Stygg Ubuntu-bug kan forklare mange problemer

OK, så ser det ut til at de mange og tildels uforklarlige problemene jeg har hatt etter installasjonen av Ubuntu 8.10 kan ha en felles årsak. Det viser seg nemlig at jeg er rammet av en rapportert bug som fører til at loggfilene i /var/log blir ekstremt store. Loggfilene inneholder ulike meldinger fra Linux-systemet, og opptar som regel noen megabyte. Men når denne buggen slår til, vokser filene seg så store at de etterhvert fyller all plass i rotpartisjonen.

Siden programvare installeres på og kjøres med utgangspunkt i rotpartisjonen, og programvare trenger plass for å kjøre stabilt, kan det forklare en rekke systemfrys, programmer som kjører snegletregt eller nekter å lagre filer osv. Langbein-fiksen er å stoppe loggføringen ved å kjøre ‘sudo /etc/init.d/klogd stop’. Som med de tidligere omtalte skjermdriverbuggene gjør dette selvsagt ingenting med det underliggende problemet, men symptomene forsvinner i det minste.

Nevnte jeg forresten at jeg ikke synes Ubuntu 8.10 “Intrepid Ibex” egner seg som operativsystem for nybegynnere? ;-)

7 thoughts on “Stygg Ubuntu-bug kan forklare mange problemer

 1. Da jeg første seriøst så på Linux (ikke mer enn omtrent 6 år siden) fikk jeg klar beskjed om at /var/log bør være på en egen partisjon av akkurat denne grunnen.

  Selv bruker jeg ikke Ubuntu lenger fordi oppgraderingsfunksjonen som skulle kjøre meg over fra Gutsy Gibbon til Hardbalden Hårek valgte en alternativ rute og smalt rett i veggen. Vevet var fullt av andre med samme problem, men ingen av tipsene jeg fant fikk systemet opp å kjøre igjen.
  Jeg er ikke av den harde kjernen som er villig til å lekeslåss med operativsystemet mitt i timesvis, så etter en høyst mislykket Fedora-installasjon (trøbbel med skjerm/skjermkort) har jeg i det siste holdt meg til Vinduer XP.

 2. Er denne buggen noe som rammer alle med 8.10, eller bare noen? Eneste problemet jeg egentlig har merket så langt er at jeg mangler lyd i Skype, men det tror jeg har med Skype å gjøre…

 3. Øystein: Jeg tar så til de grader poenget ditt. Jeg har investert så mye tid i å lære meg Linux-programvare, at jeg mener det er bryet verdt å gå de nødvendige ekstra rundene. Men det viktige er at systemet funker bra for deg som bruker. Og vil du kjøre fri programvare, er det jo ikke akkurat vanskelig å skaffe det til XP, da. :-)

  Elin: Nei, dette rammer nok ikke mange. Gir ikke veldig mange treff i Google, og fant ingenting om det i Ubuntuforums, som vanligvis fanger opp alt slikt.

 4. Hm. Har hatt en cd med Ibex liggende noen dager, tenkte å installere den. Men etter dine innlegg om alle vanskelighetene med den så lurer jeg på om jeg ikke bare skal la den ligge..

  Er ikke n00b, har installert både gentoo og LFS men liker ikke å krangle mer enn nødvendig ;)

 5. nessie: Funker det du bruker nå, så er jeg er mitt råd enkelt og greit – ikke gidd. Du vinner tross alt ikke mye på oppgradere, og sjansen er at du kan treffes midt i fleisen av noen stygge bugger. :-)

 6. Det jeg kjører nå er XP og ønsker å gi Linux et forsøk som desktop-os (igjen). Derfor distro-shoppingen. Kanskje jeg skal vente til nyeste Fedora kommer. Hm.

 7. Bare som en saksopplysning: Jeg kjører Intrepid på en Acer Aspire, og ser ut til å ha sluppet unne denne bug’en, hele /var er 444 MB hos meg.

  Har installert Xubuntu på en tilårskommen Acer Travelmate, og vil følge med loggfilene på den, også.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *