Farvel til Linux

Etter å ha brukt Linux som mitt viktigste arbeids-operativsystem i elleve år, har jeg kastet inn håndklet og gått tilbake til Windows. Nærmere bestemt Windows 7 Professional, på en splitter ny HP Touchsmart-PC. Det er ikke med lett hjerte jeg gjør dette, da jeg har enormt stor sans for prinsippene bak åpen programvare og kan takke Linux-miljøet for mange års trygg og brukervennlig databruk. Men som frilanser med hjemmekontor har jeg hele tiden måttet følge et grunnprinsipp: valget av operativsystem kunne ikke komme i veien for arbeidet mitt.


Svært lenge gjorde det ikke det. Men det siste året har mine problemer med Linux økt, og forleden uke ble de så store at det ikke lenger gikk. Strået som knekket kamelens rygg er en obskur bug i Linux (de hårete detaljene kan spesielt interesserte lese om her) som sørget for å sluke all prosessorkraft i maskinen med to-tre sekunders mellomrom. Vifta jobbet for fullt, det, og alle applikasjoner stoppet opp når buggen krevde sitt. Som Linux-bruker er jeg ant til å håndtere snodig oppførsel, men denne situasjonen fant jeg ingen løsning på.

Hva mer er: jeg oppdaget at den har vært kjent blant brukere i flere år, uten at utviklerne har klart å finne noen tilfredsstillende løsning. Standardsvaret har vært å vente på en oppdatering av operativsystemet. Jeg prøvde å kjøre tidligere Linux-versjoner, men det var først da jeg monterte inn en gammel harddisk med Linux fra våren 2010 at maskinen endelig roet seg. Mens jeg satt der og prøvde å oppgradere applikasjoner til så moderne versjoner som mulig, kom jeg til å tenke på at dette problemet ikke var enestående.

I flere år har jeg for eksempel levd med en velkjent (og fortsatt uløst) bug som fører til at overføring av filer via USB går saktere jo større filene er. Overføringshastigheten går faktisk asymptotisk mot null, noe som i mitt tilfelle betydde at det å kopiere et zippet filarkiv på ti gigabyte kunne ta bortimot et døgn. Siden ifjor vår har jeg også levd med at det ikke er mulig å vise Youtube-videoer i fullskjermformat. En småting, men like fullt irriterende. Og svært symptomatisk.

Legg så til at jeg som så mange andre har brukt mye tid på å tilpasse meg det radikalt endrede grensesnittet som Ubuntu innførte ifjor vår, og som ble oppdatert ifjor høst og som visstnok skal gjennomgå en radikal endring til våren igjen. Det blir rett og slett for mye teknisk tull og dill for en selvstendig næringsdrivende småbarnspappa.

Jeg er stygt redd for at det ikke blir bedre i tiden fremover, med et konstant press fra OS X/iOS og et Microsoft som jobber med å skape et felles operativsystem for PC, brett og mobil. Det som skjer med Ubuntu for tiden er åpenbart et forsøk på å svare på disse endringene i markedet. Jeg skjønner at det er nødvendig å omstille seg, men jeg ble lei av å være prøvekanin.

Når dette er sagt, lever Linux i beste velgående på andre plattformer her i huset. Jeg har fremdeles min Nokia N900, og kjøpte nylig et Asus Transformer Prime nettbrett med Android 4.0. For puristene er Android kanskje ikke fritt nok, men for meg som bruker er det en fryd å bruke et grensesnitt i verdensklasse som allerede har knust konkurrentene i smartfonmarkedet, og som fort kan gjøre det samme i brettmarkedet.

Å ja forresten: hva syns jeg om Windows 7 sammenlignet med Ubuntu 11.10 (som var min siste versjon)? Jeg liker det. Det er lettvint og konfigurerbart på en måte som Ubuntu ikke lenger er (jeg kan for eksempel få et skrivebord som er helt tomt – yay!), og det bare funker med maskinvare og eksterne tjenester på en måte som Linux aldri helt har gjort. Mye er nytt og forbedret, men samtidig har man tatt vare på så mye av det gamle at en som ikke har brukt Windows regelmessig siden 98-utgaven var igang med å jobbe en halvtime etter at den nye PCen sto på bordet.

56 thoughts on “Farvel til Linux

 1. Her er forresten en lenke til en interessant (syntes jeg) slashdot-posting om hvorvidt Linux har noen framtid på skrivebordet:

  Why Linux Can’t ‘Sell’ On the Desktop
  http://linux.slashdot.org/story/12/03/21/0341218/why-linux-cant-sell-on-the-desktop

  Mange innsiktsfulle kommentarer, og noen humoristiske, bl.a. denne av brukeren “Ihmhi”, med forslag til hvordan man skal få flere ikke-geeks til å bruke Linux, i den grad det har noe for seg:

  “OSX? Windows? Nah, those are too mainstream for me. Oh, what do I use? Linux.
  You’ve probably never heard of it before, though. It’s really underground.”

  And thus, by hitting the hipster buzz word trifecta (“mainstream”, “you’ve never heard of it”,
  and “underground”), we will get millions of trendy Starbucks loiterers to use it out of spite.

  Klassisk “omvendt psykologi” :-)))

 2. @Eirik Et eller annet sted i denne sinnsykt lange kommentarfeltet skriver du at du har hatt to macbooker i huset, men det har vært problemer med de og. Når hadde du de og hvilke problemer hadde du?

 3. @Helene: Det var Jorunn som eide Macene, men jeg så jo og erfarte problemene på nært hold. Som blant annet inkluderte wifiproblemer (på den første hun eide var det til tider så ille at det nesten var en lettelse da den ble stjålet), programkræsj, eksterndisker som ikke lot seg koble til, overoppheting og ditto ekstrem viftestøy. Kontrasten til Win7/Lenovo-komboen hun kjører nå kunne neppe vært større.

  I tillegg var vi dumme nok til å kjøpe en Apple-router. Med unntak av det pene eksteriøret er det i grunnen bedre for alle involverte, jo mindre vi sier om den. :)

 4. Jeg har vært litt av og på med Linux selv, men foreløpig kjører de to hjemmemaskinene Xubuntu av siste versjon – uten at jeg opplever problemer slik du beskriver. Xfce gir også et godt, klassisk brukergrensesnitt slik at man slipper Unity-tullet. (Linus Torvalds har visstnok også gått over til Xfce etter at Unity ble lansert.)

  Hovedårsaken til at jeg tror Linux vil leve greit parallellt med Windows er at mer og mer skjer i nettleseren – både epost, kalender og dokumentbehandling kan skje med web-baserte applikasjoner. Må man bruke en Office-applikasjon, er LibreOffice fullt på høyde med MS-alternativene.

  Det som er irriterende med å bruke Linux er fortsatt de Windows-proprietære formatene som brukes på multimediesiden, særlig Silverlight, der det ikke er kommet en velfungerende Linux-løsning ennå.

  Jeg skal jo ikke si at livet med Linux har vært uproblematisk, og det har hendt jeg har ønsket hele OSet pokkerivold når jeg har slitt med ett eller annet uforståelig problem – men jeg har alltid vendt tibake til folden, og kan ikke tenke meg å bruke noe annet nå, i alle fall ikke på mine egne maskiner.

 5. @Ole: Problemet jeg ble rammet av skal være kjernerelatert, så det hadde ikke hjulpet meg å skifte til Xubuntu (jeg prøvde XFCE uten hell). Nå har jeg oppgradert til 12.04 på den angjeldende maskinen, og så langt har jeg ikke sett tegn til lignende problemer. Så kanskje de fikk fiksa buggen til slutt? Eller kanskje jeg bare var heldig denne gangen. :)

 6. Eg hadde meir eller mindre samme problemet, men utover helikoptervolum på vifta, gjekk det relativt greit. Eg trudde at problemet eksisterte lenger for meg enn det sannsynlegvis gjorde, for i neste omgang fekk eg eit grafikkkortproblem i samme gate. Laptopen vart no altfor varm, og krasja. Men no er det meste fint, kjerna er god og ATI-drivarane er bra.

  Er elles einig i at ein kanskje må kontrollere desktopvalget sjølv. Eg har vore Kubuntu-brukar i alle år, og det har vore konsistent og flott på ein måte som Windows iallfall aldri har vore. Unntaket var ei kort periode i overgangen frå KDE 3 til 4.

  Det har vore både Windows Vista og Windows 7 på fleire laptopar her i huset, og mi fullstendig objektive meining (som Nils Arne Eggen sa om ein Rosenborgkamp ein gong) er at Windows er fullstendig ubrukeleg, sjølv til ting som er meininga å fungere greit. Berre det med oppdateringar er åleine nok til å ødelegge alt som er produktivt.

  Så generelt sett, det einaste reelle problemet eg har hatt med Linux er ikkje det som er der, men det som ikkje er der – dvs applikasjonar og drivarar, men Ubuntu er ein av dei betre distibusjonane på dette i så måte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA