Aftenposten melder melder at siste utgave av den internasjonale leseferdighetsstudien PIRLS (studien finnes her, i PDF-format) er dårlig nytt for Norge: siden 2001 er ikke leseferdighetene eller holdningene til lesing endret blant norske fjerdeklassinger, vi ligger fremdeles langt etter naboland som Danmark og Sverige og bare såvidt foran Romania og Georgia. Nå er det forlengst konstatert at det ikke finnes noen “Harry Potter-effekt” blant unge lesere, men resultatet bør likevel være til ettertanke og ikke så rent liten fortvilelse for de mange som jobber med barn og litteratur i Norge.
Her i landet stoler vi jo ikke på at underholdende mursteiner alene skal skape interesse for lesing. Vi har et vidtfavnende apparat for lesestimulering, fra statsfinansierte tiltak som Foreningen Les, den Kulturelle skolesekken og Norsk forfattersentrum, til tusenvis av entusiastiske lærere, bibliotekarer og assorterte kulturarbeidere på lokalt plan. Det offentlige har siden forrige PIRLS-undersøkelse i 2001 brukt flere hundre millioner kroner på å lokke unger til å lese med lesekonkurranser, gratisbøker og forfatterbesøk, og forlagene og forfatterne har stilt opp ved å produsere spennende og morsomme bøker til en rimelig penge. Paradigmet om at det viktigste ikke er hva man leser, men at man leser, er blitt dominerende.
Og det målbare resultatet av alt dette arbeidet? Ingenting, tydeligvis. I noen statsstøttede bransjer ville dette bli sett på som et legitimitetsproblem (de store bevilningene til litteraturen motiveres blant annet med behovet for lesetrening), og ført til en gjennomtenkning av strategien. Så kommer ikke til å skje i dette tilfellet. Bokbransjen er altfor opptatt av å klappe seg selv på ryggen, jamfør dette intervjuet med Gyldendal-direktør Geir Mork. Eller denne uttalelsen fra Dana Gioia fra USAs National Endowments for the Arts, som respons på nok en studie (“To Read or Not to Read”, PDF) som viser kraftig nedgang i lesingen blant unge amerikanere:
De som leser litteratur, trener mer, de besøker flere kunstgallerier, de holder seg i større grad oppdatert om hva som skjer, og det er større sannsynlighet for at de stemmer ved presidentvalg. […] Det burde avlive myten om at lesing er en passiv aktivitet. Folk som ikke leser, som i stedet ser på TV, surfer på Internett eller spiller videospill, ser ut til å være veldig mye mer passive.
I tillegg er vi boklesere mye snillere mot hundevalper, og vi hjelper gamle damer over gata. Kan du fatte og begripe hvorfor det store flertallet ikke ønsker å være som oss?
29/11/2007 at 13:05
Det er akkurat dette med lesing som bekymrer meg mest i oppdrager rollen. Subjektivt sett med min sønns øyne virker det som om lærere og tiltak ikke er helt i takt med tiden og rett og slett bare kjeder livet av de unge.
Nå ser jeg imidlertid litt lys i tunnelen. Det virker som om det å lese på PCen – altså søke info på internett og lese det der og da – er mer aktuelt. PCen og internett brukes ikke kun spill og sosialt nettverk men også informasjonsinnhenting – og tildels dype studier. Det er bra.
Men, dette med glede over skjønnlitteratur og de konsekvenser det har for vår almenndannelse, se det er en annen sak. (Snille med dyr osv…)
Jeg konstaterer at vi ikke treffer hjertene til de unge og det har veldig mye med formatet og formen på vår voksne kommunikasjon om temaet.
Nå er jo min sønn bare ett eksempel – og jeg ser jo at han kanskje ikke er det beste ekspemplet. Jeg mener, han foretrakk at jeg leste fra “Jakten på sannheten” mye heller en vanlige barnebøker. Jo mer detaljerte tekniske fakta – jo bedre 🙂 Det er koselig sengelektyre det!
29/11/2007 at 13:37
Jøss, dette var nesten den samme kommentaren som jeg ville skrevet:-) Opplever også hjemme hos meg at Eirik sine bøker om matte, planeter og vitenskap slår bedre an enn veldig mye “målgrupperettet” norsk skjønnlitteratur for gutter. Men det er fortsatt ingenting som slår Roald Dahl og Tove Jansson, takk og lov.
Om jeg skal være helt ærlig så føler jeg vel at alle i bokbransjen på mange måter får som fortjent. Viljen til fornyelse og utvikling har vært såpass liten at når samfunnet rundt har rast avgårde så har bokbransjen kost seg i en statsstøttet boble og ikke følt noe som helst ansvar eller press på å se på tallenes tale og virkeligheten der ute.
Selve bokformatet er et veldig godt eksempel. Da jeg foreslo for forlagene for ti år siden å gi ut bøker i CD-cover format og selge i platebutikker etc. så ble jeg møtt med hevede øyenbryn og tunge sukk om at dette forsto jeg ikke, bøker kan bare selges i bokhandel og formatet måtte være sånn som det var.
Vel, nå når ser vi konturene av en generasjon som leser mindre bøker, og har dårligere målte lesekunnskaper, så
må jeg, selv om jeg er en del av det etablissementet som er ansvarlig, peke på det som den svenske bibliotekforeningen sier, skolebibliotekene er for dårlige, den frie lesestimuleringen har for dårlige kår (og når bokbåten nå trues med nedleggelse så blir de enda dårligere) og ressursene brukes på litteraturhus og prosjekter istedet for å bygge opp den daglige varige virksomheten som skal holde noen generasjoner.
29/11/2007 at 16:58
Thomas: Du er inne på noe vesentlig, og det gjelder sannelig ikke bare lesestimulering. Norsk offentlighet er i stor grad preget av en blanding av selvgodhet og skippertaksmentalitet: lange perioder der vi høylydt proklamerer for oss selv og verden hvor flinke vi er, avbrytes av paniske tiltak for å rette opp feila fra igår når de plutselig kommer for en dag (Kunnskapsløftet, anyone?) I skippertaksfasen har vi en tendens til å gå for stuntpregete tiltak, med fokus på enkeltpersoner, konkurranser o.l. All erfaring viser at det ikke er slik man skaper varige endringer – det som trengs er jevnt arbeid over tid. Påbud om skolebibliotek (med kvalifiserte bibliotekarer og ikke avdankete lærere, selvsagt) i alle skoler vil sannsynligvis være langt mer effektivt for å øke lesekompetansen i norsk skole, men min erfaring fra NBF-arbeidet viser med all mulig tydelighet at det ikke betraktes som sexy nok til å komme på den politiske radaren.
Bente: Hyggelig å høre at du likte “Jakten”. Siste nytt på den fronten: boka er nå blitt kjøpt av et indisk forlag, og skal etter planen lanseres på hindi og engelsk. Okei, det var kult å se boka på koreansk og kinesisk, men hindi! 😀
30/11/2007 at 08:23
Litt deprimerende å bl gjennom en katalog jeg fikk i postkassen: “jul-libris”. Fikk inntrykk av at halvparten av tilbudet var filmer 🙁
04/12/2007 at 14:53
Halloen!
Nei, dette var både nedslåande og urovekkande.
Like før Elvis døydde kom to tidlegare livvakter ut med ei bok som heitte “Elvis-what happened?”.
Eg kom til å tenkje på den når eg såg resultata frå både PIRLS og PISA, og spør både meg sjølv og andre: “Gi rom for lesing – kva skjedde?”
TCB
Stig Elvis Furset
04/12/2007 at 15:07
Nå ser jeg jo at lesestimulerernes fremste representanter er ute og etterlyser mer penger til litteraturformidling. Med andre ord: mer av det som ikke har gitt merkbare resultater. De positive resultatene i f.eks. Bærum og Oslo viser at det går an å gjøre noe med ungers lesekompetanse, hvis man satser systematisk i klasserommet. Her er jeg for en gangs skyld enig med kulturministeren: meningen med den Kulturelle skolesekken kan ikke være å heve lesekompetansen. Det er simpelthen å kreve for mye av ordningen. Snarere enn å kjempe for flere forfatterbesøk og lesekonkurranser, burde fokus være på skolebibliotekene. Eller om man vil: systematisk arbeid med fast finansiering framfor prosjektbaserte, entusiasmedrevne lesestunt.
Noe helt annet, Stig Elvis: Hva er ditt syn på det legendariske 42 000-kaloriers Elvis-smørbrødet? Det er jo en veldig en utbredt historie (google “Elvis 42000 calories”), men regnestykket er så himmelropende galt at jeg er tvilende til hele greia… 😉
05/12/2007 at 15:03
Halloen!
Tja, no er ikkje eg noko særleg god på kaloriteljing, men synest at dette talet er noko høgt. Eg hugsar eg såg ein dokumentar ein gong der husholderska til Elvis viste oss den faste frukosten ho brukte å lage til han. Den var stor, ja. Men etter å ha ete frukost i Statane i tre samanhengande veker i sommar: den var ikkje SÅ stor heller…og det var ikkje uvanleg å sjå folk som er adskillig feitare enn det Elvis var, og var svært levande. Når det gjeld Elvis og den påståtte fedmen, så trur eg pilleinntaket var av større tyding enn matinntaket, i form av biverknader.
Men glad i mat var han. Det kan ein ikkje underslå. Og ei av dei beste historiene er om den gongen han drog med seg The Memphis Mafia på fyketur frå Memphis til Denver i eins ærend for å ete ein baguett som heiter “Fools Gold”. DEN baguetten kan sikkert ha inneholdt ein del kaloriar, og visst må den ha vore god, men at retten var ein matvane? Nei. 🙂
TCB
Stig Elvis Furset