Eboka: løsningen på vårt mest underkjente i-landsproblem

Forleden dag skrev Asbjørn Slettemark i den utmerkede bloggen OP-5 om sine første erfaringer med Kindle. Slettemark er (ikke overraskende for oss som har Kindlet en stund) svært fornøyd med sin Paperwhite, og har (heller ikke overraskende for oss som har Kindlet en stund) allerede merket at han leser og kjøper flere bøker enn før. Jeg bet meg imidlertid særlig merke i dette avsnittet:

Jeg foretrekker CD foran mp3, Blu-ray foran streaming og har lenge sverget til fysiske bøker foran lesebrett, så det satt faktisk et stykke inne å svikte papirbøkene. Men her om dagen begynte jeg å pakke ned flyttelasset, og innså hvor latterlig mange bøker jeg har, og hvor mange av dem jeg eeeeegentlig ikke trenger å ha i biblioteket i den nye leiligheten.

Her peker Slettemark direkte på et fenomen jeg tror begynner å bli viktig for overgangen til ebøker for oss hardcore-lesere: de lesende klasser begynner rett og slett å få for mange papirbøker. Det er nå fire og et halvt år siden Jorunn og jeg gjennomførte en storopprydding i husets boksamling, som resulterte i at femten kasser med bøker ble gitt bort til et antikvariat i Tvedestrand.

Siden den gang har jeg gjort mitt ytterste for å holde boksamlingen i sjakk, blant annet ved skånselløst å hive bøker vi antagelig bare kommer til å lese én gang (å gi dem bort nytter ikke, da alle i vi kjenner har mer enn nok) i gjenbrukskassen. Argumentet har hele tiden vært det samme: en boksamling på 1500 eksemplarer pluss tar rett og slett for stor plass i vår ganske typiske leilighet i Oslo sentrum. Etter at vi fikk familieforøkelse for tre år siden, er ikke plassproblemet blitt mindre for å si det slik.

Og det er her Kindle blir den store redningen. For siden jeg kjøpte min første Kindle høsten 2010 har Kindle-biblioteket vokst til 373 titler med stort og smått. Antar vi at 300 av disse er konvensjonelle bøker (det er også en del Kindle-singler og barnebøker der), tilsvarer det sju fulle hyller med papir i vår BBB-bokhylle. Legg til ebøker fra andre butikker, og vi har spart både pengene og tiden som ville følge med den ominnredningen av stua som kreves om vi skal dytte enda flere papirbøker inn.

Det mest interessante med den nye boksituasjonen er at den ikke er noe enten-eller. Papir- og ebøker lever side om side. Men vi er blitt langt flinkere til å være våre egne bibliotekarer eller kuratorer. Vi velger med omhu format etter behov: kunstbøker, kokebøker og barne/ungdomsbøker er fremdeles på papir, det er også fars lille men voksende samling av antikvariske romfartsbøker. Romaner og faglitteratur er derimot nesten helt og holdent digitalisert.

Regnet i antall titler dominerer fremdeles papiret, men fortsetter det som nå vil det ikke ta mange år før eboksamlingen blir størst – i antall. I volum tar den selvsagt ikke plass. :)

11 thoughts on “Eboka: løsningen på vårt mest underkjente i-landsproblem

 1. For oss i provinsen var det i pre-Amazon verden et konstant problem at utvalget bøker i de lokale bokhandlene var relativt dårlig.

  Kindle løser problemet med dårlig utvalg, og den løser problemet med å lese “dårlige” bøker i offentlighet – ingen trenger å se at du leser 50 Shades of Davinci koden på Kindlen. Men på den andre siden er det ingen som ser at du sitter og leser Ulysses heller.

  Når jeg besøker verdensmetropolene har jeg fremdeles en tendens til å fylle bagasjen med bøker. Det er noen bøker som fremdeles egner seg best på papir: For meg, som er over snittet fotointeressert, fant jeg fort ut at Henri Cartier-Bressons fotografier ikke gjør seg veldig godt på e-ink.

