Da jeg våknet imorges (eller rettere sagt ble vekket av sulten kjette), var halve leiligheten mørk. Jeg skjønte straks at det hadde gått en sikring, og etter lettet å ha konstatert at kattene ikke var involvert i strømbruddet (det hender de tygger på ledninger), gikk jeg til det mistenkte episenteret – klyngen av ladere rundt PCen på arbeidsrommet. Der luktet det bokstavelig talt svidd, spørsmålet var nå hvilken av laderne som hadde kortslutta. Det var Jorunn som fant svaret ved å plugge i den stasjonære PCen. Det smalt, gnistra og så gikk sikringen igjen.
Egentlig burde det ikke ha overrasket: de siste ukene har PCen hengt seg opp en rekke ganger (uvant for en Linux-bruker), og strømforsyninga har gitt fra seg sirkelsag-aktige hvin. At det endelige sammenbruddet kom om natten, er en nyttig påminnelse om hvor viktig det er å skru av elektronisk utstyr som ikke er i bruk. Dagens stabile operativsystemer gjør det lett å la maskinen blir stående på. Dette var ren sløvhet fra min side, og etter lukta å dømme hadde vi flaks denne gangen. Hovedmaskinen gjennom fem år var uansett for elektronisk avfall å regne, det neste spørsmålet var om det var mulig å redde diskene.
Jeg hadde regnet med at dette kom til å hende, og hadde eksternt harddiskkabinett (Akasa Integral) liggende klar. Det var en viss risiko for at de to diskene var gått, men etter litt fikling viste det seg at de fungerte helt fint. Dermed blir jobben med å gjenskape arbeidsmiljøet på den nye maskinen som nå må kjøpes, i stor grad et spørsmål om å kopiere over relevante mapper direkte fra originaldiskene, istedenfor fra backupdisken. Dagens lærdom er altså ikke “ta nå endelig backup, dere”, men snarere dette: PCen er et elektrisk apparat, så vær oppmerksom på alle tegn som tyder den er i ferd med å bli defekt…
27/01/2008 at 14:21
Minnebrikkene havner vel ikke i søpla?
27/01/2008 at 16:12
Støv er farlige greier,og strømforsyninger med vifte har vel ikke bedre filter at enn at de holder kattepoter og barnefingre ute. Jeg har lært at det er billigere og enklere å bytte strømforsyning første gang den lukter svidd framfor å vente til den spytter flammer og tar knekken på hele maskinen.
27/01/2008 at 16:47
Rune: Du kan godt få minnebrikkene, om du vil ha dem, men spørsmålet er vel om de er riktig type?
Håkon: Du har så rett, så rett. Jeg har jo bytta strømforsyninger før, etter at de har begynt å oppføre seg rart og lukte svidd. Var ikke oppmerksom nok på faresignalene denne gangen…
27/01/2008 at 21:48
Litt skummelt når man får så mye i hjemmet som kan ta fyr. Jeg skal faktisk umiddelbart koble om på ting, så jeg kan skru av all strøm til datamaskiner og disker med én bryter om kvelden. Eller max tre.
Har du begynt å se på ny maskin?
27/01/2008 at 23:43
Jepp, er igang med det nå. Akkurat nå vipper det mellom den du peker til, og denne. Mest sannsynligvis blir det nok sistnevnte, men det gjenstår ennå noe research. 😉
Ellers har jeg også lagt om systemet grundig her etter det som skjedde i natt. Nå er slangereiret av kabler bak PCen borte, det er ryddet opp og ryddet vekk. Ladere som ikke spesifikt lader noe, er alle koblet fra. (Mange av dem trekker strøm, selv om maskinen de skal lade opp, ikke er koblet til).
28/01/2008 at 00:25
Ladermangfoldet er et stort miljøproblem, i tillegg til alt rotet det blir. Her bør forbrukere og aktivister trå til mot et helt unødvendig onde.
28/01/2008 at 08:58
Du tok hintet om minnebrikkene, ja? Bra 🙂
Og med en utstyr fra dette årtusenet, er jeg nesten sikker på at jeg har en maskin som kan bruke disse brikkene. Eventuelt kjenner jeg noen som kan ha stor nytte av dem!
28/01/2008 at 10:53
Den er grei, minnebrikkene skal tas ut før resten kasseres. Men jeg tar altså intet ansvar for hva som kan skje med maskinen til den som plugger dem inn – de har tross alt stått i en maskin som har slått ut automatsikringene her i huset to ganger. 🙂
28/01/2008 at 11:29
Var ikke brann fra mobilladere og andre trafo’er en av hovedgrunnene til boligbrann i Oslo i forfjor? Mins å ha lest om det i en avis. Skumle greier, det der.
01/02/2008 at 16:44
Eirik> Dagens stabile operativsystemer gjør det lett å la maskinen blir stående på.
Jepp, og dét, sammen med alltid-på nettilknytning, er visst (iflg ymse sikkerhetseksperter) en kraftig medvirkende årsak til at man har fått en oppblomstring av kriminelle botnets rundt om de siste par årene. En like viktig årsak skal som kjent være at endel OSer har mesteparten av sine innebygde sikkerhetssystemer slått av når man installerer standardoppsettet…