Etter å ha mislykkes et par ganger før, prøvde jeg meg på en CD-fri oppgradering av Ubuntu 8.04, også kjent som Hardy Heron. Du kan laste ned systemet her (som alltid fullstendig gratis og lovlig) eller, hvis du som jeg allerede har foregående versjon, klikke /System/Administration/Update Manager og begynne på vårens storvask mens operativsystemet oppgraderes. I prinsippet blir jobben mye enklere på denne måten: alle dine programmer blir også oppgradert til siste versjon, og beholder alle instillinger.
Hele prosessen, som hos meg tok rundt halvannen time alt i alt (her hjelper det selvsagt å ha veldig bredt bredbånd fra Get, siden det skal lastes ned rundt 1 GB med oppdateringer), får den lovede Service Pack 3 for XP til å fremstå som en latterlig pinglete bugfiks i sammenlikning. Men beviset er i puddingen, selvsagt: hvordan fungerer dette i praksis?
Det gode:
- Maskinvaren ble gjenkjent uten problemer, og alle maskinvareinnstillinger var bevart
- Dvalefunksjonen fungerer for aller første gang som den skal rett ut av boksen – jippi!
- Ny Nvidia-skjermdriver ble installert, og nå fungerer også justering av lysstyrke uten problemer – det krevde tidligere en spesialfiks
- Mitt nøye tilpassede skrivebordsoppsett er nøyaktig bevart, det samme er programinnstillingene – morsomt å se at Stellarium fremdeles starter med himmelen over Toyenparken 🙂
- Alle programmer og kodeker er oppdatert til nyeste versjon, og ser ut til å fungere prikkfritt
- Systemet virker gjennomgående litt lettere på foten – en irriterende ti sekunders forsinkelse ved innlogging er nå borte, f.eks.
Det dårlige:
- Brukerprivilegiene var satt feil på søppelkassa (Trash), hvilket førte til at jeg bare kunne slette filer permanent – det måtte løses ved å stille om brukerprivilegiene på riktig mappe (som ikke lenger er ~/.Trash, men ~/.local/share/Trash/files)
- Et av mine nyttigste hjelpemidler, Glipper, ville ikke starte før jeg slettet den lokale programmappen ~/.glipper
- Batterilevetiden er noe bedre, men tre timer er fremdeles for dårlig sammenlignet med de fire jeg får med XP
Det grusomme
- Standardnettleseren er Firefox 3 Beta 5, et minnesvin som henger seg på de rareste sider, og frøs systemet ved en anledning – det får bli Opera eller regresjon til Firefox 2 til treeren kommer ut av beta
Alt i alt var denne oppgraderingen en ren fornøyelse – en prosess som vanligvis er spredt ut over et par dager (jamfør denne huskelista) ble i praksis komprimert til en halvtime for småmekking. Og som Lasse påpeker, er det enklere enn noensinne å teste Ubuntu trygt i Windows med Wubi. Med tanke på alternativet, fatter jeg ikke hva du venter på! 😉
27/04/2008 at 14:00
Skal snart oppgradere selv, så takk for punktene 😉
27/04/2008 at 16:17
Jeg likte heller ikke at de sendte med Firefox 3, men du kan også legge inn Firefox 2.
Det har jeg gjort.
Sudo apt-get install firefox-2
27/04/2008 at 16:35
Christian: Mange takk for tipset. Det er meget mulig jeg kommer til å gjøre dette, om ikke annet så for å bruke pluginene som ikke er kompatible i skrivende stund. Jeg har sett begrunnelsen for å velge Firefox 3 i en Long Term Service-release (det er framtidens plattform yadda yadda), men jeg kjøper den ikke. Det er jo nettopp slikt vi har apt-get for å løse kjapt og effektivt. Får være grenser for å være fanb0i… 🙂
27/04/2008 at 21:00
Gjekk nesten smertefritt her også, måtte berre opne opp skjermoppløysinga og stenge den for å få skrivebordet i fokus. Firefox hang litt i går for meg også, tenkjer det rettar seg ganske raskt. Her er eit nytt ord og ynskjelista mi for tida:
LILIPUTING:
http://www.liliputing.com/2008/04/over-past-six-months-or-so-asus-everex_24.html
27/04/2008 at 22:16
Oooh yeah. Det er mye lekkert underveis nå, og for en gangs skyld klarer gadgetnerden i meg å holde seg i ro. Neste versjon Eee, eventuelt den superlette til HP eller Dell med norsk tastatur. Det hadde vært noe, det.
27/04/2008 at 22:22
Jeg oppdaterte «lillemaskina» i går, og er like lite fornøyd som snittet her med betanettleseren. I tillegg har jeg fått et morsomt problem: Påloggingsskjermen har feil oppløsning (mens det er riktig når jeg har fått logget inn).
Tenker jeg holder meg til 7.10 en stund til på de andre maskinene, mest for å vente til Firefox blir mer stabil. Men hvordan fant du ut det der med søppelbøtta og rettighetene?
27/04/2008 at 22:38
Lasse: Jeg har opplevd en gang tidligere at Ubuntu under installasjon rotet med rettigheter, så en mappe i mitt brukerområde fikk rotprivilegier. Så når jeg ikke fikk lov til å slette, dvs flytte filer til Trash, fikk det en bjelle til å ringe. Problemet var at min gamle .Trash-mappe fremdeles fantes, og var satt opp riktig mht rettigheter. Det var først da jeg søkte i Ubuntuforums at jeg forsto at Trash-mappa hadde fått ny beliggenhet, kunne gjøre sudo nautilus og forandre rettighetene. Begriper ikke helt hvorfor den mappa måtte flyttes, den gamle beliggenheten var jo temmelig logisk. 🙂
28/04/2008 at 06:33
Og selv fikk jeg for første gang til det å surfe trådløst i Linux 🙂
PS1: Men jeg fikk også mange kræsj. Er ikke 100% sikker på at det var Firefox sin skyld alle gangene. F.eks. låste Opera seg ganske så grundig 🙁
28/04/2008 at 06:48
Jeg opplevde det samme for noen minutter siden. Måtte faktisk gjøre CTRL-ALT-F1 og killall opera for å stoppe prosessen. Hvilket får meg til å mistenke at det er noe annet på gang her. Hovedmistenkte for øyeblikket: Flash.
28/04/2008 at 10:42
Opera har desverre en lei tendens til å låse systemt ganske mye i XP, i tillegg til at video via f.eks. youtube og nrk stopper fullstending opp i siste opera release:-(
30/04/2008 at 23:55
Jeg har kun lagt inn Ubuntu 8.04 på den feiteste PC-en her i huset ennå, men det funker fint. På min eldre, bærbare kastet jeg inn Opera 9.50 Beta2. Hu-heiii for en hastighet Opera har!!
Tror vi kan si at vi har et godt norsk produkt her med hånden på hjertet. Selv om det er en beta, virker den mye mer stabil enn de andre versjonene jeg har vært borti. Dette lover godt for fremtiden!
01/05/2008 at 19:03
Installerte Ubuntu selv nå (jeg prøvde og feilet sist gang du skrev om Ubuntu), og jeg er ekstremt imponert over systemet. Fra nå av vil jeg unngå Windows som best jeg kan. For meg fungerer Firefox 3b5 helt fint, henger seg ikke. Men et spørsmål fra en nub, hvis noe henger seg opp og man blir nødt til å avslutte det, er det noe tilsvarende Ctrl-Alt-Del på Windows i Linux?
01/05/2008 at 23:57
Eirik: Akkurat tastekombinasjonen Ctrl-Alt-Del er mappet til avloggingsvinduet, så det krever litt mekk å endre. Men en enkel løsning som jeg bruker (dessverre) daglig på Firefox, er å installere Force Quit-appleten. Høyreklikk på en blank del av panelet ditt, velg “Add to panel” og søk på “force”. Da dukker “Force Quit” opp, klikk på den og “Add”-knappen, og du får et nytt ikon i panelet. Neste gang en applikasjon henger seg, klikker du på Force Quit-ikonet og så på applikasjonen. Finito!
I alle fall i de fleste tilfelle. Av og til skjer det at Firefox eller VLC (en annen applikasjon som kan oppføre seg stygt) kjører usynlig i bakgrunnen, og da trenger man en liste over prosessene på maskinen. Det finnes mange måter å hente fram den på, jeg foretrekker appleten “System monitor”, som du finner og installerer på samme måte som Force Quit. Klikk på System Monitor-ikonet, og du får opp et vindu med flere flak. I “Processes” finner du prosessene som kjører, og kan stoppe dem med “End process” eller et annet alternativ (høyreklikk på prosessen). Bare vær forsiktig med prosessene du stanser her, da mange av dem som er listet opp er nødvendige for at systemet skal kjøre normalt.
02/05/2008 at 10:22
Takker, skal prøve ut dette. Har ikke så mange tilfeller der programmer henger seg, FF kjører fint det også, men bedre å være føre var.
02/05/2008 at 11:27
Hvis det er slik at absolutt alt henger pleier Ctrl-Alt-Backspace å funke fint. Da dreper du hele X-sesjonen din og må logge inn på nytt.
I tillegg har du jo xkill.
02/05/2008 at 14:05
Lars: Gode tips. En annen mulighet er å å gjøre Ctrl-Alt-F1, logge seg på og stoppe prosesser med top og killall. Kjekk å ha når absolutt alt ser ut til å henge, men ikke egentlig har gjort det likevel… I det hele tatt er mulighetene endeløse med Linux. Man kan da ikke annet enn elske et slikt system? 🙂