Gode, men også litt forvirrende nyheter, alle sammen: en undersøkelse gjennomført av MMI for Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen viser at stadig flere nordmenn leser bøker. Ifølge spørreundersøkelsen (Word-peker) har andelen menn som leser økt fra 42 prosent i 2003 til 53 prosent i 2005. Andelen som kjøpte bøker har også økt, fra 64 prosent til 77 prosent. Bok og Samfunn, som har den grundigste gjennomgangen av saken, har imidlertid gjort jobben sin og stiller noen interessante spørsmål om forholdet mellom MMI-undersøkelsen og Norsk Mediebarometer, som ikke viser noe i nærheten av den samme økningen blant menn (fra 17 til 19 prosent). Der MMI finner en økning på fra 45 til 54 prosent i aldersgruppen 15-24 år som “leser nå”, registrerer Mediebarometeret ingen endring i andelen lesere i samme aldersgruppe.
Jeg er ikke tvil om at begge undersøkelser er faglig solide. Terje Fredriksen, som er ansvarlig for MMI-studien, er en av landets ledende bransjeforskere, og Statistisk Sentralbyrå er nå Statistisk Sentralbyrå. Endel av avvikene kan sikkert tilskrives ulik metodikk og spørsmålsstilling, eller for den saks skyld at folk responderer annerledes på en generell medieundersøkelse og en spesifikk bokundersøkelse. Men så lenge man ikke har spurt folk hva de mener når de “har lest en bok” (ble boka lest ut, regnes sudoku-bøker og kokebøker med?) er det vanskelig å trekke slutninger om MMI-tallene antyder relle enderinger i lesevanene. At folk leser flere romaner kan være en viktig ny trend, eller et midlertidig utslag av gigantsuksessene til Rowling og Brown. Og når jeg i samme undersøkelse leser at “bokhandlerkundene er svært fornøyd med bokhandelen sin, både service, kunnskap og bokutvalg skårer svært høyt”, blir jeg regelrett mistroisk. Snakker vi virkelig om norske bokhandlere her? 🙂
03/04/2006 at 20:50
Vel, når det gjelder servicenivået — hvis det er Rowling og Brown og Fedon og co. som er ansvarlige for det høye tallet, finnes det vel ikke en norsk bokhandel som vil ha problemer med å frambringe dem — med et smil?
03/04/2006 at 20:58
Akk, akk, hvordan kunne jeg nå glemme Bourdieu. 😉
04/04/2006 at 15:22
For en bondetamp som skjelden er i Christianien, unnskyld, Oslo, er det med vemod jeg merker at Avalon nå synes å være historie. Svært så mange av mine hyllemetre stammer derfra.
Ellers har jeg, her i provinsen Grenland, lagt merke til at du får tre hovedtyper bokhandlere:
*Bamse, pynt, fjas og gaveartikkelbokhandleren (og så mange det er blitt av disse i det siste)
*Stort utvalg i bøker bokhandleren (nesten uten unntak er disse også fagbokforhandlere for videregående og høyskole)
*Narvesen.
KEE
06/04/2006 at 07:16
Jeg savner “Avalon” selv, jeg. Riktignok har “Outland” på samme sted begynt å skjerpe utvalget sitt endel (til å begynne med var det lite annet enn spill og manga), men det er ennå et stykke igjen til bokutvalget er det samme. I likhet med Tronsmo var Avalon et sjeldent eksempel på en norsk spesialistbokhandel: ifølge Ivar Tronsmo er mangelen på små, sære bokhandlere i bakgatene et karakteristisk trekk ved Oslo som europeisk storby, og det springer direkte ut av bransjesystemet vårt. Han bør vite hva han snakker om… 😉
23/04/2008 at 11:14
På radioen snakket de også om en undersøkelse om mors og fars lesing for barn – noen som finner noe om den på nettet? Det ble nevnt at mor leser mer enn far (bombe…), men at far burde lese de nifsere/fælere tingene, for det var ikke noe særlig at mor begynte å sippe mens hun leste.
Kan være en grunn til at jeg ikke finner dette på nettet. Det var bare tull.
23/04/2008 at 11:38
Anne: Slike leseundersøkelser kan være snodige greier. Det er ofte vanskelig å få vite noe om kildematerialet (det er forskjell på en bred meningsmåling og dypintervju med 10 mennesker, f.eks.) I det hele tatt er det lite som tyder på at forskning på bøker og lesning i Norge er blitt vesentlig bedre enn siden jeg skrev denne postingen.