Jeg vedder mot 2012-profetiene: tør noen å vedde for?

Kan bare beklage at det har vært litt stille i bloggen i det siste: har et heftig foredragsprogram for tida, og det som blir til overs av skrivetid går stort sett med til å produsere spalter for VG, magasinet =Oslo og analysetidsskriftet Mandag Morgen. Nylig hadde jeg en sak i VG om 2012-profetiene (som jeg også har blogget om tidligere), der jeg avsluttet med å erklære at jeg var villig til å putte pengene mine der kjeften er (for å skrive om et anglosaksisk uttrykk) og vedde på at verden ikke vil rammes av katastrofer den 21. desember i år:

Hermed utfordrer jeg alle dem som sprer 2012-spådommer med følgende veddemål: Jeg er villig til å vedde hver tiende krone jeg tjener i år på at vitenskapen får rett denne gangen også. Å vedde mot verdens undergang gir liten mening, derfor senker jeg kravene betraktelig. Hvis mer enn én prosent av Jordas befolkning skades eller verre på grunn av en maya-katastrofe den 21. desember, går en stor sum til Leger uten Grenser (som garantert vil trenge dem da).

Med andre ord: mer enn 99% av Jordas befolkning kan overleve en maya-aktig katastrofe – og likevel betaler jeg ut beløpet. Nå er 1% eller 70 millioner mennesker fremdeles et svært høyt tall – i samme størrelsesorden som annen verdenskrig. I denne bloggen er jeg derfor villig til å slakke på kravene med en faktor 100: hvis 700 000 mennesker eller mer blir drept eller skadet av en maya-aktig katastrofe den 21. desember, betaler jeg som nevnt over.

Jeg sier “maya-aktig”, fordi vi lever på en klode som trorr alt er sterkt preget av pågående katastrofer. Krig, sult, tørke, HIV, malaria og de talløse andre ulykkene som gjerne rammer verdens fattigste, har ingen annen forbindelse med de påståtte profetiene enn at oppmerksomheten rundt dem kan komme til å vike plassen for 2012-hysteri når Datoen nærmer seg. Det som trengs for å utløse pengene, er noe som åpenbart er utenfor det normale i art eller grad.

Derfor etterlyser jeg nå folk som tør vedde imot. Tror du såpass på en verdensomspennende maya-katastrofe den 21. desember i år at du er villig til å sette penger på det – penger som går til et godt formål om du taper? Meld deg i så fall på per epost eller i kommentarfeltet under. Det verste som kan ramme deg er at verden fortsetter som før, og at noen som virkelig trenger pengene får litt mer å rutte med.

7 thoughts on “Jeg vedder mot 2012-profetiene: tør noen å vedde for?

  1. Morsomt initiativ :) Tror ikke du trenger å bekymre deg for neste års økonomi.

    Leste et sted (husker ikke hvor) at ettersom Caesar innførte skuddår, noe som ikke fantes i Maya kalenderen så har “Maya-2012” alt vært for flere år siden. Stemmer det eller er disse “dommedagsprofetiene” korrigert for dette?

  2. Definer “skade”. Jeg vil påstå at de som går rundt og bekymrer seg for at verden skal gå under “tar skade”.
    ;)

  3. hehe, jeg er ganske sikkert på at dine lesere ikke tror verden vil gå under 21. desember. Hadde du puttet dette innlegget i Visjon eller lignende blad, så kunne det blitt moro.

  4. Jeg har sett et program på Discovery om mayakalenderen som tar slutt 21. desember 2012. Etter hva som kom frem i dette programmet (fra bl.a. mayane selv) så har ikke mayaene sagt noe om at det skulle skje noe spesielt etter dette tidspunktet. Sannsynligheten for at du vinner dette veddemålet er derfor 100 prosent, din luring. ;-)

  5. Nå er jeg lat, og gidder ikke søke selv: Er det noen som vet om man ut i fra mekanikken i eksisterende mayakalender har produsert noen nye århundrer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *