Nerdepappas pizzasaus

Jeg brukte den tidligere omtalte pizzasteinen igår, og det ble stor suksess i heimen. Poden gjorde det helt klart at denne pizzaen var mye bedre enn den man får i butikk eller på restaurant, en konklusjon det er vanskelig å si seg uenig i. Nå mistenker jeg at muligheten for å kjevle ut og mekke sin egen pizza, og så se den bli stekt VELDIG fort på VELDIG høy temperatur bidrar til pizzaopplevelsen for en liten gutt, men mye tyder på at pizzasausen også spiller en rolle.


Pizza er nerdemat, og en ekte nerd lager selvsagt sausen sin selv.
Etter en oppskrift like åpen som Wikipedia og Linux, selvsagt.

Sausen jeg bruker lærte jeg av en kjent kokk for noen år siden, og den er både enkel og god for store og små. Du trenger i utgangspunktet bare tre ingredienser: en liten gul løk eller et par sjalottløk, en boks tomatpuré og en boks hakkede tomater. Løken finhakkes og freses til den er myk, deretter tilsettes to-tre spiseskjeer tomatpuré. Det er viktig at pureen får frese tre-fire minutter sammen med løken for å ta vekk råsmaken den gjerne har.

Deretter tilsettes bokstomatene, og så skal det hele røres sammen og småputre et kvarters tid. Med så mye tomat er det ikke sikkert at den søtlige løken oppveier surheten i tomatene, i så fall kan du ha i en klype sukker eller en annen søtlig ingrediens (igår hadde jeg oppi litt mykstekt paprika, som ga sødme nok). Det pleier å være salt nok i de hermetiske tomatene, hvis ikke har du i en klype sammen med pepperet.

Jeg liker også å ha i litt tørket oregano og frisk basilikum på tampen, og det går selvsagt an å ha hvitløk i oppskriften om man ønsker det. Når sausen er ferdigkokt og har fått kjøle seg litt ned, kommer det siste og kanskje viktigste punktet: sausen må finmoses med stavmixer eller i blender. Saus til italiensk pizza må være lett å smøre tynt utover – hemmeligheten bak god, tynn pizza er at alt skal være tynt. :-)

12 thoughts on “Nerdepappas pizzasaus

 1. Enig, det “sure” inntrykket med tomatene kan være noe av det ungene reagerer på. Tomatpure er et must!
  Vi som bor nær Sverige kan kjøpe granulert hvitløk i stort kvanta, dvs tørka hvitløk i småbiter. Perfekt å legge i sausen de siste minuttene, for å svelle. Mulig de små sjappene innafor har noe av det samme.

  Hvitløk har ungene aldri reagert på – hele (små) løkbiter, derimot. :roll: ;)

 2. Høres veldig god ut. Skal forsøke meg på denne neste gang jeg skal mekke pizza, tenker jeg. :)

 3. Jeg må tilstå at jeg har sluttet å lage pizzasaus selv etter at Peppes har kommet med sin – men det høres ut som et godt alternativ det du presenterer!

 4. @Anita: Unger og løk, sier jeg bare. Det gjelder å skjule den vidunderlige planten godt. :-)

  @Elin: Du vil bli overrasket over hvor god den er!

  @Lasse: Så Peppes-sausen er OK, altså? Jeg må innrømme at jeg er litt lei Peppes-smaken – har vel vært på litt for mange møter der slik pizza er blitt servert. Og saken her i huset er jo grei så lenge poden insisterer på at nybakt hjemmepizza er best.

  En annen kjekk ting med denne sausen er at den er lett å fryse ned, og holder seg godt. Har man en pose med slik saus og noen ferdige bunner (kommer til det senere) er det fort gjort å lage virkelig god, hjemmelaget pizza.

  Ifølge kokkekilden min (Omar Viseth, som pleide å kokkelere på NRK) ligger man i tid ikke så langt etter de kjedelige frossenproduktene med en slik løsning, og man får helsegevinsten og – ikke minst – mekkegevinsten i tillegg. ;-)

 5. Det så ut som en veldig god pizza! Du har ikke tilfeldigvis “juksa litt” og brukt et bilde av solskiva? Jeg synes jeg drar kjensel på det fra en astronomiforelesning du hadde (som også var veldig god)…

 6. Spennende! Denne sausen skal jeg prøve neste gang jeg skal lage pizza. Jeg har min egen lille pizzasausoppskrift; tomatpurre blandet med litt matfløte, veldig godt, fløten modererer den sterke tomatsmaken og gjør sausen noe rundere i smak. Hvor mye fløte som brukes, er en smaksak, pass bare på at ikke sausen blir altfor tynn. :-)

 7. @Liv Marie: Hehe, der kom fløten igjen, gitt. Nå har jeg vært nok i Gudbrandsdalen (slekta hadde hytte på Hundorp i sin tid) til å vite at fløten sitter løst på de trakter, så… ;-)

 8. Hm, her mener jeg Sophia Lorens kokebok hadde en lengre utredning om hvor i Italia det var akseptabelt å bruke tomatpuré og hvor en ikke skulle gjøre slikt, men basisoppskriften er nokså lik (bortsett fra at bokstomatene i rette årstid kan erstattes med ferske tomater som du skolder og fjerner skinnet på før de går i sausegryta.

  Dog, skal du lage noe virkelig godt kan du lage grytestek á la pizzaiola (eller bistecca alla pizzaiola) den ene dagen og bruke sausen til pizza den andre dagen.

 9. Denne sausen er veldig lik den pizzasausen jeg har lært av min far, og som vi har brukt til hjemmelaget pizza i vår familie i snart 30 år. Variasjonen med å ha i tomatpure først var riktignok ny, og personlig pleier jeg å la den putre i en times tid slik at den kokes ordntlig jevn, men ellers er den så godt som identisk. Bedre får man ikke en pizzzasaus, det skal være sikkert! Forøvrig om man ikke skal ha italiensk pizzabunn er det forresten godt å ikke blende sausen for mye men la den beholde litt struktur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *