Nettbrett-nedtur

Forleden måned skulle jeg ta mitt ganske nyinnkjøpte ASUS-nettbrett ut av skuffen der det normalt ligger. Den knasende lyden jeg hørte da jeg grep tak i brettet ga meg en synkende følelse, og ganske riktig: da jeg vippet opp skjermen var den prydet av en sprekk oppe i venstre hjørne. Som bildet nedenfor forhåpentligvis viser (klikk for større versjon), skyldes sprekken ikke slag eller fall. Det er rett og slett to lange, rette linjer i glasset som oppsto spontant i løpet av natten.

Jeg hadde ikke googlet mye før jeg oppdaget at andre har opplevd slike spontane sprekkdannelser på ASUS Transformer. Noen mener det skyldes designet – jeg vet ikke nok om teknologien til å si noe om det. Men jeg vet nok til å kjenne mine rettigheter som norsk forbruker, kontaktet utsalgsstedet (Komplett.no) og ble henvist videre til ASUS Norge som henviste meg til deres reparatør, Infocare. Brettet ble sendt avgårde, ble mottatt på Infocare og alt tyder på at min forklaring er godtatt og at reparasjon vil skje under garanti.

Det var for én måned siden, og de siste fire ukene har status for reparasjonen vært “Venter tilbakemelding fra leverandør”. Jeg har kontaktet Infocare, men ikke fått informasjon om når jeg eventuelt kan vente et reparert brett. Nå kjøpte jeg ASUS-brettet hovedsaklig fordi det så ut til å være et nyttig arbeidsredskap, og da sier det seg selv at å miste laptop-erstatningen i 10% av arbeidsåret er en ordentlig nedtur. Det har blitt mye mekking og triksing med mobilen på reise i det siste, uten at det har gitt den samme effektiviteten som en større skjerm vil gi.

Grensen for min tålmodighet er raskt i ferd med å nås, og skjer det ikke noe i løpet av de nærmeste par ukene vil jeg be om et nytt produkt eller pengene tilbake fra Komplett, slik Forbrukerrådet mener jeg har krav på. Det blir antagelig det siste, for et av problemene med ASUSen – og kanskje den bakenforliggende forklaringen på at dette trekker i langdrag – har vært leveringsproblemer. Transformer Prime ble fort utsolgt i Norge (etter min forrige posting om Transformeren ga mange tilbakemelding om dette), og det kommer ikke på tale å akseptere forgjengeren.

Det er noe veldig kjent ved denne situasjonen. Jeg har alltid vært interessert i minidatamaskinformatet, og kjøpte min første Psion 3a i 1994 (jøss, det er snart 20 år siden!) Siden har jeg eid Psion 5, 5mx og 7 (egentlig en subnotebook), to varianter av Sharp Zaurus, en Nokia N900 og nå altså et Android-nettbrett. Selv om nettbrett-segmentet har tatt av mye raskere enn PDAene gjorde i sin tid, snakker vi fremdeles om fersk teknologi med mange barnesykdommer. Man kan kalle det “Gorilla glass” så mye man bare vil, men jeg har sett nok knuste smartfoner og brett til å vite at vi snakker om teknologiens kanskje svakeste punkt.

Når det er sagt, er jo teknologien kommet for å bli. Jeg har allerede kjøpt en haug med apper i Google Play, og har vent meg til brettmåten å jobbe på. Mens jeg venter på at noe skal skje med ASUSen, har jeg derfor gått til innkjøp av nok et nettbrett. Expansys.no, som jeg har gode erfaringer med, hadde utsalg på Samsung Galaxy Tab 7 i forrige uke, og jeg hoppet på og skaffet meg et wifi-brett til en langt rimeligere penge enn ASUS-brettet. Jeg har rett og slett innsett det trengs en backup-enhet så lenge teknologien er på dette stadiet.

Galaxy Tab 7 er, som navnet antyder, bare på 7 tommer. Dermed er det betydelig lettere og mindre enn ASUS-brettet og går lett ned i en lomme (jeg vet, for jeg har testet det før jeg bestemte meg). Akkurat nå er det underveis med DHL, så jeg regner med at det er her i løpet av noen dager. Mens jeg foretrekker den mindre skjermen (Galaxy Tab 7 er ikke mye større enn min høyt elskede Kindle), har den intet docking-tastatur av den typen som gjør ASUS Transformer så praktisk.

Så her ligger det an til nerdekulturkræsj – kanskje denne trofaste kjøperen av PDAer og smartfoner med fullt QWERTY-tastatur til og med lærer seg å elske skjermtastatur? Jada, og griser kan fly. ;)

22 thoughts on “Nettbrett-nedtur

 1. Min Galaxy Tab 7 er på vei med UPS :) Skriver en omtale på bloggen min når jeg får den. Men har hatt en Archos 7-tommer i halvannet år nå, og trives godt med det hendige formatet: Mye større skjermareal enn en smarttelefon noengang kan få, samtidig som den er veldig hendig i formatet – passer godt i håndflaten, f eks. Den er helt ideell til WordFeud f ex :)

 2. Min erfaring med nettbrett og skjermtastatur er at det til en og annen epost og å svare på f.eks. supportsaker fungerer finfint, men så snart du skal skrive mye og ikke ønsker å bli forstyrret av unøyaktigheten og den lave touch-farten på et skjermtastatur, så blir savnet etter et fysisk tastatur veldig stort.

  Vurderer å prøve et Bluetooth-tastatur til nettbrettet, men det føles litt som et nederlag ;)

 3. @Ole: Jeg er kommet til at jeg foretrekker å lese ebøker i sjutommersformat fremfor titommer, og ser veldig frem til å få inn Kindle-appen min. :)

  @Eirik: Jeg regner i grunnen med å treffe veggen veldig fort, ja. Skriver jo hele artikler når jeg er på reise. Har sett noen cover-tastaturkomboer på Dealextreme, men der har man ikke nordisk tastesett. Vet du om noe, eller vurderer du å bare gå for et vanlig BT-tastatur?

 4. @Elin: Det ser veldig lekkert ut, ikke minst med tanke på HD-oppløsningen. Men jeg ville i det minste ventet litt, lest anmeldelsene grundig og også sett an hvor mye ASUS klarer å levere. Litt dumt å kjøpe et brett som det blir problemer med å finne deler til bare måneder etter lanseringen, slik jeg opplever nå…

 5. Hehe… nå ler jeg her :-) “..og griser kan fly” Godt å se at jeg ikke er alene med denne holdningen til skjermtastatur. Ifølge mine barn er jeg gammeldags, men ikke mer gammeldags enn at jeg skriver lynkjapt på mine qwerty-tastatur i forhold til hva de klarer på skjermtastaturene sine – yngre fingre til tross…

 6. Kan problemet med sprekker som oppstår på skjermene til nettbrett og smartelefoner (spesielt iphone) skyldes nettopp at det er såkalt gorillaglass? Kanskje det har noe med herdingen å gjøre?

 7. @Åsmund: Har sett spekulasjoner rundt akkurat dette, ja. Glasset er sterkt, men sprøtt. Festes det feil, kan spenninger skape sprekker. Minner litt om dusjkabinetter i glass som bare plutselig ryker, kanskje?

 8. Vurderte sterkt en 7-tommer jeg også, men kjøpte en Samsung Note mobil som med 5,3″ 1280×800 skjerm er ganske suveren for en som reiser mye. Nå får jeg uansett et nettbrett på jobben, og da har jeg den luksusen å måtte velge. Det frister fremdeles litt med 7″ egentlig.

 9. @Håkon: Har testet Note, og som så mange andre (har jo solgt bra i Norge) blitt overrasket over hvor lekker og praktisk den er. I det hele tatt virker det som om Samsung har skjønt et poeng med ulike formfaktor-preferanser som andre produsenter rett og slett ikke tar…

 10. Hei, jeg har også en Asus Transformer Prime og har hatt min del av problemer med den. På den første jeg hadde (kjøpt på Expert i Kristiansand) sluttet kameraet og fungere. Fikk heldigvis ny kjapt og uten problemer. Den jeg har nå fungerer greit, litt dårlig WIFI-mottak og en sjelden crash innimellom. Det er helt tydelig at denne boksen har mye barnesykdommer og at mange er mandagsmodeller. Allikevel ser jeg på Primen som noe av det råeste på markedet – fortsatt. Skal bli spennende å se når Asus Infinity kommer til Norge og til hvilken pris. Jeg har hørt Asus har avsluttet produksjonen av Prime helt, kanske pga. av mange feil. Får litt inntrykk av at Primen ble “rushet” til markedet for å ta markedsandeler uten å sjekke at alt fungerte.

 11. @Ole Peter: Takk for tilbakemeldingen. Det du sier om produksjonsstopp kan jo stemme godt med at Infocare ser ut til å være ute av stand til å få tak i erstatningsglass. Går én runde til med dem på mandag, er status den samme da begynner prosessen med å heve kjøpet og få pengene igjen fra Komplett (å be om et nytt produkt av samme type er meningsløst her, da Prime åpenbart er umulig å få tak i).

 12. Det høres sannsynlig ut at de ikke klarer å skaffe deler til den. Jeg følte ikke at jeg kunne vente lengre på det “perfekte nettbrettet”, Primen er i grunnen det så lenge det fungerer. Det er klart Infinity kan bli en ny topp-modell hvis de får fjernet barnesykdommene og greier å produserer/leverer produktet. Infinity kommer med omtrent samme hardware bare med høyere oppløsning for å møte Ipad3. Ser ikke helt vitsen med høyere oppløsning, nettbrett bransjen begynner å bli som PC-bransjen hvor de konkurrerer om specs som ikke har noe å si for den gjennomsnittelige forbruker. Ellers bør du jo ta en titt på Asus Transformer T300, som ser ut til å møte Galaxy Tab på pris og specs. Apropo, jeg bruker Primen til epost, generell websurfing, ebøker, skriving og spill. Føler også at den er såpass robust at jeg lar både 4-åringen og 2-åringen spille på den (Lego-spillet til 2 åringen og Go (brettspillet fra Kina) til 4-åringen :). Vel og merke uten tastaturet koblet til. Jeg har hørt at folk at knekt skjermen når de har docket den til tastaturet. Ser på selve dockingen som et svakhetspunk – tviler på at den tåler mye hvis du mister den i gulvet åpnet med tastaturet koblet til. Ganske sikker på at hvis jeg skal oppgradere så blir det til Infinity. Lykke til med reklamasjonen.

 13. Du har rett på tilsvarende nettbrett i reparati-tiden i slike tilfeller. Forbrukerkjøpsloven sier blant annet følgende om hva som skal skje når en ting har en mangel:

  “Forbrukeren kan velge mellom å kreve at selgeren sørger for retting av mangelen eller leverer tilsvarende ting (omlevering). Dette gjelder ikke hvis gjennomføring av kravet er umulig eller volder selgeren urimelige kostnader.”

  Hovedregelen er altså at du kan *velge* om du vil ha ny ting, eller om du vil ha reparasjon, medmindre det er umulig eller urimelig dyrt for selger. Det er ikke åpenbart hva “urimelig” betyr, men det kan ikke bety at det alltid er urimelig når reparasjon er billigere, for i så fall ville jo “valget” ikke eksistere.

  Å kreve ny bil, fordi klokken i den første du fikk ikke fungerer, vil åpenbart være urimelig. Å kreve nytt nettbrett, til tross for at en reparasjon koster ~1500 og nytt brett koster tregangeren, er ikke like åpenbart urimelig.

  “Ved avgjørelsen av om kostnadene er urimelige etter første ledd annet punktum, skal det særlig legges vekt på verdien av en mangelfri ting, mangelens betydning og om andre beføyelser kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for forbrukeren.”

  Å måtte være uten gjenstanden din i en måned er helt åpenbart en “vesentlig ulempe” for deg som forbruker, og vil derfor tale for at du kan forlange at de gir deg et nytt nettbrett i steden.

  Men selv når du samtykker til reparasjon, har du rettigheter:

  “Avhjelp skal skje uten kostnad og uten vesentlig ulempe for forbrukeren innen rimelig tid (…) Hvis selgerens avhjelp vil medføre at forbrukeren i mer enn en uke vil bli avskåret fra å bruke tingen, kan forbrukeren kreve å få stilt en erstatningsgjenstand til rådighet for selgerens regning.”

  Jeg synes ikke en måned for å fikse en skjerm er “innenfor rimelig tid”, men selv om det hadde vært det, er det i alle fall helt åpenbart “mer enn en uke”, dermed har du rett til å kostnadsfritt låne tilsvarende apparat fra butikken til du får ditt tilbake.

  Det er noen få lover det er bryet verdt å kjenne til som vanlig privatperson. Forbrukerkjøpsloven er definitivt en av dem.

 14. @Gunnar: Takk for innlegg. Jeg har allerede vært i kontakt med Forbrukerrådet, som sa omtrent det du skriver her. Nå er saken den at Komplett.no og ASUS mener jeg er skyld i skaden (noe jeg er sterkt uenig i) og nekter å erstatte brett eller refundere penger – isteden blir jeg avkrevd reparasjonskostnader på over 3000. Skaden er skjedd innenfor seks måneder av kjøp, så det er selger som har bevisbyrden. Jeg er i dialog med dem nå, blogger om resultatet etterhvert.

 15. Lykke til (skrevet fra min fungerende Asus Transformer Prime)

 16. Dette synes jeg så absolutt du burde blogge om. Komplett/Asus fortjener dårlig omtale med slik kundebehandling. De er helt sikkert klare over at dette faktisk er et problem med Prime, du er ikke den første som opplever at skjermen sprekker av seg selv. Google: “cracked screen asus transformer prime”. Jeg betalte faktisk en tusenlapp ekstra for en forsikring hos Expert som de sier skal dekke alt av skader, både produksjonsfeil og selvforskylte. Det var sikkert ikke dumt. Har du sjekket om du har forsikring som kan dekke dette?

 17. @Ole Peter: Det kommer en bloggposting i nær fremtid, ja. Komplett (som er endelig ansvarlig for dette) holder på at jeg må ha gjort noe galt fordi denne typen skjerm rett og slett ikke sprekker av seg selv, og henviser meg til Forbrukerrådet. De har jeg selvsagt forlengst tatt kontakt med, og skal gjenoppta kontakten nå. Takk for tipset om forsikring, forresten!

 18. Hadde jeg vært deg så hadde jeg krevd en Asus Transformer Infinity i erstatning – siden de uansett ikke greier å levere Primen. Infinity sies å være i butikkene (?) i begynnelsen av Juli.

 19. Asus —> Huff & Huff ;)
  Les om strømplugg til besvær :
  http://www.dinside.no/881492/asus-n55sf

  Har en nyere modell, men samme tullet med strøminngangen og plassering,
  og det ender til slutt med at man ikke får ladet maskinen.
  Nå får jeg leke elektriker, for den prisen på reperasjon koster jo skjorta..
  Det finnes en metode på Youtube, så på med gummistøvla.
  Satser på Acer heretter !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA