Samsung Galaxy S4, et førsteinntrykk

Ja, så har jeg gjort det store spranget bort fra tastaturbaserte mobiler som Nokia E61i, N900 og Xperia Pro og til en ren og uforfalsket glassplate. Og etter å ha kjørt litt sære og underspekka telefoner i årevis valgte jeg denne gangen å gå for det dyreste og kraftigste på markedet, som altså er Samsungs aller siste flagship-telefon – Samsung Galaxy S4 i 16 GB-versjon.

Jeg har hatt telefonen et par ukers tid nå og kan like gjerne si det først som si: dette er et praktfullt stykke teknologi. S4 er lett og elegant, ligger godt i hånden, er solid, har en stor og sylskarp skjerm, god samtalekvalitet, et responsivt grensesnitt uten hakk og skurr og kraft nok til å håndtere alt jeg hiver på dingsen av oppgaver.

At skjermkvaliteten kan bety mye i praksis, viser nedenstående screenshot av Kindle-appen. Tidligere har jeg knapt orket å lese ebøker på mobilen, fordi skjermen var for liten og skriften for uskarp. Med en femtommers skjerm med full HD-oppløsning blir leseopplevelsen dramatisk mye bedre. Jeg vil fremdeles holde på sjutommersformatet til hjemmelesing, men på reise er dette mer enn godt nok.

Kindle-appen på S4

Alle har sine preferanser når de kjøper telefon, for meg spiller blant annet batterilevetiden en viktig rolle. Jeg reiser en del i jobben og kan ikke alltid stole på at jeg får tid til å finne et strømuttak underveis. Jeg har sett av andre anmeldelser at S4 har god batterilevetid, og så langt er dette også min erfaring. Jeg kommer uten videre gjennom en reisedag (12 timer) med variert bruk (inkludert jobbing i Google Drive på nett og filmtitting) uten behov for å lade.

Standbytiden er lang (etter prosentvis tap å dømme minst en uke), og ladetiden er rundt halvannen time fra tom fon til 100% med den medfølgende laderen. Trådløs lading er mulig med et eget cover, men jeg har ikke større behov for enn at jeg isteden gikk for et standardcover med gjennomsiktig luke. En snedig finesse der: når du trykker på på-knappen mens coveret er på telefonen, får du klokkeslettet. Om noen ringer, kan du svare på samtalen ved å swipe på luken.

Min største bekymring før kjøpet var hvor godt jeg ville klare å tilpasse meg skjermtastatur. Fordi Samsung har gjort den strålende tastaturerstatningen Swiftkey til standard på S4, har overgangen gått greiere enn jeg fryktet. Fullt så rask som med fysisk QWERTY-tommeltastatur blir jeg nok aldri, men det gjør jobben og når det åpenbart er slutt på kraftige telefoner med tastatur så lever jeg godt med det.

Swiftkey er ikke alene, forøvrig. Samsung er kjent for å levere telefonene sine med mye ekstra programvare og funksjonalitet, i den grad at jeg kun har tilgang til 9,5 GB av de 16 jeg har betalt for. Siden S4 har en Micro-SD-port betydde det lite i praksis for meg – det som tar mest plass på mine telefoner er podcaster og musikk, og det ligger altså på SD-kortet.

Hvis du roter telefonen din kan du fjerne endel av den unødvendige programvaren, men det er greit å vite at ikke alle de manglende gigabytene på S4 er fylt opp av bloatware. I tillegg til Swiftkey og Polaris Office og en virkelig god mediespiller, har Samsung også utviklet egen talestyring, blikkstyrt “autopause” av filmvisning og scrolling i nettleseren. De to siste var såpass fascinerende at jeg prøvde dem begge i noen dager, før jeg ga opp.

Begge deler fungerer på et vis, men trenger nok noen iterasjoner før de virkelig sitter. At autoscrolling ikke fungerer i min foretrukne nettleser, Chrome, spilte selvsagt også en rolle. Samsung har også sitt eget grensesnitt over Googles standard Android-utseende, kalt Touchwiz. Siden jeg kjører standard Android 4.2 på Nexus 7-brettet mitt, er det mulig å sammenligne de to.

Og mens jeg ikke har noe imot Samsungs grensesnitt, syns jeg heller ikke det tilføyer noe veldig vesentlig. Man får en omdefinert meny og noen ekstra muligheter, men samtidig mister man ryddigheten som følger med streit Android. På den annen side er det antagelig et vanespørsmål.

Kameraet er viktig for meg, og var også en grunn til at jeg gikk for Samsung. Så langt lever det opp til forventningene: under gode lysforhold gir det nydelige, skarpe bilder. Under dårlige lysforhold er det som mobilkameraer flest: veldig følsomt for bevegelse. Det finnes omtrent en million forskjellige innstillinger i Samsungs kamera-app, og jeg mistenker vel at sønnen min vil syns de fleste av dem er mer interessante enn jeg.

Som denne, for eksempel:

J275XFbCiPYqdgyygUHBNJ0i6GS6thdFJGTWE2o1Urk

Summa summarum: så langt har jeg ikke kommet borti en eneste ting ved den nye telefonen som får meg til å tenke “søren heller, jeg skulle gått for en annen”. Etter et år med en sterkt underspekka Xperia Pro som fikk meg til å tenke den tanken etter ganske få dager, er det en god følelse. Men så har jeg ikke mistet den i gulvet ennå, da. Jeg vet det kommer til å skje, slomsete som jeg er.

Og mens mine tre foregående smartfoner hadde plastskjermer, har denne glass. Bare tynt, skimrende glass. Eeeep. Det er en bloggposting jeg gruer meg til å skrive.

7 thoughts on “Samsung Galaxy S4, et førsteinntrykk

 1. Gratulars! Det høres ut som en super mobil – og noen skifter mobil oftere enn enkelte av oss skifter skjorte (og jeg er ganske renslig). Vurderte du forresten Galaxy Note? Den har jo enda større skjerm og samtidig alle funksjonene som Galaxy S4. Uansett, jeg forstår godt at en mobil med et navn som Galaxy er et must for en med din bakgrunn…

 2. Om du er redd for å miste den i gulvet så kjøp deg en eller annen slags gummi beskyttelse. Kjøpte selv noe rimelige greier fra dx.com til min SII og mobilen ser fremdeles ut som ny etter lang tids bruk ;-)

 3. @Åsmund: Jeg vurderte Galaxy Note, definitivt. Kona har en, så jeg har hatt muligheten til å teste den ut ganske grundig. Note er en fantastisk smartfon, men den er også så nær min Nexus 7 i størrelse at det nesten virket litt meningløst å kjøpe den. Og joda – “Galaxy” og en S som ser ut som to spiralarmer av en galakse hjelper godt på kjøpetrangen. :)

  @Nettgründer: Det står på kjøpelista. Når jeg kvier meg, er det fordi jeg vet hvor klumpete min nydelige telefon blir seende ut. Kan fort komme til å angre på den nølingen, dog… ;)

 4. Jeg har også hatt min S4 i noen uker nå, men har rett og slett ikke hatt tid til å installere og sette opp alt jeg trenger (mange ssh-tuneller og slikt mot hjemmetjeneren) før i pinsa, da jeg etterpå oppdaga at jeg trenger mikrosim, noe jeg ennå venter på i posten. Så jeg kan bekrefte at den klarer seg fint i godt over ei uke i standby.

 5. @Steinar: Det stemmer med mitt inntrykk også. Batterilevetiden ser så langt ut til å være svært tilfredsstillende. Var på jobbreise i 12 timer igår, surfet, så film, hørte på musikk og ringte med telefonen, og hadde 40% batteri ved hjemkomst. Det kan jeg leve med. :)

 6. Nå har jeg fulgt Eirik i tykt og tynt med N900 og Xperia Pro; men endte nå opp med Samsung Galaxy Note II 4G. Jeg har store lommer. Og med alt mulig og umulig plassert i Google og Dropbox gikk overgangen skremmende fort.

 7. @Lillebjørn: Du måtte gi opp fysisk tastatur du også, ja. Vel, du kunne vel knapt ha gjort et bedre valg enn Note II. Høyt elsket av sine brukere, med en av markedets beste batterilevetider. Vurderte den sterkt selv siden Jorunn har Note I, men kom til at formfaktoren ble litt stor.

  Er forresten stadig like tilfreds med min S4, den gjør absolutt alt den skal med den største letthet, har en helt akseptabel batterilevetid – og jeg er har til og med vent meg til skjermtastatur (nesten). Swiftkey er blitt redningen i så måte. Vet ikke om den er inkludert i prisen på Note II (som den er på S4), men i motsatt fall er den vel verdt prisen. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *