Forleden uke ble jeg spurt av Gisle Hannemyr om jeg fremdeles var misfornøyd med telefonen min. Jeg innser at min forrige posting om Nokia N900 kunne leses litt negativt, men jeg skyndte meg å svare ham at det er jeg ikke. Og nå kan jeg uttale meg med noe større autoritet enn sist, gitt at jeg har brukt den aktivt i en måneds tid.
Som telefon fungerer N900 utmerket. Lyden er så god som den kan bli på Nokia-telefoner, og den integrerte samtalefunksjonen er jeg blitt fullstendig avhengig av. Synkronisering av Nokia-kalenderen mot Google Calendar fungerer utmerket via tjenesten GooSync, som kan anbefales til alle som liker å kjøre litt ukonvensjonelt, og det finnes etterhvert mer enn nok av nyttige og unyttige applikasjoner. For egen del sikler jeg litt etter å prøve Mobile Hotspot, et gratisprogram som forvandler N900 til en wifirouter.
N900 er også den uten tvil beste lommedatamaskinen jeg har eid eller prøvd. Beviset er i puddingen, som britene sier: i forrige uke måtte jeg tilbringe tre timer på en kafé uten tilgang til PC, og fikk gjort unna en drøss med skrivearbeid. Jeg har alltid hatt som prinsipp at en lommedatamaskin raskt skal kunne tjene inn seg selv ved at jeg kan bruke den til å skrive artikler på tider og steder det ellers ikke er mulig, og her ligger N900 så langt godt an.

Twitter-konto på tweetgo.net med stor skrift i MicroB, til glede for eldre lesere.

Nøkkelen til suksessen er nettleseren, MicroB, som stort sett støtter det aller meste (også Flash-spill) og som har lykkes godt med å lage et grensesnitt som skal fungere på en bitteliten skjerm. Selv om jeg ikke har funnet noen Twitter-klient jeg er fornøyd med, gjør det lite når jeg kan bruke tweetgo.net isteden. Fordi MicroB støtter Google Documents fullt ut, trenger jeg ingen tredjepartsapplikasjoner slik man må ha på andre plattformer. Her funker N900 som en “cloudphone”, som lar meg jobbe i nettskyen nesten uten begrensninger.
For meg er og blir hovedproblemet batterilevetiden, som altså ikke er bedre enn at jeg må lade hver morgen. OK, så er dette ganske vanlig med de kraftigere smarttelefonene, men irriterende er det like fullt. Nokia utstyrte N900 med batteriet BL-5J, hvis kapasitet på 1320 mAh kanskje er tilstrekkelig for en musikktelefon, men som rett og slett mangler kraft nok til en lomme-PC. Om du reiser mye blir dette et problem som har fire mulige løsninger.
Du kan alltids lade underveis, fra vegguttak eller PC via den medfølgende micro-USB-kabelen.  Du kan, som übergeek Lillebjørn Nilsen anbefaler i en kommentar til min forrige posting, skaffe en DC-11 reservelader. Det er også mulig å kjøpe seg et ekstra BL-5J-batteri og bytte underveis. Eller du kan kjøpe et kraftigere batteri. Mugen Power lover 2400 mAh, noe borger for en brukstid på nærmere to døgn. Men etter videoen nederst på siden å dømme er den estetiske kostnaden meget høy.
Et siste poeng: Gisle ønsket seg en ny mobil/lommedatamaskin som hadde et kalendersystem som kunne endre profilen på telefonen (f.eks. ved å sette telefonen i møtemodus når et møte begynner), slik hans nåværende har. Såvidt jeg kan se kommer N900 til å skuffe ham der. Om noen vet noe annet, hadde intet vært bedre enn om også denne forkjemperen for fornuft og åpenhet på IT-feltet fikk seg en fornuftig, åpen telefon. 🙂