Er Bokskya så forbrukeruvennlig?

Imorgen skal bokbransjen lansere sin store eboksatsing, etter mer enn et års forsinkelse og en innspurt som har vært preget av mye negativ presse. Særlig har Aftenposten vært på hugget, med en serie artikler som har satt et kritisk søkelys på hele satsingen. Småforleggere har følt seg utestengt, avisens kommentatorer har beskyldt bokbransjen for å gjenta platebransjens feil og det er dannet en alternativ ebokdistributør, Emviem, som allerede er på nett med innhold. I gårsdagens avis er det Forbrukerrådet som dundrer løs. Fagdirektør Thomas Nortvedt sier blant annet:

Bokskya viser at forlagenes binding til egne bokhandlere går ut over bokkjøpernes tilbud. Ved å frata andre å selge forlagenes bøker blir norske forbrukere bundet til forlagenes teknologiske løsninger og ikke minst prisregime. […] Det er trist at de ikke lærer av andre innholdsbransjer om hvordan tilby produkter elektronisk til forbrukerne. […]I stedet for å la de som har erfaring med disse plattformene slippe til – som Apple og Amazon, som har vist at dette er noe de kan – holdes disse utenfor for å beskytte egne salgsledd.

Slik jeg ser det, har Forbrukerrådet gode poenger, men overser også vesentlige momenter. Det siste først. Når Thomas Nordtvedt er bekymret for fragmenteringen av markedet, peker han på et problem som ikke er unikt for Norge. Rotproblemet er bruken av DRM, som gjør at du som kjøper må forholde deg til innbyrdes inkompatible nettbokhandlere med ulikt tilbud. Uten DRM kan du kjøpe boka hvor du vil, og lese den på en hvilken som helst dings.

Bindingen til teknologiske løsninger opplever også amerikanere med Amazon og iBooks. En midlertidig løsning for norske kunder er å samle e-biblioteket sitt på iPad, som vil ha apps for de ulike distributørene (Emviem har satset på Bluefire Reader, Bokskya på en HTML5-løsning som bl.a. gjør det mulig å omgå “epleskatten” på 30%). Løsningen for fremtiden er å kjempe for DRM-frie bøker, slik Forbrukerrådet i sin tid hjalp oss med å få DRM-fri musikk i iTunes. Så stå på der, Forbrukerrådet.

Ellers er det viktig å merke seg at Bokskya, til tross for den leverandørbestemte bruken av DRM, teknisk sett er en åpnere løsning enn Kindle Store og iBooks. Kunder skal ikke kjøpe ebøkene sine på Bokskya.no, men hos en av mange ebokhandlere som bruker Bokskya som distributør. Som kunde knytter du dine ebokkjøp til Bokskya-kontoen din, som blir “knutepunktet” for dine ebokkjøp. Slik minner Bokskya altså mer om Google eBooks enn Amazon.

Et konkret eksempel: om du tidligere har kjøpt ebøker fra Digitalbok.no, vil du kunne opprette en forbindelse fra denne til Bokskya. Når du laster ned Bokskyas web-app til din iPad til uka, vil den legge Digitalbok-kjøpene dine inn i den samme e-hylla som ebøker du kjøper i de åtte ebokhandlene som p.t. er knyttet til Bokskya. Det betyr også at vi i med tid og stunder kan få ebokhandlere fra uavhengige og interessante aktører som Tronsmo, for eksempel.

Der kritikken fra Forbrukerrådet treffer bedre, er i beskrivelsen av eierskapssituasjonen. Selv om modellen i prinsippet gir kunden stor valgfrihet, er det jo slik at Bokskya er eid av våre tre største forlag og de forlagseide papirdistributørene, og mange av de Bokskya-tilknyttede bokhandlene er eid av nøyaktig samme forlag. Norske forbrukere vil altså, i motsetning til amerikanske, ofte møte samme aktører i alle ledd.

