Ebokundersøkelsen jeg nevner i en tidligere bloggposting har mange spørsmål om hva man er villige til å betale for ebøker. Det, sammen med resultatet av den høyst uvitenskapelige nettundersøkelsen som ble gjort av Bok og Samfunn forleden og som er gjengitt til høyre, fikk meg til å tenke på prisspørsmålet igjen. Jeg har blogget om dette tidligere, men siden sist jeg skrev om det har jeg vunnet meg langt mer erfaring som ebokkjøper.
I løpet av 2009 og 2010 har jeg kjøpt rundt 60 ebøker, nesten alle DRM-beskyttede, og merker til min overraskelse at jeg er blitt mer prisbevisst med tiden. Det er uhyre sjelden jeg er villig til å betale mer enn 12-13 dollar for en bok, og igår kom prisen i veien for et kjøp av Gordon Bells interessante Total Recall i Sony Ebook Store. Den selges for $18,86, som i skrivende stund er litt over 111 kroner. Det er ingen formue, og jeg regner ikke meg selv som noen gnier (derav overraskelsen).
Jeg er jo villig til å betale full pris for DVDer og papirbøker og andre kulturprodukter, så det er absolutt grunn til å reflektere over hva som får meg til å bruke tid i ebokhandlenes billigavdelinger. For dem som har fulgt denne bloggen kommer det sikkert ikke som noen overraskelse at jeg regner DRM som en viktig årsak. Dette handler om langt mer enn prinsipper. Lesere har ulike behov, og for meg setter DRM-beskyttelsen en stopper for et viktig sosialt aspekt ved lesingen. Jeg liker å låne eller gi bort interessante papirbøker til familie og venner, og diskutere dem etterpå. Takket være DRM reduseres ebokas verdi for meg som leser.
Jeg hadde ikke trodd at den manglende fysikaliteten skulle bety noe, men jammen kjenner jeg ikke et lite stikk av kjøperanger når jeg ser den nødtørftige listen over kjøpte ebøker man får i Sony Reader Store (se nedenfor) og sammenligner den mentalt med hva jeg kunne ha eid om jeg hadde gått for 50 papirbøker. Den gode følelsen jeg får av å kjøpe bøker på minutter søndag kveld taper seg med tiden, og erstattes delvis av “hvorfor gadd jeg ikke vente et par uker på papirboka?” Interessant nok opplever jeg ikke dette på langt nær så problematisk med musikk, men så har jeg da heller ikke det samme fysiske forholdet til CDen som til pboka.
Sist, men ikke minst tror jeg min holdning til prisen preges av at produktet jeg får ofte er av langt lavere forlagsteknisk standard enn det jeg er vant til på papir. Den lavere kontrasten og svart-hvitt-skjermen godtar jeg uten videre – der står nå leseplateteknologien for øyeblikket. Verre er det med det betydelige antallet ebøker som ser ut til å være dumpet rett fra en rå Word-fil til EPUB. Det forsåvidt velkjent at mange forlag ikke legger mye i ebokdesign, men jeg blir sant å si sjokkert over hvor ofte det rotes med skriftstørrele, marger, orddeling og grunnleggende korrekturlesing.
Et typisk eksempel er Tea Time for the Traditionally Built av Alexander McCall Smith. I denne eboka er det gjort en (forøvrig ganske vanlig) formateringsfeil som fører til at skriftstørrelsen ikke endres når man trykker på +-knappen på Sony Reader, isteden økes bare linjeavstanden. Det vil si: i et kapittel midtveis i boka fungerer ting normalt, så krymper skriften igjen. Alt i alt oppleves 12 dollar for et produkt som ikke leverer en av de viktigste ebokfunksjonene for oss som har lest en stund, som en helt riktig pris for et slikt produkt.
Problemet for bokbransjen er at jeg neppe er alene. Jeg har så langt ikke sett noe tallmateriale som tyder på at ebokkundenes betalingsvillighet øker over tid. Vi vil vite mer når iPad-systemet har vært i funksjon en stund – der skal man jo etter sigende betale mer for både leseenhet og bøker (selv om bestselgerne ser ut til å legge seg nær Kindle Store-nivå). Spørsmålet er hva man kan gjøre for å øke ebøkenes verdi i kundenes øyne, ikke minst over tid.