 2. @Kjell: Helt enig i at det finnes og fortsatt vil finnes mange typer bøker som er best på papir. Mitt favoritteksempel er – kanskje ikke overraskende – “Full Moon”, en fotobok der forfatterne har valgt ut de beste av de 32 000 bildene Apollo-astronautene tok og gjengitt dem med utgangspunkt i NASAs master-negativer.

  Resultatet er bilder av en slik kvalitet at det kan ta pusten fra en. Månen blir bokstavelig talt aldri den samme etterpå – og det er HELT utenkelig at en skjerm kan levere slik kvalitet i overskuelig fremtid.

 3. Jeg har enda til gode å prøve en kindle, men ser for meg at det kommer til å skje i relativt nær framtid. Den private bokbasen har dog av nødvendighet vært nødt til å finne seg i en stram prioritering i flere år. Pocketbøker går ut, til fordel for mer varig hardback, og de eneste bøkene som kommer inn er bøker jeg virkelig har lyst til å eie. Biblioteket er redninga, det er en velsignelse å kunne levere bøkene tilbake når de er lest! :-)

 4. Sliter for tiden med en overfylt bokhylle og hvor i huset jeg skal kile inn en ny bokhylle. Har allerede kvittet meg med noen poser bøker.
  Og jeg tenker ofte hvor fantastisk det er at jeg kan få nye bøker til min Kindle på ca ett minutt, nesten uansett hvor jeg er så lenge det er mobildekning.
  Ble sittende å tenke etter å ha lest innlegget….
  Får bare håpe papirbøkene aldri forsvinner helt. Kanskje det bare blir antikvariat igjen til slutt. Vanlige bokhandlere kommer vel ikke til å overleve hvis bare noen få kjøper papirbøker. Er vertfall glad ungene våre ser ut til å bli lesere før den digitale verden overtar helt. Hvorfor vet jeg ikke helt.

 5. @Håvard: Skaff deg en Kindle. Koster ikke allverden, og åpner en verden av leseglede. To millioner bøker, stort sett til lav pris.

  @Tommy: Papirbokhandlerne forsvinner ikke helt, men vi må regne med å få færre av dem på sikt. Som vi fikk langt færre platebutikker da iTunes meldte sin ankomst. Vi får håpe på at de gjenværende bokhandlerne innser muligheten som ligger i dette, og utvikler konsepter som moderne lesere kan like.

 6. Digital distribusjon vil utvilsomt erstatte de fysiske, mer tradisjonelle distribusjonsmåtene i vesentlig grad. Et hinder i utviklinga er imidlertid lisensieringsproblematikk. En forutsetning må være at kjøperen har en evig tilgang til det han/hun har kjøpt uavhengig av selger/tredjepart. Er f.eks. ei bok låst til et produkt, får kjøperen i realiteten inndratt boka idet produktet slutter å fungere og det viser seg vanskelig eller umulig å få boka over på noen erstatning. Da har man ikke kjøpt boka, men leid den med en klausul om at den kan inndras når som helst. Tilsvarende for film. Jeg syns fortsatt DVD har en fordel over Bluray, for DVD-er lar seg kopiere (takk til dem som fant nøklene) slik at jeg kan være sikker på at fortsatt kan se mine lovlige kjøpte filmer også når DVD-spillere er like mye brukt som hullkortlesere er i dag. For ikke å snakke om at filmene kan overføres til et digitalt, søkbart arkiv og kan hentes fram uten å måtte leite i hyller, skuffer og skap for så å finne ut at skivene ligger i feil etui.

 7. Steinar, DVDer lar seg rippe, og heldigvis er det rimelig lett å “de-DRMe” både Kindle og ePub bøker slik at de er dine til evig eie ;) (Og dermed også søkbare, etc). Selvfølgelig hadde det vært mye bedre om de solgtes uten DRM in the first place (slik som mange fra elib.se som kun har vannmerke), men …

 8. Jeg kjøpte meg et Sony-brett (Sony Reader Pocket Edition – PRS-350) for to år siden, og ikke bare tar bøkene mindre plass (tilnærmet lik ingen), men det er fantastisk å ha med seg på reise, eller bare i veska eller lomma til daglig. Jeg var i utgangspunktet ikke for lesebrett (hvis du kan huske det, Eirik), men har etter hvert lagt min elsk på det. Ikke bare tar papirbøker mye plass, men det er noe herk å flytte med seg!

 9. Hei!
  Denne kommentaren gjelder ikke innlegget direkte, men jeg har et Kindle-spørsmål jeg håper du tar deg tid til å svare på. Jeg har nettopp kjøpte meg min første Kindle, etter mye tenking og informasjonssanking blant annet herfra (takk for super info!). Jeg har sett fram til rimeligere bøker blant annet, og har sikla litt på amazon sine nettsider på bøker jeg ønsker å kjøpe til omtrent en slikk og ingenting. Blant annet har jeg fått med meg Daily Deals som du har nevnt i et dine tidligere innlegg. Jeg fikk gjort ett slikt kjøp før jeg fikk Kindelen på døra, men siden har disse tilbudene ikke vært tilbud for meg. Jeg kan fremdeles gå på den aktuelle siden og se at prisen er satt ned, men når jeg trykker meg inn på et av de aktuelle tilbudene står prisen som vanlig (altså ikke-tilbud). Jeg tipper det har å gjøre med at jeg bor i Norge, og det har Amazon først fått med seg etter jeg kobla Kindelen til wifi. Og her kommer spørsmålet mitt etter en alt for lang innledende forklaring: hva gjør du, om noe, for å komme utenom dette? For slik jeg har forstått deg så får du altså handlet på tilbud. Forøvrig gjelder prisforskjellene generelt i Kindle-butikken. Jeg kan f.eks. trykke meg inn på “Top 100 Best Sellers”. I skrivende stund ligger Dan Browns Inferno på første plass til tilsynelatende en pris på $12.99. Trykker jeg meg inn på boka endres prisen til $22.87. Jeg har forstått det som at pris og tilgjengelighet kan variere, er dette altså noe jeg bare må forholde meg til? I så fall er litt av poenget med Kindelen borte for meg, det blir jo ikke så mye rimeligere enn å kjøpe vanlige pockets da.

 10. @Charlie: Hei, jeg har lagt merke til at det i den senere tid er stadig flere Daily Deals som ikke er gyldige utenfor USA. Det gjelder ikke alle imidlertid, senest forrige uke kjøpte jeg en bok til $1,99.

  Du har helt rett i at Amazons priser generelt er mye høyere for norske kunder. Noe skyldes e-moms (25%), noe skyldes høyere priser fra forlag (Dan Brown prises nok høyt for norske kunder for ikke å konkurrere for hardt med den norske forleggerens utgivelse) og noe at Amazon tar seg en dollar eller to ekstra for utenlandssalg.

  Alt i alt blir det av og til såpass mye at prisen kan bli vel stiv, ja. Løsningen på det er eventuelt å bli virtuell amerikaner med et kredittkort fra Jetpack e.l. Vet om flere som gjør det og er fornøyde med det, for meg er det enn så lenge for styrete.

 11. Hjertlig takk for svar, Eirik! Det er litt synd at vi ikke kan benytte Amazons flotte tilbud bestandig, men jeg får følge med og heller slå til på de jeg kan om de er interessante. Forøvrig forstår jeg jo at moms er nødvendig, og at Amazon får en dollar ekstra plager meg ikke. Men det er kjedelig når prisforskjellen blir såpass liten i forhold til norske priser. Jeg har lest litt rundt, og jeg kan blant annet kjøpe til US-pris ved å oppgi min brors adresse i USA og fylle på Amazon-kontoen med gavekort, men som du sier, det blir litt styrete med den type løsninger. Og det føles ikke helt ærlig. Jeg får se hva jeg gjør med det, men jeg skal uansett kose meg med Kindelen, for den er jo super i seg selv! Nok en gang, takk for flott info! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *