Liveblogging av lansering av SNL 2.0

Løselig oppsummering fra lanseringsmøtet på Litteraturhuset i Oslo, 25. februar 14.00:

Dette er en verdenslansering, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Kunnskapsforlaget. Det er første gang vi ser en kombinasjon av innhold som redigert på den klassiske måten og brukerbidrag. Ønsker å være oppe i 250 000 unike brukere per uke ved slutten av året. Det skal oppnås ved å bruke bl.a. Bokklubbens medlemslister.

Dette er ikke en ferdig tjeneste. Det vil være mange områder hvor det mangler informasjon, og først sist helg fikk de fagansvarlige tilgang til innholdet. Jens Stoltenberg er den første brukeren som ga sitt eget bidrag.

Vil publikum ha en kvalitetssikret kunnskapstjeneste? Svaret er ja. En undersøkelse blant Bokklubbens medlemmer viser at 86 % stoler mest på tradisjonelle leksika, mens bare 46 % stoler på andre nettbaserte løsninger.  Hele 88 % sier at de kunne tenke seg å ta i bruk snl.no.

William Nygaard: Snakker om den historiske bakgrunnen for SNL, om leksikonets rolle som en del av nasjonsbyggingen. Det var tydeligvis farlig å være hovedredaktør for Aschehougs Konversasjonsleksikon, gitt. To av de tidlige døde på kort tid.

På begynnelsen av 1970-tallet gjorde datateknologien sitt store inntog i det redakasjonelle arbeidet i forlagene. Kostnadene ved dette var en årsak til at man fikk et felles, norsk leksikon, det vil si SNL. Kunnskapsforlaget ble opprettet i 1975 for å utvikle SNL. Første utgave av Store Norske ble lansert i 1978.

Kunnskapsforlaget gikk på store tap i 90-årene. Skyldtes hovedsaklig digital feilsatsing.  Selv om en nettutgave har vært tilgjengelig siden 2000, står vi igjen ved en milepæl. Nok en gang er det den teknologiske utviklingen som driver utviklingen. Bedre enn hos noen konkurrent (wikipedia nevnt) kombineres dialogen med faglig medvirkning.

To dilemmaer: finansieringen legges på tilfeldige andre (annonser). Derfor takk til kulturminsteren for støtte. Det andre dilemmaet: igjen inviterer vi publikum til å tro at kvalitetssikret innhold på nettet er gratis. Nettavisenes suicidale aktivitet er et eksempel på det. Gratisformidling får konsekvenser i det lange løp.

Trond Berg Eriksen: Snakker om leksikonets historie og funksjon. En begrensning med papirleksika er plassen. Nettutgaven gir ubegrenset plass. Vanskelig å se på forhånd hvordan brukerne reagerer på nye oppfinnelser. Når de teknologiske endringene kommer, er de irreversible. Snart har papirleksikonet samme status som LP-platen.

Brukerskapt innhold gir et blomstrende og mer fargerik kunnskapsbilde. Men idealbildet vil snart bli korrigert av en mer gjenstridig virkelighet: “La oss glede oss over utopien”. Problematiserer det globaliserte kunnskapssamfunnet. Avslutter med det obligatoriske sparket til Wikipedia (Ted Kennedy-saken forleden). Men veier opp med å peke på at gamle SNL-bind holder liv i folk som forlengst er døde.

Min refleksjon: I likhet med Nygaard virker det ikke som om Berg Eriksen tror særlig på den nye modellen. Vi snakker subtilt motvillige hyllester, får jeg inntrykk av.

Trond Giske: Snakker om den digitale forhistorien – om arbeid for å få til en nasjonal kunnskapsbase, digitale læremidler for sju-åtte år siden. “Nå er vi endelig der at vi kan tilby det norske folk en kvalitetssikret nasjonal kunnskapsbase.Ingen overdrivelse å si at den digitale revolusjon vil få like stor betydning for kunnskapsspredning som trykkekunsten.”

Vi googler på nettet, men vet ikke om det vi finner er sikker kunnskap. Derfor er det en gledens dag når snl.no legges gratis ut på nett. En kunnskapsdugnad vi aldri har sett maken til, et løft for hele folket. snl.no blir en nasjonal kulturinstitusjon i seg selv.

Men nevner han hvem som startet denne dugnaden? Nei.

“Fri tilgang til kvalitetssikret informasjon bidrar til demokrati, samfunnsutvikling, likeverd og utjevning.” 80 % av vår nasjonalformue er kunnskapen befolkningen i Norge har. 10 % av kunnskapskapitalen tilsvarer oljen som er igjen på havets bunn. Kunnskapskapitalen øker ved å deles, og øker ved å brukes.

snl.no passer godt i et kulturminneår. Sentral del av kunnskapsallmenningen med pekere til museer, bibliotek osv.  Passer også godt inn i arbeidet med språkmeldingen. Det er en åpning på mange måter som foregår. Roser satsingen på åpen programvare. Vi går inn i en tidsalder som kalles wikinomics – snl.no er et eksempel på det, men der man beholder det beste fra tradisjonene.

Håper dette bærer seg økonomisk. Dette er noe som kommer alle til nytte. Ingen skal stryke til eksamen ved å sitere fra SNL.

Giske trykker på knapp, og leksikonet er ÅPENT!

Og der fikk man bluescreen, gitt. :-)

Nettleseren restartes, og Google dukker opp. Allmen latter.

Petter Henriksen: Snakker om arbeidet fram mot lanseringen. “Du kan kjenne igjen snl.nos ansatte på ringene under øynene, og det er bra!”

Powerpoint-slide med bilde av Christian Ringnes og undertegnede. Koselig det. ;-)

Går gjennom redigeringsprosessen på skjerm med Trond Berg Eriksen som eksempel.

Harde fakta: 300 000 artikler. 10 bind med innhold fra Norsk biografisk leksikon. 5 bind med innhold fra Norsk medisinsk leksikon.

Innhold skal også legges ut med fri lisens, om forfatter ønsker det slik. Oppe i 350 fagansvarlige, og de siste to ukene har 300 ytterligere meldt seg. Det kommer i tillegg til de 2000 som allerede bidrar.

Helge Andre Njåstad, ordfører og kommuneansvarlig i Austevoll: Snakker om hvorfor han vil være fagansvarlig. Fikk direkte mail fra snl-redaksjonen. Leste seg opp på Austevoll-artikkelen, og oppdaget at det var mye utdaterte opplysninger. Legger ikke bare til nytt materiale, men skriver også om til nynorsk. Kommer med et sleivspark til Wikipedia: det som står om ham i wikiartikkelen er feil. Har laget sin egen snl-artikkel, og den er selvsagt korrekt.

Vil være en aktiv selger av kommunen utad. Legger ikke skjul på at han vil sørge for at Austevoll skal fremstå som den flotteste kommunen i landet. Et leksikon er en fin arena for å presentere kommunen med faglig korrekt informasjon. Vil gjerne ha en lokal dugnad.

Min refleksjon: Hm. Hvor sitter jeg igjen med følelsen av at man bør se an balansegangen mellom leksikalsk formidling og turistbrosjyre?

Are Kalvø: Var morsommere før. Deadpan Knut Nærum-aktig humor er mildt forslitt, men han skal ha for at han ikke kom med sleivspark til Wikipedia… ;-)

20 thoughts on “Liveblogging av lansering av SNL 2.0

 1. Planlegger du å engasjere deg som “fagside-ansvarlig”?
  Noen tanker om SNL skal aktivt rekrutere fagfolk, eller om man håper at fagfolk kjenner sin besøkelsestid?

  Førøvrig et spennende prosjekt.

  Chr

 2. Christian: Jeg skal ha ansvaret for det litt ulne fagfeltet “nettkulturer”. Samtidig vil jeg fortsette å bidra til Wikipedia, forøvrig.

  Kristine: Er ikke grensesnittet mellom virtuelt og virkelig GØY? :-)

 3. Sukk. Nordmenn er seg selv nok. Sjekk hva de første brukerne har søkt på:
  norge
  oslo
  Obama
  Sokndal
  bergen
  Bergen
  Norge

  :roll:

 4. > Snart har papirleksikonet samme status som LP-platen.