I tillegg til det åpenbare for sosiale lesere som meg (å gjøre DRM mindre restriktiv), bør ebokdesign få høyeste prioritet. Kanskje vi i tillegg trenger enkle måter å minne oss selv og andre om hva vi har kjøpt: hva med plugins som synliggjør hva man har kjøpt i blogger og andre sosiale nettmedier, eller en digital ramme som rett og slett viser bokforsider? Andre forslag, noen?
24/03/2010 at 20:29
Har ikke noen gode forslag til det du spør om, men ser at du kan finne Gordon Bells interessante Total Recall her uten DRM:
http://ifile.it/rupmidz/…
Dette ikke for å provosere, men illustrere.
24/03/2010 at 20:51
Enig! Jeg er heller ikke villig til å betale mye for en e-bok som er bundet opp av DRM. Da eier man jo ikke boka, men har den på lån til ny leseplate/format overtar. Jeg leser ofte bøker om igjen og ønsker ikke å måtte kjøpe boka på nytt. Jeg gikk gjennom kjøpene mine for å se hvor mye den dyreste boka jeg har kjøpt kostet, og så til min overraskelse at det var § 27 (trodde det var mindre) for The Little Stranger av Sarah Waters. Den er kjøpt i et format hvor man lett kan fjerne kopisperren slik at jeg kan lese boka i flere formater og kan låne den til 17 åringen som fikk Sony 300 til bursdagen. Min leseplate leser Mobipocket, hennes epub 🙂 Jeg ønsker meg vannmerking slik som de svenske e-bøkene nå bruker. På den måten blir boken beskyttet mot ulovig fildeling, samtidig som man ivaretar muligheten for å kunne lese boken på andre leseplater/i andre formater.
24/03/2010 at 21:50
@Mephisto: Takker for illustrasjonen din, men da jeg sjekket ut pekeren så den veldig ulovlig ut. Kan derfor ikke publisere den fulle URL’en.
@Barbara: Vannmerking (også kjent som “sosial DRM”, vel) er en måte å heve produktets verdi på for oss som leser mye, ja. Poenget med å dele bøker er forøvrig dønn seriøst ment, forøvrig: det forlenger og utdyper virkelig lesegleden å kunne låne en god bok til en venn, og diskutere den etterpå. For ikke å snakke om å kunne inspirere unge til å lese på samme måte. 🙂
25/03/2010 at 02:19
Selv er jeg uhyre godt fornøyd med min Kindle. Jeg har sjelden eller aldri vært så godt fornøyd med en ‘gadget’ jeg har kjøpt. Stort sett betaler jeg 11.99$ for bøker – inkludert 1.99$ for selve overføringen av filen.
DRM har jeg ikke tenkt på i det hele tatt – selv om jeg fks. unngår å kjøpe produkter fra de som bruker det på musikk og film. Jeg er liksom ferdig med en bok når den er lest.
Det mest overraskende for meg, er at jeg overhodet ikke tenker på at jeg leser fra en skjerm og ikke fra en fysisk bok. Jeg hadde fryktet jeg ikke ville like følelsen, men det har vist seg ubegrunnet.
25/03/2010 at 03:12
Hei, Eirik!
Jeg er en av studentene bak undersøkelsen du linker til først i posten, takk for det:) Under en av fokusgruppene vi holdt kom det opp dette med at folk, spesielt de som ikke har kjennskap til lesebrett og ebøker i det hele tatt, kanskje føler at de mister noe av verdien ved boken i seg selv ved å kjøpe ebokversjonen. Det er det her med å kunne ha bøker i hylla og hva det sier om folk. Etter mye diskusjon kom de frem til at de ikke var villige til å gi slipp på papirboka, men helt klart så fordelene med ebøker. Det ble foreslått en løsning ikke ulik det man har begynt å sett i platebransjen hvor man får tilgang til nedlastning av mp3-filene om man kjøper et album på vinyl (er vel de færreste som har mulighet til å rippe vinyl). Hvis man kjøper en spesiell utgave av papirutgaven av en bok får man med en kode så man kan laste ned eboken “gratis” på nett i etterkant. Dette vil da sikkert bli en “deluxe”-utgave som er dyrere enn hardback-utgaven og mange vil kanskje tenke av vinninga går opp i spinninga…
Speaking of (ut)låning av ebøker, har du noe kjennskap til Nook-ens LendMe-funksjon?
25/03/2010 at 07:22
@Peter: Du er absolutt ikke alene i dette, og det viser bare at boklesere er en sammensatt gruppe. Det jeg er nysgjerrig på, er om du er så fornøyd med produktet at du ikke ville ha problemer med å betale en god del mer for det? I den norske bokbransjen er det ikke uvanlig å snakke om ebokpriser på 300 kroner, som er et godt stykke unna Amazons og Sonys standard på rundt 70.
@Benedicte: Jeg har sans for ideen om et komboprodukt, og det har vært foreslått i en årrekke. Teknisk sett er det fullt mulig å gjøre dette idag, men jeg kan ikke si at jeg kommer på noen eksempler i farta på større forlag som har prøvd å selge p- og ebok sammen på denne måten.
LendMe ble hauset mye opp i forkant av Nook-lanseringen, men slik jeg har skjønt det er funksjonen skrudd av på mange Nook-bøker. Det er forlaget som bestemmer om man vil at boka skal kunne lånes bort, og mange ønsker tydeligvis ikke det.
25/03/2010 at 10:31
Problemet mitt med undersøkelsen til Bok og Samfunn, formell eller ei, er alternativene jeg blir gitt. Av de bøkene jeg anser som forbruksvare, så er majoriteten av disse å finne i prisområdet 70-100 kroner for en pocketutgave. I den prisen ligger produksjon av papir, trykking, et grossistledd eller to, fysisk transport, og kostnadene ved å drive et utsalgssted.
Ved overgangen til e-bok forsvinner disse reelle distribusjonskostnadene, og det man står igjen med er hva forfatter og forlag skal ha for å produsere en digital bok (jeg må her anta at typografijobben er omtrent like stor). Kostnaden ved distribusjon har i stor grad blitt overført til kunden, og det samme gjelder kostnaden ve lesebrettet likeså.
At forlagsbransjen så prøver seg med at eboka skal være like dyr som, eller endog dyrere enn pocketutgaven finner jeg rett og slett smakløst. Spesielt når de så legger restriksjoner som hindrer utlån. I vår familie er vi seks lesende mennesker (syv, om vi regner husets halvåring), og vi har til dels stort overlapp i hva vi leser. La meg si det sånn: Det kommer ikke på tale å kjøpe den samme boka fem-seks ganger fordi den etter nedlasting er nedlåst til en leseplate. (Nå skal det også sies at det kommer vel ikke på tale å kjøpe lesebrett til alle før prisen på dem og er sponset inntil det fornuftige).
Hvis forlagsbransjen vil ha meg som kunde, foreslår jeg strengt tatt følgende:
1. Billige, sponsede lesebrett.
2. Lav pris på innhold. En enkelt bok bør ikke koste noe særlig over femtilappen
3. Ikke tving meg til å kjøpe den samme boka fem-seks ganger, bare fordi alle i familien vil lese den.
(Ønskedrømmen min er vel strengt tatt at bokbransjen drar en Spotify, hvor de i tillegg lar meg ha en familiekonto hvor alle kan lese akkurat hva de vil når de vil til fast pris — noen hundrelapper ville det være verdt pr. måned)
26/03/2010 at 11:01
DRM: Jeg har testet den norske DRMen, og opplever den som ganske fleksibel i forhold til hva jeg tidligere har opplevd på musikk. Hvis du laster ned en bok til Adobe Digital Editions på PC, kan overføre til flere brett fra denne. Bytter du lesebrett etter et år eller to, er det dermed ikke noe problem å hente med deg bøkene over på det nye brettet. Du vil også kunne laste ned boka på nytt i flere år etter at du har kjøpt den – dersom du skulle komme i skade for å slette en fil eller oppleve en kræsjet harddisk.
e-bøker:
Jeg har også undersøkt litt på betalingsvilje for e-bøker – med utgangspunkt i en nokså høyt priset papirversjon: 399 kroner. Jeg fant at opp til en e-bok-pris på 174 kroner er det svært få som faller fra fordi boka er for dyr. I sjiktet 174 til 249 er det svært stor priselastistet (mange som faller fra når prisen øker). Når prisen runder 300 kroner, sier mer enn 60 % at e-boka er blitt så dyr at det vil være uaktelt å kjøpe den. Det er en helt klar forventning om at e-bøker skal være rimeligere enn papirbøker, men det ser fint ut til at man kan ta vesentlig mer betalt enn i det engelskspråklige markedet. Ikke så overraskende ettersom folk er vant til å betale vesentlig mer for papirbøker.
26/03/2010 at 11:54
@Caroline: Uenig med deg mht til ADE-DRMen. Det mest positive som kan sies om den er at kunden kan velge mellom flere nettbutikker. Ellers er det de samme begrensningene man finner i annen restriktiv DRM, inklusive inkompatibilitet med andre systemer.
Jeg kan se at folk syns en ebok til under halv pris av hardcover er billig. Spørsmålet er hvordan det vil arte seg i det virkelige markedet, når billigbøker også blir en del av kundens sammenligningsgrunnlag. Jeg syns det er interessant at iBooks så langt ser ut til å legge seg på Kindle Store-nivå for bestselgerne, der det tidligere ble anslått prisøkninger på 20-50 %.
26/03/2010 at 12:08
Sitat fra komentaren ovenfor fra @eirik “Det jeg er nysgjerrig på, er om du er så fornøyd med produktet at du ikke ville ha problemer med å betale en god del mer for det? I den norske bokbransjen er det ikke uvanlig å snakke om ebokpriser på 300 kroner, som er et godt stykke unna Amazons og Sonys standard på rundt 70.”
Er så fornøyd med Kindle at jeg kjøper mer bøker enn før. Inntil en hundrings som er nær pocket pris er grensepunktet for meg, avhengig av hvor nysjerrig jeg er på boken selvfølgeig, men maks 150. Da føler jeg at jeg tangerer min betalingsvilje. Men vil gjerne tilføre at jeg da allikevel er en mer fornøyd leser enn med pocket. Mest pga lesbarhet på Kindle vs pocket med varierende trykk kvalitet, deretter ekstraattributtene som dictionary og vekt under reise.Ergo har jeg fått et mye bedre produkt til ca samme prisen som før.
Når vi først har etablert oss på priser rundt en hundrings og tilgjengligheten bare øker er det en umulighet med dyrere bøker og en pris rundt 300 for en typisk norsk roman er intet annet enn horribelt dyrt.
merker de ‘dyrere’ bøkene som f.eks er rikt illusteret får høyere egenopplevd verdi, og siden jeg føler jeg sparer så mye på kindlekjøpene, så kjøper jeg mer av de rundt $50 også 😉
26/03/2010 at 13:42
@Henrik. “pris rundt 300 for en typisk norsk roman er intet annet enn horribelt dyrt”
Det er vel omtrent der prisen ligger for en fersk pbok? Hvorfor skal en ebok av samme tittel være billigere enn pboka; har papiret en ekstra verdi? (Jeg trodde nesten det var omvendt?)
Tror det kan være nyttig å snu litt på flisa når det er snakk om penger og ebøker: det viktigste er vel å sikre at det er interessant (eller i det minste irrelevant, økonomisk sett)å produsere og gi ut ebøker. Og da må opphavsmannen ikke tape royaltyinntekter på å selge eboka, i forhold til pboka: forfatterens inntjening pr. solgte “eksemplar” må være den samme uansett format. Derfor, som et utgangspunkt, bør prisen på (nye) titler være lik for ebok og pbok. (Konkurransemessig er vel dette også et poeng; hvorfor skal ebokleseren “sponse” billge pbøker? Kostnadene til redasjonelt arbeid blir jo knyttet til pboka, blir de ikke? @Eirik: dette vet du kanskje mer om?)
26/03/2010 at 13:44
“hvorfor skal ebokleseren “sponse” billge pbøker?”
Det skal selvfølgeig være omvendt: hvorfor skal pbokleseren “sponse” billge ebøker? 🙂 Korrektur er alltid lettest når det er for sent …
26/03/2010 at 22:13
@Mads: Eboka bør definitivt koste en god del mindre enn pboka, simpelthen fordi kostnader til trykking, lagerhold, transport osv ikke lenger inngår i prisen. Dette vet kundene, og de forventer et ditto prisavslag. Hvor stort avslaget bør være, er spørsmålet som diskuteres heftig i Norge for tiden.
Anslagene for de reelle humankostnadene som er bakt inn i bokprisen (og som ikke påvirkes av distribusjonsformen) varierer, men at forfatterhonorar, redaktørvirksomhet, manusvask osv utgjør såpass mye at det blir ulønnsomt å selge nye ebøker til under hundrelappen, er åpenbart. Det er jo velkjent at Amazon selger sine $9,99-bøker med tap.
27/03/2010 at 00:04
@Eirik: DRM er aldri like fleksibelt som ikke-DRM, men mitt poeng er at når det først er DRM, synes jeg at jeg kan gjøre ganske mye med filen. Jeg kan feks fint laste opp bøker med adobe DRM til iPhone via txtr, og lese dem der.
@Peter Glasø: Også fornøyd med min Kindle, spesielt whisper sync. Enig med deg at man glemmer at det er en skjerm – det er veldig behagelig å lese på e-inc. Men det er virkelig en ulempe med Kindle at man ikke kan lese epub Adobe DRM-filer – som er formatet de aller fleste norske bøkene kommer til å ha.
27/03/2010 at 12:32
@Mats: Papirbøker og elektroniske bøker er to helt forskjellige produkt. En pbok vil du kunne selge videre, gi bort, samle på til barn og barnebarn – og i noen tilfeller, selge for store summer til samlere.
En ebok med DRM er ikke et produkt du kjøper – hverken fysisk eller virtuelt. Det du kjøper er tillatelse til å lese boken. Det er også verdt å merke seg at denne tillatelsen ikke er permanent, og at alle “rettigheter” du har kjøpt når som helst kan fjernes.
Så ja, en ebok er et produkt som, i mine øyne, har mye mindre verdi for meg som kunde. Grunnen til at jeg i det hele tatt vurderer å kjøpe ebøker er at det også har noen fordeler, nemlig tilgjengelighet (hvertfall med Kindle) og lav vekt. Men jeg er ikke villig til å betale veldig mye over hundre kroner for en ebok slik produktet er i dag.
27/03/2010 at 12:40
@ftw: Just precis. Jeg har pleid å kalle ebøker med DRM for utleieprodukter, hvilket jo er det de er. Har slurvet med det i det siste og skal skjerpe meg.
27/03/2010 at 15:01
@ftw: I så fall har jo finansdepartememntet rett i at ebøker er en IT-tjeneste som bør momsbelegges. 🙂 (eller kanskje heller: 🙁 ?)
@Eirik: Prispratet gjør meg betenkt, fordi det dreier fokuset vekk fra kvalitet. Det synes som om målet er et evigvarende mammutsalg i nettskyen; fort, kjapt og billig. Jeg mener det er å skusle bort det potensialet som ligger i en digitalisering av grensesnittet mellom verk og leser. Og at dette egentlig handler om flagge litteraturpolitiske verdier; om å digitalisere “katedralen” også, ikke bare “børsen” – og derigjennom integrere eboka i det norske litterære systemet.
Eboka vil kunne tilfredsstille behov også hos lesere som foretrekker papir: standardisert storskriftproduksjon, ‘en til en’-produksjon i et felles (kooperativt?)POD-miljø, punktskrift, osv. Men dette stiller krav til kvaliteten på ebøkene – noe som også vil komme genuine eboklesere til gode.
Første skritt kan være en full integrering av ebøker i innkjøpsordningene: at oppmeldte bøker også skal foreligge i en digital, universelt utformet versjon. Dette er ikke et urimelig krav, men er både teknisk, praktisk og økonomisk overkommelig – på sikt vil det antagelig også være økonomisk lønnsomt for forlagene. (En litt annen innfallsvinkel, er om innkjøpsordningen er indirekte diskriminerende – slik jeg påstår i min bloggdebutt: se http://digitaltforleggeri.blogspot.com/.)
Jeg mener derfor at det bør være lik pris på e- og p-versjoner av nye titler – både normalutgaver og tilrettelagte versjoner. (Én bok, én pris, ett folk – liksom …) Når det gjelder backlist, stiller det seg kanskje annerledes – det er en forhandlingssak mellom forfatter og forlegger.
27/03/2010 at 18:53
@Mads: Prisspørsmålet kommer man ikke unna, og det vet også aktørene i den norske forlagsbransjen. Derfor er det ingen som snakker om like priser på nye e- og pbøker, spørsmålet er hvor stor rabatten må være for å få å markedet til å ta av uten at det går for hardt utover lønnsomheten.
Ingen er i tvil om at Amazons prisprofil er en vesentlig årsak til at bokhandelen ifjor solgte omtrent like mange e-eksemplarer som det ble solgt pbøker i det norske bokmarkedet samlet. Den mest interessante statistikken er dog denne: Kindle-eiere kjøper tre ganger flere bøker enn andre Amazon-kunder. Tilgjengelighet og lav pris er tydeligvis et mektig incitament til å kjøpe flere bøker.
27/03/2010 at 21:24
Det burde ikke være noe særlig problem å få ebok til å lønne seg i forhold til pbok – selv om en skrur prisen kraftig ned. Det som virkelig koster og som en slipper ved ebok er jo trykking og transport. Spørsmålet er vel egentlig om de fæle, griske, norske forlagene klarer å dy seg fra å ta ågerpriser. :-((
27/03/2010 at 23:18
@Mats: Av rent egoistiske grunner så vil jeg selvsagt ikke ha moms på ebøker, ikke minst fordi det vil vanskeliggjøre muligheten for ebøker i Norge. Når det er sagt så er det godt mulig de har rett. Ebøker bør selvsagt også bli momsfrie, men da må det nok gjøres et eget vedtak på det.
27/03/2010 at 23:57
@ftw: Her er det gått mange runder, og det mest realistiske nå er at regjeringen legger en svært lav “kulturmoms” på ebøker. Det skal være nok til at man fremdeles følger det aktuelle EU-direktivets bokstav, om ikke dets intensjon.
28/03/2010 at 14:01
«Kindle-eiere kjøper tre ganger flere bøker enn andre Amazon-kunder. Tilgjengelighet og lav pris er tydeligvis et mektig incitament til å kjøpe flere bøker.»
Eirik: Du kan vel ikke på bakgrunn av dette automatisk anta at fordi man har Kindle, så kjøper man flere bøker?
Jeg vil tro at de som kjøper Kindle er langt mer interessert i bøker enn den gjennomsnittlige Amazon-kunde, og at disse kundene dermed ville ha kjøpt flere bøker enn gjennomsnittet uansett om de hadde hatt Kindle eller ei.
(med forbehold om at tallene du viser til allerede er justert for denne effekten 🙂
28/03/2010 at 16:36
@Kjetil: At lave priser kombinert med en for bokbransjen enestående god tilgjengelighet er hovedårsaken til det økte salget, er en svært rimelig antagelse, og den gjøres da også av mange i bransjen. Vi ser samme effekt på papir i Norge, forøvrig.
De siste årenes økte boksalg er i stor grad blitt drevet av billigbøker, og tilgjengelighet blir stadig viktigere. Jamfør Aschehougs og Gyldendals oppkjøp av Aller forleden, og den varslede storsatsingen på dagligvarebutikker og kiosker.
At mange storkjøpere av bøker også har lagt sin elsk på Kindle utelukkes ikke av disse trendene, selvsagt. Bildet er sammensatt.