Bokskya-lanseringen: nettmedie-#fail av dimensjoner

Bokskya ble lansert med usedvanlig lite brask og bram idag (sammenlign det med lanseringen av gratisversjonen av Store Norske, som foregikk på Litteraturhuset med kulturministeren tilstede), og etter de første reaksjonene å dømme er mottakelsen ikke overstrømmende. Jan Omdahl nærmest slakter Bokskya i Dagbladet, mens NRKBeta syns løsningen er uferdig. Verst har medfarten vært på Twitter. Nedenstående er et tilfeldig, uredigert utvalg av twitterstrømmen med hashtagen #bokskya noen timer etter lansering:

@abjupa Fornøyelig å følge med på #bokskya i dag. Minner meg på det jeg skrev for litt over to år siden (faktisk) http://wp.me/pn7kd-3I
@janomdahl RT @Faltink: #bokskya virker som digitale motstykke til å ha 8 fjernkontroller å holde rede på (via @astronewth)
@gloom303 Wow, the Norwegian “e-book initiative” #bokskya is so unbelievably full of #fail I don’t even know where to begin. Will NEVER work
@kongharald måtte opprette 2 nye brukernavn/passord, punsje visanr+kode samt installere 1 applikasjon for å kjøpe en bok via #bokskya sml Amazon:1 klikk
@Plingamor lite brukervennlig og høye priser. Tror jeg venter en stund med å bruke #bokskya
@linena når får vi sånn kelkoo for ebøker? Hvem har hva og til hvilken pris? Det hadde vært noe for #bokskya
@matsbs Beskrivelsen til @janomdahl av #bokskya er god. Bokbransjen ønsker egentlig ikke å selge bøker. bit.ly/hmlaS2
@shall_be_lifted #bokskya har ikke offline lesing? ahahahahahahahah!

Det har fortsatt slik i hele dag. Ingen som virkelig har ambisjoner om å selge produkter, ønsker en slik respons på en lansering. Twitter blir ofte avvist som elitistisk, men i dette tilfellet er det nettopp tekno- og netteliten man må sette sin lit til om man skal få dette til å lette. Verken den PC-avhengige Adobe-løsningen eller den nettskybaserte HTML5-app for iOS og Android egner seg særlig godt for kjernegruppen av bokkjøperne (de mye omtalte offentlig ansatte kvinnene over 45). Mange av dem som har vært mest oppgitt i dag, er folk som har lang erfaring med kjøp av ebøker. Det burde bekymre flere enn meg.

Litt av Norli.nos utvalg av backlist, til prisen man antagelig bør holde på nye bøker når de kommer

Dagens helt er utvilsomt Magnus Rudolfsen fra Bokskya, som tålmodig har besvart spørsmål fra brukere på Twitter (mange av dem av det alvorlige slaget – som bugen i iOS som f*kker opp offline-lesing med webappen). Men heller ikke Rudolfsen kan kompensere for det faktum at man har å gjøre med en massiv svikt i forhåndsinformasjon om dette produktet. Det er blitt sendt ut noen pressemeldinger, men ellers har det vært vanskelig å konkret og lettfattelig informasjon om hva dette er ment å være.

Dette kommer til uttrykk i Bjarne Busets svar til Forbrukerrådet, der han altså mener at de mange misforståelsene hadde vært oppklart om rådet hadde tatt en telefon. Som informasjonsstrategi i nettalderen er det mildest talt et defensivt utgangspunkt. En annen Bokskya-aktører går mer ekstremt til verks. I en bloggposting på Norlis offisielle blogg skriver Linn Blomfeldt følgende:  ”Men jeg håper at dere der ute som prøver å finne ut av det klarer dere uten forvirrende journalister og sure tvitrere!”

Det er altså sine egne potensielle kunder hun omtaler slik, pluss yrkesgruppen hun er mest avhengig av for å få markedsført Norlis ebokhandel. En av de sure twitrerne som reagerte var @svelle, også kjent som journalist og mediekommentator Svein Egil Omdahl. Definitivt en mann man bør ergre på en lanseringsdag, gitt. Nesten så man har lyst til å tipse Norli-ledelsen om Netcoms sosiale retningslinjer: “Vær gjerne aktiv i sosiale medier! Bare husk hvor du jobber.”

Mye av forvirringen hadde vært unngått med en informasjonsstrategi, og mye av negativiteten kunne ha vært motvirket om forlagene bak Bokskya hadde tatt seg råd til å ansette en ebok-evangelist. Som jeg påpekte i Klassekampen for noen dager siden, mangler eboka entusiastiske selgere i Norge. Ikke at det hadde vært lett å piske opp stemningen rundt en infrastruktur som kun gir tilgang til rundt 1500 stort sett eldre bøker (Amazon startet med 50 000 titler, og sørget for mange aktuelle bestselgere på lista til lav pris fra dag én), men dog…

I sin nåværende form fremstår Bokskya både teknisk og innholdsmessig som et “vente og se-produkt”. Å legge bøkene i nettskyen er teknisk elegant og avansert, men man skal gå noen runder på utviklingssiden før det blir så sømløst som brukere flest forventer seg idag. Mye av det mest interessante innholdet mangler fordi forhandlinger med forfatterne om nye bøker ikke er sluttført.

I skrivende stund er det derfor ganske usikkert når Bokskya med tilknyttede bokhandler blir det strømlinjede produktet eboklesere forventer seg (i tilfellet Norli.no har man ikke engang klart bestemme seg for om det heter “eboken” eller “eboka”). For egen del fikk jeg rikelig erfaring med å kjøpe ebøker beskyttet med Adobe DRM da jeg brukte Sony Reader, og føler ingen trang til å gjennomgå den opplevelsen én gang for å se en norsk backlist-bok på lesebrettet mitt. I grunnen kan jeg bare gjøre Svein Egil Omdahls ord til mine:

Det er sikkert vanskelig for folk som har hodet i Bokskya å stikke fingeren i jorden, men hvis de prøver, vil de raskt finne ut at Bokskya 2.0 bør lanseres så raskt som overhodet mulig, og at den neste versjonen på helt annet vis bør ta hensyn til når systemet gjør kundene sure, er det dumt å skylde på kundene.

Oppdatering: Dagbladet har en grundigere gjennomgang av Bokskya og Emviem, og er enda hardere mot løsningen enn Jan Omdahl var. Også i bloggosfæren har kritikken sittet løst idag, f.eks. hos Thomas Brevik. Mellomblonds gjennomgang er så knusende og bra at Magnus Rudolfsen på Twitter har lovet henne å gå gjennom punktene.

Norli-representanten Linn Blomfeldt gir seg forøvrig ikke. I et tillegg til sin egen bloggposting konstaterer hun at kritikken er “veldig urettferdig”, og at “tvitrere som selv er veldig raske til å kritisere bør tåle litt pepper”. Siden Blomfeldt får ture fram slik på en firmablogg, må man anta at dette også avspeiler Norlis syn på kundebehandling. Verdt å merke seg neste gang man velger bokhandel, kanskje?

Oppdatering 2: Linn Blomfeldts innlegg er nå slettet i sin helhet. Begrunnelsen som gis på Twitter er gefundenes fressen for forelesere i nettmediestrategi, så ta notater:

@astronewth @mmartee du følger nøye med du…har erstattet med sak om rivertonpris. Viktig for bransjen i dag ,skjer mer enn ebok:)

16 thoughts on “Bokskya-lanseringen: nettmedie-#fail av dimensjoner

 1. Her om dagen diskuterte jeg spørsmål rundt teknisk DRM med en venninne av meg som ikke er spesielt teknisk avansert – i forbindelse med ebøker, altså. Hun spurte meg hvorfor det var slik at jeg ikke kunne legge boken på alle leseplatene jeg ville eller klippe og lime fra den, og jeg forklarte at det var fordi forlagene ikke hadde lyst til at jeg skulle gi boka videre. Så svarte hun “Ja, men jeg har kjøpt masse musikk som jeg kan gi videre fra iTunes Store, men jeg har ikke gitt den videre. Altså, når jeg har lastet den ned, så er det på en måte bare å lette dem for arbeid, men idet jeg har kjøpt den selv er den liksom ‘min’.”

  Folk liker ikke folk som sniker på bussen, og de liker ikke å lette andre menneskers lommebøker over lengre tid heller. Med mindre de er ideologisk motivert, og da klarer de det uansett.

 2. Har man kjøpt boka og lastet den ned legalt, så kan man kvitte seg med DRM og sende den til egen Kindle-adresse. Dermed konverteres den til MOBI og kan leses på Kindles lesebrett.

  http://www.ehow.com/how_7385943_remove-protected-adobe-epub-ebooks.html

  Om det er lov, kan alltids diskuteres, men løsningen ligger lett tilgjengelig. Det er bare irriterende å faktisk måtte gjøre dette for å få ei norsk bok på verdens mest solgte lesebrett.

 3. Tror ikke det er er pianisten som bør skytes i dag.

  En norsk bokbransje med de samme eierne i alle ledd har vært, og er notorisk uvillig til å selge ebøker. Da blir det feil å “ta” Bokskya, som jo kun er en liten tilleggs-tjeneste på toppen av de norske tilbyderne av ebøker, en tjeneste som bedre vil komme til sin rett når man får opprettet brukernavn og kontoer og får etablert sine rutiner for ebok-kjøp. Bokskya er jo helt unyttig på dag 1, men vil sikkert vise seg veldig kjekk å ha på dag 365.

  Det mest skuffende er som sagt at bransjen ikke satser på ebøker overhodet. Som du sier, Eirik, dette er ikke en bransje som har “ambisjoner om å selge produkter.” Det er bare å ta en titt på de store nettbokhandlene, f.eks. http://www.haugenbok.no. Prøv å få frem alle norske novellesamlinger på ebok-format. Det går ikke. Eller gå til http://www.norli.no og få frem alle norske essays på ebok-format. Niks. Går ikke en gang an å velge “Ebok” som format. Men det går an å filtrere på f.eks. badebok, bevegelig bok, parfymert bok, tøybok etc.

 4. @Bjørn: Godt sagt. Det vil ikke overraske meg om vi i i ettertid vil konstatere at Bokskya lå helt i tet hva teknologi angår. Det jeg frykter, er at man også vil fastslå at den fremsynte løsningen råtnet på rot fordi eierne i grunnen hadde en annen dagsorden enn å skape et livskraftig ebokmarked…

 5. Jeg er ikke overrasket, men litt skuffet. Norsk bokbransje tror butikken er å selge _papir, jeg som kunde er opptatt av _innhold.

 6. @Kristian: Det er som den gamle visa om USAs jernbanebaroner, om hvem det sies at de for sent skjønte at produktet deres ikke var togtransport men rett og slett transport…

 7. Er det noen som har funnet ut hvordan man kan laste ned en bok via Chrome, eller evt lese den i nettleser i stedet for mobiltelefon?

 8. @Eirik, nettopp, de er hverken de første eller siste som vil gjøre akkurat det. Det som forundrer meg er at man ikke drar nytte av erfaringene som andre bransjer har gjort. Selv om det heller ikke er noe nytt fenomen enten det historiske perspektivet er langt eller kort.

 9. En ting er at bokbransjen er på bærtur ang ebøker og lydbøker, men de har jo ikke kontroll på de fysiske formatene eller normal kundebehandling heller.

  Var innom i god tid før jul for å kjøpe noe så “obskurt” som den første Harry Potter-boka på norsk til den eldste poden, og etter en halvtimes en fingerspoking på tastaturet og intens googling (“P-o-t-t-e-r”) for å finne ut hva boka het, så kunne fjortisen bak disken meddele at den ikke fantes noe som helst sted i det kjente univers, men at hun skulle snakke med noen og bestille den til meg likevel. Men da måtte jeg betale for den med en gang (!). Altså ikke betale dersom de fikk tak i den, men betale på forhånd. Javeeeeel.

  To uker før jul var jeg innom og for å høre om den var kommet (siden jeg ikke hadde hørt noe), men neida, den var ikke engang bestilt, så fjortis nr 2 gjørde et nytt søk og fant den som hardback i Oslo og bestilte den en gang til. Fikk den endelig noen dager før jul.

  Så la meg komme med mine spådommer ang norsk forleggerbransje: De er totalt fucked, og fullstendig uten fremtid. Det er bare å trekke inn årene og ta seg en bolle, for boksalg, det kan de ikke, hverken fysisk eller digitalt.

 10. @Morten: Dette i landet med verdens beste bokhandlere, ifølge Aschehoug-boss (og storeier av bokhandlere) Mads Nygaard. Du får trøste deg med hvor ille bokkjøpere som ber om Harry Potter må ha det i resten av verden… ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *