dannet, interessant og pedagogisk. Når det gjelder uholdbarheten av å sammenlikne kulturprodukter med fysiske produkter, må jeg visst ha dette inn med skjeer. Jeg er takknemlig (virkelig!) for henvisning til noe(n) som drøfter dette på en klar og lettfattelig måte. Thomas Gramstad sammenliknet nylig – på biblioteknorge@nb.no – åndsverk med bruktbiler…og den som gjør krav på sin opphavsrett som en bruktbilselger som gjør eierkrav på solget biler. Jeg blir helt forvirret… åndsverket må vel være arbeidet/tankevirksomeheten/teknologien/tegningene bak, og ikke den konkrete bilen? Og det samme gjelder vel for filer, bøker, artikler, osv. Eller er jeg helt ut å kjører…?
27/02/2008 at 11:20
Oj, oj, der kom “nedlatende” igjen, gitt. Det er sannelig ikke lett å føre debatt i bibliotekmiljøet uten å bli avfeid som skrivebordsteoretiker, fundamentalist, dogmatisk, nedlatende eller arrogant. Jeg oppfattet Letnes’ spørsmål stort sett som retoriske (jamfør poenget med sosialkontoret), og fant argumentasjonen forøvrig såpass rotete at det faktisk var vanskelig å forholde seg til den. For meg er den et godt eksempel på det kunnskaps- og holdningsgapet Jørn Helge B. Dahl skriver om på Biblioteknorge idag.
A propos ironi: er det bare jeg som ser det pussige i at redaktøren for et tidsskrift som er statsstøttet til gjellene, argumenterer som en markedsliberalist og skremmer med den store, stygge Staten? Når det er sagt: du etterlyser informasjon om forskjellen på materielle og immaterielle produkter. Det skrives mye om kulturprodukter og pris for tiden, men et godt sted å starte er f.eks. Chris Andersons splitternye artikkel i Wired, “Free”.
27/02/2008 at 11:42
ja, og enda en gang! Men takk for tipset, skal lese Anderson og komme grusomt tilbake 😉
27/02/2008 at 13:43
Jeg venter i beven… 😉
27/02/2008 at 15:27
Til Eirik Newth:
Jeg vet ikke helt om jeg skal le eller gråte?
I min verden er det en viss forskjell på å stille noen spørsmål (av typen med “smilehull”) og å “argumentere som en markedsliberalist og skremme med den store, stygge Staten”.
Jo, Bok og bibliotek er statsstøttet. Men vi har også noe innekter fra abonnement og annonser. Men det burde jeg vel holde kjeft om, for det er veldig markedsliberalistisk…
Jeg er enig med Petter Næss i at Tord Høivik svarte godt på epistelen min om “Hva mener Plinius?” Klargjørende og edruelig – som vanlig.
27/02/2008 at 16:53
Odd Letnes: Jeg skjønner at jeg har misforstått intensjonen med artikkelen din. Jeg tok utgangspunkt i at du er redaktør for “Bok og Bibliotek”, antok at spørsmålene, påstandene og argumentasjonsrekken kunne behandles seriøst, og at min respons ville bli imøtegått på sak. Jeg tok åpenbart feil, og det skal ikke gjenta seg.
29/02/2008 at 13:52
At dette kan kalles et “voldsomt angrep” viser vel hvor fredelig vi egentlig har det her i landet… Men det er nå et greit svar dere kommer med: Staten betaler. Greit nok for kulturtidsskrifter, men hvor går grensa for offentlig ansvar?
29/02/2008 at 14:17
Det er selve kjernespørsmålet, John. For øyeblikket kan man trygt si at forholdet mellom kulturlivet og det offentlige er symbiotisk, og det reiser en del prinsipielle og praktiske problemstillinger vi burde drøfte. Den diskusjonen får vi imidlertid ikke, delvis fordi vi har det så fredelig som vi har det. Konsensus rår.
03/04/2008 at 10:21
“Jøje meg. Dette var et sant sammensurium av argumenter og resonnementer, og det er vanskelig å se hvor man skal begynne. ” Dette er usaklig, og det usaklige er ikke særlig seriøst. “Ingen har vel sagt det like ut, men det ligger i kortene at en digital modell også må medføre et økt honorar til bidragsyterne, for eksempel etter satsene som brukes i nettavisene.” Når du kritiserer andre for å komme med dårlig argumentasjon, hva synes du egentlig om din egen? Du hevder at honoraret til forfatterne vil gå opp, men hvordan i all verden er det du begrunner dette?
03/04/2008 at 10:31
Aud: Min argumentasjon hviler på trygg grunn. Med utgangspunkt i journalistavtalen og normalkontraktene for skribenter er det umulig å se for seg en statlig innkjøpsordning som inkuderer digital gjenbruk, men som ikke medfører et ekstrahonorar for skribentene. Men hvis du mener det kan begrunnes at det motsatte er mest sannsynlig, er bloggen åpen for innspill.
Ad generell usaklighet/useriøsitet: Hvis du mener at dette er tilfelle, vil jeg gjerne at du påpeker hvor usaklighetene ligger, punkt for punkt. Eller har du tenkt å la det være med en generell påstand om useriøsitet?
04/04/2008 at 08:08
Jeg har jo allerede påpekt et usaklig utsagn: “Jøje meg. Dette var et sant sammensurium av argumenter og resonnementer, og det er vanskelig å se hvor man skal begynne. ” Her gjør du ikke annet enn å karakterisere en annens tekst, og du selv påpeker ikke engang hva det er med Letnes sin argumentasjon som gjør at du kan bruke slike negative verdiladede uttrykk om teksten hans. Så her har du en usaklighet. Hvis du leser innlegget mitt, så ser du at det ikke står usakligheter i flertall, men det refereres til ET konkret utsagn. Så hvorfor begynner du å skrive “usaklighetene” i flertall?
04/04/2008 at 08:42
Tøv, tøv og atter tøv. Hele poenget med innlegget mitt er å peke på at Letnes’ innlegg ikke henger på greip. Det er åpenbart et sammensurium av argumenter når åndsverkloven og sosialhjelp trekkes inn i denne debatten. Letnes valgte å ikke tilbakevise det, og du følger opp i samme spor. Ønsker deg hjertelig velkommen tilbake når du har noe mer å tilby enn magesyre, i mellomtiden anbefaler jeg at du tenker før du skriver.
04/04/2008 at 08:44
Jeg tror faktisk jeg velger et mer saklig debattforum, takk for meg!
04/04/2008 at 08:56
Du mener et debattforum der du ikke blir bedt om å begrunne påstandene dine? Jepp, jeg tror helt klart det vil passe deg bedre. 😉