OK, nok er nok. Etter å ha ventet i måneder på at Sony skulle gjøre det samme som Amazon, og få til en avtale med amerikanske forleggere, bestemte jeg meg for å ta en spansk en. Inspirasjonen kom fra min kommentator bønna (takk til deg, forresten), som for noen dager siden la inn en kommentar der han sier følgende:
Det er lett å få kjøpt bøker fra bokhandels-softwaren som følger med, bare last ned Hotspot Shield som gir deg amerikansk IP-adresse, og så må du bare registrere en amerikansk liksomaddresse og så kan du lett betale med norsk visa-kort. Latterlige regler, men lett å komme rundt heldigvis.
Jeg fant raskt ut at Hotspot Shield er et VPN-program som både gir god sikkerhet ved surfing fra offentlige wifinettverk, og som samtidig gir deg en virtuell amerikansk IP-adresse. Programmet er tydeligvis populært blant folk som bruker regionsbegrensede nettsteder som Hulu, og vil altså sørge for at Sony Ebook Store tror du befinner deg i USA. Men før jeg installerte dette programmet ville jeg finne ut hvor langt jeg kunne komme uten.
En av ebøkene jeg kjøpte var David Plouffes nypubliserte
innsideskildring av Obamas valgkamp i 2008. Pris: $9,99. Nais.
Derfor prøvde jeg først med en falsk postadresse. Jeg klikket på My Account oppe til venstre for midten på startsiden til Ebook Store, gikk til feltet Add/Update Credit Card Information under Billing Information, og la inn data for Mastercardet mitt. Deretter gjorde jeg følgende under Billing Address: via Google Maps valgte jeg en tilfeldig by i USA, zoomet meg inn til jeg fant en bedrift, klikket på denne og fikk opp en gyldig amerikansk adresse med Zip Code. Deretter gjorde jeg en liten endring i adressen (økte gatenummeret med én) og klikket “Submit”.
Og skulle du ha sett på maken: etter dette kunne jeg handle relativt fritt i bokhandelen. Tre bøker ble lastet ned, og inntrykket av Sony Ebook Store som en kluntete retro-versjon av iTunes bekreftet: om ikke det ser veldig pent ut, er det kjapt og grensesnittmessig uproblematisk å dra og slippe ebøker du har kjøpt fra PC-biblioteket over til Sony Reader. Jeg sier “relativt” fordi enkelte titler hadde påskriften “US Only” og var uten peker.
Det var på tide å installere Hotspot Shield, slik “bønna” foreslo. Etter noen minutter fyrte jeg opp Hotspot Shield og Ebook Reader-programvaren, og nå var “US Only” borte vekk. Så enkelt, og likevel så meningløst komplisert. Ja, for det er ingen tvil om at jeg kjøper bøker i strid med nettstedets betingelser. Det kan komme til å ramme meg ved en senere anledning, om jeg f.eks. skulle få tekniske problemer som hindrer meg i å få tilgang til de DRM-beskyttede ebøkene.
Men samtidig kjøper jeg dem altså. Dette er ikke en forbrytelse uten offer, men en forbrytelse alle parter tjener på – ikke minst de amerikanske forfatterne hvis bøker jeg nå har kjøpt/langtidsleid, og som jo til sjuende og sist er dem som taper mest på denne meningløse og markedsinnskrenkende praksisen.
01/12/2009 at 10:19
Takk for sist. Interessant innlegg du hadde i Trondheim for Studieavdelingen på NTNU for noen uker siden.
Fint å få fremgangsmåten for hvordan man skal kunne benytte seg av å kjøpe elektroniske bøker. Jeg kunne selv tenkt meg et lesebrett, men har ikke tatt meg råd til det enda.
En annen ting: Hvorfor er det så vanskelig å få kjøpt varer fra USA? Jeg har opplevd flere ganger at amerikanske internettbutikker ikke selger til bl.a. Norge?
01/12/2009 at 10:34
@Reidar: Takk for sist tilbake! 🙂
Det er mange grunner til geografiske begrensninger – det lar seg f.eks. forstå at små amerikanske nettbedrifter ikke ønsker å forholde seg til internasjonalt salg. I tilfellet ebøker handler det nok mest om lange tradisjoner for geografisk baserte disatribusjonsavtaler. Bakpå gamle paperbacks kan du ofte se ulike priser for USA, Canada og Storbritannia, tilsvarende forskjeller kan du finne på omslag, utforming og forfatterkontrakter. Men det som kanskje var meningfylt for femten år siden, virker altså stadig mer meningløst idag.
