På den nylig avsluttede Litteraturfestivalen, som hadde framtiden som tema uten egentlig å fravike standardmønsteret for slike festivaler, diskuterte man også bokas framtid. Og ifølge Dagsavisen erklærte Jon Bing papirboka for død:
Det har blitt laget noen fungerende lesebrett, men vi venter fremdeles på bokas iPod, det verktøyet som vil overta og skyve til side papirboken på samme måte som iPod-en har skjøvet vekk kassettspilleren. Men det kommer til å skje, så snart tilbudet blir bra nok, vil publikum komme til å bruke det. Nettet er dessuten som skapt for handel med bøker, sammenlignet med musikk eller film, er tekst det aller letteste å formidle digitalt.
For noen år siden ville jeg ikke bare ha sagt meg enig, jeg ville gladelig ha tatt meg betalt for å holde et foredrag hvor jeg erklærte min enighet. Idag har jeg mer eller mindre avfunnet meg med at toget har gått fra leseplaten. I utgangspunktet er jeg skeptisk til sammenlikningen med iPod, fordi musikk ikke er bøker. Brukerdemografien favoriserer musikk når det gjelder innføring av ny teknologi, hvilket er en av årsakene til at vi har opplevd en hel rekke omveltninger på musikkområdet de siste tiårene.
Det hjelper ikke at utviklingen av E-Ink, det “elektroniske blekket” som best gjenskaper trykk på papir, har gått altfor tregt. Oppløsningen er for dårlig, oppdateringshastigheten for lav og fargene mangler fremdeles. Og så var det prisen, da. En iRex iLiad koster mer enn en rimelig bærbar PC (pr. idag hovedmediet for lesing av tekst på skjerm), og gjør fryktelig mye mindre. Neida, romaner er ikke gode å lese på bærbarskjermer for oss gamlinger, men det er slikt har man billige paperbacks til. All annen lesing går som kjent helt utmerket på den bærbare.
Om E-Ink-baserte leseplater mot formodning skulle oppleve et samtidig fall i pris og økning i kvaliteten, ville de måtte utfordre et etablert marked av billige minibærbare, som også er gode plattformer for salg av ebøker. Batterilevetiden har vært et av de sterkeste argumentene for leseplater som Kindle og Sony Reader, men XO-prosjektet har vist at man kan lage uhyre energisnåle konvensjonelle datamaskiner. XOen har også en dreibar skjerm som med et håndgrep forvandler datamaskinen til en leseplate.
Bransjeforholdene i Norge er en annen viktig årsak til at vi ikke får noe gjennomslag for leseplater i Norge. Med på det samme møtet som Jon Bing var William Nygaard, direktør i Aschehoug forlag. Nå har jeg aldri regnet Nygaard som noen dyp tenker på det digitale området, men toneangivende som han er må det han sier tas på alvor:
Et annet poeng er at digitalisering gjør flere titler tilgjengelige, men den forandrer også forutsetninger, for eksempel for å utgi gamle bøker på nytt. Vi er avhengige av å finne gode løsninger som bevarer økonomien i dette, for at den nye teknologien skal bli langvarig.
Jeg innbiller meg ikke at Nygaard taler mot bedre vitende, da han eier forlaget som i 2000 brukte Microsoft Reader-teknologi til å selge bøker til PDAer. Samtidig gjorde Cappelen et forsøk med Rocket Ebook-formatet, som i likhet med MS Reader var kryptert. Amazon Kindle bruker en variant av Mobipocket-formatet, som også danner utgangspunkt for salg av krypterte bøker til mobiltelefoner. Også Sony Reader har et kryptert bokformat, naturligvis.
Det skorter med andre ord ikke på løsninger som burde gjøre en DRM-tilhenger varm om hjertet og åpne for å “bevare økonomien i dette”, bare man satser bredt og langsiktig. Det handler om vilje. Og personlig jar jeg den gamle selgeren av stabler med fysiske produkter mistenkt for ikke å ønske seg nye programvareformater i det hele tatt, men snarere dedikerte lesemaskiner a la Digibok. Den dagen vi får leseplater som har plass til én ebok og kan selges til 350 kroner, kan William Nygaard si seg tilfreds.
