Tore Renberg går til frontalangrep mot Torgrim Eggen i Dagsavisen, fordi Eggen nylig tok til orde for at flere forfattere burde vurdere å selge bøkene direkte på nettet (som Espen allerede gjør, med andre ord). Nå vil jeg tro at en som hater internett neppe har det beste utgangspunktet for å uttale seg om nettdistribusjon av tekster, og det bekreftes da også av denne mildt clueløse uttalelsen:
Jeg slipper ikke noe ut på det digitale markedet før det er 100 prosent kopibeskyttet. Om så forlaget mitt skulle finne på å gå heldigitalt, blir det uten meg, om ikke mine bøker kan sikres mot uautorisert kopiering og fildeling. «Charlotte Isabel Hansen» kommer på lydbok nå, og om dette ikke sikres ordentlig, blir det min siste lydbok.
Jeg skal la den vanlige argumentasjonsrekka om kundeuvennlig og teknisk poengløs DRM-beskyttelse ligge i denne omgang, og isteden bare nyte – ja nyte, sier jeg eder – ironien i at Tore Renbergs “Charlotte Isabel Hansen” naturligvis ble sluppet som vanlig lyd-CD. Hva mer er: mange av hans tidligere bøker er utgitt i samme Piratebay-vennlige format, og for dem som er for slappe til å rippe finnes “Mannen som elsket Yngve” til og med som MP3-bok.
Dobbelt ironisk er det at Renberg i Dagsavisen-intervjuet framstår som en nesegrus forlagslojalist. Mens det altså er stadig mer som tyder på at forlagene i praksis ikke gjengjelder den rørende lojaliteten. Ikke bare utgir de et økende antall lydbøker på CD og som nedlastbare MP3-filer, men forlagseide Bokklubben har altså nå startet salg av DRM-fri musikk i stor skala. 😉
19/09/2008 at 08:31
Æh, dette forstod jeg ikke helt… Renberg sier at ingenting fra ham skal slippes på lyd uten kopisperre, samtidig som han gis ut på CD og Mp3? Han har ikke så mye peiling på data den mannen? Eller gis CDene ut med kopibeskyttelse? Jeg trodde da Marit Larsens CD var den siste med sånt tull?
19/09/2008 at 10:09
Du har helt rett, John, det er ganske ubegripelig. For meg blir dette også et spørsmål om holdning og konsekvens: når man går så sterkt og prinsipielt ut mot en kollega som Renberg gjør her, burde han for skams skyld også gå imot forlagenes bruk av CD og MP3. Slik det er nå, virker det jo bare som han tar en det er lett å ta (en kollega), mens han lar de mektigste aktørene i bransjen slippe unna…
19/09/2008 at 12:31
Renberg må nok bare leve med at litteratur i framtiden kommer til å distribueres digitalt. Det spennende er om e-bøkene kommer til å herme etter dagens papirbøker, eller om elektroniske bøker kommer til å skape en ny og annerledes litteratur som kan leve ved siden av den tradisjonelle boka.
19/09/2008 at 14:46
Jørgen: Dette er jo en diskusjon man har begynt å få i USA etter lanseringen av Kindle. Og ting tyder på at enkelte forfattere har begynt å lansere gratis beta-versjoner av sine verk, for eksempel. Men som alltid med ny teknologi, er det først når folk og teknologi har fått samvirke en stund, at vi virkelig ser de innovative løsningene.
19/09/2008 at 15:03
Til orientering:CD-lydbøker fra Lydbokforlaget produseres uten kopisperre, dette for at kjøperne skal kunne velge hvilket medium de ønsker å høre lydboka på. Lydbøker som selges som MP3-filer er vannmerket, slik at eventuelle fildelere kan oppspores. I Lydbokforlaget jobber vi stadig med å finne bedre løsninger på fildelingsproblematikken.
19/09/2008 at 15:09
Louise: Takk for svaret. Vannmerking har jeg forøvrig få innsigelser mot, så lenge ikke metadataene er av en slik art at det kan skade kjøperen av filene hvis de skulle komme på avveie (ved f.eks. tyveri av PC eller iPod).