…kommer via Østlandssendingen:
Mandag startet årets Sykle til jobben-aksjon, med bare 6000 forhåndspåmeldte. Det betyr at hele 54 000 færre Osloborgere vil sykle til jobben i forhold til i 2000, da 60 000 var påmeldt, skriver Aften.
En årsak som oppgis, er mye negative skriverier om risikoen ved å sykle i byen. Men med tanke på at vi nettopp fikk utdelt et sykkelkart for hele Oslo sammen med “Din bydel”-katalogen, er det leit åkke som. For kartet viser at det faktisk finnes ålreite alternativer de fleste steder i denne byen. Sykling handler forøvrig ikke bare om helse, slik det påpekes i artikkelen, men mer enn noensinne om framkommelighet.
Til visse tider av døgnet er sentrumsgatene latterlig trafikkerte. Ta Finnmarksgata, som går forbi borettslaget vårt og normalt (det vil si uten graveboom) er ganske grei. Forleden trillet jeg forbi en kø som strakte seg fra Tøyensenteret oppover mot Sinsenkrysset. Jeg observerte åtte (8) busser fra rute 20 på nedturen fra Carl Berners plass, og når man vet at disse bussene går hvert 4. minutt i rushtiden er det lett å regne seg til at passasjerene hadde sittet fast en stund. Jeg brukte to-tre minutter på min Bullit… 😉
07/05/2008 at 17:59
Har sett det kartet. Skulle jeg fulgt det slavisk – hvilket neppe er meningen – hadde jeg hatt problemer med å komme meg på jobb. Men kartet viser jo i det minste hvor dårlig det står til med sykkelstier i Oslo.
07/05/2008 at 18:26
Greia med kartet er å se de røde linjene i sammenheng med de stiplede. “Ikke tilrettelagt for sykkel” innebærer ofte gater/fortau som egner seg godt for sykling. I mitt tilfelle gjelder det veien forbi Ullevål sykehus, som lar meg kjøre fra Sofienberggata til Majorstua på 17 blank – mao kjappere fra dør til dør enn noe annet transportmiddel enn helikopter i rushtiden.
Ser man på totaliteten, er forholdene faktisk bedre enn den elendige oppslutningen om “Sykle til jobben” skulle tilsi. Det som er synd er at dette jo blir et strålende eksempel på et selvoppfyllende profeti: jo mer som skrives og sies om hvor forferdelig det er å sykle i Oslo, jo færre ønsker å gjøre det. Da er det i alle fall garantert at intet skjer med standarden…
07/05/2008 at 18:26
Det burde heller vært mer skriveri om hvor farlig det er å kjøre bil i sentrum. Man kan jo *kjøre ned* en syklist! Jeg sykler i den visshet om at jeg ikke står i fare for å ta livet av noen i trafikken.
07/05/2008 at 18:33
Før var det gratis, i år koster det kr 165 å være med. Jeg tror det er her sykkelen ligger begravet.
Jeg har tidligere vært sykle-til-jobben-general på min arbeidsplass, men først inkluderte de alle gående, og i fjor skulle all aktivitet utenom jobbreiser registreres. Ikke mye *sykle-til-jobben* igjen. Jeg ga opp i fjor, det ser ut til at flere har gitt opp i år.
– Henrik
07/05/2008 at 18:33
Grunnen er at det ikke lenger er gratis å delta – fra “Spørsmål og svar” på sykletiljobben.no:
“I 2007 så vi oss derfor nødt til å innføre en differensiert deltageravgift som er kr 165 per person for medlemmer av Norges Bedriftsidrettsforbund (NBF), og kr 300 for ikke-medlemmer.”
Mange bedrifter dekker ikke dette, og jeg gidder iallefall ikke betale 165 kroner for å sykle til jobben – det gjør jeg uansett.
PS! Jeg bor i Molde, men vi har også opplevd den samme reduksjonen …
07/05/2008 at 18:36
Hans, Henrik: Takk for opplysningene – dere tar opp gode poenger som ikke kom med i Østlandssendingens sak. Synd er det uansett. Det kommer ikke til å bli skikkelig fart i sykkelstiutbyggingen i Oslo før syklistene er så mange at de virkelig er til sjenanse for den øvrige trafikken. Og da mener jeg virkelig… 😉
07/05/2008 at 19:15
Uansett dårlege vilkår for sykkel (som finst over heile landet), har nok deltakaravgifta bidradd negativt. Så vidt eg kan hugse frå nettsidene til STJ i fjor, begrunna dei avgifta med store kostnader til registrering, system osv. Eg har styrt med STJ på min arbeidsplass her nede på Sørlandet i ein del år. Sjølv om alt for få deltar, klarte me faktisk å auke ørlite i fjor. Me valte å stå utanfor den sentrale aksjonen, elles ville pengepotten til premiar blitt redusert med ca 60 pst. Ein kan saktens diskutere det fornuftige i trim på fritida osv, men me hadde verkeleg trengt ein aksjon som var konsentrert om å utfordre bilismen, for sykkelen som nærtransportmiddel.
07/05/2008 at 19:26
Gunnar: Veldig synd at man valgte en slik framgangsmåte i en tid da det faktisk graves og fikses mye på veinettet rundt forbi, og krav hadde hatt litt bedre muligheter til å nå fram. Nå står en total omlegging av Carl Berner-krysset for døra hos oss, og vi er veldig spente på om man har tenkt på syklistene denne gangen.
Ellers ble det dumpet ørten eks av “Din bydel” i oppgangen vår. Som vanlig blir mange eksemplar liggende igjen og slenge i ukesvis, og det er som regel jeg som tar på meg jobben med å tømme trappa for slikt. Denne gangen kastet jeg de gjenværende eksemplarene, men beholdt kartene. Har et liggende til deg her. 🙂
07/05/2008 at 20:39
Ingen tvil om at innføringa av deltakaravgift har fungert negativt, sjølv om det nok ikkje er samsvar mellom nedgang i deltakarar i STJ og (nytte)sykling generelt. Me var litt fleire som sykla til jobben på Hisøya i fjor, men blei altså ikkje registrert i den sentrale aksjonen. Det blir me heller ikkje i år, og det kan vere fleire som oss. Og det er alltid ihuga folk som syklar, sjølv om det ikkje er organiserte aksjonar. Men det er dumt, og synd, for aksjonen får fleire opp på sykkelsetet.
Sykkelkart er bra, Eirik! Skal vurdere å ta med sykkelen, om NSB vil.
09/05/2008 at 23:33
Jeg kunne forsåvidt sykla til jobben. Grunnen til at jeg ikke gjør det er at jeg ikke liker tanken på å gjøre ned fra Lambertseter og til Oslo Senter, og så måtte pese meg opp igjen… på sykkel. Kanskje de som har sluttet i kampanjen har flyttet til sådane strøk? Greit med oppover-bakker, men ikke når man må sykle i dem i over en halvtime i strekk.