P-p-p-pizzastein

Sjelden har jeg fått så mye for 99 kroner som da jeg igår kjøpte en pizzastein i min lokale isenkram. Som fysiker burde jeg ha skjønt steinens fortrinn for lenge siden: steinmassen holder langt bedre på varmen enn f.eks. en metallplate når du åpner døra og legger den kjølige pizzaen på plass, steinen fungerer dessuten som en separat og konsentrert varmekilde inne i ovnen, og den porøse overflaten absorberer fuktighet fra deigen. Resultatet er en pizzaskorpe nesten like sprø som dem du får i gode italienske restauranter, og en steketid på 5-6 minutter. Det fulgte ingen bruksanvisning med pizzasteinen, men jeg greide å gjette meg til fremgangsmåten med kreativ googling og prat med folk med peil:

– Steinen plasseres på rist langt nede (gjerne nederst) i en kald ovn
– Ovnen settes på (minst) 275 grader
– Steinen må være i ovnen i 40-45 minutter før første pizza legges på
– Etter bruk bør steinen kjøles langsomt ned (f.eks. i ovnen)
– Unngå å legge en varm stein på et kaldt underlag, eller en frossen pizza på en glovarm stein
– Steinen kan evt. skylles etter bruk, men helst ikke vaskes med såpe
– Bruk litt maizena på pizzaspaden – da glir pizzaen av så meget lettere

Pizzasteiner egner seg best til pizzaer av den tynne, italienske typen (altså ikke den amerikanskinspirerte langpannevarianten som er så populær i Norge), og aller mest velsmakende blir det naturligvis når man lager deigen og sausen selv. Oppskriftene til Andreas Viestad er et godt utgangspunkt.

3 thoughts on “P-p-p-pizzastein

 1. Kjøpt hvor?

  Størrelse?

  Og hva med et og annet bilde av steinen?

  Forresten, kan man bruke den steinen til å holde pizzaen varm etter at man har tatt den ut av ovnen?

 2. Min lokale Jernia (Thorstensen på Carl Berner), men alle i Jerniakjeden har den på tilbud. Diameteren er 38 cm, hvilket vil si at det er et par centimeters klaring i horisontalen i en vanlig ovn. Kunne lagt ved et bilde, men det dreier seg altså om en kremhvit, 1 centimeter tykk og 38 centimeter bred skive. Kjedelig fotomotiv, for å si det sånn. Men på http://images.amazon.com/images/P/B00005OTUY.01.LZZZZZZZ.jpg ser du et bilde av en pizzastein med stativ og kutter som ligner _veldig_ på vår. :-)

  Og ja, den er definitivt også ment brukes som varmeelement. I tillegg til pizzaspade i tre (nesten like bred som steinen) følger det med et stativ lik det på bildet over, slik at du kan sette steinen på bordet uten å skade det.

 3. Åh, sånn vil jeg ha!

  Selv foretrekker jeg min pizza, hvor jeg lager sausen fra bunnen av med ferske tomater. Og så har jeg ikke masse dill og dall på, men derimot masse ost.

Comments are closed.