  Papirleksikonet har vel lenge hatt en mye dårligere status enn lp-platen. Gamle lekiskon står vel rundt i de tusen hjem og samler støv, mens lpene faktisk blir hyllet av entusiastene. Blir ikke sånn at vi drar fram store norske bind 17 fra 1985 for å kose oss når vi lurer på om noe fra TV stemmer. De er ikke noe mer enn døde trær, som svært raskt blir utdatert.

 5. “Kommer med et sleivspark til Wikipedia: det som står om ham i wikiartikkelen er feil. Har laget sin egen snl-artikkel, og den er selvsagt korrekt.”

  Det hadde altså ikke falt den godeste Ordføreren inn å rette opp i Wikipedia-artikkelen da? Terskelen for å rette opp er jo en smule lettere der vil jeg tro.

  Har igrunn lite tro på nye snl (er det bare jeg som tenker på Saturday Night Live, og ikke Store Norske Leksikon), men blir spennnende å se om denne hybrid-løsningen er liv laga. Blir det noe i nærheten av knol-opplegget til Google (og hva er ståa der egentlig?)

 6. Takk for levende rapport fra den store begivenheten.

  Det ser ut til at sammenlikningen med Wikipedia hele tiden foregår på den norsk-norske arenaen. Selve visjonen er nasjonalstatlig: SNL er en nasjonal kunnskapsbase på norsk for nordmenn.

  Den norske Wikipedia er ikke et nasjonalleksikon, men den norske grenen av et multikulturelt og mangespråklig globalt leksikon. Som fan av Asimov, tenker jeg på den berømmelige Encyclopedia Galactica …

  Mer enn det: Wikipedia er et sosialt nettverk og en sosial bevegelse (slik den store franske ensyklopedien var det) – med mange kreative søsterprosjekter knyttet til Wikimedia Foundation: Wiktionary, Wikispecies, Wikibøker, osv.

  Nye SNL starter bra. I beste fall kan dette føre til at Aschehoug og Gyldendal utvikler en dypere forståelse av Web 2.0 og den dugnadsbaserte delingskulturen som Wikipedia, NDLA, D&B 2009 m.fl. representerer.

  Men de bør ikke kritisere Wikipedia uten å forstå den nettbaserte økonomien. Og den velvillige statstøtten bør selvsagt komme begge leksikonmiljøene til gode.

 7. «Helge Andre Njåstad, ordfører og kommuneansvarlig i Austevoll: […] Kommer med et sleivspark til Wikipedia: det som står om ham i wikiartikkelen er feil. Har laget sin egen snl-artikkel, og den er selvsagt korrekt.»

  Interessant. Så folk kan vere fagansvarleg for seg sjølv? Det høyrest mildt sagt ikkje bra ut. I praksis vil det altså seie at det Njåstad skriv om seg sjølv automatisk vert godkjent og lagt ut fordi han er såkalla fagansvarleg. Dette kan etter kvart få uante konsekvensar …

  Det verkar i det heile teke som krava for å få tittelen «fagansvarleg» er _mykje_ mindre enn det som har vore vanleg for tidlegare leksikon. Å senke terskelen for å verte kalla fagansvarleg er sjølvsagt nødvendig for å få så brei dekning som dei håpar på, men då forsvinn plutseleg mykje av det grunnlaget som skulle gjere dei betre enn Wikipedia, nemleg det truverdet dei skryt slik av. Greitt nok at alle bidragsytarane er namngjevne, men korleis veit eg om Njåstad eller kven som helst av dei andre som er kalla fagansvarlege vil kome med truverdig informasjon?

  Inntrykket vert ikkje akkurat betre når Eirik Newth fortel at Njåstad seier at han «vil være en aktiv selger av kommunen utad». Og at «[han] [l]egger ikke skjul på at han vil sørge for at Austevoll skal fremstå som den flotteste kommunen i landet.»

  Etter mi meining er SNL i ferd med å skape eit falskt bilete av kor truverdig og kvalitetssikra informasjonen der eigentleg vil kome til å vere. Og det ser diverre ut til at mange bit på.

 8. Hyggelig å tilfeldigvis møte deg i dag! Desverre kalte Clas, så jeg fikk ikke overværet denne seansen. I reaksjon til det du skriver kom jeg til å tenke på betalingsløsninger (side du skriver om nettavisenes suicidale…noe…og finansiering). Går det an å ordne at man kan betale ørsmå summer, med mobil, for å bruke det? Litt som når man vil teste om man klarer teoriprøven på bil (teoriproven.no( , bare at man f.eks. kan bruke det mer enn ett døgn.

 9. Takk for at du delte din dag med oss. Tror det var mange som ofret ditt batteri store tanker i ettermiddag.

 10. Atle: Jeg hadde jo lyst til å rekke opp hånda og si til ordføreren at hvis det var slik at Wikipedia sa at han var medlem av samferdselskomiteen, mens han i virkeligheten var medlem av kulturkomiteen, så var det jo bare å rette opp et ord. Det er også etisk uproblematisk i forhold til det som tas opp lenger nede om å skrive om seg selv. Google Knol er såvidt jeg vet i full sving, møtte en knoler (hvis det er det de kaller seg ;) ) for ikke så lenge siden. Jeg får bare aldri noen interessante treff på artikler der…

  Henrik: APIer ble ikke nevnt spesifikt. Men det faktum at kildekoden er åpen ble understreket av Petter Henriksen og Trond Giske. Så jeg antar det vil slippes kode etterhvert.

  Plinius: Helt enig. Det mest positive med gårsdagens arrangement var at man åpner et nytt leksikon som klart og tydelig krediterer Wikipedia med inspirasjonen. Det mest negative er at såpass mange av dem som bidro igår, ikke var villige til å gjøre det samme. Verst var Trond Giske som (ikke overraskende, forsåvidt) klarte å snakke varmt i ti minutter om viktigheten av dugnader uten å si et ORD om dugnadspionerene i norske Wikipedia. Det var et eksempel på kulturelitistisk smålighet på sitt verste.

  Eirik: Jeg tenkte, som du kanskje skjønte, det samme da Njåstad snakket om å skrive sin egen artikkel. Mens forsamlingen så ut til å more seg over uttalelsen om at det nå ble riktig, ble det for meg det første eksempelet på at SNL må ta de samme prinsippdiskusjonene man har hatt i WP i årevis, som f.eks. hvor mye er det rimelig at folk bør få skrive om seg selv. Ditto med ideen om å la en ordfører få ansvaret for en kommuneartikkel. I utgangspunktet er kommuneansvarlige greit nok, det er jo i praksis en rekke uformelle slike i Wikipedia. Men å velge ut kommunens øverste politiske leder til å gjøre jobben, har jo noen konsekvenser man bør ta høyde for.

  B: Hyggelig å møtes, ja! Hvis du tenker på såkalt “mikrobetaling”, er det foreløpig lite som tyder på at brukerne godtar slike systemer. Min egen erfaring med småkjøp på nettet (enkeltaviser og artikler) bekrefter det: det er for mye innsats i forhold til resultatet, og jeg misliker sterkt å få en masse småregninger å forholde meg til på nettbanken min…

  atle: Mitt batteri og jeg takker for omtanken. ;-)

 11. Eg har eit leksikon frå 1912 som eg elskar svært høgt. Eg finn dei raraste fakta og svært lange utgreiingar om historiske slag og denslags. Dei meiner noko om allslag, og held seg ikkje tilbake for å vere både subjektive og direkte hånlege. Veldig festleg. Så eg har nok litt same forhold til gamle papirleksika som eg har til lp-plater.

 12. Kristine: Gamle leksika kan være herlig informativ og morsom lesing, i likhet med gamle ordbøker. Vi samler på ordbøker her i heimen, og er spesielt glade i en swahili-engelskutgave fra før annen verdenskrig som vi kjøpte i Kenya. Man kan si at eksemplene som brukes i den boka sier mye om forholdene i kolonisamfunnet, for å si det slik. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *