En astrofysikerkollega av meg er ute i mediene og sier at Large Hadron Collider vil begynne å produsere små svarte hull i løpet av en måned. Det er altså ikke riktig, og det er synd at Knut Jørgen Røed Ødegaard nok engang priotererer medievennlighet framfor presisjon. Konspirasjonsteoretikerne der ute vil selvfølgelig avvise sikkerhetsrapporten (PDF-versjon her) som ble utarbeidet under utviklingen av prosjektet, men resten av oss kan lese konklusjonene her:

According to the well-established properties of gravity, described by Einstein’s relativity, it is impossible for microscopic black holes to be produced at the LHC. There are, however, some speculative theories that predict the production of such particles at the LHC. All these theories predict that these particles would disintegrate immediately. Black holes, therefore, would have no time to start accreting matter and to cause macroscopic effects.

Newsweek har en langt mer interessant vinkling på denne saken i sitt siste nummer. Der påpeker man at Europa nå har fått et solid forsprang på USA innen fysikk. LHC blir en magnet som kommer til å trekke enda flere av verdens klokeste hoder til området rundt Geneve. Fysikk er i utgangspunktet vitenskapen som har gitt oss flertallet av teknologiske gjennombrudd de siste to hundre årene, og i tillegg til fysikerne kommer ingeniørene, matematikerne, programmererne og alle de andre som utgjør CERN-systemet.
Resultat: EU har skaffet seg den utdanningsmessige ekvivalenten til USAs Apollo-program, i en tid da amerikanske studenter viser like liten interesse for fysikk som de gjorde i 1957, før “Sputnik-sjokket” rammet landet. Regn med at den amerikanske dominansen innen fysikknobelpriser vil svekkes, og at vi de neste par tiårene vil se langt flere europeiske bedrifter som hevder seg helt i teknologitoppen.
Nok LHC-stoff i denne omgang. Denne bloggen er snart tilbake med sitt vanlige program av bøker, katter og teknologi. 😀