Morsom Ruter-oppdatering for deg som skal bygge infotavle

For halvannet år siden blogget jeg om hvordan man lager en dedikert skjerm med sanntidsinformasjon om kollektivtransport, inspirert av infotavlene man f.eks. finner på togstasjoner. Mange kollektivselskaper er ganske flinke til å gjøre slike data tilgjengelig for alle brukere, og mitt eget lokale – Ruter – er intet unntak. Helt lett var det dog ikke i startfasen, jeg måtte bruke litt plundrete HTML-kode for å få det til å fungere.

Siden den gang har mye skjedd, blant annet har infotavler blitt mye vanligere både i private hjem og bedrifter (blant Raspberry Pi-entusiaster står slike tavler høyt på lista over favorittprosjekter). Ruter har tydeligvis fått med seg dette, og har nå laget enkle webapper som hvem som helst kan bruke til å generere sider lik den nedenfor (avgangene fra min lokale bussholdeplass).

Dette er en skjermdump av en nettside med følgende URL:  http://mon.ruter.no/monitor/3010536/Helgesens%20gt?blocks=true

Tallet til høyre for /monitor/ er holdeplass-ID, som du finner ved å søke på ruter.no etter avganger fra holdeplassen – da dukker IDen opp i URLen til søkeresultatet. Navnet til høyre for IDen er navnet på holdeplassen, som du taster inn selv. %20 er kjekt å legge inn for å markere mellomrom i URLer. Du finner flere muligheter og instruksjoner på Ruters “Sett opp en sanntidsskjerm”-side.

All ære til Ruter for at de ikke bare har gjort trafikkdata tilgjengelig for alle sine kunder fra et tidlig tidspunkt, men også for at de oppdaterer tilbudet i takt med endring i markedet.

 

5 thoughts on “Morsom Ruter-oppdatering for deg som skal bygge infotavle

  1. Jeg ser at Skyss i Hordaland gjør det samme. Gode tider for alle med dårlig tidssans om morgenen :-)

  2. Altså, takket være dette har jeg begynt å sysle med skumle planer om et smart speil i gangen igjen. Buss, T-bane, nyheter og værmelding i speilet før man går – DET er nyttig det. ;)

  3. Jeg har foreslått at vi skal ha en skjerm ved inngangen i biblioteket med denne type informasjon, vi ligger rett ved den lokale bussterminalen og en værradaren vil nok også bli satt pris på her på Vestlandet. Får se om ikke sjefen spanderer en RPi 3 som julegave i år.

  4. Høres ut som en super idé Thomas. Og en RPi 3 er ikke akkurat noen dyr julegave. Det man ellers trenger, dvs en skjerm, er jo ofte slikt som blir stående og støve ned på lagre rundt forbi.

  5. Har en helt perfekt skjerm med stativ som støver ned på kontoret. Skulle egentlig være interaktivt kart over lokalene, men det funka ikke helt. Dette kan være løsningen som får frigjort to kvadratmeter av mitt seks kvadratmeter store kontor :-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA