Eboka bør koste kr. 249, mener CappelenDamm

I forrige uke lanserte CappelenDamm et utvidet tilbud av nye, norske ebøker på digitalbok.no, som hittil har solgt backlist (eldre titler som gjerne er kommet i paperback). Og dermed har vi fått et klart svar fra et stort norsk forlag på spørsmålet om hva en ebok skal koste. På digitalbok.no betaler du nå 249 kroner inklusive 25% e-moms for Torgrim Eggens “Jern”, en bok som i skrivende stund selges av Bokkilden i papirutgave (uten moms) for kr. 323.

CappelenDamm fortjener ros for å ha gitt det norske ebokmarkedet et tiltrengt spark i baken, samt en mulighet til å samle erfaringer som vil bli viktige i den videre ebokdebatten her til lands. Teknisk sett har forlaget også gått et skritt videre. Tidligere kunne Digitalboks ebøker bare leses på lesebrett fra Sony, Cybook og noen får andre produsenter. Nå kan de også leses (om ikke kjøpes direkte) på iPhone og iPad via en egen app, og dermed har man i prinsippet et marked på hundretusener av lesemaskiner i Norge.

Jan Omdahl spør i sin utmerkede kommentar om prisen er lav nok, og jeg tror i likhet med Torgrim Eggen at svaret er nei i det lange løp. Erfaringen fra USA viser at det er vanskelig å selge ebøker direkte til mobiltelefoner, og som innhold blir eboka dyr sammenlignet med appene folk er vant til å kjøpe. På kort sikt vil også Digitalbok slite med salgsargumentet “convenience is King” (en hovedårsak til at folk betaler det samme for ebøker som paperbacks på Amazon), så lenge man må overføre ebøker med en kombo av PC, kabel og spesialprogramvare.

Paradoksalt nok er det også et problem at Digitalbok ikke tilbyr gratis norske klassikere. Kjøper man en Kindle, iPad eller Sony Reader, har man via prosjekter som Gutenberg og Google Books tilgang til et hav av nedlastbare ebøker som er falt i det fri. Jeg er definitivt ikke den første som begynte min karriere som brettleser med å pløye meg gjennom eldre litteratur, i mitt tilfelle forfattere som Dante, Robert Louis Stevenson og Edgar Rice Burroughs.

Det økonomiske tapet utgiver lider ved at kundene ikke kjøper ebøker til fullpris fra første stund, oppveies av at gratislesingen sementerer brettlesevaner, samtidig som kunden får en følelse av å spare penger. Og kundens følelse er alfa og omega her. I boka Predictably Irrational ($10,65 i Kindle Store) skriver Dan Ariely om hvordan kjøpere forholder seg til mentale “knagger” når priser fastsettes. Den som er først ute i et marked vil ofte definere hvor høyt knaggen henger, uavhengig av om prisnivået oppfattes som rasjonelt av konkurrentene.

I dette tilfellet er det Amazon som har festet knaggen amerikaneres prisforventninger henges på – et sted mellom 10 og 12 dollar. At norske kunder også er påvirket av dette bekreftes av en undersøkelse gjennomført i en masteroppgave av Alma Canovic og Ellen Hauge Viik. 70 % av respondentene i undersøkelsen (studenter ved Norges Handelshøyskole, med de forbehold det innebærer) mener e-bøker bør være billigere enn pocketbøker, mens 20 % mener at de koste det samme som pocketbøker.

Man kan få ebøker til Amazon-priser i Norge allerede

Undersøkelsen viser også at priselastisiteten er høyere enn for pboka, noe som tyder på at man vil kunne selge mange flere eksemplarer ved å senke prisen på ebøker. Jeg tviler ikke på at CappelenDamm har skjønt dette, og at det blant annet avspeiler seg i prisnivået forlaget holder på eldre ebøker. Når Frode Gryttens suksessroman Bikubesong koster 79 kroner med e-moms, innebærer det i praksis at prisnivået er det samme som hos Amazon. Da blir den høyere e-prisen noe du betaler for å lese boka samme høst om alle snakker om den.

De to andre storforlagene reagerte med en karakteristisk blanding av bestyrtelse og snurthet på CappelenDamms utspill, jamfør intervjuet med Gyldendal-direktør Geir Mork i Klassekampen. Der klarer han i løpet av noen få setninger å omtale Digitalbok.no som henholdsvis en “hjemme alene-fest”, “liten kinaputt” og “sminket internsjappe”. Forlagsbitching er imidlertid langt mindre interessant for potensielle ebokkjøpere enn dette:

For å ha et utgangspunkt i forhandlinger om framtidig pris og for å kunne argumentere med myndighetene om at moms på e-bøker er dårlig politikk, gikk Gyldendals Fredrik Nissen ut med en kalkyle som blant annet innebar 30 prosent avanse til forhandlerleddet. Denne kalkylen stilte Cappelen Damm seg bak, men nå faller de oss i ryggen med helt andre kalkyler.

Det er vanskelig å fri seg fra følelsen av at Gyldendals kalkyle var et politisk forhandlingsutspill, mer enn et reellt forsøk på å forklare hvordan man tenker prisfastsettelse. For utenforstående er det rimelig å anta at man har fulgt normal forhandlingsprosedyre og tatt litt ekstra i for å ha noe å gå på overfor myndighetene, hvilket i sin tur kan forklare hvordan ebokprisen med moms endte opp med å bli så beleilig lik pbokprisen.

Det andre interessante momentet er samkjøringen av prisstrategien, som minner mistenkelig om et opplegg for prissamarbeid (det får ekstra relevans når vi vet at de tre storforlagene utvikler en felles netthandelløsning). Selv om Mork fremstår som en motvillig kapitalist i Klassekampen, virker det likevel som om direktøren for Norges største og viktigste forlagshus har akseptert at ebokmarkedet vil bli preget av reell konkurranse:

Det kan være bra for bransjen at ting skjer. Både forlagene og leserne har godt av en viss grad av dynamikk. Og vi gleder oss veldig til å konkurrere steinhardt på e-bokmarkedet. Men slik ting nå har blitt, er resultatet at vi i framtida kommer til å gjøre mer alene. Selv om vi har et robust sjelsliv, så vil man nok i framtida langt oftere se at Gyldendal kjører solo.

Som forfatter og kommende ebokkunde syns jeg sololøp høres ypperlig ut, liksom jeg liker at leverandørene av lesemaskinvare gir meg reelle valgmuligheter ved å operere uavhengig av hverandre. I skrivende stund virker det som om norske ebokkunder kan takke CappelenDamm for at vi får noe som minner om et ebokmarked for her til lands. Det er et inntrykk jeg ikke tror forlagets hovedkonkurrenter kan la bli sittende altfor lenge. De kommende månedene blir interessante.

29 thoughts on “Eboka bør koste kr. 249, mener CappelenDamm

 1. Jeg skulle jo gjerne sett at bøkene ble lagt ut uten DRM, men det var vel ikke annet å forvente. Det ville nok vært litt for utrolig om de hadde klart å lære av musikk-industriens erfaringer…

  Litt på siden, noen som vet hvor jeg kan få kjøpt Stieg Larsson bøkene på svensk til Kindle? Jeg finner de på engelsk i Amazon-butikken, men jeg har nå lyst til å lese de på originalspråket når jeg engang forstår språket…

 2. @Yngve: Nei, ebøker uten DRM får vi nok ikke på lenge. Det betyr at Kindle utelukkes som plattform for norske ebøker (det er faktisk lettere å overføre DRM-frie ebøker til Kindle enn å overføre beskyttede ebøker til Sony Reader), og at Aschehoug og Gyldendal har tenkt å selge deg DRM-beskyttede tekstfiler for 300-400 kroner…

  Ellers kan du selvsagt kjøpe Stieg Larsson som ebok fra Bokus.se (svenskene har et ebokmarked med deregulert bokbransje og 25% moms på ebøker – go figure). Klikker du deg videre vil du se at fex “Män som hatar kvinnor” selges som vannmerket EPUB eller PDF, hvilket burde innebære at du kan kjøpe og overføre til Kindle med Calibre. Merk imidlertid at eboka koster nesten tre ganger mer enn de billigste pocketutgavene.

 3. Det har blitt sagt hundrevis av ganger før, men bør gjentas: Problemet til alle de tradisjonelle innholdstilbyderne, være seg filmstudioer, plateselskap eller bokforlag, er at de tror kundene er avhengige av innholdet deres; for meg er det ikke en livsviktighet å lese disse spesifikke forfatterne, og heller ikke å lese dem på norsk – for den saks skyld. Som del av en generasjon der noen jentene begynte å lese Harry Potter på engelsk i det siste året på barneskolen, har jeg mine grunner til å tro at forlagsbransjen snart bør skjønne at de ikke har det samme overtaket på kundene som før. Ja, faktisk kommer jeg ikke på noen på folkehøgskolen jeg går på som har sittet og lest i en norsk, innbundet bok. De fleste bestiller engelskspråklige pocketbøker. Alternativene er snart for mange til at vi gidder å stå og blomstre.

 4. Jeg liker politikken til O’Reilly: DRM-frie filer i opptil 5 formater: http://oreilly.com/ebooks/

  O’Reilly har vel en av de mest “tech savvy” kundekretsene som finnes i forlagsbransjen, og hvis ikke de er redde for at uautorisert spredning av filene deres skal ødelegge salget, hvorfor skal da norske forlag være det?

 5. @Magnus
  I følge forlagssjefen i O’Reilly får de massevis av mail fra kunder som tipser dem om fildelingssider med piratversjoner av bøkene deres. Kundene er glad i forleggeren sin, har tydeligvis holdningen at når forleggeren stoler på dem (gir dem kopisperrefrie bøker), stoler de på forleggeren.

  Vannmerkestrategien deres gir også kundene et eierskapsforhold til filene de har kjøpt. Når jeg kjøper en O’Reilly-bok står det “lisensert til [navnet mitt]” i kolofonsiden, noe som apellerer til kundens ærlighet.

  Minner meg litt om en prismodell fra papiralderen: Den store røde utgaven av Norges lover blir solgt i to utgaver: En vanlig utgave og en “studentutgave”. Eneste forskjell mellom disse er at det står “studentutgave” på omslaget og at den koster 420 kr mens “hovedutgaven” koster 820 kr… Ingen ærekjær jurist vil møte opp offentlig med en “studentutgave”, ettersom det vil signalisere at de gjerne bryter salgsbetingelser for å spare 400 kr.

 6. @Magnus: Som du kansje vet, har jeg tidligere argumentert for at forlagene bør jobbe med demografien sin (lav andel tenåringer, mange med høy utdannelse og inntekt) istedenfor å anta at kundene vil stjele før de i det hele tatt har fått sjansen. Jeg vet at det er folk i bokbransjen som ønsker DRM dit pepper’n gror. Ikke bare fordi de vet at man selger kundene et mindreverdig produkt, men også fordi det begrenser markedet, det er kostbart og tungvint å implementere og overlater mye av kontrollen til en tredjepart.

  @Harald: Jeg har lenge ment at vannmerking er en grei avveining mellom kopibeskyttelse og frihet. Man kan alltids strippe den vekk, men brukere som er villige til å gjøre det er jo den samme typen som fjerner DRM også, så… Digitalbok.no har imidlertid forlatt vannmerking til fordel for ADE-DRM, så i Norge har trenden gått feil vei.

 7. Jeg ble sjokkert over å få vite at Norge også hadde en liknende klausul som DMCA om at det er forbudt å bryte kopisperrer, selv til lovlig formål (å selv lese en bok man har kjøpt på eget apparat). Mente også det var fravær av en slik lov i Norge som hadde gjort at DVD-Jon ikke ble dømt. Nå er jeg ingen jurist, men det ser ut her til at det fortsatt er lov:

  Bestemmelsen i første ledd skal heller ikke være til hinder for privat brukers tilegnelse av lovlig anskaffet verk på det som i alminnelighet oppfattes som relevant avspillingsutstyr.
  (http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#53a)

  Så om jeg lovlig kjøper en bok fra digitalbok.no, og vil “spille det av” – lese – på relevant avspillingsutstyr – for eksemple Kindle – kan jeg ikke skjønne annet enn at det skal være greit. Men jeg er som sagt ingen jurist (og sitter i og for seg i Canada, så ikke så relevant for meg).

  Forresten, Lovdata kunne godt hatt hyperlenker mellom lover, når de blir refert til i teksten…

  Stian

 8. @Stian: Åndsverkloven ble strammet inn etter Johansen-saken – det er faktisk en av de oppgraderte paragrafene du peker til. Setningen du siterer kan fortolkes på mange måter, men jeg husker fra debatten i 2005 at f.eks. Gisle Hannemyr tolket det slik at det ikke ga brukere rett til å dekryptere etter eget forgodtbefinnende. “Relevant avspillingsutstyr” er nøkkelbegrepet – backup til av dekryptert bokfil til harddisk faller utenfor, spørsmålet er om overføring av dekryptert EPUB til Kindle dekkes.

  Det er jo verdt å merke seg at advokatselskapet Simonsen, som står bak ansvarliginternett.no, er tungt inne på rettighetshaversiden (samme firma fikk i 2006 konsesjon til å drive overvåkning av fildelere, jamfør Max Manus-saken).

 9. Da jeg for en stund siden skulle konvertere bøker fra eReader-formatet til ePub, sjekket jeg opp det samme her i Sverige. Per råd fra en ‘konsumentvägledare’ gjelder avtalet mellom kjøper (meg) og selger (eReader) da digitale media ikke omfattes av konsument- eller tjenestelover.

  Det skyter jo selvsagt ett hull i mitt prosjekt, da eReader.com er helt klare på at jeg IKKE får lov … det viktige her er derimot at dette gjelder UANSETT om leseren det er snakk om (eReader for Palm) er kurrant eller ikke. Det finnes med andre ord en viss fare for at, om man hos Söta Bror kjøper e-bøker, man er langt opp den der elven, uten åre.

  Personlig blir jeg forvirret av slikt; jeg er for copyright, men om jeg nå HAR kjøpt boka og vil lese den på en annet type enhet … ja. At man må revidere reglene er det ingen tvil om. Om man kommer til å gjøre det, derimot, tviler jeg sterkt på :(

 10. @Torgeir: Takk for pekeren, som med all mulig tydelighet viser hvor åpent for tolkning ÅVL er. Jeg tolker de mange “uavklart” på det relevante tredjepunktet (å rippe en DVD og legge filmen inn på en iPod) som at innholdet i begreper som “effektiv DRM” og “relevant avspillingsutstyr” trenger å prøves i retten.

  Men jeg har problemer med å se hva slags sak det skulle bli med utgangspunkt i, så lenge den som har tatt sikkerhetskopi av DVDene sine eller overført en EPUB-bok til Kindle ikke deler innholdet på nett. Dette er (eventuelle) lovbrudd som i stor grad er usynlige.

 11. @Eirik Takker for link, kjente ikke til Bokus. Når det gjelder å omgå DRM, så må vel min Kindle være å anse for “relevant avspillingsutstyr”?

 12. I mitt tilfelle er jeg nødt til å fjerne DRM for å kunne overføre epub-fila til Sony-lesebrettet. Den offisielle programvaren til Sony, Reader Library, kan ikke å kommunisere med lesebrettet på en Mac OS X som kjører 64-bit kjerne. Uten DRM kan jeg bruke Calibre. Det burde vel være innenfor loven?

 13. @Yngve, Aslak: Derom strides de lærde, antagelig. Men personlig ville jeg si et utvetydig ja. Blir dere tatt og stilt for retten for å ha dekryptert en ebok dere ærlig og redelig har kjøpt for å bruke den på et lesebrett dere ærlig og redelig har kjøpt, kan dere gjerne skylde på meg. ;)

 14. En interessant diskusjon, som er analog til diskusjonen rundt kopisperre på CDer da enkelte plateselskap kom med det for noen år siden. Da ble det påpekt at eier av produktet ikke kan kreve å styre hvordan det konsumeres av rettmessig eier – det ble sammenlignet med at Coca-Cola Company skulle kreve at drikken deres kun ble konsumert fra originalflasken, at å helle over i glass skulle være ulovlig. På samme måte må det være lov til å kopiere mellom lovlige enheter. Det som er veldig klart er at det IKKE er lov til å spre materialet, derom hersker det vel ingen uenighet.

