I dagens Aftenposten er det gjengitt en tre uker gammel sak fra Stavanger Aftenblad der denne saksopplysningen dukker opp:
Neste solformørkelse over norsk område etter det blir i år 2126, altså om 118 år. Med andre ord er det en sjelden begivenhet som skjer over Svalbard om 21 dager, sier den kjente astrofysikkeren [sic] Knut Jørgen Røed Ødegaard til Aftenbladet.
Dette er altså feil, feil og atter feil. Jeg vet ikke om det er gått galt under siteringen, eller om det er Knut Jørgen som har levert uriktige opplysinger. Hvorom alt er: den 20. mars 2015 kan man fra Svalbard se en total solformørkelse. Og man trenger ikke å være i fly over Kvitøya, jamfør NASA-animasjonen under, der den lille svarte prikken helt tydelig sveiper over Svalbard.
Dagens irritasjonsmoment: Aftenposten siterer journalist Jan Petter Helgesen, men oppgir ingen egen adresse jeg kan henvende meg til for å rette opp feilen. Sammenligner man den totale mangelen på vilje til kommunikasjon med leserne, med måten denne Dagbladet-journalist Birger Emanuelsen følger opp reaksjonene på sin artikkel om Gandhi, har man nok en bekreftelse på at Aftenpostens slagord på nettet burde være “Alltid etter”. Jaja, de er best på quiz, det skal de ha. 😉
Oppdatering: Fant en Aftenposten-artikkel om formørkelsen som gjentok feilen, men der journalistens epostadresse var oppgitt. Jeg kontaktet vedkommende og fikk raskt og hyggelig svar. Så nå er feilen rettet i den artikkelen, i det minste.
31/07/2008 at 16:03
Hørte Ødegaard nevne solformørkelse i 2015 i dag på TV2 i allefall, så det kan umulig være at han er uvitende om den i allefall. 🙂
31/07/2008 at 16:30
Det er bra. Jeg hadde vanskelig for å tro at han kunne bomme på dette, da formørkelsestabellene er ganske velkjente blant oss astrofysikkere. 😉
31/07/2008 at 19:45
118 agurkår?
Vi får skylde på varmen, og avspore med en diskusjon om formørkelsen på Bouvetøya i 2094 skal telle eller ikke. 🙂
31/07/2008 at 19:59
I artikkelen i Aftenbladet http://web3.aftenbladet.no/innenriks/article667225.ece er byline lenket til epostadressen. For tre uker siden svarte han til meg at “eksperten Ødegaard” mente solformørkelsen bare ville være total fra Nordpolen. Det er muligens bare journalisten som har blingset. At Kvitøya og resten av Svalbard er norsk område, er dog en sannhet med modifikasjoner.
31/07/2008 at 20:19
Erik: Takk for pekeren, jeg fant den ikke ved søk i Sesam. Interessant med det journalisten sa, da det jo rett og slett ikke stemmer. Jeg vet at andre i fagmiljøet har stusset over den uttalelsen. Det siste er jeg forøvrig helt enig med deg i. Det skal liksom strekkes så langt det hele, for å gjøre dette til Norgeshistorie. Skjønner ikke at det er nødvendig: en solformørkelse er en fin astronomisk begivenhet i seg selv, om ikke den også skal sette “spor i sjelen”… 😉
31/07/2008 at 21:24
Har fulgt med på bloggen din lenge og synes det er interessant å lese.
I det siste har jeg merket negative undertoner mot Røed Ødegaard. Har du noe i mot han eller? 😀
31/07/2008 at 23:37
Ingenting imot Knut Jørgen personlig, men som astrofysiker syns jeg det er helt greit å påpeke det når en veldig synlig fagkollega er upresis eller overdriver. Enten det er en påstått dødbringende stjerne eller en giganteksplosjon over Nord-Norge. 🙂
01/08/2008 at 20:31
Men det er noe rart med datoen 20. mars. Dette er jo omtrent 3 uker etter den normale tidslommen for formørkelser, som vanligvis opptrer ved månedskiftet februar/mars og månedskiftet juli/august, fordi det kun er da månen, Jorda og sola står på linje. Kommentar?
Riktignok ser jeg av animasjonen at måneskyggen bare såvidt snerter dagsiden av Jorda, så jeg antar at 2015-formørkelsen kun er synlig meget lavt over horisonten og kun der fjell ikke skygger for sola?
01/08/2008 at 22:17
> Kommentar?
Jeg stusser over dette. Sola, Månen og Jorda står vitterlig på linje hver gang det er nymåne (og fullmåne, men det gjelder måneformørkelser). Og ser du på datoene for årene framover, er de spredt ganske jevnt utover. Så dette må du nok forklare nærmere.
Ellers har du rett i at Sola vil stå lavt på himmelen, så det kreves både fri utsikt mot sydhorisonten og godt og klart vær. Men Longyearbyen er tross alt mye enklere å komme til enn Kvitøya. Og begivenheten idag blir dermed ikke fullt så enestående historisk, kanskje?
14/08/2008 at 13:03
Hei,
Vi er en ganske stor gjeng som lenge har lurt på en ting: Neste totale solformørkelse på fastlands-Norge blir i 2126.
Ikke at noen av oss lever da – men for interessens skyld: Når blir neste totale solformørkelse synlig fra Oslo?
Og, når blir neste “nesten-totale” solformørkelse (90-95 % + av solskiven dekket)synlig fra det sentrale Østland? Har forsøkt å finne en liste over dette, men har aldri funnet det….
Takk for eventuelt svar!!
30/03/2010 at 23:44
Tilsvar til Eirik:
Joda, de står NESTEN på linje hver gang det er fullmåne eller nymåne, men ikke helt. For månens baneplan er vinklet ca 5° i forhold til Jordas baneplan.
Derfor passerer fullmånen enten over eller under jordskyggen det meste av året, uten at en formørkelse oppstår. Det er kun når Jorda passerer skjæringslinja mellom Jordas baneplan og månens baneplan (ca midt på vinteren og midt på sommeren) at det er sjangs for formørkelser.
Hadde det ikke vært denne vinkelforskjellen mellom baneplanene så ville det vært total måneformørkelse ved hver bidige fullmåne og total solformørkelse ved hver bidige nymåne, og det er det jo ikke.