03/06/2008 at 12:04
Manuell trackback:
http://leseplate.blogspot.com/2008/06/e-og-p.html
03/06/2008 at 14:53
“You can’t outbook the book”, sier Jeff Bezos, mens han mangedobler det globale salget av ebøker 😉 Men det skulle jo ikke så mye til…
Jeg tror kanskje vi glemmer sannsynligheten for eboka på en spesialisert leser kan lage eller dekke en annen type bruk enn papirboka, og kan utvide markedet for bøker totalt sett. Kanskje er det annen type tekst enn bok-konseptet den vil ta av på — de første storinnkjøpene ble gjort av selskaper som erstattet tykke manualpermer for sine ansatte, og en viktig testmarkedbruk for Iliad var visstnok som flight books for piloter. Kanskje er det en e-perm mer enn en e-bok som blir det viktigste konseptet? Marked hvor forlagenes tankegang ikke er så relevante — kanskje er det å tenke privatkonsum av litteratur en tankefelle og feilaktig projisering av fortidig bruk på fremtidige alternativ?
Digiboka er briljant på sitt vis, jeg ser hvordan folk som ikke helt takler ipod-syncing (eller ikke gidder) elsker den. Til tross for alle alle motforestillingene fra oss som er mer komfortable med filflytting, og til tross for at det er en nesten skammelig miljø- og ressurssløsing involvert for noe som bare er transport av en digital fil.
Argumentene dine treffer godt, dog, men jeg er litt skeptisk til å skille så sterkt mellom ebok og laptop — for meg er XO nesten like nær å være en avansert ebok som en laptop i konsept, og jeg tror grenselandet der handler mer om merkelapper enn om teknisk innmat — og om vi får økt konkurranse mellom eInk og knallskjermer ala XO er det bare positivt. Jeg tror gjerne vi vil komme til å se nøyaktig samme maskinnmat solgt både som ebok og minilaptop i fremtiden (samt mye annet), men markedsført til forskjellig pris og med forskjellig styling og periferienheter til forskjellige grupper. Ubuntu eBook vs Ubuntu LiteLap 😉 Eee-book vs EeePC…
Og selvsagt kan jeg ikke la være å tenke på “A Young Lady’s Illustrated Primer”…
03/06/2008 at 15:11
Om e-bøker er det eneste sikre at vi alle tar feil:-) Jeg håper på en x-faktor som gjør e-bøkene like vanlige som dagens mp3filer og like lett å lese på multiple enheter som DRM-frie mp3filer er idag.
Inntil videre tror jeg det bare kommer til å gå svært sakte. Dog har det startet en diskusjon på jobben om økonomien og miljøvennligheten av å flytte kompendier fra papir til en leseplate.
03/06/2008 at 16:53
Stig: Jeg tror du er inne på noe mht til privatkonsumet. Markedet kan ligge andre steder. Forhåpentligvis ikke i skolen, dog, som i begrenset grad har vært prøvefelt i Norge så langt. Der tror jeg leseplater bare vil bli oppfattet som kjipe erstatninger for ordentlige datamaskiner.
Thomas: Jeg håper, jeg også. Jeg bare tror ikke lenger. 😉 Dette er et forsøk på å sparke igang en noe mer realitetsbasert debatt om ebøker, og realiteten er jo at teknologien ennå ikke holder mål, mens bokbransjen ikke vil eller evner å være med på løpet. Håpet ligger i at nye aktører kan storme inn på markedet med undergravende teknologi og utmanøvrere forlagene – vi får se hvordan digitalbok.no klarer seg.
03/06/2008 at 16:58
Befolkningens evne til å ta imot ny teknologi går ikke alltid like fort som den tekniske utviklingen og leseplaten er et godt eksempel på det.
Folk verdsetter å ha bøker i bokhyllen, og har ikke tenkt tanken på at det finnes noen teknologi for å lese bøker unntatt den fysiske boken.
Det finnes ikke noe reklame om dette, det snakkes ikke noe særlig om dette i media. Det er kun de mer teknologisk interesserte som vet om dette (og ikke så mange av de heller).
Leseplaten er genial for lesing av bøker for de som er lesehester, og det vil ikke forsvinne med det første. Det er et nisjemarked og vil være det i en lang periode fremover. I mellomtiden vil noen leseplater produsenter gå konkurs.
03/06/2008 at 17:24
Helene: Du har så rett, dessverre. Faktisk har vi allerede noen konkurser bak oss. Jeg var en av mange som ble sittende igjen med et ubrukelig produkt (nå gitt bort) da Rocket Ebook gikk overende.
Rocket Ebook var i mine øyne et strålende produkt, ikke minst med tanke på at den nå er ti år gammel. Den hadde en godt svart-hvit skjerm av konvensjonell type (hvilket vil si at den lyste i mørket – veldig praktisk), utmerket batterilevetid (17 timer), kunne lese ASCII og HTML og hadde et enkelt grensesnitt.
