Aftenposten melder at nettbokhandelen Bokkilden ønsker å gi kunder som kjøper fullprisutgaver av papirbøker, lydbøker i mp3-format med på kjøpet. Tanken er at du umiddelbart etter å ha betalt for papirboka med kredittkortet, får tilgang til en digital lydversjon du kan lytte til mens du venter på at p-boka ankommer i posten. Så kan du ganske enkelt fortsette å lese på papir der lydboka slapp – en prosess som kanskje kan kalles “hybridlesing”. Du finner ingen varmere tilhenger av innovasjon i bokbransjen enn undertegnede, men jeg ser likevel endel skjær i sjøen her.
For det første nekter jeg å tro at forfatterne vil gå med på at eksemplarbegrepet utvannes. Direktør Elisabeth Sellevolds uttalelse om at “men vi ser det som at du har kjøpt én bok, du får den bare i to formater” er i tråd med det mange brukere føler, men forfatterne kan med loven i hånd sette en stopper for det. Med andre ord: Bokkilden må betale ekstra, om dette skal bli noe av. Dernest stusser jeg over den teknologiske løsningen. Det kan se ut som om man både skal kunne laste ned til datamaskin og mobil. Men det sies ingenting om hvem som skal betale nedlastingskostnadene over mobilnettet, som kan balle på seg når vi snakker om lydfiler (et problem Amazon har løst på en elegant måte).
Men uansett skal Bokkilden ha ære for at de tar et initiativ som klart og tydelig signaliserer at norske nedlastbare lydbøker i bunn og grunn ikke er så dyre å produsere. Det vil gjøre det vanskelig å forsvare en salgspris som ikke bare ligger over papirboka, men faktisk over prisen på den ekvivalente CD-utgaven. Sistnevnte peker går til netthandelen til produktet Digibok. Ikke hørt om det, sier du? Ifølge Aftenposten er den dedikerte lydbokspilleren allerede en stor suksess, og det er bestilt 83 000 enheter til julesalget. Du vil finne Digibok i din nærmeste Coop, ICA eller Rema. Med hele 31 titler til salgs og et slagord som dette kan det umulig slå feil:

Hvem ville ikke ønske seg en Digibok i gave?