Med en slik situasjon er Forbrukerrådet nærmest forpliktet til å rope varsko. Og joda, jeg forstår også frustrasjonen Nordtvet gir uttrykk for. Min egen erfaring fra feltet (jeg fungerer bl.a. som ubetalt referanseperson for Bokskya) gjør det vanskelig å si seg uenig i denne beskrivelsen, for eksempel:

Dessverre er innholdsbransjen fryktdrevet, de er redd for å bli piratkopiert og redd for å miste bokhandlerne sine. Dette er noe som sitter langt inne, og derfor forsøker vi å spille på erfaringene fra musikkbransjen.

Oppdatering: Bjarne Buset fra Gyldendal svarer Forbrukerrådet her. Han mener at misforståelsene kunne ha vært oppklart om Nordtvedt hadde tatt en telefon – jeg tror bransjen kunne ha stått seg på å innrømme at informasjonsarbeidet/promoteringen i forkant har vært slapp, for å si det mildt. Et gjennomgående trekk ved dekningen av Bokskya er problemer med å skille mellom bokhandlere og distributør, fex. Har man et unikt produkt å lansere, er det enda viktigere enn normalt å informere godt på forhånd.

37 thoughts on “Er Bokskya så forbrukeruvennlig?

 1. @Harald: Distributørene har ikke nødvendigvis noe imot det. Jeg vet konkret at folk i Bokskya har argumentert for DRM-frie bøker, men leverandørforlagene nekter. Og så lenge de gjør det, blir det niks Kindle for den som ikke er villig til å fjerne DRM selv…

 2. @Anders: Tror uansett ikke du vil bli veldig imponert av tilbudet imorgen. Det vil kun være 1500 titler (Amazon startet med 50 000), og det er såvidt jeg har skjønt mye eldre bøker…

 3. Blir nok ikke imponert over prisnivået heller.Hvor mye vi de ha for Panserhjerte? 300+?
  Amazon tar $12 for engelsk utgave.
  Men det er vel en eller annen form for twisted logic i at den blir billigere av at noen har tatt jobben med å oversette den til et annet språk,på samme måte som vann blir billigere hvis du tilsetter sukker.(les Cocacola)

 4. Jeg er veldig skeptisk til e-bøker. Som Woody Allen kanskje ville ha sagt: “Jeg stoler ikke på bøker jeg ikke kan lukte.”

 5. Et veldig konkret spørsmål fra en teknologisk analfabet: Kan man lese ebøker i html5 på regulære lesebrett med elektronisk papir som ikke er Kindle, f eks Sonys brett eller Cybooks?

 6. @Arnfinn: Nei, disse brettene støtter heller ikke HTML5. Det de derimot støtter, er Adobe-DRMen som vil bli brukt av bokhandlene som selger ebøker via bokskya. Så det du i så fall gjør, er å installere Adobe Digital Editions (se mer om det her) og overfører ebøker på gammelmåten. Da er det lesebrettet ditt som blir “knutepunktet” for ebøker kjøpt ulike steder, istedenfor webappen fra Bokskya.

  Hvis du syns dette er komplisert, er du ikke alene. Jeg har fulgt prosjektet i over et år nå, og sliter fremdeles med å begripe alle detaljene selv. Bokskya er i mine øyne langt fra et masseprodukt…

 7. Det var omtrent det jeg trodde. De har med andre ord laget seg et system som gjør at man ikke kan laste bøker rett ned på elektronisk papir-brett. Hadde det ikke vært så teit, hadde det nesten vært morsomt.

  Selv er jeg villig til å bruke penger på et brett til, i tillegg til Kindlen, men ikke hvis jeg må knote med å koble til en datamaskin. Det blir for tungvindt. Selv om ADE er på plass på maskinen og jeg husker passordet mitt og greier.

  Og hvis jeg synes det låter tungvindt, er det ingenting mot hva mine lesebrettløse venner kommer til å gjøre.

  Jeg er neppe alene om å oppleve at i en verden med Spotify, ligger lista høyt for å gidde å koble telefonen eller iPoden til datamaskinen for å overføre musikk. Jeg vil ha den rett inn og jeg vil han den der nå. Sånn er’e for nettbøker også.

  Men, men, de vil vel egentlig ikke ha noe marked for dette, så sånn sett blir det nok en suksess.

 8. Og ellers var det jo riktig festlig med emviem.no, som lanserte seg selv før helgen med mindre enn hundre bøker i hyllene.

 9. @Arnfinn: Hjertens enig. I sin nåværende form er systemet for komplisert til at lesere flest vil finne det bryet verdt å plundre med det. Legg til at man starter med 1500 titler, hvorav de fleste gamle, og man sitter igjen med en distinkt følelse av eiere (i motsetning til utviklere, som brenner for ebøker) som i grunnen bryr seg lite.

  En av dem, Tom Harald Jenssen i CappelenDamm, har jo sagt rett ut at han ikke tror på eboka man skal begynne å selge mens dette skrives. Det er i så fall ingen katastrofe for bokbransjen. Er det noe den kan, så er det å lage statlig limonade av sitroner. En Bokskya-satsing som mislykkes rent salgsmessig, vil bli et tungtveiende argument for nye støtteordninger eller boklov eller whatever. Bare vent og se… ;-)

 10. Jeg håper – ikke tror, det blir for sterkt – men håper inderlig at vi de neste årene skal få se dinosaurene dø ut.

 11. @Arnfinn: I Norge lar vi ikke dinosaurer dø ut om de kan demonstrere sin verdi for distriktene. Derav alt maset om å bevare et nettverk av lekebutikker/fødselsdagskortselgere/bokhandlere over hele landet – i en tid da man kan få et uendelig mye bedre tilbud rett på nett.

 12. Bokhandlene kan late som de består. Bare Nygaard og Mork blir arbeidsledige.

 13. Det er en ulempe å eie hele den papirbaserte bokbransjen når du skal satse på ebøker. Uansett om du gjør alt riktig vil du tape. En ny aktør, eller en aktør som Apple og Amazon derimot har alt å vinne. Å bremse alt de kan er en kortsiktig fornuftig strategi, så kan de håpe at pensjonen er sikret før ebøkene tar over markedet.
  Så har Eirik rett i at Bokskya likner mer på Google enn Amazons løsning. Men den er verken fugl eller fisk. De kunne enten laget en Amazon løsning, som kutter ut alle mellomledd. Eller du kunne laget en Googel løsning som er åpen for alle forhandlere. Det de har gjort er å lage en løsning som bare er åpen for sine egne bokhandlere.
  Eierforlagene drives av et ønske om å opprettholde de eksisterende kanalene og de samme fortjenestemarginene som. Dermed lager de en unødvendig komplisert og fordyrende løsning.

 14. @Eirik: Ja, etter det som er skrevet om e-bøker her er det vel god grunn til å være VELDIG skeptisk. ;-)

 15. Såvidt jeg har forstått har bokskya ikke en funksjon for søk på tvers av bokhandlerne, så jeg er altså nødt til å lete gjennom 9 nettbokhandlere etter en bok de sannsynligvis ikke har uansett. Eller er det noen som har en løsning på dette?

  En nokså uvitenskapelig stikkprøve hos studia viser at de er ca. dobbelt så dyre som Amazon på engelskspråklig faglitteratur. Selv om formatet er hakket mer brukervennlig skifter jeg nok ikke beite med det første.

 16. Mitt førsteinntrykk av Bokskya: Jeg fikk lyst til å kaste min HTC Desire HD i veggen.

  Først: Å laste ned applikasjonen fungerer ikke på min PC, jeg får beskjed om at hverken Firefox 4.0 eller IE 8 håndterer HTML5. Prøver så å laste ned appen direkte på mobilen, men ser ikke at noe skjer. Klager på Twitter. Får beskjed om at den appen kan åpnes i netteleseren og legges som bokmerke på skjermen (altså skjermen på mobilen.) Må nå sjekke i manualen for telefonen hvordan jeg gjør det. Hvorfor ikke bare lage en vanlig app?

  Jeg klarte faktisk å laste ned en bok, men den kan jeg bare bla framover i (!!). Regner med det kommer en oppdatering her aller snarest.

  Det kan hende alt dette skyldes min inkompetanse, men jeg har ikke hatt noen sånne problemer med noen andre tjenester som Bokskya kan sammenlignes med.

 17. Slik jeg ser det, er ikke markedet lenger bundet av nasjonale grenser. Norges befolkning er verdens beste i engelsk der det brukes som andre-språk. Det gjør at mange av oss er kapable til å lese engelskspråklig litteratur. Skal man tjene penger som forfatter i dag, så tror jeg at bøkene må gies ut på engelsk som en naturlig del av første utgivelse, samt at de må benytte de store tjenestene som Amazon og Barnes & Noble.
  Den norske Bokskya er rett og slett for lite brukervennlig for min del. Jeg ønsker også forutsigbarhet når det gjelder formater. Jeg kommer ikke til å kjøpe et nettbrett for hver bokhandel, spesielt med tanke på hvor lite dette markedet er. Få bøkene ut på engelsk, så kjøper jeg norske bøker igjen.
  Dessverre har regjeringen slått fast at norske bøker skal momsbelegges, men kjøper man den samme boka på engelsk fra et utenlandsk større og bedre nettsted, så får man fortsatt råd til å kjøpe akkurat den boka man ønsker å lese, akkurat når man vil det.
  Gruff – jeg trenger kaffe!

 18. Denne løsningen virker veldig tungvint egentlig. Holder meg til kindle.

 19. 90% av alle bøker jeg leser for tiden, er på engelsk. Og prosentandelen er økende. Dette har flere årsaker. Først de generelle:
  * Utvalg
  * Pris
  * Personlige interesser
  * Ønsker å forbedre min engelskkunnskap
  * Ønsker å lese på originalspråket hvis det er engelsk.

  Etter at jeg for en del år siden begynte å bestille (fysiske) bøker fra Amazon.com, kunne jeg tilføye flere punkter:
  * Brukertilpassede anbefalinger
  * Fantastiske søkemuligheter
  * Gode bokomtaler
  * Kort leveringstid

  Etter at jeg kjøpte en iPad, og lastet inn Kindle-Appen, har følgende skjedd:
  * Jeg kjøper ebøker i steden for fysiske bøker, såfremt de er tilgjengelig i ebokutgave
  * Umiddelbar levering
  * Fantastisk dictionary-støtte, slipper å ha min etterhvert ganske slitte dictionary tilgjengelig til enhver tid.
  * Mange impulskjøp (det var en høyere terskel å bestille fysiske bøker)
  * Generelt mange flere bokkjøp enn før i tiden, noe som har medført en ganske stor “backlog” av uleste bøker på min iPad. Jeg har jo ikke mer tid til å lese bøkene…

  Nå er jeg kanskje ikke en gjennomsnittlig bokleser, men det kunne vært interessant med en undersøkelse over hvor stor andel engelskspråklig litteratur som selges i det norske bokmarkedet. Jeg har en sterk mistanke om at den er ganske stor, og at den er økende. Noe som selvsagt er en stor utfordring for forlagsbransjen og for norsk litteratur generelt. Skal man lese noe som er skrevet av en norsk forfatter i dag, er det både billigere og enklere å kjøpe en engelsk oversettelse.

  Jeg vil anta at en nordmann som leser engelskspråklige bøker av og til, og som har oppdaget Kindle, ikke vil finne seg i å bruke Bokskya. Han/hun vet hvor enkelt det egentlig kan gjøres, og vil kreve at også norske bøker blir tilgjengelig i Kindle. Forlagsbransjen må innse realitetene, det nytter ikke å introdusere særnorske løsninger som mange brukere vil forkaste i utgangspunktet.

 20. For 12 år siden kjøpte jeg min første e-bok. Det var en lærebok fra brukervennlighetsselskapet Nielsen Norman Group. Jeg fikk den nedlasta som kopisperrefri PDF betalt med Visa-kort. Kjøpet tok mindre enn 3 minutter å betale og få lastet ned boka. Jeg trengte ikke å opprette noen nye konti eller passord, eller installere noen nye programmer for å lese den. Hvis jeg finner igjen fila vil det ikke være noe problem for meg å lese den 12 år gamle fila nå, siden den er lagra i et åpent format.

