Vi har aldri sett så mye på TV som nå, konstaterer NRK Nyheter, og siterer en undersøkelse fra TNS Gallup. Jeg har ikke klart å finne undersøkelsen på TNS Gallups nettsted, og forholder meg derfor til følgende sitater fra Gallup-ansatte Katja Møglestue:
Jeg tror det fremdeles vil være en viss stigning for enkelte nettsteder fremdeles, men den vil ikke være så sterk som vi har hatt årene før. […] Bare økt nettbruk blant folk over 60 år vil føre til mer daglig bruk.
Jeg er selvsagt imponert over at TNS Gallup eier krystallkula som en samlet data- og mediabransje ville ha solgt sine kollektive bestemødre for å få tak i, men tillater meg likevel å stusse noe over definisjonen av “nettbruk”. Det interessante for det gamle mediemonopolet er tross alt ikke hvor mye tid folk bruker foran en nettleser, men ethvert konsum av datatjenester som konkurrerer om brukernes oppmerksomhet.
Ved å fokusere på nettstedene, misser TNS Gallup utviklingen av nye nettjenester. Jeg kunne ha valgt nettoppkoblede spillkonsoller, men la meg isteden ta et (bokstavelig talt) nærliggende eksempel: Jorunns nye Nokia E71 har innebygd GPS, som enten kan forholde seg til Nokias karttjeneste eller Google Maps. Skru den på, og telefonen begynner øyeblikkelig å laste ned kart eller satellittfotos. Dette er fremdeles for dyrt i Norge, og GPS er på ingen måte godt nok integrert med telefonens øvrige muligheter.
Men mobiltelefonens GPS er likevel et godt eksempel på en nettjeneste med stort potensiale – fra automatisk geotagging av opplastede bilder til GPS-basert IM- og Facebookstatus – til å trekke oppmerksomheten vekk fra TVen. Microsofts, Apples og Googles engasjement på mobilområdet burde i seg selv være et hint om at vi snakker om den neste store plattformen for nettjenester – stort sett rettet inn mot folk som er godt under 60, forøvrig. Men siden Windows Mobile, iPhone og Android ikke er nettsteder, havner de vel under TNS Gallups radar… 😉
08/07/2008 at 17:36
Hei,
Jeg jobber i analyseavdelingen i NRK og forholder meg derfor daglig til disse tv-tallene.
Undersøkelsen det er snakk om er den offisielle tv-meterundersøkelsen i Norge. Den er forklart kort her: http://www.tns-gallup.no/default.aspx?did=9076942
Jeg er for øvrig enig i at det er mange gode grunner til at vi skulle se mindre på tv nå, og i tiden som kommer, enn det vi har gjort tidligere. Du nevner mobiltelefoner og spillmaskiner som eksempler på dette.
Problemet er bare at foreløpig er det lite som tyder på at det stemmer.
Vi ser faktisk mer tv nå enn noen gang tidligere. Altså i takt med at vi får flere og bedre duppeditter samt raskere Internett-tilgang så stiger tv-seingen, eller tangerer tidligere rekorder.
Dette betyr selvsagt ikke at det vil forholde seg slik i uoverskuelig framtid, men foreløpig er det lite som tyder på noe annet.
Jeg har tidligere diskutert dette på NRKBeta også: http://nrkbeta.no/here-we-go-again/
Som du ser har jeg lånt “dødtidsmedier” av deg for å peke på at vi helt sikkert kommer til å bruke mer tid på medier i fremtiden.
Men om dette nødvendigvis må føre til mindre bruk av fjernsyn, det er jeg foreløpig ikke overbevist om.
Både Apple og Microsoft satser jo ganske tungt på den plattformen også.
08/07/2008 at 18:06
> Problemet er bare at foreløpig er det lite som tyder på at det stemmer.
Mitt poeng var at TNS Gallup ser ut å fokusere på klassisk tilgang til nettsteder kontra nettjenester (en mistanke som bekreftes av firmaets eget nettsted), og uttaler seg særdeles skråsikkert om framtiden på nettet. På bakgrunn av dette er jeg skeptisk til det TNS Gallup sier om folks nettvaner. Altså ikke TV-vanene, som du jobber med, og som jeg antar nå man kan måle med større presisjon enn man pleide, men nettvanene. Notorisk vanskelige å måle, som du sikkert vet. Men siden du ser ut til å ha god tilgang til slike tall: vet du om TNS Gallup måler f.eks. torrenting?
08/07/2008 at 20:35
Det var kanskje denne formuleringen jeg heftet meg ved:
“Men mobiltelefonens GPS er likevel et godt eksempel på en nettjeneste med stort potensiale – fra automatisk geotagging av opplastede bilder til GPS-basert IM- og Facebookstatus – til å trekke oppmerksomheten vekk fra TVen.”
Jeg oppfatter vel mobiltelefon og særlig med GPS først og fremst som et på-farten-medium eller dødtidsmedier og således ikke i direkte konkurranse med tv-en.
Nok om det.
Diskusjonen du trekker opp er interessant. Hva er egentlig nettbruk. Er man på nett når man twittrer via en sms? Eller bruker en gps med 3g-oppkobling?
Og i tilfellet, er det hensiktsmessig forsøke å klassifisere det som nettbruk på lik linje som websurfing eller chat?
En slik diskusjon vil måtte ta opp i seg en diskusjon av hva som egentlig definerer et medium? Hva slags krav skal man stille til innholdet som formidles?
I fjor var jeg på en ganske langdryg forelesning om klokkenes rolle som “strukturerende medier” om jeg ikke husker helt feil. En såpass vid defenisjon er vel ikke urimelig, men kanskje uhensitsmessig i en del sammenhenger?
Katias påstand ser ut til å gjelde web-bruk og holder nok vann med den presiseringen.
Dette med torrents må jeg sjekke. Jeg vet at de nye tv-målingene også skal måle annen skjermbruk, men er usikker på om hvor finmasket målesystemet er.
08/07/2008 at 21:23
Interessant om du finner noe om det, for det går direkte på poenget med nettjenester hinsides web. En undersøkelse som ikke omfatter fildeling, deltakelse i nettsamfunn og online-spill er av begrenset verdi i et mediebruksperspektiv, i mine øyne. Og den gir et særdeles dårlig utgangspunkt for å uttale seg skråsikkert om framtiden. 😉
09/07/2008 at 10:51
I de offisielle målingene blir nok seing av divX og lignende filmer på de skjermene som er tilkoblet systemet bli registrert som “annen bruk” da signalet ikke er kodet. I de husstandene som er med i tv-meterpanelet er måleutstyr tilkoblet alle skjermer som på en eller annen måte er fast tilkoblet en tv-tuner.
På disse skjermene utgjør annen bruk (dvd, spill, andre filmer, bildevisning, pc-bruk osv) ca 10 prosent av tiden de er slått på.
Dette betyr at vi for eksempel foreløpig ikke har sikre tall på hvor mye tid ungdommer bruker på å se film på pc-skjermen på gutterommet, om denne ikke også er tilkoblet en tv-tuner.
Det vi derimot har tall på er hvor mange som oppgir at de laster ned musikk eller film fra Internett
Der oppgir 11 prosent av befolkningen å laste ned musikk ukentlig, mens det tilsvarende tallet for filmer er 3,1 prosent og tv-programmer er 2,3.
Forskjellene er selvfølgelig store om man kontrollerer for kjønn og alder.
Den ivrigste gruppen er jenter mellom 12 – 19, hvor hele 50 prosent oppgir å laste ned musikk en eller flere ganger i uken. Det tilsvarende tallet for gutter er to prosentpoeng mindre.
Blant film- og tv-nedlasterne er bildet motsatt. Der er det det guttene i 20-årene som er mest aktive. 15 prosent av disse oppgir å laste ned tv-programmer ukentlig og 21 prosent laster ned film.
Samtidig er det viktig å ha i mente at selv i denne gruppen hvor man finner flest nedlastere er det 36 prosent som aldri har lastet ned et tv-program, og 32 prosent som aldri laster ned film.
Nedlasting av film og tv-innhold er altså betydelig mindre enn musikk foreløpig.
Kilde for det hele er TNS Gallups Forbruker- og mediaundersøkelse.
En pussighet når man diskuterer mediebruk er denne ideen at det er et slags nullsumspill, hvor økning i et medie nødvendigvis må resultere i fall i et annet.
Det er ikke slik at økt nettbruk må føre til fall i tv-seing. Nordmenn har generelt ganske god tid og ser ganske lite fjernsyn sammenlignet med andre vestlige land.
Amerikanere ser faktisk fortsatt fire og en halv time fjernsyn i døgnet.
09/07/2008 at 11:19
> Dette betyr at vi for eksempel foreløpig ikke har sikre tall på hvor
> mye tid ungdommer bruker på å se film på pc-skjermen på gutterommet, om
> denne ikke også er tilkoblet en tv-tuner.
Det er med andre ord svært tynt grunnlag i målingene for bombastiske uttalelser om hvilken retning nettet vil ta i årene framover.
Du er inne på noe interessant i det du sier om nullsumspill. Det er åpenbart at mediebruken er mer kompleks enn som så. Et eksempel: for multitaskende tenåringer (og endel av oss som er litt eldre…) er det ikke uvanlig å kombinere TV-titting med surfing, chatting, spilling, SMSing osv. Konsentrasjonen om det som skjer på den store skjermen blir mindre, til gjengjeld kan man bruke de andre mediemaskinene til å forsterke seeropplevelsen (Google har reddet meg fra å kaste bort tid på mang en dårlig film og TV-serie…)
Jeg kan ikke være dårligere enn TNS Gallup, så her er min løst funderte synsing om medieframtida: vi vil fortsatt se høye seertall, men seeingens natur vil endre seg på måter som blir vanskelige å fange opp. Et mangfold av små og store mediemaskiner i stua fører til at TV i større grad vil bli brukt som radio idag, og konsentrert seeing vil i stigende grad skje via PVR-opptak. Potensialet for vekst i antall seere som virkelig konsentrerer seg om ikke tidsforskjøvne sendinger, ligger i aldersgruppa over 60… 😉
09/07/2008 at 15:37
Jeg tror begrepet mange bruker er “secondary medium” (annenmedie?) — tv går for mange i retning av radio, et medie som står på mens man holder på med andre ting samtidig. Ellers er det undersøkelser på Vesteuropeisk nivå fra Gallup, Ofcom, IBM og andre (men gjerne sponset av nettindustrien) som viser den samme, lille nedgangen i tv-seing jevnt over for ungdom fra høsten 2007 av, men ikke før det, og ikke for andre grupper enn 15-30 år. Andre undersøkelser, sponset av kabel-tv-industrien og kommersiell tv, viser derimot ingen endring.
09/07/2008 at 16:13
Stig: Det er jo ikke så lenge siden (på denne tiden ifjor, faktisk) man snakket om et dramatisk fall i TV-tittingen i Norge, ikke minst blant unge. Ifjor var det så ille at flere TV-kanaler skyldte på målemetodene, i år er altså tallene historisk høye. Fuglene vet hvor tallene er neste sommer…
09/07/2008 at 23:55
Jeg tror faktisk at det er upresist å beskrive et medim som sekundært eller ikke.
Mer hensiktsmessig tror jeg det er å skille mellom forskjellig typer innhold som krever forskjellig typer oppmerksomhet.
På samme måte som vi kan lytte intenst til em podkast som “This american life” eller være helt oppslukt av en episode av “The Wire”, kan vi la teven rulle å gå med Grosvold mens vi spiser tacos, eller knapt registrere hva som blir sagt på politisk kvarter mens en pusser tenna om morgenen.
Det samme gjelder selvsagt på nett. Man kan sløvt sitte å bla igjennom venners oppdateringer på facebook eller klikke seg fra den ene meningsløse nettavisforsiden til den neste, uten å bite seg merke i noe av det, eller man kan sitte (foroverlent som det heter) ti over halv tolv på en tirsdagskveld og diskutere medievaner på en bloggs.
Derfor tror jeg det også er lite fruktbart å diskutere et plutselig fall i tv-seing et år uten å samtidig diskutere innholdet som tilbys. Mange bransjefolk mener at 2007 rett og slett var et svakt innholdsår i norsk tv. Det ikke en forklaring man uten videre kan se bort i fra.
At forklaringen på fallet ene og alene skulle være konkurransen fra Internett blir for enkel.
Vi vet for eksempel at det ble satt publikumsrekord i norske museer i fjor, at kinoene hadde svært høye besøkstall og at det ble solgt mer øl enn på lenge.
Et annet viktig moment i diskusjonen er at tv-bransjen også vet å fornøye seg for å møte konkurransen fra andre fritidsaktiviteter. Som følge av digitaliseringen av distribusjonen i 2007 har flere mennesker fått tilgang til mer innhold. Det kan nok også være med å forklare de gode tallene denne våren.
10/07/2008 at 08:02
> besøkstall og at det ble solgt mer øl enn på lenge
Sist jeg sjekket gikk det da godt an å kombinere øl og TV? 😉
Ellers har ikke jeg påstått at nettet alene var årsaken til fallet i TV-tittingen. På den annen side har jeg – som en av dem som bidrar til å holde det daglige seertallet høyt – litt vondt for å se hvordan NRK og TV2 skulle ha fornyet seg såpass det siste året at man går fra katastrofetall til et historisk høydepunkt. Bredere tilbud høres derimot plausibelt ut.
10/07/2008 at 09:47
Stemmer. Det er ikke primært NRK og TV 2 som står for økningen fra i fjor. Det er først og fremst småkanalene.
10/07/2008 at 10:49
iacob: Har du sett denne saken fra Ars Technica? Gir et interessant blikk på bruken av mobile nettjenester i USA.
10/07/2008 at 12:44
Takk for tipset.
Pussig at ingen av de nordiske landene er med i undersøkelsen.
På NRK.no har vi tall som tyder på at iPhone/iPod Touch allerede er de mest populære mobilene. Brukervennlighet og brukerdemografi er viktig.
Bare legg merke til en ting i den refererte undersøkelsen. Den oppgir bare dekningstall og sier ingenting om hvor mye tid som brukes.
10/07/2008 at 12:49
iacob: Mange gode poenger, og hjertens enig i det du sier — og mange buzzword i bransjen som ikke
gir så mye mening når man går dem nærmere etter i sømmene…
Eirik: Jeg lurer på mange ting rundt den Nielsen-rapporten om mobilt internett, for eksempel hva som telles inn som nettbruk (A-GPS andre nett-assisterte mobilapplikasjoner? java-applikasjoner for email, msn etc? Opera Mini? Ringetonenedlasting? Blackberry email?) Kanskje en sammenligning med Operas tall ville vært spennende? Og ekskluderes bruk av WiFi etc fra mobilen?
11/07/2008 at 18:28
@stein,
det så ut som om det var en spørreundersøkelse. Da blir det nok litt så som så med presisjonsnivået. De fleste forstår nett som web. Og i mange henseender er nok det hensiktsmessig.