 15. @Eirik spot on…

  Det hele kompliseres også at faktoren “fremmed hjelp”, det er muligens mer realistisk å se at aktør som tilbyr programvare for å fjerne DRM som den som blir trukket for retten fremfor en enkelt forbruker i dette scenariet…

  En vinkling jeg er spent på om vi får se er løsninger som fjerner den eksisterende DRMen og setter på ny tilapsset den enheten du ønsker å bruke, det vil nok fremdeles defineres som “fremmed hjelp”, men det vil kanskje være vanskeig å argumentere for at “hjepen” gjør det enkelere å omgå kopisperrer dersom enheten regnes som relevant?

 16. @Torgeir: Og dette lovverket forventer man altså at helt vanlige forbrukere skal forholde seg til… ;)

 17. @Eirik ja det er det forventningen..

  jeg ser nå at jeg ble så satt ut av å tenke på det at jeg sendte alle forsøk på rettskrivning et annet sted…
  ;)

  Når det gjelder denne forventningen, det blir spennende å se om det dukker opp justeringer på DRM, fremmed hjelp etc. i forslag til ny åndsverkslov når den kommer… Er vel rimelig sikkert at den ikke kommer i 2010 nå, men tidlig 2011 burde er forslag komme på høring…

  Ellers har Google lansert ebokbutikken sin i dag, og det blir spennede å se om og evt. i hvilken grad den rister markedet… den er US only for nå så vi kan kanskje si at de norske etternølerene fortsatt har et aldri så lite pusterom…?

 18. Jeg vil ikke bruke ansvarliginternett.no som noen sannhetskilde for hvilke rettigheter vi har. De er på alle måter en part i denne saken og ikke noen uhildet tredje person.

  Skjønt om målet er å holde seg innenfor loven så vil man jo sikkert være trygg ;)

  “Bestemmelsen i første ledd skal heller ikke være til hinder for privat brukers tilegnelse av lovlig anskaffet verk på det som i alminnelighet oppfattes som relevant avspillingsutstyr. ”

  Jeg har en Kindle – dette er en relevant utstyr for å lese e-bøker.
  Jeg kjøper en e-bok, men finner ut at DRM forhindrer avlesing.
  Jeg fjerner DRM fordi det er til hinder for at jeg for brukt mitt relevante “avspillings”utstyr.

  Jeg er ganske sikker på at jeg kan finne en advokat som er villig til å kjøre en slik sak i retten. Det eneste jeg ser det kan bli diskusjon rundt er hvordan tolke avspilling og relevant. I følge Simonsen gjelder dette bare mp3. Jeg er ikke enig, men heller ingen advokat… :)

  Nå er jo det neppe noen sjanse for at jeg blir nødt til det. Det er, som andre har nevnt, ikke sannsynlig at noen blir anmeldt og tiltalt for å bryte DRM for eget bruk – uansett om noen (les: Simonsen) mener det er strengt ulovlig.

 19. @ftw: Som du vil se har jeg allerede påpekt problemet med ansvarliginternett.no. Men siden Simonsen har spesialisert seg på å forfølge fildelere, er deres syn i høyeste grad relevant for denne debatten (jeg vil tro at de råder sine klienter til å fortolke ÅVL så snevert/strengt som de selv gjør).

  Det var også jeg som minnet om at dette for mange vil være en usynlig forbrytelse – men det forutsetter selvsagt at Apple, Amazon og Google ikke registrerer hvilke andre titler (dvs ikke kjøpt hos dem) du har liggende i lesedingsen din. Og som vi alle vet, ville de ALDRI finne på noe slikt… ;)

 20. Når norske e-bøker blir satt i salg omkring 1. april, vil kundene kunne få levert e-bøkene på 2 måter:

  1. Som en nedlastbar fil i epub-format. Forlagene bestemmer om bøkene skal leveres med Adobe DRM, vannmerking eller ingenting. Denne nedlastingen er primært relevant for de som vil lese e-bøker på lesebrett uten nettilknytning – der du overfører e-bøkene til lesebrett med USB-kabel.

  2. Som en fil som lagres på nettet, og som kan leses i en applikasjon med arbeidsnavnet “Bokskya”. Filene i “Bokskya” kan leses online, ved pålogging. De kan også lastes ned, og lagres lokalt. Det er ikke lagt opp til deling, men som bruker vil du ha tilgang til alle e-bøkene dine på alle devicer med en OK nettleser. Bokskya støtter kun epub-formatet.

