Skjermlesing i lite format

Anders Brenna skriver entusiastisk om å lese på mobil, og jeg ønsker ham hjertelig velkommen i klubben. Helt siden jeg gikk til anskaffelse av min første PDA, en Psion 3 i 1994, har jeg regelmessig lest bøker på små skjermer. Den aller første var Edgar Rice Burroughs’ The Gods of Mars, en herlig tidstypisk science fiction-historie som blant annet inspirerte Carl Sagan. Denne og tusenvis av andre titler finnes tilrettelagt for mobiltelefoner på mnybks.net. Har du wifitelefon eller 3G betalt av jobben, er det mobiltilpassede nettstedet en utmerket kilde til lesestoff når man er på reise (jamfør filstørrelsene til høyre).

Anders er innom de fleste gode argumentene for å lese på mobil, og er så nær, så nær ved å nevne Eirik-ordet “dødtidsmedium”. :-) En svært nyttig (og for meg uunnværlig) funksjon han ikke nevner, er autoscroll. Kort sagt innebærer det at ebokleseprogrammet lar teksten rulle over skjermen i et tempo som passer deg. Med tanke på at en vanlig roman fort blir på noen tusen sider i mobilformat, sparer det både tommel og mobiltastatur. Om mobilen har et stativ eller underlag den kan lenes opp mot, kan man faktisk lese en bok uten å ta i mobilen i det hele tatt.

Siden teksten ruller jevnt og trutt over skjermen, nytter det ikke å hoppe over setninger eller avsnitt (bare innrøm det, du gjør det du også). Dermed oppdager du svært fort om en bok virkelig er engasjerende eller ikke. Er den det, vil tekstrullingen hjelpe deg til å komme inn i en god leserytme. Hittil har jeg bare oppdaget to ulemper med funksjonen. Hvis jeg sovner fra boka, står den gjerne på siste side når jeg våkner. Og når jeg stopper tekstrullingen, får jeg en kortvarig og ubehagelig opplevelse av at teksten ruller motsatt vei.

Espen kommenterer også saken, og lurer på om han skal konvertere bloggen sin til Mobipocket-format for å bli leselig på T-banen. Det er heldigvis ikke nødvendig. Bloglines har et utmerket mobilgrensesnitt på m.bloglines.com, og alt man trenger å gjøre for å få f.eks. Tversover i mobilvennlig fulltekst er å krysse av for “Complete Entries” i “Display Preferences” under “Edit Subscription”. Det eneste som mangler for å gjøre den opplevelsen komplett, er autoscrollfunksjonalitet i nettleseren. Hører dere, Opera-folk?

6 thoughts on “Skjermlesing i lite format

 1. Jeg beklager at jeg ikke skrev “dødtidsmedium” i blogginnlegget. :-) Jeg bruker det ofte når jeg sdiskuterer med folk, og jeg henviser alltid til deg (muntlig sitatpraksis).

  Jeg får vel oppdatere innlegget så alt blir som det skal være.

 2. Hehe, takker for det – det øker Googlejuicen! Fikk en henvendelse fra en journalist forleden som også brukte ordet. Kan se ut som om dødtidsmedier har marginalt større sjanser til å slå gjennom enn springmais… :-D

 3. Jeg har en htc tytn og har prøvd å lese bøker på den, men skjermen blir for liten til at jeg klarer å holde på konsentrasjonen. Det blir for mye blaing.

  Nå venter jeg på at irex iliaden min skal lande i hjemmet mitt i håp om at det funker bedre :-)

 4. Det er nok her eg hoppar av den teknologiske utviklinga, Newth. Eg opplever det slik at forskjellige media påverkar tekstforventningane mine, og ikkje minst konsentrasjonen.
  På papir tåler eg mykje tekst, på skjerm lite, på mobil minst.
  Lange mobiltekstar gjer meg rastlaus, sikkert fordi eg forventar ein kortfatta sms. Kan hende er eg gammal, kan hende er eg snart med igjen. Kven veit.

  Eg har i alle fall noko å gjere klokka elleve den 29.05 på Lillehammer, og har merka meg at du har noko å gjere klokka ti. Kjekt. Kan hende spring me forbi kvarandre på gata. Då skal eg heilt klart helse, i alle fall litt sånn viruelt.

 5. Avil: Det kan kanskje også skyldes typen mobil du har lest på? De aller minste mobilskjermene syns jeg også blir ubehagelige å lese på (jeg later som om det ikke har noe med alderen å gjøre), jeg må opp i en oppløsning på 320×240 (som jeg har nå på min Nokia E61i) før det begynner å monne.

  Ifølge den siste beskjeden jeg har fått, er mitt arrangement på torsdagen avlyst. Men jeg kommer til å være der alle de andre dagene. Lillehammer er en liten by, så om du er der skal jeg sikre meg ved å hilse pent på alle som ser litt crossover-forfatteraktige ut. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA