Dagbladet kan berette at NSB vil begynne å fase inn wifi på enkelte av sine strekninger, samtidig som de kommer til å montere inn strømuttak på alle seter:
I første omgang er det de 1,7 millioner årlige reisende på strekningen mellom Skien og Lillehammer som får tilbud om internett. Fra august og frem til jul håper NSB at systemet er installert i alle togene på strekningen.
Fint 1: Det vil utvilsomt gjøre det enda mer attraktivt å langpendle på tog.
Fint 2: Strømuttak i alle stoler innebærer at presset på Komfortvognene blir mindre, når alle de som har kjøpt billett til disse vognene fordi strømuttaket gjør det mulig å se film og spille spill, kan kjøpe vanlige billetter isteden. Kanskje man til og med kan ta opp igjen det gamle navnet Kontorvogn, og rette tilbudet mot oss som faktisk trenger å jobbe underveis?
Dumt 1: Man har foreløpig ikke bestemt seg for forretningsmodellen, hvilket kan tyde på at detta blir dyrt, folkens. Type Telenor-på-hotell-dyrt. Eeek.
Dumt 2: I neste og påfølgende uke kommer jeg til å langpendle til Lillehammer omtrent hver eneste dag. Tenk hvor effektiv jeg kunne ha vært om NSB allerede nå hadde kunnet tilby meg nett underveis.
Å ja, forresten: jeg er på Lillehammer som en del av programmet til Litteraturfestivalen, som foregår der til uka, og som har framtiden som et slags løst, overgripende tema. Tilsynelatende et ganske alminnelig norsk bransjetreff, med andre ord, uten noe påfallende innslag av representanter for den moderne litteraturen som handler om framtiden…
21/05/2008 at 15:22
Ingen kan vel påstå at skinnegående transportselskaper er de raskeste til å implementere slikt, men hurra for at noe skjer! Så får man håpe at det blir til en pris som egner seg for familier og dagpendlere. Ideelt sett burde det være gratis, med motivasjonen at det gir flere reisende på toget.
Nå er det kanskje også en fare for at mobilselskapene tar posisjonen disse kunne tatt for lenge siden, ved hjelp av 3G og fast datapris. Dekningen begynner faktisk å bli ganske akseptabel omkring, uten at jeg helt vet situasjonen langs skinnegangen.
Og man burde selvfølgelig dele ut Ipod Touch til de reisende, ikke Archoser….
21/05/2008 at 17:04
Nå har vel jernbaneverket faktisk sitt eget GSM-nett langsmed skinnegangen. Om det er bygd for 3G vet jeg ikke.
Og uansett blir det ikke nor orden på det her nede. For at Eirik skal få ta toget sitt hver time opp til Lillehammer så gidder ikke NSB kjøre dem helt ned hit til Skien, og “satser” på buss for tog i stedet. Og så lurer de på hvor det ble av alle kundene. HØR HER, fra Skien går det ekspressbuss der man kan sitte på ett sete hele veien uten overgang- og som i tillegg tar noe kortere tid inn til Oslo.
Styrt avvikling kalles slikt. Men det er klart, det bor jo ikke skikkelige folk og potensielle kunder i Grenlandsbyene.
21/05/2008 at 17:17
KEE: Jeg er også irritert på den beslutningen, som gir meg mye trøbbel hver gang jeg skal til Grenlandsområdet. Ekstra tullete er det jo når man faktisk kan tilby noe som ekspressbussene ikke har (og som er årsaken til at jeg unngår dem som pesten) – ordentlig plass for oss som må jobbe under reisen. Ja, i det hele tatt ordentlig plass til oss som er litt storvokste. Tok Sørlandsekspressen for et par måneder siden, og det var virkelig en pinefull affære.
22/05/2008 at 00:46
«Nå har vel jernbaneverket faktisk sitt eget GSM-nett langsmed skinnegangen.»
Det gjelder definitivt ikke _hele_ skinnegangen. Jeg har mest erfaring med NSB nord for Trondheim, og her er det _ikke_ noe NSB-GSM i alle fall.
Og jeg holder ikke pusten i vente på wifi på toget, heller 🙂
22/05/2008 at 01:23
Dette er noen år for sent ja. Det er over to år siden ferjene på Romsdalsfjorden begynte med _gratis_ trådløst bredbånd. Eksbressbussene i M&R har også hatt bredbånd noen måneder (dog ikke gratis).
Som nevnt over begynner også prisen på mobilt bredbånd å bli såpass lav, at jeg tviler på at dette er noe NSB vil kunne tjene på.
Hev standarden for komfortpassasjerene; mer rom og lever gratis stabilt Internett er mitt tips til NSB også!
22/05/2008 at 12:27
Er det noen som benytter seg av NSB komfort? Hva er vitsen?
Her er mine erfaringer fra 2004 da jeg reiste Oslo–Trondheim med NSB komfort:
Jeg hadde fått togbillett til bare 150 kroner (såkalt minipris, et tilbud på NSB regiontog; dette er f.eks. under halv pris av hva en student ville ha betalt), så jeg tenkte at jeg skulle prøve NSB Komfort for “bare” 75 kroner i tillegg. (Selv med dette tillegget ville det vært dyrere å bruke studentrabatt.)
Tidligere har jeg tenkt at man ikke får noe av verdi for disse 75 kronene, men jeg tenkte at nå fikk jeg prøve tilbudet.
NSB sa følgende om hva man får med NSB Komfort:
En egen avdeling i toget
Garantert sitteplass
Kaffe og te
Dagens aviser
Strømuttak ved alle plasser
Egen avdeling: jo, det er forsåvidt en dør/vegg til resten av vognen, og dersom noen skulle ha tatt med seg en skrikerunge på toget kan sikkert dette være greit.
Garantert sitteplass: nå trodde jeg at plassreservering var obligatorisk. Når man bestiller reise på nett er det umulig å få kjøpt reisebillett uten plassbillett. Men jeg sjekket rutetabellen, og i det minste på strekningen Oslo–Trondheim har de kuttet ut obligatorisk plassreservering, det er bare “mulig” å reservere plass, ikke obligatorisk. Det ser ikke ut til at det er mulig å bare kjøpe ny plass på toget hvis man den opprinnelige reiseplanen ikke passer likevel. Man kan være heldig og få refundert billetten (typisk mot et gebyr på 40 kroner, men det gjelder ikke
minipris), og man får ingen refusjon overhodet etter reisedagen. For bare noen år siden fikk man reisebillett + plassbillett. Reisebilletten var gjerne holdbar i et halvt år. Fikk kan ikke reist var det bare å kjøpe en ny plassbillett til ca 30 kroner.
Kaffe og te: Ikke spesielt god kaffe, men heller ikke direkte vond. I det minste er det kort avstand til kaffen, ellers må man gå til bistrovognen og kjøpe svinedyr kaffe der. (Heldigvis tror jeg NSB helt har kuttet ut tralleserveringen.)
Dagens aviser: Aftenposten, Dagbladet (mange), VG (mange), Dagens Næringsliv (1) var det jeg så.
Strømuttak: sikkert greit hvis du har med deg bærbar pc.
Merk at de *ikke* lover komfort, for det får man ikke. For man må ha flaks for å få en av de to setene som ikke er gruppeplasser/gruppesete med *elendig* benplass.
Merk også at de ikke foretar IQ-sjekk av de reisende. Man risikerer at et fjols mener at bæreposen din er en søppelpose og begynner å helle kaffe oppi den.
Jeg skal aldri i fremtiden reise NSB Komfort, for man får bare NSB, ikke komfort.
Det ville forøvrig vært billigere å kjøpe alle avisene og en kopp kaffe selv. Og uten “komfort” er sjansen for gode sitteplasser betraktelig høyere.
22/05/2008 at 13:11
Da jeg begynte å togpendle sjekket på kryss og tvers for å finne ut om strømuttak for PC også betydde nett. Det var det ikke meningen at det skulle være lett å finne ut. Kanskje NSB er litt flaue over det dårlige tilbudet sitt?
Siden er jeg blitt tipset om ICE, som visstnok bruker det gamle GSM-nettet eller et annet gammelt mobilnett?
For en tid siden kjørte jeg forresten Gjøvikbanen m/barn. Barnet insisterte på å utforske hele toget, og det var på løpeturen tilbake gjennom toget jeg oppdaget at de hadde både komfortvogn og stillevogn. De var ellers ikke lette å oppdage, nei. Og verken “komfort” og “stille” var særlig dekkende beskrivelser.
22/05/2008 at 13:32
Er det ikke det gamle NMT 450 nettet som ICE benytter, da? Forøvrig var det det eneste mobilnettet jeg kunne benytte som ekstra sikkerhet i skauen- selv sikringsradio må gi tapt ved for kollete landskap.
22/05/2008 at 13:59
Fascinerende om det arrangeres en litteraturfestival uten henvendelser til science fiction-miljøet, da … de tror kanskje vi er mest opptatt av romskip og strålepistoler og sånt.
22/05/2008 at 14:32
Vi sees nok både på Litteraturfestivalen 29. mai (tar ekstra tidlig tog når jeg skal dit for å rekke innom “din” post. ;)) og på Litteraturhuset 3. juni. 😉
23/05/2008 at 08:59
Etter å ha vært i Odda igår, og virkelig erfart hvordan det er å leve et sted totalt uten togtilbud, 2,5 timer til nærmeste flyplass og Haukeliekspressen som eneste realistiske kollektive alternativ, blir jeg noe mer vennligsinnet innstilt overfor NSB. 😉
Thomas: Jeg er enig i at Komfort-navnet ikke stemmer, og skulle som sagt ønske at man tok tilbake “Kontor”. For øyeblikket er den viktigste vinningen for meg som hyppig bruker av PC i tog strømforsyningen, et bord det faktisk går an å arbeide ved og mindre kabiner, som betyr mindre støy.
Roffe: Jeg anbefalte for en tid siden en representant for arrangementskomiteen å snakke med folk fra det norske scifi-miljøet, slik at man kunne få en liten pre-Norcon på Lillehammer. Jeg har også hørt at én forfatter med ordentlig internasjonal kredd var invitert (Charlie Stross), men det ble tydeligvis ikke noe av. Hadde jeg hatt tid, skulle jeg nesten gått på åpningsseremonien. Ingenting som sier “litteratur og framtiden” som Trond Giske, Jostein Gaarder og Øyvind Rimbereid, lissom. 😉
Elin: Jeg er ikke på Lillehammer den 29. Programposten er avlyst ifølge det jeg har fått tilsendt.
24/05/2008 at 20:22
reiste fra Kristiansand til Oslo med buss igår. Har tidligere reist denne strekningen mye pga familie i krsand og jobb i oslo, men nå har jeg flyttet, så var en stund siden sist. Fikk da etter noen minutter på bussen opplyst om at det var trådløst nett på bussen, noe jeg ikke har opplevd før. Fikk da tatt opp min bærbare pc og ikke bare hørt på musikk som jeg pleide før.
Vet ikke hva slags tilkobling de bruker, men den fungerte stort sett hele veien, om enn noe treg enkelte ganger. Fungerte helt greit til surfing og email osv. Gjorde bussturen merkbart kortere. Den skulle bare kommet for etpar år siden når jeg tok bussen regelmessig. 🙂
24/05/2008 at 20:23
reiste forøvrig med konkurrenten.no…
25/05/2008 at 13:02
Andreas: Takk for interessant tips! Hvis konkurrenten.no gir bort wifi, skal det godt gjøres for NSB å ta veldig høy pris for tjenesten…
25/05/2008 at 13:34
Og bare for ordens skyld kan man jo minne om at konkurrenten.no konkurrerer med Nettbuss, som er heleid av NSB.
28/05/2008 at 15:47
Lavpriseskpressen kjører ekspressbuss mellom Oslo – Kristiansand og Oslo – Trondheim samt sommerrute mellom Oslo – Arendal. Lavprisekspressen har GRATIS Inetrnett, Kaffe-Te til alle passasjerer. Det er kioskautomat ombord i bussen slik at man kan kjøpe seg noe å spise og drikke på turen.
Lavprisekspressen kjører med store dobbeldekke slik at du kan sitte i annen etage og få god oversikt.
Lavprisekspressen har også strømkontakter til din Pc, PDA osv
Lavprisekspressen har også sittegrupper nede der man kan sitte sammen 4 og 4.
KAn det bli bedre til den laterlige prisen Kr 49,-
01/06/2008 at 15:15
KEE: «ICE er et selskap som benytter seg av de gamle NMT 450-frekvensene. Dette er såkalt CDMA-teknologi, og til tross for navnet til selskapet som står bak, NMT (Nordisk MobilTelefon [ikke Mobiltelefoni]) har ikke nettet noe annet til felles med det gamle NMT-nettet enn at de benytter den samme frekvensen. (…)
En av de store fordelene med å benytte det frekvensområdet som ICE benytter seg av er at man ikke trenger samme antallet basestasjoner som for et 3G-nett. Signalene rekker rett og slett mye lenger. Vi snakker om et ganske betydlig antall kilometer. (…)»
fra PC World Norge nr. 13/2007 s. 46
«The CDMA2000 technology employed at the 450Mhz band, called CDMA450, offers the best from two worlds, all of the features from a leading 3G technology and the coverage advantage of low radio frequencies. The CDMA2000 technology is at present the largest 3G technology in the world with over 375 million subscribers securing product development, economies of scale and continued technology evolution. The physical properties of low radio frequencies enable NMT to cover a large geographical area at a significantly lower capex and opex compared to UMTS (WCDMA).»
fra About Nordisk Mobiltelefon
http://www.ice.no/IR-674.aspx
Ice har forresten “byttet” navn til Ice.net.