  Hvis jeg sammenligner kjøpsopplevelsen fra første e-bokjøp i 1999 med Bokskya, er alt blitt utrolig mye mer tungvindt. Jeg måtte opprette tre nye kontoer med nye brukernavn/passord, jeg måtte laste ned og installere en ny applikasjon for å få tilgang til boka jeg hadde kjøpt. Førstegangskjøp og åpning av e-bok tok ti ganger så mye tid i Bokskya som førstegangskjøpet for et tiår siden.
  Bonus kan jeg ikke får lov til å lese boka jeg har kjøpt offline, siden lesebrettet jeg har, Kindle DX, ikke er støttet selv om den utmerket godt kunne vært det. Den 12 år gamle e-boka jeg kunne jeg fortsatt åpnet. Applikasjonen som jeg bruker for å holde styr på e-boksamlinga mi, Calibre, har ikke lov til å se boksky-boka jeg har kjøpt, pga kopibeskyttelse, så jeg må ha en applikasjon for Boksky-bøker og en applikasjon for alt annet.
  I følge Bokskya er

  “DRM (Digital Rights Management) er en samlebetegnelse for programvare for tilgangskontroll (kopibeskyttelse) brukt av rettighetshavere for å forhindre urettmessig bruk av digitale tekster og verk.”

  De har klart å forhindre min rettmessige bruk av det jeg vil kjøpe også.

 21. @John David
  Vil gjerne hjelpe deg igang. Jeg ser at det kan være vanskelig på enkelte Android-dingser, da Android i seg selv er verre å utvikle for. Vi vurderer å komme med en oppdatering for Android som en kan laste ned fra Market for å fikse på dette. Vi er absolutt på ballen, og ønsker veldig å få dette til å gå på skinner.

  @Flibustier
  Selve ideen bak Bokskya var å gjøre bøkene uavhengig av plattformen. Det er derfor vi har laget en nettapp. Vi ser at utførelsen glipper her og der, og kanskje mest kommunikasjonen ved åpning i dag. Vi vil jobbe videre med å støtte stadig flere nettlesere og plattformer.

  mvh
  @rudolfsen

 22. Magnus Rudolfsen er uten tvil Bokskyas sterkeste kort, jeg har aldri sett maken til kundeveiledning i sosiale medier. Respekt!

  Jeg fikk til å legge bokmerke på skjermen, så det fungerer sånn noenlunde nå. Å få en app inn i Android Market og Apples App Store vil likevel være en bedre løsning, det er det som er veien å gå!

 23. Eg er veldig nyfiken på om ein kan ta vekk DRM på bøkene i nettskya slik at ein kan lese dei på Kindle, er det nokon som veit? Kanskje Magnus Rudolfsen kan svare?

  Eg mistenkjer at dei ikkje er interessert i å gi noko klart svar på dette avdi forlaga har mest nytte av uklare vilkår: Viss det er ulovleg å ta vekk DRM, så vil jo veldig mange heller satse på Kindle viss dei berre har råd til eitt lesebrett. Viss det er lov, så kan ein jo like godt ha Kindle då også, men då vil Bokskya verte eksponert for konkurranse frå Amazon, og då har dei jo knapt ein sjanse.

  Ei elendig boksky kan verte eit kronargument for at staten skal støtte norske forlag avdi dette vil framstå som ein no-brainer å redde det norske språket for dei mildt sagt talrike teknologipessimistane i diverse departementer og kulturfiff. Distrikta, næringslivet og språket opnar for mange sugerør i statskassa.

  http://techliberation.com/2010/01/31/are-you-an-internet-optimist-or-pessimist-the-great-debate-over-technology%E2%80%99s-impact-on-society/

 24. @Pål: Jeg vil tro man kan strippe DRM fra Bokskya-bøker på den måten som det finnes endel beskrivelser av på nett. Lovoligheten er tydeligvis uklar, og poenget ditt om at det også kan være i innholdsleverandørenes interesse å la det være slik er interessant.

 25. Da nettbokhandelen ble lansert måtte du hente boka i bokhandelen – fordi bokhandelen skulle ha sin kutt av salget. Da bokklubbene kom skjedde det samme. Når det kommer ny teknologi, kommer det nye aktører, nye distribusjonsformer og lavere priser. De mektige norske forlagene forsøker å presse nye løsninger inn i en gammel forretningsmodell. Alle skal ha samme andel av bokkrona, bokhandelen som egentlig bare er et fordyrende mellomledd skal ha fremdeles ha brorparten av bokkrona, nye aktører skal stenges ute og prisene skal være de samme – eller høyere!
  Dette er et forståelig forsøk på å forsvare egne næringsinteresser.
  Det som er mer merkelig er at myndighetene ser ut til å støtte dette og vil sementere forholdene ved å vedta en boklov. Forfatterne har hittil stått last og brast med forlagene. Det er ikke slik at forfattere og forlag har felles interesser og at vi alle er i samme båt. Hovedfienden er ikke Apple og Amazon. Det hadde vært enkelt å møte konkurransen fra Apple og Amazon. Bokskya kunne selge norske bøkene billigere enn Amazon og Apple. Amazon tar i da en superprofitt som first mover, men Bokskya velger å ta en enda høyere profitt og enda høyere priser. Dette åpner for andre aktører som kan tilby lavere priser, en bedre teknisk løsning og et større utvalg – og det åpner for piratkopiering.
  Jeg kjøpte min første Rocketbook for 15 år siden, det ble ingen suksess. Nå har jeg Kindle og Ipad og jeg kjøper flere bøker enn noen gang, men bare rimelige engelskspråklige titler. Når prisen er den samme foretrekker jeg å kjøpe norske bøker i bokhandelen – og det er sannsynligvis det eierne ønsker å oppnå.

 26. Jeg øvde meg litt: Lasta ned “Trynefaktoren” fra digitalbok.no, fordi boka er lagt ut gratis, og fordi jeg ikke orka å begynne med registreringene i bokskya. Fjerna først drm med hjelp av et program jeg fant ved å søke på “remove drm ebooks”. Så konverterte jeg fra epub til mobi i Calibre. Det fungerte fint, så jeg sendte boka med Whispernet til meg sjøl, og nå kan boka leses på Kindle.
  MEN: Jeg har bare en prøveversjon av drm-fjerneren, og fikk derfor bare annethvert kapittel av boka! Jeg har ikke kjøpt programmet, for jeg har ikke lyst til å drive med noe ulovlig. I motsetning til alle som skriver om pris, er jeg mer opptatt av at når jeg har betalt for ei bok, vil jeg kunne lese den på den plata jeg har, og liker. Vurderer å gjøre det. Må finne ut mer om, og kjenne litt på, lovbruddet. Trenger jeg kanskje ikke bokskya?

 27. Og: Jeg vil lese både norsk og engelskspråklig litteratur. Det irriterer meg at jeg bare kan handle hos amerikansk Amazon. De mangler nyere engelske romaner som jeg er interessert i (Og omvendt for Amazon uk! Jeg har sjekka litt.). Jeg er en enøyd 58-åring som vil lese på blekkskjerm. Og jeg vil ikke reise rundt med to lesebrett. Er det noen som vet noe om svenske og danske ebøker? Format? Hvor kjøper jeg dem?

 28. > Bindingen til teknologiske løsninger opplever også amerikanere med Amazon og iBooks. En
  > midlertidig løsning for norske kunder er å samle e-biblioteket sitt på iPad,

  Kan ikke helt se logikken her. Enig om Amazon, men at iPad er en løsning syns jeg er en lite gjennomtenkt ide.

  Apple er det selskapet i verden som har vist størst totalitæritet i forbindelse med løsninger og de har aldri vært interessert i å konkurrere på pris. Så hvordan det skal være en løsning at alle nå skal kjøpe iPad produkter forstår jeg rett og slett ikke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *