Aftenposten melder at nettbokhandelen Bokkilden ønsker å gi kunder som kjøper fullprisutgaver av papirbøker, lydbøker i mp3-format med på kjøpet. Tanken er at du umiddelbart etter å ha betalt for papirboka med kredittkortet, får tilgang til en digital lydversjon du kan lytte til mens du venter på at p-boka ankommer i posten. Så kan du ganske enkelt fortsette å lese på papir der lydboka slapp – en prosess som kanskje kan kalles “hybridlesing”. Du finner ingen varmere tilhenger av innovasjon i bokbransjen enn undertegnede, men jeg ser likevel endel skjær i sjøen her.
For det første nekter jeg å tro at forfatterne vil gå med på at eksemplarbegrepet utvannes. Direktør Elisabeth Sellevolds uttalelse om at “men vi ser det som at du har kjøpt én bok, du får den bare i to formater” er i tråd med det mange brukere føler, men forfatterne kan med loven i hånd sette en stopper for det. Med andre ord: Bokkilden må betale ekstra, om dette skal bli noe av. Dernest stusser jeg over den teknologiske løsningen. Det kan se ut som om man både skal kunne laste ned til datamaskin og mobil. Men det sies ingenting om hvem som skal betale nedlastingskostnadene over mobilnettet, som kan balle på seg når vi snakker om lydfiler (et problem Amazon har løst på en elegant måte).
Men uansett skal Bokkilden ha ære for at de tar et initiativ som klart og tydelig signaliserer at norske nedlastbare lydbøker i bunn og grunn ikke er så dyre å produsere. Det vil gjøre det vanskelig å forsvare en salgspris som ikke bare ligger over papirboka, men faktisk over prisen på den ekvivalente CD-utgaven. Sistnevnte peker går til netthandelen til produktet Digibok. Ikke hørt om det, sier du? Ifølge Aftenposten er den dedikerte lydbokspilleren allerede en stor suksess, og det er bestilt 83 000 enheter til julesalget. Du vil finne Digibok i din nærmeste Coop, ICA eller Rema. Med hele 31 titler til salgs og et slagord som dette kan det umulig slå feil:
Hvem ville ikke ønske seg en Digibok i gave?
26/11/2007 at 13:27
Som forbruker føler jeg at dette umiddelbart gir mening.
Med både tekst og lyd blir produktet mer anvendelig, og en kan til enhver tid velge hvilket fomat som er mest passende. Papirbok på sofaen, lydbok på T-banen… Jeg ville helt klart kjøpt flere bøker om de kom som hybrider.
Likeledes vil det for meg være ganske uaktuelt å kjøpe både papirbok og lydbok til sine respektive fullpriser. Jeg føler at det er innholdet jeg betaler for, ikke formatet. Som på CD-plater, der man gjerne ripper til mer anvendelige formater. Det er noe mer jobb å “rippe” en bok, dog.
Kanskje blir kompromisset å betale et mindre gebyr for å dekke de ekstra kostnadene for et tilleggsformat.
At man som mobilbruker betaler for datatrafikken er uansett et forbigående fenomen, det finnes allerede flere fastpris-alternativer.
26/11/2007 at 13:41
Gode poenger, Eirik. Det interessante her er at bokbransjen åpenbart ikke er enig med seg selv om hva en digital lydbok skal koste: spennet mellom Bokkildens hypotetiske 0-kronersbok og Anne B. Ragde til 399 i Digibok-butikken er stort, for å si det mildt.
Ellers vet vi jo at spørsmålet om lydbok via mobil har vært oppe tidligere i år, og da var tydeligvis intensjonen at brukerne skulle betale standard 3G-trafikktakst. Det blir fort veldig dyre lydbøker av slikt…
26/11/2007 at 14:57
Nja, det er jo ikke en 0-kronersbok hvis kjøperen må betale den fulle prisen for en innbundet bok. Du burde dermed ha betalt for åndsverket, og får en ekstra distribusjonsform på kjøpet (eller til en mindre tilleggspris). Det er vel helst denne tankegangen som ikke helt har fotfeste i bransjen…
Jeg tror det ville vært interessant å definere prisen på åndsverket og distribusjonen hver for seg. Slik at hver enkelt forbruker kun betalte én gang for det samme åndsverket, og deretter for de respektive distribusjonsformene.
Samme med musikk eller film.
Dette fra et forbrukerståsted. Fra et kommersielt ståsted bør det ikke være urimelig å anta at de færreste vil kjøpe det samme åndsverket flere ganger, for å dekke hvert aktuelle format. Det betyr at hybridboka antakelig er mer salgbart enn hvert format solgt for seg. Er det ikke best å innkassere dette mersalget med det samme, heller enn å håpe på at forbrukerne en dag vil betale 700 kroner for den samme boka i to formater? Eller over tusenlappen for å få eboka også?
Det er i hvert fall på tide å tenke noen skritt videre, og umiddelbart ser det ut til at Bokkilden er inne på noe riktig.
26/11/2007 at 15:13
Jeg må innrømme at jeg ikke har en eneste lydbok. Min første reaksjon som forbruker var at det hørtes rimelig ut å få produktet i to formater. Men selv om åndsarbeidet er det samme er det vel noen som har lest inn boken, altså et kunstnerisk tilleggs produkt? Eller er det ekle maskiner stemmer vi hører?
Dersom vi tar utgangspunkt i at det kreves noe ekstra innsats utover materialet til CD og maskinelle prosesser så er det vel ikke rimelig at man betaler noe ekstra. Som forbruker ville jeg akseptert en noe høyere pris for begge deler, men ikke så veldig mye.
For promotering av åndsverket virker det ikke dumt å legge til dette lille ekstra. Hvordan produsentene av åndsverket og det eventuelle kunstneriske tillegget får kompensert for dette er en annen sak. Jeg ser det nå kun fra forbrukerens ståsted.
27/11/2007 at 10:09
Fra et miljøperspektiv virker dette digibok-prosjektet om mulig enda mer tullete enn papirbøkene. Jeg mener, en mp3-spiller per bok? Skikkelig 2006 altså.
27/11/2007 at 23:22
Er vel litt vanskelig å si hvor mye dårligere karbonregnskapet for Kindlen blir når man legger til brikkesettet og uttaket for en MP3-spiller. Det ser uansett ut til at den bare spiller i shuffle-mode, så spørsmålet er hvor mange som kommer til å bruke den. 😉
28/12/2007 at 09:03
Mer om digibok her: Har vi bruk for denne duppeditten?
28/12/2007 at 10:46
Takk for pekeren, Rune. Hva annet kan jeg si enn: dæven, dette var mye verre enn jeg trodde. Men siden 1 spiller = 1 bok (!), forklarer det hvorfor man importerte 83 000 enheter til jul. Jeg antar at man kan spille av lydbøkene flere ganger, og hvis så er tilfelle, er det eneste positive med denne teknologien at brukerne fritt kan gi lydbøkene videre til andre.