  Denne løsningen er bygget på samme tankegang som Google eBooks, og gir brukerne mulighet til å lese e-bøkene akkurat der de ønsker, uten noen tungvint overføring.

  Som en bonus: E-bøker kjøpt hos alle norske nettbokhandlere som er tilknyttet “Bokskya” blir enkelt synkronisert inn i det samme leseprogrammet. Hvis du handler hos Kindle og Apple iBooks i dag, havner bøkene i ulike leseprogrammer, og du får ikke samlet dem på ett sted. De norske ebøkene vil samles i en bokhylle, uansett hvilken norsk nettbokhandel du handler oss.

  Løsninger for e-bok-biblioteker blir trolig utviklet relativt raskt, slik at det vil finne offentlige utlånsordninger for e-bøker.

  Det er ingen grunn til å “deppe” over DRM – de tekniske løsningene blir meget gode.

 21. @Caroline: Her er det kanskje på sin plass å informere om hvem du skriver på vegne av, evt jobber for? Bare sånn at leserne av dette kommentarfeltet får en sjanse til å vurdere hvor nøytral den glade troen på DRM og den sentraliserte Bokskya-løsningen er, mener jeg…

 22. Jeg tror nesten jeg må kunne kalle meg en veteran på ebok-området. Min første ebok kjøpte jeg for snart ti år siden – den gang Adobe hadde kommet med en av de første DRM-løsningene til Acrobat. Den boken er uleselig nå – antagelig fordi DRM-modellen som da ble brukt ikke støttes av Digital Editions som Adobe bruker nå.

  Selv om DRM kan (og antagelig vil) bety at jeg mister innhold jeg har kjøpt og eier har ikke det hindret meg fra å kjøpe nye ebøker i et format med DRM. Amazon har gjort selve kjøps- og bruksopplevelsen så enkel og god for mitt vedkommende at DRM-spøkelset har forsvunnet. Å dele bøker i familien løser vi enkelt med å ha en felles Amazon-konto for formålet. Det er likevel irriterende og gjør at jeg aktivt ser etter andre løsninger.

  Jeg kan uansett ikke fri meg fra å synes paranoiaen bokbransjen utviser er latterlig. Erfaringene fra musikkbransjen viser med all mulig tydelighet at løsninger som er fornuftig priset og gir en god brukeropplevelse gjør at folk gladelig betaler for innhold fremfor å låne/stjele. Et godt eksempel i bokbransjen på noen som lykkes i så måte er det australske forlaget Sitepoint . Sitepoint selger kompetanse i form av kurs, bøker og ebøker. Kjøper du en bok derfra får du eboken i det som er av formater, og uten DRM. Ebok-pakken kan også kjøpes separat, men til en høyere pris enn dersom du kjøper den med papirboken. PDF-versjonen er uten vannmerke. MOBI- og ePUB-versjonene kan legges fritt inn på det man måtte ha av enheter. Modellen som er valgt, sammen med gode produkter og priser, gjør at jeg gjerne og ofte kjøper bøker og ebøker fra dem.

 23. @Eirik: Klart. Jeg jobber med norsk nettbokhandel, og er involvert i prosjektet med “Bokskyen”.

 24. @stian, @torgeir

  Hva som menes i åndsverksloven med “effektive tekniske beskyttelsessystemer” er så uklart at juristen
  Andreas Norum trengte over 100 sider for å drøfte det i avhandlinga:

  Vern av tekniske beskyttelsessystemer etter åndsverkslovens §53a.
  http://www.ub.uit.no/munin/bitstream/10037/1545/1/thesis.pdf

  I konklusjonen skriver han “I stadig økende grad er tankegangen blant unge brukere at de krever å få tilegne seg åndsverket på det avspillingsverktøyet de selv anser som relevant. Dersom et beskyttelsessystem legger sterke bånd på hvilke typer utstyr de kan benytte seg av kan det være fristende for mange brukere å anskaffe seg eksemplarer av verket som ikke er pålagt et beskyttelsessystem. Resultatet da blir økt piratkopiering, noe ingen er tjent med hverken opphavsmannen, samfunnet eller i siste instans brukeren selv som vil oppleve at produksjonen av åndsverk reduserer på grunn av minsket profitt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *