A propos innlegget om småmaskiner som utfordring for leseplater igår: VG melder at Asus Eee nå kommer til Norge med brask og bram:
Komplett og Norek har nesten 20 000 maskiner i bestilling. Med en stykkpris på 2 550 tilsvarer dette en omsetning på over 50 000 000 kroner på Eee PC alene – og dette er bare den første bestillingen.
I første omgang snakker vi om sjutommersmodellen med preinstallert Linux, hvilket innebærer at antall Linuxbrukere her til lands vil få et kraftig oppsving omtrent ved skolestart. Åååå, som det kribler i lommeboka nå… 😉
03/06/2008 at 15:30
Lurer på hvor mange de får solgt, men blir det mange så blir vel supporttrådene på diskusjon.no og andre nettsider ganske fulle vil jeg tro…
03/06/2008 at 15:46
Jeg tror mange vil bli skuffet. Disse maskinene er alt for små til at man kan gjøre noe fornuftig med dem. Les gjerne mitt eget blogginnlegg om dette her.
03/06/2008 at 17:17
Ole: Innlegget ditt var interessant, men uttrykket “drittmaskin” brukt om en maskin som gjennomgående har fått svært god kritikk og ser ut til å ha veldig mange entusiastiske brukere, får meg til å stusse.
Men selvsagt håper jeg at markedsføringen vil påpeke begrensningene som ligger i en så liten maskin. Som en som har jobbet på alt fra Sharp Zaurus til Psion 7, vet jeg endel om å jobbe innen trange rammebetingelser. Du kan få svært mye på en liten maskin, men du må definitivt tenke annerledes. Opera er et must for små skjermer, f.eks. 🙂
03/06/2008 at 18:28
Oooog akkurat da 7tommeren kom til Norge annonserer Asus to nye modeller: http://blog.wired.com/gadgets/2008/06/asus-officially.html
Noen som vil sitte på gjerdet litt lenger?
03/06/2008 at 18:53
* hånden i været * 🙂
03/06/2008 at 23:33
Hyggelig at du linket til saken vår 🙂 Det skjer utrolig mye på mini-pc-fronten for tiden. Alle pc-produsentene hermer etter Asus, (flokken følger pengesekken) og noen av konkurrentene er virkelig interessante. HPs Mini-note, som vi har testet tidligere på pcworld.no (pcworld.no/article96250.ece)kan anbefales. Mange av de nye maskinene, inkludert de nye Eee-ene baseres på Atom-plattformen fra Intel, som virker både allsidig og svært så lovende.
Mvh Bjørn Unnersaker, PC World
04/06/2008 at 00:20
Jeg må si jeg stusser litt når jeg leser om 20.000 importerte maskiner. De fleste nerdene (meg selv inkludert) har vel allerede kjøpt maskin på E(ee)bay? Hvis det er Xandros som kommer preinstallert vil nok mange tenke aha, en maskin for barna, og da kan det jo bli en trend med Eee på barnerommet (Fisher Price-faktoren er høy på Xandros, i hvert fall var den det på min taiwanske variant). Men jeg ser ikke helt for meg at hvermannsen laster ned eeeXubuntu eller overhodet begynner å fikle med maskinen. For det er jo det som er gøy med en sånn en. 🙂
Kort oppsummering av egne erfaringer: Til surfing, dokumenter og filmtitting (mine bruksområder) er dette en utmerket bærbar nummer to. Batterilevetiden er det eneste jeg har vært litt misfonøyd med.
04/06/2008 at 14:33
Eirik; Jeg skrev egentlig søppelmaskin i originalinnlegget, men fikk problemer med noen av feedene da jeg brukte norske tegn i tittelen på bloggen min. Derfor drittmaskin.
Anmeldelsen i PCWorld er i praksis verdiløs IMHO, det er side opp og ned med tekniske spesifikasjoner, men bare to linjer om hvordan det faktisk er å skrive på maskinen. En ting er at tastene er små og det er lite mellomrom mellom dem, men responsen er dårlig og de ulike tastene krever ulikt trykk for å respondere.
En skjermoppløsing som er på kollisjonskurs med de aller fleste websidene på markedet blir også lettvint forbigått.
Som en dings for “early adaptors” er Eeen selvsagt et funn, og det er gøy for oss Linux-geeks at OSet får større utbredelse, men skal du ha en maskin du faktisk kan gjøre fornuftig arbeid med, utover surfing og enklere mailing, er dessverre Eee’en ikke god nok.
04/06/2008 at 14:40
Bjørn: Takk for peker til HP-saken. Det er en maskin jeg vurderer svært seriøst, særlig med tanke på at Eee-modellen med ni tommers skjerm nok blir en god del dyrere enn 2500.
Gunnar: Jeg stusser også litt over tallet, men så regnes det også med at det skal selges mange iPhoner, til tross for at noen tusen nerder allerede har kjøpt. Vi får se… 😉
Ole: Poenget ditt er altså at Eee har med andre ord en rekke begrensninger i kraft av sin størrelse. Greit nok, selv om jeg som mangeårig subnotebook- og PDA-bruker vil insistere på at endel av oss (se f.eks. Gunnar over) faktisk får gjort svært mye på slike maskiner. Og jeg skjønner fremdeles ikke helt hvordan det forsvarer bruken av ordet “drittmaskin”, som gir inntrykk av at det er byggekvaliteten det er noe galt med…
04/06/2008 at 14:54
Jeg vil si at den ikke er særlig begrenset størrelsesmessig sett, jeg har gjort det skolearbeidet som jeg må gjøre, det vil si semesteroppgaver på 10+ sider og så videre, på min Asus Eee uten problemer.
04/06/2008 at 14:56
Christian: Takk for opplysningen. Jeg skrev min første lengre artikkel på en Psion 3 midt på 1990-tallet, og den får Eee til å virke som en kjempe. 🙂
04/06/2008 at 15:39
Eee er eit konsept eg likar så godt at eg kjøpte den engelske utgåva. Den store skuffelsen er koss Linux-distroen handsamar straum. Eg ville ha ei reisemaskin, ei til å dra med meg på sykkel overalt, og på campus i møte etc., men når ikkje det nyttar å klappe igjen loket utan at maskina dreg for mykje straum, er det eit fånyttes konsept. Irriterande, for eg vil svært gjerne like denne maskina.
04/06/2008 at 16:10
Arneolav: Linux og batteri, hva kan man si? Nå som det ser ut til å ha blitt god orden på wifidrivere, mener jeg batterilevetid/dvale bør stå i høysetet. Det er en slik praktisk ting som faktisk tvinger meg til å bruke XP…
04/06/2008 at 16:18
Ja, det er faktisk eit nokså seriøst hinder i mi verd òg, og ei nokså stor overrasking då eg installerte Ubuntu på Dell-laptop’en min — hadde trudd at dette var sjølvsagt teknologi.
Skal ikkje den nye lettversjonen av Ubuntu løyse slikt? Den kan vel erstatte Xandros-versjonen som ligg på Eee? Vi greidde å kome til månen i 69, kor vanskeleg kan det vere å handsame eit lite batteri?
04/06/2008 at 16:27
Nei, kan du skjønne det? Det mest irriterende er at det er så variabelt. Jeg har selv opplevd veldig god batterilevetid med Ubuntu på min forrige maskin, før levetiden tok kvelden med den nye maskinen. Jeg vet ikke hvorfor, og jeg har ikke funnet noen gode svar. vi får bare håpe at dette nå får prioritet.
04/06/2008 at 18:59
@ole irgens: Synes du tegner et vel sort/hvitt-bilde her. Eee kan brukes til mye rart. Vi hadde en kort test av Eee, som ikke tok for seg alle verdens aspekter. Jeg synes vel skjermoppløsningen er det aller største minuset, pga websurfing. Men om du mener Eee er en “dritt-pc” som ikke kan brukes til noe, lurer jeg litt på hva du vil kalle OLPC. Den får jo Eee til å fremstå som en supercomputer.
