Simple Wikipedia er en idé jeg virkelig har sans for. Her handler det om å skrive forenklede leksikonartikler ut fra følgende prinsipp:
We only use simple English words and grammar here. The Simple English Wikipedia is for everyone! That includes children and adults who are learning English.
Alle kunnskapsprosjekter står i fare for å utvikle et høyttravende og utilgjengelig språk over tid, og Wikipedia er intet unntak. Mange av artiklene i hovedleksikonet er nå på et faglig nivå eller av en lengde som også gjør dem tunge å komme gjennom, selv for en tospråklig faglitterær forfatter med akademisk bakgrunn. Oppsummeringen av emnet øverst i hver artikkel er altfor ofte ikke god nok – derav behovet for mer systematiske forenklinger.
Det smarteste med “Simple Wikipedia” er at man ikke har forsøkt å lage et spesifikt barneleksikon. Det har man prøvd på flere ganger i forlagsbransjen, med vekslende hell. Først og fremst fordi man ved å sette “barn” på forsiden ekskluderer mange potensielle kjøpere som ikke nødvendigvis er barn, men som trenger stoff på samme faglige nivå. Eller om man vil: “Simple Wikipedia” fremstår som langt mindre patroniserende enn “WikiKids”. 😉
Målgruppene for et slikt leksikon er åpenbart skoleelever og voksne som ikke mestrer språket ordentlig, men også eldre som ikke har gått på skolen på et par generasjoner, og som f.eks. føler behov for en innføring i nymotens fenomener som World Wide Web og iPone. Som alltid i Wikipedia er utførelsen variabel – artiklene om delstaten Oklahoma og internett bærer preg av at forfatterne antagelig ikke har lest veiledningen først.
Her gjør wikipedianene nøyaktig samme erfaring som jeg i sin tid gjorde da jeg begynte på min første bok for 19 (!) år siden: det er fordømt vanskelig å skrive kortfattet og enkelt. Hvilket nok en gang understreker at likhetstrekkene mellom Wikipedia og annen faglitterær skriving er langt flere enn forskjellene.
23/02/2009 at 11:33
Har lest endel i Simple Wikipedia. Ofte langt enklere enn vanlig Wikipedia. Ikke at jeg har problemer med å forstå vanlige Wikipedia, men om jeg bare vil vite hva noe er så orker jeg ikke lese tilsvarende 15 studiepoeng om det …
23/02/2009 at 11:34
Nettopp. Og klarer man å holde seg til relativt korte, oversiktlige artikler er dette også et langt bedre utgangspunkt for oppslag via mobil, når jeg tenker etter.
23/02/2009 at 20:49
Du har vel ikke tilfeldigvis lest dagens xkcd…?
23/02/2009 at 23:36
Karl-Martin: Jeg har alltid lest dagens xkcd… 😉