Rocket ble kjøpt opp av Gemstar, firmaet som på det tidspunktet eide TV Guide, et blad de aller fleste amerikanere har et forhold til. Men selv med en så sterk aktør i ryggen kunne man ikke redde konseptet. Min skepsis er altså ikke bare hentet ut av løse luften – vi har fått litt erfaring på dette området. 🙂
04/06/2008 at 16:05
Litt rart, for eg har gått den same vegen som deg, berre motsett: For fem år sidan hadde eg mykje moro med å gjere narr av dei som trudde på leseplata, e-boka, etc. Etter iTunes Music Store ser eg at eg er ein av dei som svært gjerne hadde bestilt artiklar og bøker over ei liknande ordning for tekst. Og det er jo slik med brukardemografien at han endrar seg med åra — dei som veks opp med nedlast av film og musikk spør seg vel etter kvart kvifor dei må gå i ein butikk for å kjøpe lesestoff? No er det rett nok eit større sprang mellom bok- og leseplateintefacet enn det det er mellom avspeling av CD- og MP3-interfacet.
04/06/2008 at 16:22
Arneolav: Jeg kjøper også digital tekst til nedlasting, via Amazon Shorts og Scientific American. I sistnevnte tilfelle snakker vi om illustrerte PDFer av høy kvalitet, som krever en god, skarp fargeskjerm for å yte innholdet rettferdighet. Thinkpaden er utmerket til slik lesing, og den fungerer dermed de facto som leseplate.
Jeg avviser altså ikke lesing av lengre tekster på skjerm, ei heller at vi kan få datamaskiner som gjør det svært mye lettere å lese bøker enn idag. Men jeg tror ikke på et gjennomslag for et dedikert enfunksjonsprodukt. Også på musikkspillerområdet ser vi en viss drift bort fra dette konseptet, jamfør utviklingen av iPod Touch og iPhone.
04/06/2008 at 17:46
Ja, eg er jo dels samd i dette, og meiner det ikkje er eit spørsmål om digitalisering av tekstar og lesevanar — den diskusjonen trur eg dei færraste gidd ta i dag. Likevel er det ein konseptuell skilnad mellom det du kallar einfunksjonsprodukt og forretningsmodellar à la iTunes Music Store. Eg kan godt se føre meg ulike teknologiske inngangar til lesing i framtida, papir inkludert, utan at det ekskluderer variantar av ITMS-modellen. Eg har jo sjølv iPhone, og bruker ITMS på den, samstundes som Mac-en min inneheld den same musikken, og blir brukt til alt frå lesing på senga til CD-spelar og skriving av avhandling.
Problemet med å gjette er jo alle faktorane som kjem siglande inn på kvar sine rekesmørbrød, og som det er umogleg å halde kontroll over. Kan hende noen hadde gjetta det, men eg hadde ikkje greidd å føresjå suksessen til ITMS for ganske få år sidan. I retrospeksjon, med oversyn over alle suksessfaktorane, ser ein jo logikken i det, og nokre av oss er vel litt for ivrige i å overføre nokre av desse prinsippa til andre meir eller mindre analoge medium som står for fall. Likevel: Eg trur på vegen om tenestene, den enkle tilgangen til eit stort utval, der nokre har tatt jobben med å setje alt i eit system for meg.
Du har sjølv (tidlegare) vore inne på rolla til bibleotekaren som ein viktig faktor, og som eit argument mot ei flat tilgjengeleggjering av tekst, slik vi ser konturane av i Google Books. Eg følgjer den tanken, og trur at ITMS og Amazon er ein måte å gjenfinne ein tryggleik, balanse, som lyttar og lesar, i eit elles svært så digitalt rom. Det er derfor eg trur på desse tenestene då, anten knytt til ein bestemt teknologi, men ikkje nødvendigvis — dei fungerer på ein måte som fyren i platesjappa, eller bibleotekaren (jada, eg tøyer det litt).
Men vi er enkle — eg i alle fall. Trass i at eg ikkje vil ha problem med å finne musikk på nettet, likar eg å henge mellom platemeldingar på ITMS eller bokmeldingar på Amazon, og klikke mellom samples og sjå på bilete. Det gjer ITMS og Amazon til butikkar for meg, og gjer at eg heller brukar pengar der.
05/06/2008 at 10:04
Eg trur leseplater kjem til å slå an. Berre no i mai så kom det fleire nye typer:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_e-book_readers
Det er veldig lovande spesifikasjonar på desse no, og brukarforuma visar at folk som har prøvd desse er jamt over nøgde. Det går ganske raskt framover med utviklinga no for tida. Men det er nok mest nisjer som treng dette førebels. Pocketbøker kjem sikkert til å vere favoritten for lesing av romanar og slikt i lang tid. For tunge pensumbøker derimot så trur eg det ikkje går så lenge før dette er normen. Her er jo folk litt unge av seg også, og då går det litt fortare å ta opp nye arbeidsmåtar.
05/06/2008 at 11:46
Eirik:
“Energisnåle”, Eirik? Begynt å skrive svensk, nå? 😉 Eller har jeg gått glipp av en svorsk nyorddannelse her?
Ellers har jeg selv en klar preferanse for også å lese faglitteratur i papirbasert “mursteinsform”, det være seg lærebøker eller databøker/datablader (NB, for ikke-elektronikere: “databøker” her i betydningen “bøker/hefter med ingeniørmessig detaljbeskrivelse av komponenter”—alt fra enkelttransistorer til mikroprosessorer, GPS-mottakerkretser, MP3-dekodere, osv.).
Mtp nevnte databøker er den ideelle lesemåte for meg å ha et papireksemplar til fordypning og notater—får mye mer roen over meg til konsentrasjon og kritisk gjennomgang av stoffet på den måten—pluss en tekst-/PDF-fil til kjapp søking; nettstedet til leverandøren er jo også greit ifm rettelser og oppdateringer av papirutgaven.
Er temmelig sikker på at mange andre fagfolk føler det samme savnet av papirmanualene som meg, ut fra min erfaring fra arbeidslivet. Etterhvert som komponentleverandørene har sluttet å tilby databøker i papirform (paperback), har man vært nødsaget til å skrive ut og binde inn bøkene selv—mange av oss savner dypt og inderlig den tiden da man fikk oppdaterte bøker fritt tilsendt fra leverandøren (ofte i store tunge postsekker fra opprinnelseslandet, typisk USA, til Norge, helt gratis på forlangende). Nuvel, nok mimring…
Stig A.: jeg tror absolutt at feltmanualer av typen flight books og service-/reparasjonshåndbøker for fly-/bil-/&c-mekanikere egner seg ypperlig på robuste leseplater. Er de i tillegg trådløsnettilkoblet (etterhvert en selvfølge), bør man jo også være sikret at mekanikerne til enhver til følger oppdaterte prosedyrer. Mener faktisk å huske at det har skjedd ymse ulykker av varierende alvorlighetsgrad pga manglende oppdatering av flyservicemanualer opp igjennom tiden. E-bøker og leseplater kan altså redde liv, no less!
En tilleggsfordel med slike enheter er selvfølgelig at man kan legge enkle animasjoner for instruksjon/assistanse og kontroll av service og reparasjon, direkte inn i bøkene, sammen med sjekklister hvilkes avkryssinger og signaturer overføres tilbake til flyets og selskapets servicedatabase umiddelbart etter operasjonen. Sparer til og sikrer kontroll/oppfølging/delebestilling.
Og, jepp, “A Young Lady’s Illustrated Primer” er helt klart kongen (dronningen?) blant universal-lese-og-lære-dingser. Punktum. Skulle likt å ha en tilsvarende “A Semi-Youngish Geek’s”-utgave av den, ja. 🙂
05/06/2008 at 11:58
Kjell: Bruken av ordet “snål” på norsk i denne sammenhengen er vanligere enn man skulle tro, noe som bekreftes av selektiv googling. “Bensinsnål” er enda vanligere, forøvrig. 😉
06/06/2008 at 10:26
Den kjente økonomen Paul Krugman dette i dagens New York times:
“(There’s an old Brazilian joke: “Brazil is the country of the future — and always will be.” E-books have been like that.) But we may finally have reached the point at which e-books are about to become a widely used alternative to paper and ink.
That’s certainly my impression after a couple of months’ experience with the device feeding the buzz, the Amazon Kindle.”
“But they’ll have to find a way. Bit by bit, everything that can be digitized will be digitized, making intellectual property ever easier to copy and ever harder to sell for more than a nominal price. And we’ll have to find business and economic models that take this reality into account.
It won’t all happen immediately. But in the long run, we are all the Grateful Dead. ”
http://www.nytimes.com/2008/06/06/opinion/06krugman.html?ex=1370404800&en=c60ddb0ff4f82f9d&ei=5124&partner=permalink&exprod=permalink
06/06/2008 at 13:48
I was there! Og selv om jeg kanskje skjønner hva han mener, tror jeg alikevel at boka nok vil leve ei god stund til. 😉 Jeg ser flere problemer i tilknytning til digitale bøker. Da spesielt som bibliotekar. Hva med holdbarhet? Og muligheten til å låne ut? Må man da kjøpe alle bøkene sine, for så å laste dem over på ei leseplate? Og hva med bevaring for ettertiden, vil den være god nok?
06/06/2008 at 14:05
Manuell trackback: http://bergesbetraktninger.blogspot.com/2008/06/leseplater-i-skolen.html
06/06/2008 at 19:26
Pål: Siden vi først er der at vi poster pekere, kan jo jeg slenge på denne fra The Economist, som sin optimistiske tone til tross er kaldt vann i blodet på leseplateoptimister. Vi snakker små omsetningstall og langsom utvikling. En setning som “But Kindle and its kind are merely the first generation of a product that is sure to evolve quickly in the coming years” avslører at artikkelforfatteren er uvitende om at Kindle ikke representerer første generasjon av leseplater. Bare det sier sitt om hvor lav profil dette området har hatt…
14/01/2009 at 05:29
Jeg ser at denne artikkelen er gammel. Men jeg føler allikevel for å kommentere. Kanskje ett forsøk på å få folk til å innse hvor god en leseplate kan være? Hehe
Jon Bing (hvem han nå er) virker kanskje overivrig. Men at toget har gått fra leseplaten, der tror jeg du tar feil. Sant nok så ser jeg problematikken i hele greia med leseplaten. Men i bunn og grunn er konseptet utrolig genialt, lite sammenlignbar med mini laptoper som mange mener.
Eneste som skorter er den teknologiske utviklingen, leveringssystem av e-bøker, og evnen til å holde seg til ETT drm format. Kindle fra Amazon har gjort noe stort faktisk. Problemet for alle utenfor USA er at man ikke kan bruke det. Og Kindle ser jo ikke særlig pen ut da.
Som nevnt over så kan man ikke sammneligne formatet leseplater har med laptoper eller mini laptoper. Ganske enkelt på grunn av formfaktor og levetid på batteri. For ikke å nevne at en laptop gjerne tar lenger til å starte opp å gjøre klar og har også en annen funksjon enn leseplate som har spesifikke funksjoner.
Med formfaktoren og batterilevetiden til en leseplate så er den mye mer mobil på den måten at man ikke nødvendigvis er avhengig av å ha en veske for å ha den i. Man kan enkelt legge den på innsiden av jakkelomma (alt etter størelsen man kjøper). Den veier lite og tar evt lite plass og vekt i veska. Og du er ikke avhengig av å måtte finne deg en kontakt hver 2. time hvor enn du er. Sitter du på toget fra oslo til Åndalsnes så kan du sitte hele veien å lese. Når du kommer frem så er det bare å legge lesplata på innerlomma. Minilaptopen må lades, bootes, og det tar også tid å slå den av. i tilleg til at du er avhengig av å ha noe å ha den i.
Det andre store problemet er at dagens leseplater ikke har noe å still opp mot gode gammle bøker når man sitter å skriver en akademisk oppgave eller noe sånnt og er avhengig av å lett kunne hoppe fra mange sider etc. Eks fra stikkordslista til midt i boka på ett blunk.
Bortsett fra att dagens leseplater er upraktisk i akademisk/forsknings bruk så kan man glatt erstatte bohandler med ett system som Amazon har. Men så lenge utviklerene er treige, dyr pris, og dårlig til å markedsføre seg. Og folk generelt ikke ser verdien i leseplata så kommer det til å ta en lang stund før det blir vanlig.
Egentlig er det synd. For med leseplate som ett skikkelig standard bokformat så kunne vi spart miljøet for mye. Forestill deg 20 år med en leseplate fra barn av i forhold til alle barnebøkene, skolebøkene, litteraturen du lese etc. Tenk på all resursen som blir brukt til det i forhold til å oprettholde en server hvor hundretusenvis av mennesker kan laste ned ebøker trådløst eller via usb.
Mulighetene er mange. Det er bare liten vilje.
14/01/2009 at 08:39
> Mulighetene er mange. Det er bare liten vilje.
Nettopp. Den teknologiske og forretningsmessige utviklingen har omtrent stoppet. Som blogget mange ganger her, er platene og bøkene for dyre og for bundet opp i DRM til at konseptet vil ta av. Synd, men sånn ser det ut pr. nå.