@gunnar: Stikkordet er “skolestart”. Eee er egentlig den første pc-en som har noe i en skolesekk å gjøre. Stakkars de ungene som flyr rundt med en 3-kiloskoloss. Bjørn Venn hadde en interessant presentasjon av prosjektet “fremtidens
digitale læringsverktøy for norske skoler” på GoOpen
(mer på http://bjorn.venn.no/2008/01/22/buskerud-fylkeskommune-tar-initiativ-til-a-teste-ut-sma-b%C3%A6rbare-pc-er-med-fri-programvare-til-bruk-i-skolen/), som handlet om hvordan en Eee er mer egnet som skole-pc enn andre maskiner.
05/06/2008 at 12:00
Eirik: Jeg spissformulerer meg litt i blogginnleggene mine. Eeen er ikke dritt eller søppel, men det er en billig maskin og bærer preg av det. Det kommer imidlertid andre og enda billigere maskiner som “Eee-kloner” på markedet nå, og jeg tillater meg å tvile på om maskiner ned mot tusenlappen kan være brukbare.
Bjørn: Jeg har ikke sett eller brukt OLPC, og kan ikke uttale meg om den. Jeg har ikke avskrevet Eee’en helt, men ser at den ikke passer mine behov og mine preferanser for annet enn litt marginalt bruk på reiser der plass og vekt er et issue, og der det er tilgang til strøm – det mest tragiske med maskinen er jo egentlig den begrensete batterlilevetiden. 10 timer på batteri hadde veid opp for mange av de andre ulempene.
05/06/2008 at 12:06
Okei, da var det som jeg trodde, og hensikten din ble forsåvidt oppnådd – du fikk flere av oss til å reagere. All den tid vi nå ser konvensjonelle bærbare under tretusenkronersmerket, tør i alle fall ikke jeg avskrive tusenkronersmaskiner.
Ellers er batterilevetiden et åpenbart minus, og egentlig ganske forunderlig. Min Psion 7 fra 1999 (forøvrig en utmerket arbeidsmaskin) hadde omtrent samme mål som Eee, kjørte forløperen til Symbian OS (EPOC) og hadde en batterilevetid på åtte – 8 – timer. Okei, så hadde den ikke innebygd wifi, men det alene kan ikke forklare en forskjell i batterilevetid på en faktor 3 til 4. Den andre store forskjellen på datidens ledende subnotebook og dagens er forøvrig prisen: Psion 7 kostet 12 000 kroner, levert til Norge.
05/06/2008 at 15:35
Bjørn: Helt enig i at dette er stedet å starte for små barnehender og -ryggsøyler. Men om kommunene og pedagogene er klar for denne teknologien er et annet spørsmål.
Ad søppelmaskin: Førsteinntrykket mitt var også at dette er et billig plastprodukt uten estetiske kvaliteter: tastatur og pekeplate ga assosiasjoner til billig elektonikk fra postordrekatalogen. Men etter noen måneders bruk har jeg ingen innvendinger på dette lenger. Maskinen fungerer og jeg får gjort det jeg skal. Da er jeg fornøyd.
06/06/2008 at 13:18
Hadde vært glimrende om den hadde vært tilstrekkelig til å ha med på skolen. Bruksområdene vil jo være programmering og notatskriving for min del, så det er jo ikke de aller mest resursskrevende bruksområdene. Tror jeg må få testet en før jeg går til innkjøp av en selv.
20/06/2008 at 15:34
Hei, har ønsket meg en liten pc nr 2 til å surfe å sende mota mail på. Er da den ny ASUS Eee PC EeePC 702 8GB/2GB noe? Å da blir den engels tastatur, er det noe problem?
Tusen takk til alle som gidder å svare:) Hilsen kjempe lyst på mini pc:)
22/06/2008 at 08:40
Det at tastaturet er på engelsk er ikke noe problem hvis du er vant til å skrive uten å se på tastaturet, men hvis du skriver med å lete med en finger etter riktig tast så kan det være enten litt kinkig eller en inspirasjon til å endelig lære deg touch…