01/12/2009 at 10:38
Eirik, jeg tipset om dette i april, dvs. kun fikse på postadressen + norsk kredittkor, håper du ikke har gått glipp av mye god lesning 🙂
http://newth.net/eirik/2009/04/21/dugnadsposting-hva-er-dine-erfaringer-med-ebokkjøp/#comment-10562
01/12/2009 at 10:39
@Espen: Jeg har nok det. Vet ikke om du har lagt merke til det, men periodevis detter det inn MYE kommentarer i denne bloggen. I kommentarbunken finnes det også et par-tre andre tips til hvordan man unngår disse begrensningene, skal se om jeg klarer å spa opp dem også. Men uansett går oppfordringen til andre kommentatorer om å foreslå andre tips her… 😉
01/12/2009 at 13:03
Eirik skrev: “Dette er ikke en forbrytelse uten offer, men en forbrytelse alle parter tjener på”
Men hvem er egentlig offeret?
Eirik skrev: “det lar seg f.eks. forstå at små amerikanske nettbedrifter ikke ønsker å forholde seg til internasjonalt salg”
Hvorfor skulle de IKKE ønske et internasjonalt salg? Finnes det noen haker eller risker som oppveier de mulighetene det gir?
01/12/2009 at 13:28
Jeg har brukt Audible.com mye det siste året, men plutselig oppdaget jeg at med Norsk adresse var det en mengde bøker som ikke var tilgjengelig for meg. Bøker jeg var veldig interessert i, og som ikke gikk an å få tak i andre plasser (Ikke helt riktig, jeg kan kjøpe det for en pris som er tre ganger så dyr, men da må jeg vente på CDer, og deretter rippe disse til det formatet jeg vil ha. I tillegg er jeg ikke sikker på om jeg kan bruke vanlig MP3filer i audible sin spiller)
Jeg sendte en epost og spurte hvordan Audible fant ut hvilke geografisk område jeg tilhører og de svarte at det var billing adressen. Dette hadde jeg i mellomtiden funnet ut selv, siden jeg hadde prøvd både Proxy og å endre shipping adressen.
Jeg antok at billing adressen ble hentet ut automatisk fra Visa, men etter å ha lest bloggen her i dag gikk jeg inn på kredittkortopplysningene. And lo an behold :=) Nå får jeg tak i det jeg vil ha.
Min konklusjon er at muligheten for å endre billing adressen er lagt inn der med vilje fra Audible sin side. De ønsker å selge alt til alle, men er bundet av preinternettavtaler. Ved å la oss endre en adresse de automatisk kan hente fra Visa (eller Master Card) kan de selge oss det vi vil ha samtidig som de har sitt på det tørre overfor avtaler som ikke lenger burde vært gyldige.
PS: Jeg bruker en reell adresse. All post som blir sendt dit vil bli videresendt til meg. De har også telefon slik at de kan ta i mot beskjeder for meg.
01/12/2009 at 14:03
@Åsmund: Geografiske restriksjoner knyttet til distribusjon av åndsverk har ofte til hensikt å forhindre at lave priser i et marked påvirker prisen i et annet marked, dette er for eksempel motivasjonen bak sonesystemet for DVD. Taperen er den som har sikret seg distribusjonsrettighetene i det område kjøpet urettmessig skjer fra.
01/12/2009 at 15:35
@ftw: Hyggelig å være til hjelp! Audible er et glimrende eksempel på at du ved å bryte reglementet gir forlag og forfattere de ellers ikke ville ha fått – du kan jo rett og slett ikke få tak i mange av disse lydbøkene på andre måter. Dagens gode gjerning, dette… 🙂
@Åsmund: Det er en rekke produkter det av ulike årsaker finnes importrestriksjoner på, der reglene varierer fra land til land (jordbruksprodukter er et eksempel) på måter som kan være for vanskelige for småbedrifter å forholde seg til. Språkforskjeller kan også være slikt som gjør at en nettforhandler rett og slett syns det er enklere å begrense seg til hjemmemarkedet.
@Emod: Her forutsetter du at det finnes en distribusjonsavtale for ethvert åndsverk i ethvert marked, hvilket ikke behøver å være tilfelle i det hele tatt.
01/12/2009 at 16:19
@Erik: Du har helt rett i at det ofte er slik at geografiske restriksjoner fører til at enkelte verk, i perioder pga lanseringsstrategi eller generelt pga huller i distribusjonen, ikke er tilgjengelig i enkelte markeder. I en slik situasjon er det mer krevende og ofte umulig å påvise konkret tap for en enkeltaktør på grunn av brudd på geografiske restriksjoner.
For ebøker er det mitt inntrykk at enkelte bøker internasjonalt distribueres parallelt av flere distributører, men at de som har rettigheter til Europa oftest ikke har de beste prisene.
Et annet spørsmål er om det er kritikkverdig å bryte geografiske restriksjoner. Her tror jeg den gylne regel må være at om det du er på jakt etter ikke tilbys der du bor så er det fritt frem.
Internett har nok ført til gullalderen for geografiske begrensninger over. En ulempe ved å helt gå bort fra geografisk oppdeling av markeder kan være at inntektene til verkprodusentene går ned siden det ikke lenger vil være mulig å tilpasse prisen til ulik betalingsvilje i ulike markeder. Det kan nok argumenteres for at denne ulempen generelt oppveies av besparelser knyttet til digital distribusjon og færre forhandlerledd, men det vil skape problemer for aktører som er tilpasset prisnivået i et bestemt marked.
01/12/2009 at 18:17
@Emod: Når jeg ender opp med å trekke samme konklusjon som deg angående det moralske ved å kjøpe i strid med reglementet, tenker jeg faktisk også på forfatterne. De fleste av oss som skriver er opptatt av at noen kjøper bøkene våre. For en skribent vil et boksalg som faktisk finner sted alltid være mer verdifullt enn et mulig salg til høyere pris en gang i fremtiden – en fugl i hånden osv.
Idag har jeg kjøpt tolv (12) ebøker – de fleste av dem ikke tilgjengelig i europeiske ebokhandlere og mange av dem langt dyrere enn $ 9,99. Så joda, jeg har fremdeles god samvittighet. 🙂
03/12/2009 at 11:46
Såvidt jeg skjønner er “offeret” det norske forlaget som KANSKJE i fremtiden vil gi ut samme lydbok/e-bok i Norge for en høyere pris, og gjerne på CD? Eller som kanskje aldri vil gjøre det?
Eller kanskje det har med rettigheter å gjøre? Da vi ga ut World of Warcraft antologien vår i fjor var det et sinnsykt strev å få Blizzard til å gå med på å gi oss rettighetene til å gjengi skjermbilder av spillet. Utrolig komplisert. De ville f.eks. ikke tillate bruk av NOEN skjermbilder dersom vi ikke endret tittel på boken til noe de likte bedre (ganske ille og sannsynligvis ulovlig, men samtidig så har de antagelig lov å nekte oss å bruke bildene, eller i hvert fall kapasitet til å saksøke oss om vi gjør det uten tillatelse) og det var et sabla styr å få dem til å gå med på å la oss bruke skjermbilder av spillet med mods inkludert – for da var ikke interfacet “rent Blizzard” og fy og fy.
Dengang vi forhandlet med Blizzard var Kindle ganske nytt og forlaget hadde standardkontrakter for world-wide distribution in print og elektronisk gjengivelse var ikke nevnt. Vi tenkte heller ikke på det (MEGA-tabbe).
Så nå kan ikke boken utgis elektronisk, f.eks. for Kindle. Rett og slett fordi vi ikke har rettigheter til elektronisk gjengivelse av skjermbildene av World of Warcraft.
Selvsagt kunne vi gått inn og reforhandlet, men for å være ærlig, orker jeg ikke tanken på nye omganger med mas med Blizzards utallige advokater.
Kanskje det er lignende tåpelige grunner til geografiske begrensninger? Kanskje de ikke tenkte på å ta med “world-wide distribution” da de forhandlet om rettigheter for diverse?
03/12/2009 at 14:40
@Jill: Det du tar opp her er et virkelig underkommunisert problem. Som forfatter har jeg hatt å gjøre med det byråkratiske morasset som kalles internasjonal rettighetsforvaltning, og en rekke ganger endt opp med å trekke samme konklusjon som deg. Når det blir for styrete å skaffe seg rettighetene til åndsverk, lar lovlydige mennesker være å bruke dem. De mindre lovlydige stjeler dem. I begge tilfelle er det den opprinnelige skaperen som taper.
04/12/2009 at 11:06
Ett lite tips til adresse problematikken din; Opprett en postboks via f.eks http://jetcarrier.com i USA som er din. Den kan du bruke til registrering og kjøp av fysiske varer om nødvendig. Det koster ingenting før du skal ha frakt til Norge. For mange varer/tjenester lider under betydelig differensiering på pris ift kontinent.
04/12/2009 at 11:11
@dagmf: Takker for tipset. Det er nok det neste jeg gjør. Har jo veldig lyst til å prøve Barnes & Nobles Nook, for eksempel. 🙂
02/03/2010 at 01:35
Har noen prøvd å gjøre det tilsvarende med fysiske varer?
Prøvd å bestille et par hodetelefoner fra amazon som ikke kunne sendes ut av landet… Var en solid sum å tjene på dette.
15/04/2010 at 22:25
Tusen takk for kjempetips! Hotspot Shield fungerer også på geografisk sperrede kindle-bøker fra amazon.com. Har lett masse etter en slik løsning på engelskspråklige sider – snålt jeg ikke har funnet noe om Hotspot Shield e.l. på disse sidene. Uansett – langhelga på hytta er nå reddet – med masse ebøker jeg tidligere ikke fikk fatt i. Hjertelig takk!
16/04/2010 at 12:11
@Silje: Gir Hotspot Shield deg tilgang til bøker for det amerikanske markedet også med Kindle kjøpt fra Norge, eller må du ha en som er kjøpt i USA for at det skal virke?
18/04/2010 at 14:56
@Niki Jeg bruker Kindle for iPhone. Vet ikke om Kindle lesebrett har flere restriksjoner.